Sub presiunea sancțiunilor internaționale, Serbia a renunțat la o parte dintre contractele militare încheiate anterior cu Rusia
Autoritățile sârbe au reziliat unele dintre contractele în domeniul cooperării militare cu Rusia, iar o altă parte a fost amânată pe termen nelimitat. Acest lucru a fost declarat miercuri, 08 ianuarie, de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Serbiei, generalul Milan Mojsilovic, într-un interviu acordat portalului Evening News.
Forțele armate sârbe sunt acum pe deplin operaționale cu sistemul de rachete de apărare aeriană FK-3 de producție chineză, sporind capacitatea țării de a-și proteja spațiul aerian de o gamă largă de amenințări aeriene. Sursa imaginii: Ministerul sârb al Apărării.
Potrivit acestuia, chiar și după impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei, Belgradul a găsit o modalitate de a asigura aprovizionarea durabilă și flexibilă cu arme rusești datorită producției lor licențiate în alte țări. El a menționat că armata sârbă poate organiza astăzi un nivel ridicat de întreținere și restaurarea pieselor de schimb pentru o parte semnificativă a acestor arme.
,,În ceea ce privește [noile] livrări de arme din Federația Rusă, în acest moment este aproape imposibil. Încercăm să găsim o modalitate de a depăși noua situație prin mijloace diplomatice. Am reziliat unele acorduri și am amânat altele în speranța că situația din relațiile internaționale la nivel global se va normaliza și va permite implementarea acestora”, a spus generalul.
După cum au explicat reprezentanții Ministerului sârb al Apărării, achiziționarea de arme din China a devenit o alternativă la furnizarea de echipamente militare rusești. Pentru a confirma aceste afirmații, departamentul militar sârb a prezentat sistemul chinez de apărare antiaeriană FK-3, care va înlocui complexul rusesc S-400. (Video)
Potrivit autorilor unui raport al Consiliului rus pentru afaceri internaționale (RIAC) privind specificul cooperării economice a Rusiei cu țările din Balcanii de Vest, în contextul sancțiunilor occidentale, pozițiile Moscovei în cele mai sensibile domenii ale comerțului - energie, produse metalurgice și arme - sunt atacate.
În ciuda faptului că statele membre ale UE sunt principalii parteneri comerciali externi ai Serbiei, Rusia continuă să ocupe unul dintre primele locuri în cifra de afaceri comercială a republicii, potrivit RIAC. Mai mult, în 2022, țările au atins un nivel record de cifră de afaceri în comerțul exterior de 4,28 miliarde de dolari, dar în 2023, tendința pozitivă a fost întreruptă, în primul rând din cauza restricțiilor anti-rusești.
RIAC a prezis că, în fața presiunii crescute a sancțiunilor occidentale asupra companiilor rusești care furnizează energie, tendința de scădere a importurilor sârbe din Rusia va continua.
În același timp, la sfârșitul anului 2024, vicepremierul sârb, Aleksandar Vulin, a declarat reporterilor în cadrul Forumului Economic Eurasiatic de la Verona că republica este interesată de creșterea livrărilor de gaze din Rusia.
Bloomberg a scris că Serbia negociază în prezent cu Rusia pentru a prelungi contractul de furnizare a gazelor, concentrându-se pe volume similare cu cele stabilite în acordul actual cu Gazprom.
Serbia primește gaze rusești prin Turkish Stream. În ciuda dorinței de a crește livrările de gaze din Rusia, în aprilie 2024 a fost raportată o scădere bruscă a exporturilor de gaze către Serbia. În vară, s-a raportat despre furnizarea de muniție de către Serbia Ucrainei prin țări terțe în valoare de 800 de milioane de euro.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News