Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA vor anula rachetele de croazieră nucleare SLCM-N. ”Programul are valoare zero”
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Pe 27 octombrie, Statele Unite au publicat versiunile neclasificate a două documente așteptate începând cu 2018: unul despre noua strategie națională de apărare, celălalt despre evoluția posturii sale nucleare (Nuclear Posture Review, NPR) . Un al treilea document, legat de apărarea antirachetă, a fost de asemenea făcut public.
Foto: Rachetă de croazieră Tomahawk
Foto: Rachetă de croazieră Tomahawk

În urmă cu patru ani, în timpul mandatului lui Donald Trump, strategia de apărare națională americană a pus accentul pe „concurența” cu China și Rusia, descrise drept „puteri revizioniste” pentru că urmăreau să modeleze o lume „compatibilă cu modelele lor autoritare”. 

Operațiunile de combatere a terorismului au fost trecute în plan secund, fiind prioritizată pregătirea pentru eventuale „conflicte majore”.

Cea mai recentă versiune a acestui document consideră China drept „cel mai serios pericol pentru securitatea Statelor Unite”, fiind actorul statal care prezintă o ”provocare sistemică” pentru mediul internațional , în timp ce Rusia reprezintă doar o amenințare acută la adresa intereselor naționale ale SUA.

Practic, prin recunoașterea Chinei ca provocare fundamentală, documentul arată direcția în care se uită SUA pentru următorii zi de ani. 

Din moment ce Beijingul se află în proces de creștere semnificativă a arsenalului nuclear, strategia americană va avea ca scop prevenirea „dominanței” acestuia asupra regiunilor cheie.

Documentul precizează însă că un conflict cu China poate fi evitat.

 

Rusia, trecută în plan secund

 

În ceea ce privește Rusia, noua strategie de apărare americană susține că, „spre deosebire de China, ea „nu reprezintă o amenințare sistemică la adresa Statelor Unite pe termen lung”.

F. Rusă este doar un accident de parcurs - o „amenințare imediată și acută la adresa [intereselor] și valorilor Statelor Unite. Totuși Moscova prezintă un risc „acut”, așa cum demonstrează „invazia nejustificată a Ucrainei”. Invazie care, tot conform acestui document, „subliniază că pericolul nuclear persistă și s-ar putea agrava, într-un context geopolitic din ce în ce mai competitiv și instabil”.

Mai mult, acest punct este preluat în documentul NPR 2022, privind postura nucleară a SUA: „Până în anii 2030, Statele Unite se vor confrunta, pentru prima dată în istoria sa, cu două mari puteri nucleare considerate concurenți strategici și potențiali adversari”, se arată în acest document, făcând aluzie la dezvoltarea rapidă a arsenalului Chinei, despre care se suspectează că are intenția de a achiziționa „cel puțin 1.000 de focoase nucleare până la sfârșitul deceniului”.

Pentagonul a transmis Phenianului un mesaj fără nicio ambiguitate. „Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaților și partenerilor săi va fi inacceptabil și va duce la sfârșitul regimului nord-coreean. Nu există niciun scenariu în care regimul Kim ar putea folosi arme nucleare și să supraviețuiască”, avertizează NPR.

 

SUA vor abandona rachetele nucleare lansate pe mare, în ciuda sprijinului militar

 

Documentul reconsideră deciziile administrației Trump, care urmăreau echiparea navelor americane cu arme nucleare de mică putere, pentru a le permite să joace pe picior de egalitate cu omologii lor ruși, care dezvoltau atunci „un set mare, variat și modern de sisteme nestrategice”.

Foto: Rachetă de croazieră Tomahawk / marina americană

Administrația Biden intenționează să anuleze programul SLCM-N (rachetă nucleară de croazieră lansată pe mare), care făcea posibilă echiparea submarinelor și unor nave de suprafață ale Marinei SUA cu rachete de croazieră având arme nucleare de mică putere.

”Așa cum se aplică situației actuale – Rusia și  Ucraina – are valoare zero”, a declarat un oficial înalt al apărării într-un briefing de joi, citat de U.S. Naval Institute.

