Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Stoltenberg: 'Criza COVID-19 nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate'. Rusia rămâne activă militar
01 apr, 17:28
NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor pentru că ameninţările "nu au dispărut ca prin miracol", a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de France Presse.

"Trebuie să ne asigurăm că această criză sanitară nu provoacă o criză de securitate", a afirmat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă virtuale în ajunul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din cadrul Alianţei.

"Pentru prima oară în istoria NATO, în 70 de ani, o reuniune a miniştrilor se va ţine prin videoconferinţă", a subliniat el.

Subiectele de discutat sunt numeroase, căci Alianţa Nord-Atlantică trebuie să discute despre modul de a-şi continua misiunile în Afganistan şi în Irak după dezangajarea SUA.

NATO va trebui să-şi asume o parte din activităţile coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi va reduce la 12.000 numărul efectivelor sale în Afganistan, unde "situaţia rămâne delicată", în pofida acordului semnat între talibani şi SUA, a explicat el.

"Avem în vedere luarea unor măsuri de prevenţie împotriva COVID-19, dar NATO continuă să funcţioneze, căci ameninţările nu au dispărut ca prin miracol", a insistat Jens Stoltenberg.

 

Rusia rămâne activă militar, NATO monitorizează activitatea Kremlinului

 

"Rusia efectuează exerciţii militare şi patrulările noastre pentru supravegherea aeriană şi maritimă continuă", a subliniat el.

"Am reprogramat şi redimensionat unele exerciţii, dar nu ne-am redus disponibilitatea operaţională", a susţinut Stoltenberg.

"Cel mai bun răspuns la dezinformare şi propagandă sunt faptele", a insistat secretarul general al NATO.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să examineze în continuare cum să-şi coordoneze mai bine sprijinul şi asistenţa pentru ţările Organizaţiei în faţa pandemiei, a anunţat el.

"Capacităţile militare vin în sprijinul eforturilor civile. Ele ajută pentru controale la frontiere, pentru transportul mijloacelor medicale, pentru operaţiunile de dezinfecţie", a subliniat acesta.

 

Ajutor din Rusia și China: Aliații stabilesc în mod individual cui solicită ajutor

 

"Aliaţii hotărăsc în mod individual mijloacele de care au nevoie şi solicită un ajutor din partea altor ţări prin Centrul de coordonare a răspunsului la crize umanitare al NATO", a amintit Stoltenberg, scrie Agerpres.

Astfel, Turcia a trimis miercuri ajutor medical Italiei şi Spaniei cu un avion-cargo militar. O cerere din partea Spaniei a primit răspuns din partea Republicii Cehe.

"Alianţa trebuie să reflecteze cum să-şi utilizeze capacităţile într-un mod mai eficient şi mai rapid", s-a pronunţat Jens Stoltenberg.

"Revine fiecărei ţări să stabilească de ce fel de ajutor are nevoie", a insistat el, ca răspuns la o întrebare asupra sprijinului foarte mediatizat acordat de China şi Rusia. "Această criză este internaţională, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii", a concluzionat secretarul general al NATO.

Ştiri Recomandate

Sistemele de rachete antiaeriene ruseşti Pantsir-S1 s-au dovedit a fi inutile, atât în Siria, cât şi în Libia (Foto/Video)
Forţele Aeriene ale țărilor membre NATO au efectuat în 2019 un număr de 290 de misiuni de interceptare a unor avioane rusești
Pandemia COVID-19 | O echipă de 15 specialişti din Ministerul Apărării Naţionale vor efectua o misiune în SUA
Ministrul chinez de externe: China şi Statele Unite sunt ''în pragul unui nou Război Rece''
Două submarine ruseşti au efectuat lansări de torpile în Marea Neagră
Kim Jong Un: Coreea de Nord îşi va întări capacitatea de "descurajare nucleară"
EXCLUSIV
Camioanele Iveco pentru Armată, produse în România? Îngrijorările industriei: Riscăm să fim puși în fața faptului împlinit
Retragerea SUA din Tratatul „Cer Deschis”. Dan Dungaciu: Perdanți sunt în primul rând europenii, nu Federația Rusă