Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA și-a găsit aliat în Africa pentru a contracara prezența rusă și chineză în Sudan. De ce e atât de important Sudanul pentru Occident
Strategica
Data publicării:
Conflictul din Sudan aruncă încă o umbră asupra țărilor vecine și a intereselor marilor puteri, întrucât războiul care are loc pe scena sudaneză nu poate fi separat de toate conflictele din regiune și Orientul Mijlociu și de conflictul de interese și influență din continent african.
Photo source: BRITANNICA
Photo source: BRITANNICA

Potrivit multor analiști și experți, Statele Unite ale Americii și țările occidentale își folosesc toate instrumentele în Sudan cu scopul de a rezista influenței crescânde rusești și chineze în Africa, chiar și în detrimentul vieții și stabilității poporului sudanez. Washingtonul nu a precupețit niciun efort, investind toate instrumentele sale în Sudan pentru a-și atinge interesele, inclusiv personalități politice, trimiterea de mercenari sau folosirea dosarului organizațiilor umanitare și investirea în el. 

 

Importanța strategică a Sudanului

 

O serie de factori și date s-au combinat pentru a crește importanța strategică a unei țări arabe și africane precum Sudanul. Poate cei mai importanți dintre acești factori sunt următorii:

În primul rând, locația strategică a Sudanului, situată în partea de nord-est a continentului african, a jucat un rol fundamental în consolidarea poziției sale de pod strategic și considerându-l drept cea mai potrivită intrare în Africa subsahariană prin Poarta Mării Roșii, luând în considerare că este o legătură care leagă nordul și sudul continentului și o poartă centrală către estul, centrul și vestul continentului african, mai ales că se învecinează cu multe țări importante: Egipt, Libia, Etiopia, Sudanul de Sud, Ciad și Republica Centrafricană.

În al doilea rând, Sudanul, care este a doua țară ca suprafață din Africa după secesiunea sudului din 2011, are vedere la Marea Roșie cu o coastă de aproximativ 720 de kilometri și are un port maritim strategic, Portul Sudan, care este singurul port maritim pentru Sudan. Prin intermediul acestuia, comerțul și navigația maritimă se deplasează în și dinspre țară. De asemenea, este situat în mijlocul coastei Mării Roșii, ceea ce înseamnă că este situat în apropierea punctelor strategice de sufocare în comerțul internațional (Canalul Suez și strâmtoarea Bab el-Mandab).

În al treilea rând, Sudanul se bucură de o abundență remarcabilă de resurse naturale dintre care cele mai importante sunt uraniul, aurul, cobaltul, petrolul și altele, ocupând locul trei la producția de aur din Africa în ultimii cinci ani. 

Prin urmare, se poate spune că există o serie de interese și stimulente, atât temporare, cât și strategice, care au stat în spatele creșterii orientării internaționale către Sudan în perioada recentă. 

În lumina evoluțiilor politice și militare succesive din Sudan, războiul în desfășurare dintre Forțele de Sprijin Rapid și armata sudaneză apare ca o piatră de hotar importantă care merită analizată cu atenție. Aceste conflicte sunt evidente într-o serie de evenimente în creștere care au loc în țară, care reflectă o competiție intensă pentru putere și influență în gestionarea viitorului Sudanului.

 

Consolidarea relațiilor cu Rusia

 

2. -imagine fara descriere- (sudan_russia_19682600.jpg)

În urma acestui război, liderii guvernului sudanez se îndreaptă spre consolidarea relațiilor cu Rusia, pe fondul obiecțiilor componentelor politice sudaneze, în special Coordonarea Forțelor Civile Democratice "Taqaddum", care este acuzată de Procuratura Generală din Sudan că primește sprijinul american în regiunea.

În plus, generalul locotenent Yasser Al-Atta, comandant-șef adjunct al forțelor armate și membru al Consiliului de suveranitate sudanez, a anunțat că nu se opune acordării Rusiei unei baze militare în Marea Roșie, subliniind un acord cu Rusia pentru cooperare logistică în schimbul furnizării de arme armatei sudaneze.

Într-un context conex, în ultimele zile, ambasadorul sudanez în Rusia, Mohamed Siraj, a confirmat, în declarații de presă adresate agenției ruse Sputnik, angajamentul Sudanului de a construi o bază navală rusească la Marea Roșie, explicând că problema cu care se confruntă proiectul este "numai procedural" și că este de datoria ambelor părți să-l implementeze.

Siraj a spus că Khartoum nu va renunța la angajamentul de a construi o bază navală rusească în Marea Roșie, explicând că baza reprezintă "un punct de sprijin logistic în Marea Roșie, iar cele două țări au semnat acordul în baza căruia va fi construită, ceea ce înseamnă că este de datoria lor să implementeze proiectul", exprimându-și speranța de a "de a întări în continuare relațiile dintre cele două țări".

În același context, vicepreședintele Consiliului de suveranitate sudanez, Malik Aqar Air, a vizitat Rusia pe 3 iunie, în fruntea unei delegații la nivel înalt care includea miniștrii Finanțelor, Afacerilor Externe și Mineralelor. Vizita lui Aqar vine pe fondul promisiunilor sudaneze continue de a adera la acordul de stabilire a unei baze navale ruse pe malul Mării Roșii în Port Sudan.

După o vizită în Sudan, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că acordul dintre Moscova și Khartoum privind înființarea unui centru logistic pentru Marina Rusă în Sudan este în prezent în stadiu de ratificare.

 

Etiopia... titlul planului american de a face față influenței ruse

 

Potrivit unei surse diplomatice la nivel înalt, Statele Unite răspund la creșterea influenței Rusiei în regiune, folosindu-și influența asupra primului ministru al Republicii Etiopie, Abiy Ahmed, pentru a trimite forțe mercenare etiopiene în sprijinul Forțelor de Sprijin Rapid pentru a răsturna cu forța domnia lui Al-Burhan după eșecul politic american din regiune, într-un acord secret între Casa Albă și Addis Abeba. 

Potrivit aceleiași surse, acordul dintre America și Etiopia include două condiții de bază etiopiene, prima dintre acestea fiind ca Abiy Ahmed să obțină sprijin american în problema secesiunii Somalilandului, prin care Etiopia încearcă să ajungă în Golful Aden și a doua este restabilirea controlului etiopian asupra ținuturilor disputate Fashaga.

În schimb, Abiy Ahmed va oferi sprijin Forțelor de Sprijin Rapid cu mercenari și arme și va stabili rute logistice pentru a furniza Forțelor de Sprijin Rapid armele necesare pentru a răsturna domnia lui Burhan.

Abiy Ahmed, în cooperare cu Musa Bihi Abdi, președintele Somalilandului separatist, s-a oferit să asigure navigația în Marea Roșie, ceea ce motivează Casa Albă să facă Somaliland un "Taiwan" în Africa.

Președintele Somaliei, Musa Bihi Abdi, a declarat că acordul Etiopia "va permite Somalilandului să sprijine eforturile internaționale de asigurare a libertății de navigație în Golful Aden și Marea Roșie", unde navele au fost atacate repetat în ultimele luni de rebelii Houthi.

 

Interese etiopiene

 

3. -imagine fara descriere- (etiopian_army_04981100.jpg)

Analistul în afaceri africane Abdul Rahman Kan a subliniat că ceea ce îl motivează pe Abiy Ahmed să accepte cererile americane sunt numeroasele interese pe care Etiopia le poate atinge prin acest acord cu Washingtonul. 

În prim plan se află recunoașterea de către Washington a secesiunii Somalilandului, care ocupă o locație strategică foarte importantă și a cărei secesiune Etiopia a visat-o și căutat-o ​​mereu, cu scopul de a-l controla și de a obține foarte importantul port somalez Zuweila, și astfel un port la mare, dat fiind că Etiopia nu are acces la mare sau ocean.

În plus față de cele de mai sus, Etiopia va încerca să controleze zone mai mari ale fluviului Nil și să recâștige controlul asupra orașului disputat Al-Fashqa de la granița cu Sudanul.

Ceea ce confirmă ipoteza doctorului Abdel Rahman Kan despre dorința puternică a președintelui etiopian de a controla Somaliland și portul Zuweila este informația raportată mai devreme de multe instituții de presă despre oferta făcută de Abiy Ahmed Washingtonului despre disponibilitatea sa de a deschide un front împotriva rebelilor din Yemen și chiar de a trimite forțe care să lupte împotriva lor și să se pregătească să protejeze navigația israeliană, totul în schimbul obținerii recunoașterii internaționale oficiale a legitimității controlului Etiopiei asupra portului Zuweila și regiunii Somaliland.

Comentând aceste informații, analistul de la Centrul de Studii Sana'a, Majid Al-Madhaji, a confirmat că președintele etiopian a fost foarte absorbit de imaginația sa și s-a îndepărtat de realitate, deoarece este foarte dificil pentru forțele etiopiene să rezolve conflictul din Marea Roșie din multe motive geografice și militare.

Este de remarcat faptul că, în 2019, părțile ruse și sudaneze au semnat un acord privind înființarea unui centru de sprijin logistic pentru marina rusă în Port Sudan, care ar trebui să găzduiască până la 300 de soldați ruși și să aprovizioneze navele cu combustibil.

