Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA promit să sprijine Israelul "indiferent de guvern"
04 iun, 08:41
Guvernul american, care l-a primit joi pe ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, s-a angajat să sprijine Israelul indiferent de viitorul său premier, în momentul în care s-a format o coaliţie pentru a-l alunga de la putere pe Benjamin Netanyahu, notează AFP.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin

"Nu vom vorbi despre formarea unui guvern atât timp cât este în curs de desfăşurare", a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, transmite Agerpres.

Cu toate acestea, el a asigurat că "sprijinul neclintit" al Statelor Unite pentru Israel va rămâne neschimbat "indiferent ce se va întâmpla, indiferent de guvern".

"Nimic nu se va schimba chiar dacă guvernul se va schimba", a insistat Ned Price, confirmând în special intenţia Washingtonului de a contribui la refacerea scutului antibalistic al statului evreu, ale cărui rachete au fost folosite intens în timpul celor 11 zile de conflict cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, în mai.

Primindu-l pe Benny Gantz la Pentagon, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat că preşedintele Joe Biden "şi-a exprimat sprijinul total pentru refacerea Iron Dome în Israel", "care a salvat atât de multe vieţi în timpul recentului conflict".

Adversarii lui Benjamin Netanyahu au anunţat miercuri seară, în ultimul moment, că au reuşit să formeze o coaliţie eterogenă, care l-ar putea alunga de la putere pe şeful guvernului în zilele următoare. Această schimbare ar interveni într-un moment în care Statele Unite au fost constrânse să se implice diplomatic în dosarul israeliano-palestinian cu ocazia recentei escaladări militare.

Preşedintele Biden, care îl cunoaşte pe actualul prim-ministrul israelian de mulţi ani, întreţine o relaţie ambivalentă cu acesta. După instalarea sa la Casa Albă, în ianuarie, el a amânat mult timp prima discuţie la telefon cu acest aliat-cheie pe care îndelung răsfăţat de predecesorul său Donald Trump.

Dar în timpul conflictului din mai, democratul a fost criticat de o parte a propriei tabere pentru că, iniţial, a părut să-l lase pe Benjamin Netanyahu să răspundă la rachetele lansate de Hamas fără să ceară clar încetarea focului.

"Dorim o securitate durabilă atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni", a declarat Lloyd Austin în prezenţa lui Benny Gantz, subliniind "importanţa reducerii tensiunilor din Cisiordania şi Ierusalim".

De asemenea, la fel ca şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care anterior l-au primit separat pe ministrul israelian, secretarul Apărării a subliniat necesitatea de a accelera ajutorul umanitar şi reconstrucţia pentru Fâşia Gaza.

La rândul său, Benny Gantz a insistat asupra faptului că orice compromis între Washington şi Teheran pentru a relansa muribundul acord nuclear cu Iranul, denunţat ca fiind prea slab de statul evreu, trebuie "să-şi îndeplinească în mod real obiectivul său de a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare".

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și blindate Sabre pentru dotarea forțelor speciale
Ursula von der Leyen, șefa CE, în vizită oficială în România
Rusia a inițiat acțiuni provocatoare asupra navelor ucrainene din Marea Neagră
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro