Știrile zilei: Investiții româno-americane la Baza Câmpia Turzii; Navalnîi a vorbit cu un agent FSB care a încercat să îl asasineze; Portavionul Shandong a traversat Strâmtoarea Taiwan
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 21 decembrie.
1. Nu doar americanii investesc masiv la Câmpia Turzii. Unitatea militară ar putea fi baza celei de-a doua escadrile de F-16 a României
În Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" vor fi făcute investiții masive care vor avea ca scop modernizarea facilității militare din țaran noastră.
2. Decretarea legii marţiale pentru anularea alegerilor? Trump reacționează după zvonurile lansate de presă
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, ar fi luat în calcul o posibilă decretare a legii marţiale pentru a anula alegerile pe care le-a pierdut pe 3 noiembrie în faţa lui Joe Biden, susţin The New York Times şi CNN, citate de Agerpres. Subliniem că instituțiile media respective sunt cunoscute pentru opoziția față de Administrația Trump. Totodată, președintele în exercițiu a reacționat, a negat acest lucru și a catalogat informația drept ''fake news''.
3. Navalnîi a vorbit cu unul dintre agenții FSB responsabili de asasinarea sa
Politicianul rus de opoziție, Aleksei Navalnîi, a postat o convorbire pe care a avut-o cu Konstantin Kudreavțev, cel care, potrivit anchetei The Insider, Bellingcat, CNN și Der Spiegel, a participat la operațiunea de otrăvire.
4. Viktor Orban vs. Opoziția unită. Partidele din Ungaria încearcă înlăturarea Fidesz de la putere
Şase partide de opoziţie din Ungaria îşi vor uni forțele într-o tentativă de a înlătura de la putere formaţiunea Fidesz şi pe premierul Viktor Orban la alegerile parlamentare din 2022, potrivit unui acord încheiat duminică.
5. Armata poloneză a primit prima baterie de sisteme antiaeriene autohtone “PILICA”
Consorțiul polonez PGZ - PILICA, responsabil cu implementarea complexului integrat de artilerie și rachete antiaeriene PILICA, a livrat Forțelor Armate Poloneze prima dintre cele șase baterii de astfel de sisteme de apărare antiaeriană la altitudini mici și foarte mici comandate.
6. Sistemele antiaeriene Buk-M3 intră sub comanda trupelor ruse din Siberia
Ultimele sisteme de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Buk-M3 au intrat în alertă de luptă pentru prima dată în regiunea Altai din Siberia de Vest pentru a oferi apărare aeriană pe teritoriul districtului militar central al Rusiei, a informat biroul de presă al districtului.
7. China își încordează mușchii. Portavionul Shandong a traversat Strâmtoarea Taiwan, la o zi după ce Beijingul a arătat cu degetul spre SUA
Portavionul chinezesc Shandong împreună cu grupul său de luptă a traversat Strâmtoarea Taiwan, la numai o zi după ce Beijingul a acuzat Statele Unite ale Americii de acțiuni care pun în pericol stabilitatea în regiune.
8.SUA își expun avioanele F-35 și F-22 din Alaska unor eventuale atacuri ale Rusiei cu rachete Kinzhal
Statele Unite se pregătesc în mod deschis să lupte împotriva Rusiei în Arctica, regiune dominată maritim de flota rusească de spargătoare de gheață din lume. Pentagonul are un deficit de spărgătoare de gheață și posibilități limitate de a folosi Forțele Navale pentru a asigura așa-numita „libertate de navigație” și pentru a stabili o prezență permanentă în Oceanul Arctic. Prin urmare, americanii pariază pe superioritatea lor în ceea ce privește Forțele Aeriene, construindu-și o grupare de aviație de vânătoare în Alaska.
9. Spionarea trupelor americane din Bulgaria. Diplomatul Vasiliy Sazanovich a transmis informații serviciilor rusești de spionaj
Bulgaria a declarat persona non grata un atașat militar rus care lucrează la Ambasada Rusiei la Sofia. Ministerul bulgar de externe a precizat într-o declarație, publicată vineri, ca unui diplomat rus i-au fost acordate 72 de ore pentru a părăsi Bulgaria, după ce l-au acuzat de activități de spionaj, în timpul cărora a colectat informații despre numărul de soldați americani desfășurați pe teritoriul bulgar.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News