Este clar că Washingtonul a început să-și intensifice mișcările spre Sudan, cu scopul de a câștiga mai multă influență care să îi consolideze prezența în regiune și să reducă prezența în creștere a concurenților săi.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
"Ar putea fi prea târziu pentru a opri ofensiva Rusiei în Ucraina" - argumentul experților militari cu privire la livrarea avioanelor F-16 "nu mai devreme de sfârșitul anului 2025"
După ce SUA au renunțat la cea mai importantă linie roșie, Putin și Medvedev amenință că dau foc la lume și vor înarma țări precum Coreea de Nord
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
"Acesta este un răspuns adecvat". SUA nu consideră că permisiunea acordată Ucrainei de a efectua atacuri cu armament american pe teritoriul rusesc reprezintă o escaladare
Joe Biden: Instaurarea păcii în Ucraina nu trebuie să includă neapărat aderarea la NATO
Rusia a profitat doar de temerile Occidentului, iar ambițiile sale teritoriale în Ucraina sunt departe de a fi stabilite
Democrații din Congresul SUA și-au exprimat speranța că vor fi ridicate toate restricțiile impuse Ucrainei privind utilizarea armelor americane împotriva Rusiei
"Nu au existat niciodată restricții". Casa Albă despre doborârea avioanelor ruseşti de către ucraineni când se află în spațiul aerian rusesc
India se reorientează. Cel mai mare importator de arme din lume și-a redus la jumătate achizițiile din Rusia
Coridoare pentru ca trupele SUA să ajungă rapid pe front în cazul unui război major cu Rusia. România, punct cheie pentru două coridoare
NATO are la dispoziție 2-3 ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să-şi reconstruiască forţele armate, afirmă un general norvegian de rang înalt
Prelungirea permisiunii acordate forțelor armate ucrainene de a efectua atacuri pe teritoriul rus va depinde de situația de pe câmpul de luptă
SUA caută sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru Ucraina, dar războiul nu poate fi purtat fără calcule economice
Premieră pentru Ucraina: HIMARS au lovit pe teritoriul Rusiei sisteme S-400, dislocate în regiunea rusă Belgorod (Foto/Video)
Tactica prin care Ucraina împinge Rusia, pas cu pas, într-o capcană în Crimeea. Combinația letală ATACMS și Storm Shadow deschide calea F-16
Ministerul britanic al Apărării a evaluat impactul înlăturării unor importanți comandanți militari ruși
În timpul ofensivei de la Harkov, Rusia s-a bazat în zadar pe temerile Statelor Unite: Forțele ruse sunt acum expuse unor atacuri cu arme americane
Șefii apărării din SUA și China au discutat probleme spinoase: Șeful Pentagonului crede că un război între cele două puteri militare poate fi evitat
Pregătirea Rusiei pentru negocierile de pace nu este altceva decât un „teatru”: Forțele ruse sunt mai bine pregătite decât în 2022
În timp ce în România rezerviștii calificați sunt privați de drepturi elementare, parlamentarul german cere armatei să activeze 900.000 de rezerviști
"O oportunitate pentru o pace durabilă". Speranțe internaționale pentru o încetare a focului în Gaza după propunerea lui Biden
Polonia poate detecta rachete de la sute de kilometri distanță. Ce alte avantaje aduce acordul privind achiziția de aerostate?
Rusia își fortifică aerodromurile cu hangare, în timp ce tot mai multe state occidentale dau Ucrainei permisiunea să lovească ţinte ruseşti
Se scrie "un nou capitol al războiului din Ucraina": Permisiunea acordată de SUA pentru atacarea facilitaţilor ruseşti reprezintă "depășirea unor linii roșii"
Blinken promite "pași concreți pentru apropierea Ucrainei de NATO" și "un pachet cuprinzător de ajutor" în cadrul summitului de la Washington
Franța va trimite în curând primii instructori militari în Ucraina: Accentul va fi pus pe instruirea geniștilor și a personalului tehnic
Stoltenberg: Aliații ar trebui să ofere Ucrainei cel puțin 40 de miliarde de euro pe an, atât timp cât va fi nevoie
Securitate made in Suedia. Kievul pregătește terenul F-16 cu ”miniAWACS-uri” Saab 340B care văd jumătate din Ucraina. Urmează Gripen
Rusia șicanează capabilitățile spațiale americane prin plasarea de “sateliți inspectori” pe orbite extrem de apropiate
generalul (r.) Dan Grecu
EXCLUSIV
Uite Patriot, nu e Patriot. De ce se joacă oficialii din România cu subiectul „Patriot pentru Ucraina”? Generalul Dan Grecu vine la #ObiectivEuroAtlantic

