Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spațiul aerian al României violat, Rusia intră intenționat în coliziune cu Alianța. De ce să nu avem curajul unui no-fly-zone de 20 de km la graniță?
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Gluma începe să se îngroașe pentru că dronele rusești devin din ce în ce mai deranjante dar mai ales periculoase pentru civilii din țările NATO. În noaptea de 7 spre 8 septembrie, un UAV rusesc, cel mai probabil unul de tip Shahed cu încărcătură explozivă, a zburat în spațiul aerian al României mai bine de o jumătate de oră.
Sisteme antiaeriene de tip Kub din serviciul Armatei române. Sursă foto: MapN
EXCLUSIV
Sisteme antiaeriene de tip Kub din serviciul Armatei române. Sursă foto: MapN

Arma aeriană, una deosebit de periculoasă, deoarece are la bord între 25 și 90 kg de exploziv în funcție de model, a fost monitorizată pe timpul zborului de două avioane F-16 românești care au rămas în aer o oră și trei sferturi, de la 2:25 la 4:08, potrivit unui anunț al Ministerul Apărării de la București, citat de Defense România. În cele din urmă, drona respectivă a părăsit spațiul aerian al României și a intrat în cel ucrainean.

Însă Ministerul român al Apărării sugerează posibilitatea prezenței în spațiul aerian național a unei a doua drone rusești care s-ar fi prăbușit pe teritoriul României. 

”Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava”, se precizează în comunicatul de presă. Localitatea Periprava este situată pe malul Dunării chiar lângă granița cu Ucraina, la 30 de km N-NV de Sulina.

De la Moscova nu se aude deocamdată nimic în timp ce dinspre București problema nu pare una deosebită.

„Am vorbit azi noapte cu domnul ministru, am vorbit și azi dimineață cu domnul ministru, la cafea, cum era normal. Nu au fost probleme deosebite pe teren, vor continua [prezența dronelor rusești în apropierea sau chiar pe teritoriul României – nota autorului], pentru că urmează iar exporturi de grâne. Asta este, avem un război la granița cu România”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

 

Drona rusească a zburat mult mai adânc și mai mult timp în spațiul aerian al României decât s-a întâmplat anterior

 

2. Atacul Rus... (atac-dunare-rusia_79506900.jpg)

Atacul Rusiei la Gurile Dunării. Foto: RadioMoldova.md

Cu toată această nouă normalitate, situația din noaptea trecută a fost una atipică, deoarece alerta a fost emisă, pe lângă județul Tulcea, și pentru Constanța care nu este unul de la granița cu Ucraina. Acest lucru înseamnă că drona rusească a zburat mult mai adânc și mai mult timp în spațiul aerian al României decât s-a mai întâmplat anterior. Forțele Aeriene ucrainene, citate de Defense România, au precizat că în spațiul aerian românesc a pătruns un grup de drone, nu una singură, iar una dintre acestea a ajuns până în zona localității tulcene Sabangia, situată la aproximativ 20 de km sud de municipiul Tulcea și la 30 de km de granița cu Ucraina.

Situația, una excepțională, ridică anumite semne de întrebare. Or fi avut rușii un plan anume cu această incursiune mai adâncă a dronei sau a fost pur și simplu incompetență? Dacă a fost un plan, atunci oare Rusia a vrut să reamintească Alianței nord-atlantice un mesaj deja transmis anterior?

În lipsa unei explicații oficiale a Federației Ruse privind violarea spațiului aerian al României și implicit al NATO, se pot face doar speculații despre intențiile adevărate ale Rusiei. 

Intrarea din noaptea de 7/8 septembrie a dronei rusești pe teritoriul României a avut loc la puțin timp după o declarație a ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski, privind posibilitatea ca unități antiaeriene și antirachetă poloneze să protejeze centralele nucleare ucrainene.

Acesta a declarat, pe 6 septembrie, într-un interviu pentru BBC că, în opinia sa, Polonia are dreptul să doboare rachete rusești în spațiul aerian ucrainean dacă acestea amenință centralele nucleare ucrainene, potrivit Defense România.

 

Rusia provoacă intenționat NATO?