Oponenții SLCM-N, în principal democrații, susțin că acest program este costisitor [10 miliarde de dolari] și că va necesita investiții suplimentare pentru a asigura securitatea acestor rachete.

În plus, ar face mai dificilă staționarea lor în unele țări din Indo-Pacific, în special Japonia și Noua Zeelandă, care, în principiu, nu permit prezența armelor nucleare la sol.

Apoi, SLCM-N ar putea da naștere exact la „erori de calcul”, deoarece modul său de lansare ar fi identic cu cel al rachetelor convenționale, precum Tomahawk (în trecut, Marina SUA a implementat o versiune nucleară a acestui dispozitiv, TLAM-N). 

Trbuie spus că Marina SUA a lansat deja o armă nucleară de mică putere, rachetele balistice Trident, fiecare cu un focos W76-2 de 5 kilotone, care sunt instalate în 2020 la bordul unui submarin.

Cu toate acestea, SLCM-N are și susținătorii săi, începând cu generalul Mark Milley, șefii de stat major american. „Poziția mea […] nu s-a schimbat. […] Părerea mea este că acest președinte [Joe Biden], ca orice alt președinte, merită să aibă la dispoziție mai multe opțiuni pentru a asigura securitatea națională”, a explicat el în timpul unei audieri parlamentare din luna mai trecută.

Amiralul Charles Richard susține și el SLCM-N:

„Situația actuală din Ucraina și traiectoria nucleară a Chinei m-au convins de existența unui decalaj în ceea ce privește descurajarea și reasigurarea [aliaților Statelor Unite]”, a rugat într-adevăr amiralul Richard, într-o scrisoare adresată Congresului. De asemenea, o capacitate de putere redusă, non-balistică „ar oferi opțiuni flexibile și le-ar completa pe cele care există deja”, a concluzionat el.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Trump sugerează că SUA nu vor impune sancțiuni Rusiei la G7 deoarece „SUA pierd mulți bani când sancționează o țară”
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
Cursa înarmărilor nucleare. Raport SIPRI: “Toate puterile nucleare ale lumii își întăresc sau își modernizează arsenalele”
Atacul Iranului asupra Israelului: Rolul neaşteptat pe care sistemul Iron Dome l-a jucat împotriva rachetelor balistice (Foto/Video)
NATO face o demonstraţie de forţă la Gurile Dunării: Cum testează exerciţiul militar "Saber Guardian 25" capacitatea de apărarea în faţa unei posibile agresiuni ruseşti?
Armata SUA, 250 de ani: O aniversare marcată de parada lui Donald Trump și protestele "No Kings" (Foto/Video)
Mașina de război a Rusiei se alimentează cu petrol: În pofida sancțiunilor occidentale, exporturile au crescut cu 18%
Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Fără Taurus, dar cu susținerea de către Germania a producției ucrainene de armament similar
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut''
Germania spune că deja clepsidra este întoarsă, iar Europa rămâne fără timp: Umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea restrânge
Analiză militară: Atacul Israelului asupra Iranului nu a fost doar un raid aerian (Foto/Video). Unități de comando au atacat anticipat sistemele iraniene de apărare aeriană
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic

Ştiri Recomandate

Rusia începe asaltul Republicii Moldova. Adjunctul Administrației de la Kremlin, responsabil cu dinamitarea viitorului european al Chișinăului
Vestea bună e că sistemele Patriot și muniția pentru Ucraina sunt deja gata. SUA așteaptă doar să fie achitate, iar primele țări europene s-au așezat deja la masă
Franța avertizează: Un război major în Europa este „foarte probabil” până în 2030. Chiar pe axa Balcanilor și Moldova
În cel mai pozitiv scenariu: Avioanele F-16 ale Ucrainei să lovească adânc Rusia cu rachete JASSM. De ce e nevoie însă de optimism rezervat
Nu, România nu cumpără Iron Dome ci sisteme Spyder. Și nici nu e prima țară europeană care face lucrul acesta
România și Polonia, discuții privind implicarea comună în reconstrucția Ucrainei și sancțiuni suplimentare aplicate Rusiei
Cehia nu se va alătura acum achizițiilor de arme americane pentru Ucraina. Praga se concentrează însă pe alte modalități de a sprijini Ucraina
Dezastrul în aer Air India 171: Ce știm sigur până acum e că erau oprite comutatoarele de alimentare ale avionului 787 Dreamliner. Și de aici trei scenarii și speculații
Soluția împotriva dronelor Shahed? Ucraina se pregătește să desfășoare zeci de mii de interceptoare
Cine ajută Rusia să-şi menţină maşinăria de război în viaţă: Producţia de obuziere, susţinută cu echipamente industriale achiziţionate prin intermediari din Europa
Cine ar intra în „vizorul” SUA după ultimatumul de 50 de zile: China, Europa și India, principalii parteneri economici ai Rusiei. Exact în această ordine
Rușii au răspuns la ultimele declarații ale președintelui american: Medvedev - Rusia nu este interesată de “ultimatumurile teatrale” ale lui Trump
De ce rușii nu pot străpunge frontul ucrainean. Fostul șef al armatei ucrainene: Câmpul de luptă a devenit complet „transparent”
OFICIAL: Germania vrea rachete cu rază lungă de acţiune de la Statele Unite. Detaliile sistemului Typhon
SUA au pe masă decizia de a livra rachete Tomahawk către Ucraina. Lovirea Moscovei și St. Petersburgului e în pixul președintelui american
Ambasadorul Franței: „România poate conta pe sprijinul Franței. Să construim împreună Europa de mâine”. Apărarea comună, prioritate strategică
Analiză: România consolidează flancul NATO cu sistemul de apărare aeriană SPYDER din Israel, nu cu Iron Dome
Statele Unite schimbă jocul în Ucraina: Livrări masive de armament, posibil rachete GMLRS, și un termen limită de 50 de zile pentru Rusia
Proiectul militar Zeitenwende: Cum se reînarmează Germania cu 7.000 de tancuri și blindate
Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN
EXCLUSIV
Colacul e la Bolojan, iar premierul trebuie doar să-l „arunce”. Cum riscă România să se înece la mal, într-un moment în care industria de apărare are o șansă mare de salvare
Țări NATO și partenere desfășoară un exercițiu militar în Georgia
Estonia semnează un acord de 200 de milioane de euro pentru sistemele Mistral 3. România are pe masă o ofertă la fel de avantajoasă
”O țară are 17 Patriot care sunt gata să fie trimise”. SUA vor furniza Ucrainei sisteme PATRIOT, anunță Trump
Su-35 chiar are probleme? Un stat care a refuzat cu scandal cel mai promovat avion al Rusiei nu ar fi făcut-o doar la presiunea SUA
”Flota Fantomă” a lui Putin, vânată nu doar cu sancțiuni, ci și de atacuri neconvenționale: Minele marine, folosite în operațiuni surpriză
Franța suplimentează cheltuielile militare. Șeful armatei, în primul interviu din 2021: Situația este alarmantă; „uitați-vă ce se întâmplă sub mare și în spațiu”
Zvonurile s-au adeverit: Zelenski a demis premierul. Șmîhal ar putea fi numit ministru al Apărării
Generalii ruși i-ar fi propus lui Putin o ofensivă majoră în Ucraina: O nouă presiune asupra Occidentului?
SUA, Australia și Japonia semnează un acord trilateral de logistică navală pentru a îmbunătăți interoperabilitatea
Viraj de 180 de grade în stilul lui Donald Trump: Promisiuni pentru sisteme Patriot acordate Ucrainei, dar nota de plată pentru Europa
Pariul de sute de miliarde al SUA: Cum bombardierul B-21 și proiectul NGAD trebuie să asigure ,,dominația aeriană'' a U.S. Air Force în fața Chinei
Rusia reactivează migrarea din nordul Africii ca armă împotriva unității UE
pixel