Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Statele Unite au propus să despăgubească financiar familiile civililor afgani ucişi 'din eroare' într-un atac american cu dronă la sfârşitul lunii august la Kabul, a anunţat Pentagonul, potrivit unui comunicat citat sâmbătă de AFP, potrivit Agerpres.
Foto: US Air Force

Într-o reuniune virtuală între Steven Kwon, preşedintele unei organizaţii neguvernamentale la care era angajată una din victime, Ezmarai Ahmadi, şi Colin Kahl, subsecretar al Pentagonului pentru politici de apărare, acesta din urmă a propus 'compensaţii financiare' pentru familiile afectate, a indicat purtătorul de cuvânt John Kirby, fără a preciza despre ce sumă ar fi vorba.

Responsabilul american a mai oferit să fie ajutaţi 'membrii familiei lui Ahmadi care ar dori să se instaleze în Statele Unite'.

El a subliniat că 'atacul a fost o eroare tragică, iar Ezmarai Ahmadi şi ceilalţi care au fost ucişi au fost victime nevinovate, care nu aveau nimic să-şi reproşeze şi nu erau afiliate la SI-K sau unor ameninţări pentru forţele americane'.

 

US Army a recunoscut o „eroare tragică”La 29 august, armata americană a distrus un autovehicul Toyota Corolla alb, afirmând că acesta era 'încărcat cu explozivi', şi dând asigurări că a dejucat astfel o tentativă de atentat a aripii locale a Statului Islamic, SI-K, la câteva zile după un atentat al acestei grupări, în care fuseseră ucişi 13 militari americani şi în jur de 100 de afgani în apropierea aeroportului din Kabul.

A doua zi, familia şoferului vehiculului, Ezmarai Ahmadi, relata că acesta era angajatul unui ONG şi că fuseseră ucise zece persoane, printre care până la şapte copii.

O anchetă a cotidianului New York Times, bazată pe imagini ale unor camere de supraveghere şi pe discuţii, a contestat de asemenea versiunea armatei.

La 17 septembrie, armata americană a recunoscut o 'eroare tragică'. Potrivit unei anchete, presupuşii 'explozivi' erau doar canistre de apă, iar şoferul, un tată de familie, nu avea nicio legătură cu jihadiştii.

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a prezentat 'sincere condoleanţe' şi 'scuzele sale', însă apropiaţii civililor afgani ucişi au considerat atunci 'insuficiente' scuzele Washingtonului.

Mai mult de 71.000 de civili afgani şi pakistanezi au fost ucişi în războiul din Afganistan din ultimele două decenii, menţionează AFP.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro