Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spionajul rusesc a încercat să fure date clasificate despre modernizările aduse tancului T-84 „Oplot" (Video)
22 feb, 16:49
Direcția de Contraspionaj a Serviciului Ucrainean de Informaţii (SBU) a reținut, pe 22 februarie 2020, un agent de informații militare rus în Harkov, care avea drept misiune să intre în posesia unor date şi informaţii cu caracter secret care cuprindeau documentația tehnică privind dezvoltarea și producția tancului ucrainean T-84BM „OPLOT”.

Agentul reţinut era cetățean al Ucrainei, care a fost recrutat de ofiţeri de informaţii din Direcția Principală de Informații (GRU) a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, în timpul unei călătorii efectuate în Rusia, transmite Serviciului Ucrainean de Informaţii, într-un comunicat de presă.

Agentul a încercat să intre în posesia unor date şi informaţii cu caracter secret, prin intermediul unui angajat al KKBM Morozov – biroul de proiectare Harkov care a dezvoltat tancul T-84 „Oplot". Sub atentă monitorizare a agenților SBU, agentul a primit o falsă documentație tehnică de la angajat și a predat fotocopiile unui reprezentant al serviciului rus de informaţii.

Cetăţeanul ucrainean, recrutat de serviciile de informaţii militare ruse, a fost reţinut de agenţii SBU în timp ce primea un ’’set complet de documentație tehnică” marcat „Secret”.  Acestuia i-a fost adus la conştiinţă că este reţinut pentru trădare.

G Ad:

 

Nu este primul incident de acest fel. Serviciile ruseştii de informaţii manifestă interes pentru secrete din sectorul militar industrial al Ucrainei

 

Un agent FSB a fost reținut în regiunea Luhansk, în luna mai. La momentul reţinerii acestuia, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a precizat că este vorba despre un rezident din Luhansk pe care serviciile ruseşti de informaţii l-au folosit drept colaborator şi informator pentru colectarea de informaţii clasificate despre sistemele moderne de rachete ucrainene.

SBU a reveni asupra acestui subiect, menţionând în raportul său de activitate pe anul 2020 că agentul FSB, prins în luna mai, a încercat să predea părţii ruse date şi informații clasificate din domeniul apărării – tehnologii folosite pentru sistemul de rachete anti-navă Neptun, dezvoltat de industria de apărare ucraineană.

 

Tancul Oplot, construit fără componente de producţie rusească

 

În vara anului 2019, Ministerul ucrainean al Apărării a precizat că nu va încheia contractul pentru achiziționarea tancurilor T-84 BM "Oplot" până la înlocuirea componentelor de producție rusească ale tancului cu unele autohtone sau străine.

,,Decizia a fost motivată de informațiile primite de la compania de stat Ukroboronprom, care și-a manifestat reținerea în semnarea unui contract de stat care ar fi presupus importul anumitor componente ale tancului produse în Federația Rusă", preciza, la momentul respectiv, Ministerul Apărării din Ucraina.

În anul 2019, Ministerul ucrainean al Apărării anunța că a început deja activitățile de cercetare care să conducă la înlocuirea componentelor rusești cu unele ucrainene sau străine.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro