Nava Polar Star aparținând US Cost Guard, singurul spărgător de gheață al SUA, a intrat pe gheața rapidă la 1 ianuarie, la aproximativ 20 de mile nord de stația McMurdo, Antarctica, transmite defence blog.
Acesta este momentul care marchează pornirea oficială a misiunii de spargere a gheții, cunoscută sub numele de Operation Deep Freeze (ODF). Gheața rapidă este gheața groasă atașată la țărmul Antarcticii.
Misiunea navei Polar Star este de a parcurge cei 20 de kilometri de gheață solidă, care are pe alocuri și 10 metri grosime, pentru ca stațiile McMurdo și Amundsen-Scott de la Polul Sud ale National Science Foundation (NSF) să fie reaprovizionate. Polar Star străbate gheața rapidă pentru a crea un canal. Întoarcerea se va face prin același șenal navigabil pentru a rupe și mai mult gheața în bucăți suficient de mici pentru ca alte nave să treacă în siguranță. Aceste nave de alimentare furnizează combustibil și consumabile critice utilizate pentru a susține operațiunile NSF pe tot parcursul anului până la revenirea Polar Star în 2021.
Sezonul ODF 2019-2020 marchează 60 de ani de la Tratatul Antarctic și 64 de ani de dedicare militară, ingeniozitate și muncă în sprijinul misiunii Antarctice.
ODF este deosebită de orice altă operațiune militară din SUA. Antarctica este cel mai rece, vântos, cel mai neospitalier continent de pe Pământ. Fiecare călătorie în Antarctica necesită o planificare atentă. Pe măsură ce vremea se schimbă rapid în partea de jos a lumii, condițiile sunt monitorizate continuu pentru a asigura siguranța aeronavelor, navelor, mărfurilor, pasagerilor și echipajelor care sprijină ODF.
Nava Polar Star este singurul spărgător de gheață operațional din flota americană. Aceasta a fost comandată în 1976 și are un echipaj de 159 de oameni. Polar Star are un deplasament de 13.500 de tone și folosește 75.000 de cai putere pentru a sparge gheață de până la 21 de metri grosime.
US Army a început Operațiunea Deep Freeze în 1955.
US Cost Guard încearcă să-și mărească flota de spărgătoare de gheață cu șase nave noi pentru a asigura prezența națională continuă și accesul la regiunile polare.
Vezi și: 66 de ani de la primul submarin cu propulsie nucleară
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News