Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA își retrag doar forțele speciale de la granița cu Turcia. Washingtonul nu dă undă verde operațiunii lui Erdogan
08 oct 2019 / 08:33
Decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage soldaţii americani staţionaţi în Siria în apropierea frontierei turce are în vedere doar 50 până la 100 de membri ai forţelor speciale care vor fi "reamplasaţi la alte baze" din interiorul ţării, a afirmat luni un înalt oficial american, citat de AFP.

"Nu este vorba despre o retragere din Siria", le-a declarat el jurnaliştilor, adăugând că reamplasarea nu reprezintă în niciun caz "o undă verde" unei ofensive militare turce contra forţelor kurde din nord-estul Siriei.

Potrivit acestui oficial, atunci când preşedintele Statelor Unite a înţeles, duminică, în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, că acesta din urmă intenţionează să meargă înainte cu proiectul său de "invadare potenţială" a nord-estului Siriei, a dat prioritate "protecţiei" soldaţilor americani.

Există "un mic număr, între 50 şi 100 de membri ai forţelor speciale în această regiune şi nu trebuie să rişte să fie răniţi, ucişi sau capturaţi dacă turcii trec frontiera şi se angajează în lupte cu forţele kurde locale", a explicat acest oficial cu rang înalt al administraţiei Trump sub protecţia anonimatului, scrie Agerpres.

"Ei vor fi reamplasaţi în zone mult mai sigure în următoarele zile", a adăugat el, vorbind apoi în mai multe rânduri despre un număr de 50 de soldaţi.

 

SUA nu dau undă verde operațiunii Turciei"Faptul că sunt reamplasaţi nu constituie o undă verde", "nu este o undă verde", a insistat oficialul.

El a confirmat, totodată, că Statele Unite nu se vor opune militar Turciei în Siria.

Anunţul făcut duminică seară de către Casa Albă al retragerii soldaţilor americani aflaţi de partea siriană a frontierei cu Turcia a fost interpretat pe larg ca o undă verde unei ofensive iminente a Ankarei contra forţelor kurde, aliate, totuşi, ale Statelor Unite în lupta împotriva jihadiştilor.

Această decizie a provocat o vie nemulţumire până în rândurile republicanilor preşedintelui Trump.

Ştiri Recomandate

Generalul Daniel Petrescu anunță că Armata română ar putea ridica un nou spital de campanie
MApN a recepționat al doilea lot de izolete românești dezvoltate de cercetătorii militari
Olanda a primit primul elicopter nou CH-47F Chinook
Avioane IL-75 ale Rusiei vor duce în Serbia ajutor umanitar și personal militar
Întreg echipajul de pe portavionul USS Theodore Roosevelt a ieșit să-și ia rămas bun de la căpitanul Crozier (Video)
O aeronavă Tarom a adus în România 200.000 de măști FFP2 din China
Măști de protecție destinate poliției germane au fost confiscate la Bangkok
Batalionului 202 Apărare CBRN, din Divizia 2 Infanterie Getica, misiune de decontaminare în municipiul Suceava