Pe 16 septembrie, în cadrul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (US Army Europe&Africa), a fost activată o unitate destinată sprijinului cu informații din toate domeniile de luptă (MDTF – Multidomain Task Force).
Pe 16 septembrie, în cadrul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (US Army Europe&Africa), a fost activată o unitate destinată sprijinului cu informații din toate domeniile de luptă (MDTF – Multidomain Task Force).
Retragerea militarilor americani de la Baza Aeriană Incirlik a fost un subiect care a dat naştere în ultimii ani multor discuţii şi speculaţii. Au fost nenumărate situaţii în care Turcia a ameninţat Statele Unite că vor restricţiona accesul militarilor americani la acesta baza, dacă Washingtonul continua să sancţioneze Ankara pentru că a achiziţionat sisteme de apărare aeriană şi antirachete S-400 din Rusia.
Deşi mai puţin cunoscut acest fapt, Golful Guineei se poziţionează alături de Marea Chinei de Sud, Cornul Africii şi Strâmtoarea Malacca în harta celor mai active puncte ale pirateriei maritime din zilele noastre. Spre exemplu, în prima parte a anului 2016, Golful situat pe coasta de Vest a continentului african, a fost catalogat de către Biroul Internaţional Maritim drept cea mai periculoasă zonă navigabilă la nivel global, unde pirateria este dublată de o serie de activităţi criminale precum traficul de droguri, de arme sau pescuit ilegal .
Mass-media ucraineană a relatat că, în timpul celei mai recente vizite oficiale la Washington, oficialii de la Kiev au discutat cu omologii lor americani despre diferite opțiuni pentru achiziționarea sau obținerea tehnologiei care ar trebui să ajute Ucraina să-şi consolideze sistemul național de apărare aeriană și antirachetă.
China a acuzat joi SUA, Regatul Unit şi Australia că "subminează stabilitatea şi pacea regionale" după semnarea pactului AUKUS, menit să consolideze cooperarea trilaterală în tehnologii avansate de apărare, precum inteligenţa artificială, sistemele de submarine şi supraveghere la mare distanţă, transmite EFE.
Arabia Saudită a contactat Israelul pentru achiziționarea de sisteme de apărare antirachetă, după retragerea sistemelor americane pe care regatul s-a bazat o perioadă lungă mult timp. O sursă israeliană a confirmat că "interesul saudit pentru aceste sisteme a atins stadii foarte avansate", după cum a informat site-ul "Breaking Defense".
Statele Unite, care caută să îşi consolideze în toate direcţiile alianţele în faţa Chinei, au anunţat miercuri cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra, notează AFP.
Şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a dezminţit miercuri că şi-a depăşit atribuţiile telefonându-i omologului său chinez la sfârşitul mandatului lui Donald Trump, informează AFP.
De la preluarea mandatului, administrația Biden a menținut sprijinul militar – echipamente şi instruire militară – către armata ucraineană. Bugetul militar al SUA pentru anul în curs prevede alocarea a 275 de milioane de dolari pentru sprijinul militar acordat Ucrainei – cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Iar, la începutul acestei luni, cu ocazia vizitei în SUA, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit asigurări din partea Washingtonului că vor fi alocate 60 de milioane de dolari drept sprijin militar suplimentar pentru Ucraina.
Cel mai înalt gradat al Pentagonului, generalul Mark Milley, a fost atât de îngrijorat de sănătatea mentală a lui Donald Trump în ultimele zile ale mandatului său, încât a luat măsuri în secret pentru a evita un război cu China, potrivit unei noi cărţi, citată de AFP.
Pakistanul încearcă să-și modernizeze arsenalul naval pentru a acoperi golurile operaționale și tehnologice față de India, iar China și Turcia reprezintă principalele surse de tehnică militară pentru marina pakistaneză.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o convorbire telefonică cu consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan, prilej cu care cei doi înalţi oficiali au salutat aniversarea, la 13 septembrie, a 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii şi a semnării Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în ţara noastră, a informat MAE.
SUA și România au realizat multe împreună în cei zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic și a Acordului privind apărarea antirachetă. „Este liniștitor să știm că indiferent de provocările cu care s-ar putea confrunta pe viitor alianța și prietenia noastră, le vom înfrunta împreună”, spune David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la București.
Uniunea Europeană trebuie să-şi accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacităţi militare şi să se bazeze mai puţin pe America, susţine liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a relatat duminică Politico.eu.
Pe 12 septembrie, Iranul și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), au anunțat că au ajuns la un acord care permite inspectorilor internaționali să deservească echipamentele de supraveghere instalate în facilitățile nucleare iraniene, după ce la începutul anului Teheranul restricționase acest acces.
Președintele SUA, Joe Biden, l-a autorizat pe secretarul de stat Antony Blinken să retragă 47 de milioane de dolari pentru a oferi "ajutor imediat" armatei libaneze, în conformitate cu două articole din Legea privind asistența externă a SUA.
Alegerile legislative care urmează să aibă loc între 17-19 septembrie 2021 în Federația Rusă au dus la accentuarea unui vechi reflex sovietic KGB-ist la care președintele Vladimir Putin a apelat cu precădere după masivele proteste din 2011: Retorica antioccidentală dusă la paroxism.
Oficialii și diplomații au confirmat că Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU), după ani de rivalitate regională și declarații ostile, au ajuns la un armistițiu care a condus la stingerea tensiunilor.
În cadrul unui articol scris pentru site-ul Niezalezna.pl, publicistul polonez Michal Rachon și-a exprimat o opinie potrivit căreia criza migrației din estul Poloniei reprezintă prima operațiune militară a Rusiei împotriva Poloniei de la căderea comunismului.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut vineri, 3 septembrie, la sediul MApN, o întrevedere cu directorul pentru Europa, America Nord și Afaceri Multilaterale din cadrul Ministerului francez al Apărării, Guillaume Ollagnier, în prezența ambasadorului Republicii Franceze la București, Laurence Auer.
România rămâne un pol de stabilitate în regiunea Mării Negre şi a Balcanilor de Vest, iar una dintre priorităţi este apărarea intereselor strategice comune, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea Black Sea and Balkans Security Forum. Mesajul lui Klaus Iohannis a fost citit de către consilierul prezidenţial Ligia Deca.
Ajutorul militar american acordat Ucrainei ar putea determina Kievul să se comporte impredictibil şi periculos în conflictul din estul acestei ţări, a atenţionat joi Kremlinul, care şi-a exprimat regretul că, în opinia sa, prietenia americano-ucraineană este motivată de opoziţia faţă de Rusia, informează Reuters.
Comitetul pentru Servicii Armate al Camerei a aprobat un plan republican de a adăuga 24 de miliarde dolari, la ceea ce a cerut președintele Joe Biden pentru bugetul apărării pe 2022, facilitând calea cheltuielilor pentru nave suplimentare, avioane și vehicule terestre, informează publicația Defense News.
Statele Unite au promis miercuri Kievului ajutor militar suplimentar în conflictul cu separatiştii proruşi şi şi-au exprimat ''angajamentul ferm'' faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, transmite Reuters şi DPA.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a venit, vineri, cu un mesaj, după participarea la Inaugurarea sărbătorii Ziua Independenței Republicii Moldova. Oficialul a subliniat faptul că atât R. Moldova cât și Ucraina marchează 30 ani de independență în condiții deloc ușoare din punct de vedere a securității, care încearcă rezistența celor două state. În acest sens, președintele ucrainean le-a dorit cetățenilor moldoveni să aibă rezistență și putere.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat vineri, 27 august, alături de Președintele României, Klaus Iohannis, la Parada militară dedicată împlinirii a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova.
După recentele declarații ale unor oficiali din UE privind necesitatea autonomiei strategice, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reacționează în cadrul unui interviu acordat (25 august) mai multor publicații europene, printre care ziarul italian Il Sole / 24 Ore.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut apel la Ucraina să facă progrese cu reformele interne necesare pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, a relatat joi agenţia de presă Interfax-Ucraina.
Datorită migrației ilegale din Belarus, Consiliul Atlanticului de Nord (NAC) al NATO a decis, pe 25 august, să trimită în Lituania o echipă care să sprjiine activitățile de combatere a amenințărilor hibride, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe al Lituaniei.
Atunci când România va primi unități noi de tragere Patriot în 2022, va deveni prima țară din lume care va opera cea mai nouă versiune a acestui sistem modernizat constant, cu eficiență dovedită pe câmpul de operațiuni, sistem fabricat de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies.