SR-71 Blackbird al SUA deține de decenii recordul de cel mai rapid avion. Rușii vor să bată recordul cu MiG-41
Cel mai rapid avion cu reacție construit vreodată rămâne SR-71 Blackbird, un avion ce pare mai degrabă desprins dintr-un proiect SF din timpul Războiului Rece.
SR-71 deține și azi recordul de cel mai rapid avion cu echipaj. El are capacitatea de a atinge o viteză maximă de peste 3.500 km/h.
Viteza lui maximă depășește 3.2 Mach și e singurul avion cu echipaj capabil de asemenea performanță.
A fost dezvoltat de Lockheed, prin divizia Skunk Works, în baza unui proiect secret. Zborul inaugural a avut loc pe data de 22 decembrie 1964.
Indicativul SR-71 reprezenta o continuare a seriei de bombardiere precedente anului 1962.Dezvoltarea aeronavei a făcut parte din eforturile de a dezvolta un avion cu o semnătură radar redusă, fiind astfel o primă tentativă de realizare a unui avion stealth.
Rușii au reușit primele interceptări ale SR-71 abia în anii 1980 cu MiG-31. Viteza sa depășea lejer cele mai rapide interceptoare ale URSS de la vremea respectivă, avioanele MiG-25.
Au fost construite doar 32 de avioane SR-71 Blackbird iar niciunul nu a fost doborât vreodată. Doar apariția supravegherii prin satelit și costurile mari de operare au făcut ca SR-71 să fie retras din activitate în 1998.
Lecțiile învățate în timpul proiectării lui au fost esențiale când a început dezvoltarea următoarei generații de avioane stealth. E vorba despre celebrele F-117 Nighthawk.
CITEȘTE ȘI: Posibilă reactivare a celebrelor avioane stealth F-117 Nighthawks
Rusia vrea ca noul MiG-41 să atingă o viteză de 4.3 Mach
Interesant e că, dacă ne luăm după anunțurile Moscovei, viitorul interceptor MiG-41, care se vrea cu elemente de generația a V-a, va depăși cu mult performanțele Blackbird. Deși nu cunoaștem multe informații despre program, cel puțin pe hârtie, noul interceptor rusesc ar trebui să atingă o viteză de 4.3 Mach! Acest lucru l-ar face cel mai rapid avion construit vreodată.
MiG-41 face parte din programul PAK DP al Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse. Viitoarea aeronavă ar trebui să zboare aproape de orbita spațială și ar urma să combine tehnologia de pe Su-57, dar să fie dotat și cu arme hipersonice. Se vorbește însă inclusiv de arme laser.
Potrivit planurilor rușilor, prototipul avionului MiG-41 ar urma să efectueze primul zbor în 2022, iar aparatele să intre în serviciu cam în a doua jumătate a deceniului.
CITEȘTE ȘI: Potrivit presei ruse, MiG-41 chiar există. Interceptorul de ultimă generație ar fi efectuat deja 200 de teste
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News