Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA și-a găsit aliat în Africa pentru a contracara prezența rusă și chineză în Sudan. De ce e atât de important Sudanul pentru Occident
Strategica
Data publicării:
Conflictul din Sudan aruncă încă o umbră asupra țărilor vecine și a intereselor marilor puteri, întrucât războiul care are loc pe scena sudaneză nu poate fi separat de toate conflictele din regiune și Orientul Mijlociu și de conflictul de interese și influență din continent african.
Photo source: BRITANNICA
Photo source: BRITANNICA

Potrivit multor analiști și experți, Statele Unite ale Americii și țările occidentale își folosesc toate instrumentele în Sudan cu scopul de a rezista influenței crescânde rusești și chineze în Africa, chiar și în detrimentul vieții și stabilității poporului sudanez. Washingtonul nu a precupețit niciun efort, investind toate instrumentele sale în Sudan pentru a-și atinge interesele, inclusiv personalități politice, trimiterea de mercenari sau folosirea dosarului organizațiilor umanitare și investirea în el. 

 

Importanța strategică a Sudanului

 

O serie de factori și date s-au combinat pentru a crește importanța strategică a unei țări arabe și africane precum Sudanul. Poate cei mai importanți dintre acești factori sunt următorii:

În primul rând, locația strategică a Sudanului, situată în partea de nord-est a continentului african, a jucat un rol fundamental în consolidarea poziției sale de pod strategic și considerându-l drept cea mai potrivită intrare în Africa subsahariană prin Poarta Mării Roșii, luând în considerare că este o legătură care leagă nordul și sudul continentului și o poartă centrală către estul, centrul și vestul continentului african, mai ales că se învecinează cu multe țări importante: Egipt, Libia, Etiopia, Sudanul de Sud, Ciad și Republica Centrafricană.

În al doilea rând, Sudanul, care este a doua țară ca suprafață din Africa după secesiunea sudului din 2011, are vedere la Marea Roșie cu o coastă de aproximativ 720 de kilometri și are un port maritim strategic, Portul Sudan, care este singurul port maritim pentru Sudan. Prin intermediul acestuia, comerțul și navigația maritimă se deplasează în și dinspre țară. De asemenea, este situat în mijlocul coastei Mării Roșii, ceea ce înseamnă că este situat în apropierea punctelor strategice de sufocare în comerțul internațional (Canalul Suez și strâmtoarea Bab el-Mandab).

În al treilea rând, Sudanul se bucură de o abundență remarcabilă de resurse naturale dintre care cele mai importante sunt uraniul, aurul, cobaltul, petrolul și altele, ocupând locul trei la producția de aur din Africa în ultimii cinci ani. 

Prin urmare, se poate spune că există o serie de interese și stimulente, atât temporare, cât și strategice, care au stat în spatele creșterii orientării internaționale către Sudan în perioada recentă. 

În lumina evoluțiilor politice și militare succesive din Sudan, războiul în desfășurare dintre Forțele de Sprijin Rapid și armata sudaneză apare ca o piatră de hotar importantă care merită analizată cu atenție. Aceste conflicte sunt evidente într-o serie de evenimente în creștere care au loc în țară, care reflectă o competiție intensă pentru putere și influență în gestionarea viitorului Sudanului.

 

Consolidarea relațiilor cu Rusia

 

2. -imagine fara descriere- (sudan_russia_19682600.jpg)

În urma acestui război, liderii guvernului sudanez se îndreaptă spre consolidarea relațiilor cu Rusia, pe fondul obiecțiilor componentelor politice sudaneze, în special Coordonarea Forțelor Civile Democratice "Taqaddum", care este acuzată de Procuratura Generală din Sudan că primește sprijinul american în regiunea.

În plus, generalul locotenent Yasser Al-Atta, comandant-șef adjunct al forțelor armate și membru al Consiliului de suveranitate sudanez, a anunțat că nu se opune acordării Rusiei unei baze militare în Marea Roșie, subliniind un acord cu Rusia pentru cooperare logistică în schimbul furnizării de arme armatei sudaneze.

Într-un context conex, în ultimele zile, ambasadorul sudanez în Rusia, Mohamed Siraj, a confirmat, în declarații de presă adresate agenției ruse Sputnik, angajamentul Sudanului de a construi o bază navală rusească la Marea Roșie, explicând că problema cu care se confruntă proiectul este "numai procedural" și că este de datoria ambelor părți să-l implementeze.

Siraj a spus că Khartoum nu va renunța la angajamentul de a construi o bază navală rusească în Marea Roșie, explicând că baza reprezintă "un punct de sprijin logistic în Marea Roșie, iar cele două țări au semnat acordul în baza căruia va fi construită, ceea ce înseamnă că este de datoria lor să implementeze proiectul", exprimându-și speranța de a "de a întări în continuare relațiile dintre cele două țări".

În același context, vicepreședintele Consiliului de suveranitate sudanez, Malik Aqar Air, a vizitat Rusia pe 3 iunie, în fruntea unei delegații la nivel înalt care includea miniștrii Finanțelor, Afacerilor Externe și Mineralelor. Vizita lui Aqar vine pe fondul promisiunilor sudaneze continue de a adera la acordul de stabilire a unei baze navale ruse pe malul Mării Roșii în Port Sudan.

După o vizită în Sudan, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că acordul dintre Moscova și Khartoum privind înființarea unui centru logistic pentru Marina Rusă în Sudan este în prezent în stadiu de ratificare.

 

Etiopia... titlul planului american de a face față influenței ruse

 

Potrivit unei surse diplomatice la nivel înalt, Statele Unite răspund la creșterea influenței Rusiei în regiune, folosindu-și influența asupra primului ministru al Republicii Etiopie, Abiy Ahmed, pentru a trimite forțe mercenare etiopiene în sprijinul Forțelor de Sprijin Rapid pentru a răsturna cu forța domnia lui Al-Burhan după eșecul politic american din regiune, într-un acord secret între Casa Albă și Addis Abeba. 

Potrivit aceleiași surse, acordul dintre America și Etiopia include două condiții de bază etiopiene, prima dintre acestea fiind ca Abiy Ahmed să obțină sprijin american în problema secesiunii Somalilandului, prin care Etiopia încearcă să ajungă în Golful Aden și a doua este restabilirea controlului etiopian asupra ținuturilor disputate Fashaga.

În schimb, Abiy Ahmed va oferi sprijin Forțelor de Sprijin Rapid cu mercenari și arme și va stabili rute logistice pentru a furniza Forțelor de Sprijin Rapid armele necesare pentru a răsturna domnia lui Burhan.

Abiy Ahmed, în cooperare cu Musa Bihi Abdi, președintele Somalilandului separatist, s-a oferit să asigure navigația în Marea Roșie, ceea ce motivează Casa Albă să facă Somaliland un "Taiwan" în Africa.

Președintele Somaliei, Musa Bihi Abdi, a declarat că acordul Etiopia "va permite Somalilandului să sprijine eforturile internaționale de asigurare a libertății de navigație în Golful Aden și Marea Roșie", unde navele au fost atacate repetat în ultimele luni de rebelii Houthi.

 

Interese etiopiene

 

3. -imagine fara descriere- (etiopian_army_04981100.jpg)

Analistul în afaceri africane Abdul Rahman Kan a subliniat că ceea ce îl motivează pe Abiy Ahmed să accepte cererile americane sunt numeroasele interese pe care Etiopia le poate atinge prin acest acord cu Washingtonul. 

În prim plan se află recunoașterea de către Washington a secesiunii Somalilandului, care ocupă o locație strategică foarte importantă și a cărei secesiune Etiopia a visat-o și căutat-o ​​mereu, cu scopul de a-l controla și de a obține foarte importantul port somalez Zuweila, și astfel un port la mare, dat fiind că Etiopia nu are acces la mare sau ocean.

În plus față de cele de mai sus, Etiopia va încerca să controleze zone mai mari ale fluviului Nil și să recâștige controlul asupra orașului disputat Al-Fashqa de la granița cu Sudanul.

Ceea ce confirmă ipoteza doctorului Abdel Rahman Kan despre dorința puternică a președintelui etiopian de a controla Somaliland și portul Zuweila este informația raportată mai devreme de multe instituții de presă despre oferta făcută de Abiy Ahmed Washingtonului despre disponibilitatea sa de a deschide un front împotriva rebelilor din Yemen și chiar de a trimite forțe care să lupte împotriva lor și să se pregătească să protejeze navigația israeliană, totul în schimbul obținerii recunoașterii internaționale oficiale a legitimității controlului Etiopiei asupra portului Zuweila și regiunii Somaliland.

Comentând aceste informații, analistul de la Centrul de Studii Sana'a, Majid Al-Madhaji, a confirmat că președintele etiopian a fost foarte absorbit de imaginația sa și s-a îndepărtat de realitate, deoarece este foarte dificil pentru forțele etiopiene să rezolve conflictul din Marea Roșie din multe motive geografice și militare.

Este de remarcat faptul că, în 2019, părțile ruse și sudaneze au semnat un acord privind înființarea unui centru de sprijin logistic pentru marina rusă în Port Sudan, care ar trebui să găzduiască până la 300 de soldați ruși și să aprovizioneze navele cu combustibil.

Este clar că Washingtonul a început să-și intensifice mișcările spre Sudan, cu scopul de a câștiga mai multă influență care să îi consolideze prezența în regiune și să reducă prezența în creștere a concurenților săi.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Cum ar arăta azi un război împotriva Rusiei? Gen. Breedlove: Am așteptat ani invazia rusă prin Coridorul Fulda. Revenim la tacticile de luptă de odinioară
Finlanda permite Statelor Unite să utilizeze 15 dintre bazele sale militare: Forțelor americane vor putea desfăşura aici tehnică militară grea
"Susținem politica ușilor deschise a NATO". Departamentul de Stat cu privire la declarația lui Zelenski privind aderarea Ucrainei
Ucraina ar trebui să poată folosi armele pe care le primește împotriva țintelor militare aflate pe teritoriul Rusiei
Analiștii occidentali se gândesc la ce ar putea însemna pentru Europa înfrângerea Ucrainei în război: Reconcilierea cu "noua Rusie" va deveni "absolut nerealistă"
Frontul din Ucraina, descris în trei cuvinte: O vară sângeroasă. Care e situația actuală după ce Ucraina a oprit ofensiva rusă în Harkov
A început echiparea celei mai importante facilități construite de NATO în ultimii 30 de ani - Baza militară din orașul polonez Powidz
Pentagonul răspunde amenințărilor Rusiei referitoare la operațiunile americane cu drone deasupra Mării Negre: Continuăm să zburăm
NATO dislocă avioane AWACS deasupra Poloniei pentru a monitoriza Ucraina și activitatea militară a Rusiei
Volodimir Zelenski schițează un model acceptabil de negociere cu Rusia: Orice altă formă de negocieri pentru pace nu ar pune capăt războiului
Rusia intenționează să reia producția de rachete balistice nucleare cu rază medie și scurtă de acțiune
Un ''NATO exclusiv european'' are puterea de a rezista pe termen lung? Cât de importantă este de fapt prezenta militară americană în Europa
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres
EXCLUSIV
„Dragă Stolo”, ca lecție pentru Joe. E ultima șansă, în ultimul minut al celui de-al 12-lea ceas
Ca să nu repete episodul Leopard din 2023, avioanele F-16 vor fi ”blindate” înainte de a ajunge, vara asta, în Ucraina
În Statele Unite se discută posibilitatea de a permite contractorilor militari privați americani să lucreze direct în Ucraina: Mentenanţa avioanelor F-16, unul dintre obiectivele de activitate
Situaţia actuală din Ucraina arată că un război cu Rusia se poate extinde pe termen lung. Potrivit experților CSIS, NATO nu este pregătită pentru așa ceva
Slovacia, mână moartă în cazul unui atac al Rusiei asupra NATO? Noul președinte spune că armata slovacă nu are încă tehnica necesară pentru a-și ajuta vecinii
Aranjamente privind sprijinirea Hezbollahului în cazul în care Israelul deschide un front și în Liban
Summitul NATO ar putea fi un succes pentru Ucraina, chiar dacă nu primeşte o invitaţie de aderare la Alianţa: Ar fi momentul potrivit pentru anunţarea livrării avioanelor F-16
Toate speranțele Europei rămân în SUA? În cazul unui atac al Federației Ruse, toată Europa poate disloca rapid 300.000 de militari
Casa Albă: Este nevoie de un "pod către NATO" pentru ca Ucraina să poată adera la Alianță, dar nu trebuie să lipsească voința politică pentru a face acest lucru
Rușii vor un cap de pod în Libia. Nave rusești ajung în Tobruk, în timp ce Haftar întărește acordul militar cu Moscova
CPI a emis mandate de arestare pentru Șoigu și Gerasimov sub acuzația de crime de război comise în Ucraina
Ucraina va primi veniturile rezultate din activele înghețate ale Rusiei în două tranșe: Kievul ar urma să primească aproximativ 3 miliarde de euro
Ucraina intenționează să desfășoare în Marea Neagră până la 20 de drone maritime care să facă treaba unei singure nave de război
Şeful spionajului militar ucrainean despre ofensiva rusă în estul Ucrainei: Nu va exista un Armageddon, dar situația este destul de complicată
Franța-Italia, la cel mai important Euro din istorie. Macron luptă pentru supraviețuire - Meloni devine a treia forță din Parlamentul UE, chiar și fără Orban
Ministrul polonez de externe face aluzie la posibilitatea închiderii complete a frontierei cu Belarus
Kurt Volker: Contrar a ceea ce susţine administrația Biden acum, trebuie să aducem Ucraina în NATO ca parte a strategiei pentru restabilirea păcii în Europa
Aviația ucraineană lovește un Punct de Comandă al unui regiment rus din regiunea Belgorod