Ştiri Recomandate

Rolul României în decizia ca Moldova și Ucraina să devină asociate Inițiativei Celor Trei Mări, evidențiat de Luca Niculescu la Dubrovnik
TOP 5 cele mai bune avioane de luptă pe care SUA le pot ridica azi, în cazul unui război. Surpriza din top, un avion de 50 de ani care va fi retras
Deși nu există termen de comparație cu F-16, se vorbește rar despre avioanele Su-27 ale Ucrainei. De cât timp e nevoie pentru a pregăti un Su-27 de o misiune
Cum ar putea duce o decizie luată azi la pierderea de către SUA a următorului război. Avioanele de generația a 6-a NGAD divizează SUA
Consecințe ale denunțării Tratatului INF: Rusia reia producerea și dislocarea de rachete interzise, cu rază scurtă și medie de acțiune
Rusia amenință că un război major împotriva NATO va începe din Marea Neagră. Dronele SUA care ajută Ucraina să „țintească” ar putea fi doborâte, spun rușii
Turul II în Iran după moartea lui Raisi: Un candidat care optează pentru dialogul cu SUA și unul anti-occidental, în finala pentru prezidențiale
Ciocniri violente în Germania între protestatari și poliție. Mii de oameni protestează împotriva AfD la Essen, unde extrema dreapta are Congres
Prima reacție a președintelui Biden după dezbaterea cu Trump: Nu mai vorbesc atât de ușor ca altădată, dar vă dau cuvântul că pot duce încă un mandat
Rusia susține că cinci civili au murit în regiunea rusă Kursk după ce o dronă ucraineană a lovit un bloc
Ucraina vrea ca România și Polonia să doboare rachete rusești: Scut aerian românesc și polonez din Patriot, pentru a proteja vestul Ucrainei
Ucraina pregătește un plan cuprinzător pentru a pune capăt războiului
Informația exclusivă a #DefenseRomania s-a confirmat oficial: Trei avioane F-16 din Norvegia au aterizat în România. A doua escadrilă de F-16 prinde contur
Ca să nu repete episodul Leopard din 2023, avioanele F-16 vor fi ”blindate” înainte de a ajunge, vara asta, în Ucraina
Presiuni mari pe Netanyahu pentru ca Israelul să lanseze o ofensivă în Liban împotriva Hezbollah
Grupul comun format din România, Turcia și Bulgaria devine activ. Misiunea principală, „curățarea” Mării Negre de mine, o problemă majoră a războiului rus
UE își stabilește conducerea la vârf, dar rămân de negociat numiri importante
”Nu vom face curățenie după Netanyahu”. Iordania refuză să trimită forțe în Gaza și vrea să negocieze la pachet Fâșia Gaza cu Cisiordania
Forțe proaspete sau carne de tun? Rusia recrutează lunar aproape 30.000 de militari, doar pentru a păstra constante efectivele Armatei
Coreea de Nord, sperietoare regională: Au început exercițiile militare comune ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei
SUA vrea să trimită în Ucraina opt sisteme Patriot cumpărate din Israel. După 40 de ani de utilizare, bateriile Patriot au fost înlocuite de IDF cu sisteme noi
Prima dezbatere Biden şi Trump îi îngrijorează pe democrați. Curtifan: Trump a punctat mai bine. Starea lui Biden e cât se poate de reală
Statele membre NATO nu dispun de suficientă forţă de muncă calificată care să poată lucra în industria de apărare
În Statele Unite se discută posibilitatea de a permite contractorilor militari privați americani să lucreze direct în Ucraina: Mentenanţa avioanelor F-16, unul dintre obiectivele de activitate
În criză de personal pentru continuarea războiului, Kremlinul a pus ochii pe imigranți: De ce e nevoie de ei acolo? Să sape tranșee și să creeze fortificații
Un pilot ucrainean de MiG-29 a doborât două drone Shahed într-o singură misiune de luptă
Situaţia actuală din Ucraina arată că un război cu Rusia se poate extinde pe termen lung. Potrivit experților CSIS, NATO nu este pregătită pentru așa ceva
Rusia dă dovadă de instigare la crime de război: Controversatul politician rus Dmitri Rogozin face apel la distrugerea totală a ,,tot ce este ucrainean''
Ziua în care se decid funcțiile în UE. Toată lumea este de acord, cu excepția a trei țări: Italia, Ungaria și Slovacia
Un general francez face apel la reorganizarea Forţelor Armate Franceze: Se impune creşterea numărului de tancuri Leclerc modernizate
După două luni de la prima apariție, tancul țestoasă al rușilor își arată limitele: ”Este orb, zgomotos și prost”
pixel