Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA introduc pe lista neagră a grupărilor teroriste și rebelii houthi din Yemen
11 ian, 08:58
Administraţia americană a lui Donald Trump a anunţat duminică seară, cu zece zile înainte de încheierea mandatului, că îi va înscrie pe rebelii houthi din Yemen pe lista neagră a grupărilor "teroriste", ceea ce, conform organizaţiilor internaţionale, riscă să agraveze criza umanitară, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a explicat că va informa Congresul de această decizie, adoptată pentru a consolida "descurajarea activităţilor nefaste ale regimului iranian", susţinător al grupării rebele yemenite în faţa guvernului sprijinit de o coaliţie condusă de Arabia Saudită, aliat al SUA.

Trei lideri ai rebelilor houthi au fost de asemenea înscrişi pe lista neagră, printre care şi principalul lor şef, Abdel Malek al-Houthi, transmite Agerpres.

Sancţiunea urmăreşte ca rebelii houthi să poată fi făcuţi responsabili "de actele lor teroriste, în special pentru atacurile transfrontaliere care ameninţă populaţiile civile, infrastructura şi transportul maritim", a declarat Pompeo.

Orientul Mijlociu rămâne o zonă volatilă pentru transportul maritim civil, potrivit analizei efectuate în urma atacurilor care au avut loc recent în regiune.

Anunţul era aşteptat de la alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie din SUA. Mai multe organizaţii nonguvernamentale şi instituţii internaţionale s-au temut ca preşedintele Trump, învins la scrutin, să nu încerce să dea o mare lovitură diplomatică Iranului, inamicul său din Orientul Mijlociu, înainte de instalarea la Casa Albă, la 20 ianuarie, a democratului Joe Biden, care vrea o reluare a dialogului cu Teheranul.

Conform acestor organizaţii, decizia riscă să provoace o paralizie a livrării de ajutor umanitar către Yemen şi să arunce în foamete această ţară măcinată de război.

"SUA recunosc că există îngrijorări în privinţa impactului pe care aceste desemnări le-ar avea asupra situaţiei umanitare din Yemen", a spus Pompeo.

"Intenţionăm să introducem în loc măsuri pentru a reduce impactul lor asupra anumitor activităţi şi importuri umanitare", a adăugat el.

Citește și:  Yemenul cere sprijinul ONU pentru a stopa atacurile rebelilor houthi

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro