SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
Încercările administrației americane de a găsi soluții de compromis pentru încheierea păcii în Ucraina au o aparență pozitivă atunci când sunt privite teoretic și sunt raportate la normalitatea societăților care trăiesc în pace, însă devin total nerealiste și chiar fac mai mult rău evoluției procesului de pace atunci când sunt aduse în planul realității din teren, respectiv al situației concrete dintre Ucraina și Rusia.
Soldat rus la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă. Credit: Andrey Borodulin/AFP via Getty Images.
După cum au decurs lucrurile în aceste prime trei luni de nou mandat american, sunt tot mai multe semnale că părțile rusă și ucraineană, deși din motive diferite, au ajuns să privească demersurile americane cu același amestec de toleranță și condescendență, lăsând suficient loc să se înțeleagă că sunt pe deplin conștiente de faptul că actuala administrație americană nu percepe realist situația dintre părțile aflate în conflict și vine cu propuneri nerealiste pentru un astfel de război.
Informațiile recente arată că, în aceeași notă, SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie (CNZ) - facilitate aflată sub controlul forțelor ruse încă din primele luni ale invaziei - și să le transfere sub controlul Washingtonului în cadrul unui acord de încetare a focului.
Propunerea privind CNZ, ca parte a dezvoltării unui plan de încetare a focului în Ucraina, a fost transmisă Kievului în cadrul negocierilor delegațiilor americane și ucrainene de la Paris, din 17 aprilie, și se așteaptă ca Kievul să dea un răspuns la întâlnirea reprezentanților SUA, Ucrainei și UE de la Londra, din această săptămână.
Problema centralelor nucleare ucrainene și posibila lor gestionare de către Statele Unite a fost deja pusă în discuție în timpul unei convorbiri telefonice între președinții Volodimir Zelenski și Donald Trump din 19 martie.
La acel moment, liderul ucrainean a subliniat că a fost o conversație de principiu și că era vorba doar despre centrala de la Zaporojie, ocupată de ruși. Cu toate acestea, partea americană a interpretat altfel dialogul, introducând în mesajele ulterioare referiri la întregul sistem energetic ucrainean.
„Deținerea americană a acestor centrale ar fi cea mai bună protecție pentru această infrastructură și sprijin pentru infrastructura energetică a Ucrainei”, au declarat într-o declarație comună secretarul de stat american Marco Rubio și consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, Mike Walz.
Ulterior, Donald Trump a vrut să discute despre controlul asupra CNZ cu președintele rus Vladimir Putin. Ministerul rus de Externe a declarat atunci că în lume nu există exemple de exploatare în comun a centralelor nucleare, excluzând transferul controlului centralei către Ucraina sau în oricare altă țară.
Reluarea acestui subiect, care nu are o relevanță majoră asupra modului în care decurge conflictul, pare mai degrabă o preocupare a administrației americane de a obține un succes cât de mic pe drumul anevoios de instalare a păcii, un succes de care are mai multă nevoie imaginea administrației Trump, decât Ucraina sau Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News