 

3. -imagine fara descriere- (drona-iraniana-shahed-238_66131000.jpg)

Deci, mesajul rușilor către NATO ar fi ca țările Alianței nord-atlantice să-și păstreze acasă forțele de apărare antiaeriană deoarece ar putea fi insuficiente pentru a-și putea rezolva propriile probleme iar trimiterea lor în Ucraina nu ar face decât să le îngreuneze și mai mult situația în propriile țări. Cu alte cuvinte, Rusia ar amenința voalat NATO cu un fel de atacuri aeriene efectuate mai mult din greșeală decât intenționat, pe fondul faptului că NATO evită să acuze Rusia că ar face intenționat astfel pătrunderi în spațiul aerian al Alianței.

Desigur, este posibil ca zborul destul de adânc al dronei rusești în România să fi fost în realitate o eroare grosolană a militarilor ruși, un fel de incompetență cu care suntem obișnuiți la regimurile autocratice unde pregătirea profesională trece în planul doi sau chiar trei în comparație cu demonstrarea loialității față de regim.

Dar, acest lucru nu încălzește cu nimic pe civilii din NATO care, se pare tot mai des, vor fi treziți în miez de noapte pentru a merge în adăposturile antiaeriene. Deși ei nu sunt parte în conflict, suportă consecințele unor astfel de situații. Dacă vor ignora alarmele de apărare antiaeriană, ar putea deveni victime colaterale de război.

Nu este vorba de un număr mic de civili care vor fi deranjați din ce în ce mai des de la viața lor obișnuită. Doar în România, județele Tulcea, Constanța, Galați și Brăila, situate în apropierea Ucrainei au o populație totală de aproximativ 1,7 milioane de oameni. Dacă le mai adăugăm și pe cele din nordul țării, ajungem la peste 3,5 milioane de locuitori. La aceștia pot fi adăugați și sutele de mii de turiști care vin în Delta Dunării, la mare, în Bucovina, Maramureș etc. Pentru regiunile de graniță cu Ucraina ale Poloniei, Slovaciei și Ungariei situația este aproape aceeași.

 

Și dacă ar trebui să stabilim o zonă de excludere, un no-fly-zone de 20 de kilometri la graniță? 

 

4. Sistem ant... (sistem-antiaerian-armata-romana-hawk_34252000.jpg)

Sistem antiaerian de tip Hawk al Armatei României. Foto: MApN

Să trăiești zi de zi cu această amenințare și incertitudine nu este deloc ușor și având în vedere că este în joc chiar viața oamenilor din aceste regiuni, amenințarea parcă s-ar transforma într-una de natură teroristă, căreia în mod normal ar trebui să i se răspundă adecvat și mai ales preventiv.

Este adevărat că unitățile antiaeriene NATO ar trebui să-și protejeze în primul rând proprii cetățeni, dar tot atât de adevărat este că având în vedere cele mai recente incidente, unitățile antiaeriene ale NATO ar trebui să creeze o zonă de excludere în jurul granițelor Alianței unde Rusia desfășoară acțiuni de luptă. Acea zonă poate fi de 20 de km sau mai mult în funcție de timpul de reacție. Dronele și aeronavele rusești care zboară acolo nu mai pot fi luate de bune că nu vor intra în teritoriul NATO. Ele ar trebui distruse înainte de a pătrunde în spațiul aerian al NATO.

Pentru civilii țărilor Alianței nord-atlantice din zonele respective, care vor fi nevoiți să se adăpostească tot mai des ca urmare a acțiunilor militare rusești care le pun viața în pericol, nu este deloc vorba de normalitate. Pentru ca să li se poată garanta siguranța, poate ar trebui scrise reguli noi, poate ar trebui instituite anumite regimuri de întrebuințare a muniției de război pe timp de pace sau poate acolo nu mai este vorba de starea de pace.

Atât conducătorii politici, cât și comandanții militari au o paletă destul de mare pentru a rezolva problema și nu este exclus ca Ucraina să primească atât rachete occidentale cu rază lungă de acțiune cât și aprobarea ca ele să fie folosite pentru a lovi preventiv locațiile de desfășurare a UAV-urilor Shahed chiar înainte de a fi lansate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate

Ştiri Recomandate

Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
pixel