Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA intervin și trimit un avertisment Republicii Srpska despre formarea unei armate a sârbilor în Bosnia
30 sep, 20:59
SUA au transmis un avertisment liderului sârb din Bosnia, Milorad Dodik, care lansează cu regularitate ameninţarea unei secesiuni a entităţii sârbe, reafirmând 'angajamentul ferm' al SUA faţă de integritatea teritorială a acestei ţări balcanice, relatează AFP.
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Reprezentant sârb al preşedinţiei colegiale bosniace, Milorad Dodik, s-a întâlnit cu emisarul SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, la trei zile după ce anunţase formarea 'în câteva luni' a unei armate a sârbilor din Bosnia.

'Ameninţările de secesiune şi un recul în privinţa reformării instituţiilor de stat' sunt contrare Acordului de pace de la Dayton (SUA) care a pus capăt războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi), i-a spus lui Dodik subsecretarul adjunct al Departamentului de Stat, potrivit unei postări a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Sarajevo.

Aceasta 'nu poate să ofere decât izolare şi disperare economică cetăţenilor Republicii Srpska (RS)', entitatea sârbilor din Bosnia, se menţionează în text.

 

SUA și-au reiterat angajamentul ferm asupra suveranității și integrității teritoriale a Bosniei și HerțegovineiEscobar 'a reiterat angajamentul ferm al SUA în favoarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Bosniei-Herţegovina'.

Acordul de pace de la Dayton a consacrat de asemenea divizarea ţării în două entităţi, una sârbă şi cealaltă croato-musulmană, legate prin instituţii centrale.

Aceste instituţii s-au coagulat de-a lungul anilor în urma reformelor efectuate de comunitatea internaţională, în special de ţările occidentale.

Dar Milorad Dodik le contestă, în special armata şi justiţia, şi evocă adeseori eventualitatea unei independenţe pentru entitatea sârbă. El tocmai a anunţat formarea 'în câteva luni' a unei armate proprii a RS, contestând armata comună a ţării.

Dodik susţine că Bosnia este un 'experiment' al comunităţii internaţionale şi o 'ţară imposibilă'.

Forţele armate comune, care numără 10.000 de soldaţi şi personal civil, a fost înfiinţate în 2006, la 11 ani după conflict. Această reformă, acceptată la vremea respectivă şi de către reprezentanţii politici sârbi, este considerată drept crucială pentru integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina, notează AFP.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Humvee-urile armatei SUA ar putea primi o nouă şansă. O versiune cu propulsie hibridă este luată în calcul din compania AM General
Dronele RQ-4 Global Hawk vor fi folosite în testele cu arme hipersonice efectuate de armata americană
F/A-18 Super Hornet, „scos” din joc. F-35 și Gripen își vor disputa „bătălia pentru Canada” și contractul gigant de 19 miliarde de dolari
Franța a prezentat Duguay-Trouin, al doilea submarin cu propulsie nucleară din clasa Barracuda (Foto)
Rusia atenţionează SUA să nu facă presiuni în problema certificării gazoductului Nord Stream 2
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro