Sondaj INSCOP: 73,8% dintre români consideră că existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării în cazul unei agresiuni externe
Sondajul de opinie "Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false" - Partea a II-a a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation.
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres
În prezent, 66,6% dintre subiecţii unui sondaj INSCOP au spus că preferă drepturile şi libertăţile de tip occidental în locul valorilor tradiţionale pe care le promovează Rusia, în timp 16,2% au precizat că preferă valorile tradiţionale pe care le promovează Rusia, în locul drepturilor şi libertăţilor de tip occidental.
56,2% dintre subiecţii sondajului au apreciat că aderarea României la UE a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 35,1% au văzut mai degrabă dezavantaje. În urmă cu două luni, în martie, 61,4% dintre respondenţi considerau că aderarea la Uniunea Europeană a fost benefică României, iar 35,2% aveau o părere contrară.
Români consideră că existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării
65,8% dintre cei chestionaţi au declarat că preferă ca România să fie membră NATO, pentru că astfel va fi apărată bine din punct de vedere militar. 28,6% preferă ca ţara noastră să fie neutră, deoarece astfel nu va fi atacată de nimeni.
73,8% consideră că existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării în cazul unei agresiuni externe, în timp ce 20,3% nu au fost de acord cu o astfel de afirmaţie.
În opinia a 39,7%, Statele Unite ale Americii sunt ţara cu cea mai puternică armată din lume, în timp ce 33,5% au indicat Rusia, iar 16,4% - China.
Români chestionaţi au toate motivele să aprecieze o prezenţă militară americană considerabilă în România
Amintim că, în luna mai, o delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de senatorul James M. Inhofe, membru în conducerea Comisiei pentru apărare a Senatului, a efectuat o vizită oficială în România la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa.
"Ceea ce chiar eu întreprind acum în SUA este intensificarea eforturilor Statelor Unite pentru a spori propriile cheltuieli de apărare şi pentru a ne sprijini aliaţii din Europa şi din întreaga lume”, a spus, la momentul respectiv, senatorul american
”Va fi nevoie să lucrăm la asta pentru a trimite cel mai puternic mesaj lui Putin, trebuie să investim cel puţin 3 până la 5% în propria noastră armată pentru nevoile de apărare'', a mai spus acesta.
Pentru că reducerea propriilor cheltuieli de apărare, în timp ce Rusia îşi creşte armata şi devine din ce în ce mai agresivă, i-ar trimite lui Putin un mesaj greşit, dar, în acelaşi timp, ar trimite şi aliaţilor noştri un mesaj greşit. Suntem aici pentru a spune că nu vom lăsa să se întâmple aşa ceva.
Vom fi aici pentru dumneavoastră, pe termen lung", a mai spus, într-o declaraţie de presă, senatorul american James M. Inhofe.
Reamintim cititorilor că Baza Aeriană de la Câmpia Turzii se află într-un amplu prices de modernizare efectuată cu fonduri americane.
US Air Force anunță că în perioada acestui an, între lunile mai și august, vor fi demarate patru proiecte de modernizare la Câmpia Turzii. Americanii vor cheltui 30 de milioane de dolari pentru modernizarea pistelor, încă 32 de milioane de dolari pentru construirea unui depozit de combustibil modern, 68 de milioane de dolari pentru construirea altor depozite și hangare. Un alt contract de peste 14 milioane de dolari vizează lucrări de infrastructură.
Modernizarea bazei va include și un nou depozit de muniții, investiție care se va ridica la aproximativ 1.7 milioane de dolari, dar și un centru de comandă pentru operațiunile aeriene în care se vor investi mai mult de 2 milioane de dolari.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News