Ştiri Recomandate

Rusia a închis temporar Podul Crimeea și acuză Ucraina că a atacat un feribot aflat în portul Kavkaz din strâmtoarea Kerci
Cehia primește sistemul antiaerian israelian Spyder, intrat și în competiția pentru programul României SHORAD/VSHORAD
Rușii continuă manevrele nucleare. Sistemele de rachete strategice Yars au fost scoase pe rutele de patrulare din Republica Mari El
Erdogan amenință că va construi o bază militară în Cipru
Situația în Est unde rușii nu țin cont de pierderi. Generalul Sîrski crede că Ucraina are nevoie de o tactică inteligentă pentru a opri ofensiva ocupantului superior numeric
Reparația singurului portavion rus Amiral Kuznețov durează atât de mult încât piloții s-au pensionat. Și totuși rușii formează o nouă aripă de aviație a portavionului
Veste foarte bună pentru F-35: Încep livrările avioanelor F-35 în configurație de ultimă generație TR-3 dezvoltată cu succes de Lockheed Martin
Alegerea Kamalei Harris ar asigura Americii politica externă tradițională dorită de aliați
Luminița Odobescu a reiterat sprijinul României pentru Ucraina și cere o presiune mai mare pe Rusia prin implementarea sancțiunilor în contextul atacurilor hibride împotriva Moldovei
Rușii recunosc că le ard avioanele pe aerodromuri din cauza rachetelor occidentale. Soluția? Un amplu proiect pentru construirea de hangare speciale
Borrell: Miniștrii UE vor lua în considerare un răspuns la jocul „inacceptabil” al Ungariei
Toți ochii pe Kamala. Prima declarație a Kamalei Harris după retragerea lui Joe Biden, un președinte „fără precedent în istoria modernă a SUA”
Când ar putea primi Ucraina MiG-29 poloneze. Guvernul e gata să le predea, dar totul depinde de programul F-35 al Poloniei
Rusia și Iranul au început exerciţii navale comune în Marea Caspică
Polonia și Germania strâng rândurile în fața pericolului rusesc și vor avea un Plan de Acțiune Comun în materie de securitate
Kamala Harris, potrivită pentru Casa Albă? Cum poate actualul vicepreședinte al SUA să-l bată pe Trump, inclusiv servindu-i din propriul medicament
Moscova e gata să ”elibereze” și Georgia și se oferă să ajute militar guvernul de la Tbilisi pentru a rămâne la putere
75 de drone ucrainene au zburat în Rusia. O rafinărie din Krasnodar a luat foc
Demonstrație majoră de forță deasupra României: Dogfight cu avioane F-18, F-16 și Eurofighter. În confruntarea aeriană a fost implicat și un sistem MAMBA
Pentru prima dată bombardiere strategice americane B-52 operează în România. ROAF anunță prezența americană ca fiind o „zi istorică”
În lume există 9 puteri nuclare și peste 9.000 de focoase. SUA desecretizează că dețin cu 80% mai puține arme nucleare strategice față de acum 30 de ani
Game over? Gavin Newsom, cu șansele cele mai mari după Kamala Harris să-l înlocuiască pe Biden nu intră în cursă și o sprijină pe Kamala
Inevitabilul s-a produs: Biden se retrage din cursa prezidențială. Președintele își va duce mandatul până la capăt
EXCLUSIV
Cel mai negru scenariu pentru România și de ce întreaga Europă va trebui să învețe să trăiască cu amenințarea permanentă a războiului rusesc
Avioane ruse în flăcări după ce Ucraina a lovit Baza Milerovo la 150 km de linia frontului (Video). NASA a surprins incendiul de mare amploare de după atac
Forțele Spațiale ale SUA vor bloca sateliții chinezești și rusești cu încă un sistem de bruiaj
Aviația rusă a interceptat două bombardiere americane B-52H care zburau în Marea Barents
De frica unor ”defecțiuni” și ”incendii”, Rusia va anula parada navelor mari, programată de Ziua Marinei
Boris Johnson anticipează un plan de pace al lui Trump pentru ”a salva Ucraina” și lansează câteva soluții
Slovacia va preda Ucrainei 8 tunuri autopropulsate Zuzana 2. Alte șase obuziere vor fi livrate în 2025
”Am încasat un glonț pentru democrație”. În primul miting electoral după tentativa de asasinat, Trump respinge „ Proiectul 2025 ”, dar invocă triada Xi - Putin - Orban
Dronele și rachetele rusești au hărțuit din nou Ucraina. Trupele radiotehnice ucrainene au respins atacuri în 10 regiuni
pixel