Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Super S-300”, la Marea Neagră. Rusia își întărește apărarea antiaeriană din regiune cu sisteme care „depășesc inclusiv S-400”
13 dec 2021 / 15:37
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 13.12.2021, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că, în scurt timp, Rusia va întări apărarea antiaeriană din Crimeea și din sudul țării cu sisteme modernizate de rachete antiaeriene de tip S-300PM-2. Acestea vor fi introduse în dotarea regimentelor de rachete din Regiunea Rostov și din Peninsula Crimeea, care, în prezent, au în înzestrare sisteme noi S-400 Triumf, dar și sisteme mai vechi S-300.

Rusia își întărește apărarea antiaeriană din Regiunea Mării Negre cu sisteme modernizate “Super S-300”

Potrivit estimărilor experților militari ruși, versiunea PM-2 a sistemului face din acesta o armă nouă, care, după anumiți parametri, depășește chiar sistemele S-400.

În urma implementării noilor măsuri, sistemele S-300PM-2, împreună cu S-400 și S-350, vor întări în mod radical apărarea antiaeriană din sudul Rusiei (Caucaz, Crimeea și Strâmtoarea Kerci).

 

G Ad:

Nivelul acțiunilor militare occidentale în regiune îngrijorează Kremlinul

 

Reprezentanții ruși au evidențiat faptul că, în ultimele două luni, în Regiunea Mării Negre și în estul Ucrainei a avut loc o intensificare fără precedent a activității aeronavelor strategice și de recunoaștere din țările NATO, precum și a navelor de luptă.

Bombardierele americane de tip B-1B, care pot transporta arme nucleare, au zburat deja în apropierea Peninsulei Crimea. De asemenea, în luna noiembrie, nava de conducere Mount Whitney și distrugătorul american Porter au vizitat Marea Neagră, urmate de distrugătorul Arleigh Burke.

“Se pare că situația din apropierea granițelor noastre sudice nu se va schimba în bine în viitorul apropiat”, a declarat fostul adjunct al ministrului de externe al Federației Ruse, Serghei Ordzhonikidze.

“Țările NATO vor ține Rusia în suspans tot timpul. Acestea nu numai că desfășoară activități de culegere de informații, dar își arată și puterea militară. Din această regiune, avioanele și navele NATO pot lansa un atac cu rachete asupra orașelor din sudul și chiar centrul țării, inclusiv asupra Moscovei. Noile tehnologii, precum și capacitățile forțelor noastre armate în acest domeniu joacă un rol important în influențarea politicii internaționale. Americanilor le place să-și prezinte avioanele și navele înaintea unor negocieri importante, punând presiune asupra adversarilor. În acest moment, este important pentru noi să fim calmi și să ne cunoaștem puterea”, a precizat Ordzhonikidze, citat de Izvestia.

 

Despre „Super S-300”

 

Sistemul de rachete antiaeriene S-300PM-2 este destinat pentru protejarea orașelor mari, a centrelor industriale și a obiectivelor de infrastructură.

“Dacă va fi necesar, acestea vor acoperi localitatea Rostov pe Don, centralele nucleare, zona de apă a Mării Azov sau Strâmtoarea Kerci”, a declarat pentru Izvestia fostul adjunct al comandantului Forțelor Aeriene, responsabil pentru sistemul integrat de apărare antiaeriană al statelor membre CSI, generalul locotenent în rezervă Aytech Bizhev.

“Acest sistem a fost perfecționat ținând cont de întrebuințarea apărării antiaeriene împotriva mijloacelor moderne de atac. Tactica adversarului se schimbă, iar acesta primește în dotare noi avioane, elicoptere, rachete și alte categorii de tehnică militară. Știința noastră militară analizează toate aceste tendințe și, pe baza concluziilor elaborate, se realizează perfecționarea mijloacelor de apărare antiaeriană”, a precizat Bizhev.

Față de clasicul S-300, noul sistem de apărare antiaeriană S-300PM-2 a primit capacități de luptă îmbunătățite pentru combaterea rachetelor de croazieră și a țintelor aeriene cu suprafață reflectorizantă mică. Acesta se distinge prin rezistență sporită la zgomot, fapt ce îi permite să funcționeze eficient în zonele în care există o contraacțiune ridicată a sistemelor de război electronic. Automatizarea sistemului procesează informațiile mai rapid și reacționează la acțiunile adversarului.

O modernizare profundă a sistemului S-300 la nivelul S-300PM-2 a fost realizată la mijlocul anilor 2010. Acesta se deosebește de clasicul „trei sute” prin stația radar multifuncțională mai avansată, postul de comandă mobil și stația de dirijare (radar de tragere). De asemenea, PM-2 a primit muniție mai puternică și cu rază de acțiune crescută, ceea ce a necesitat modificări la instalațiile de lansare.

S-300PM-2 rezultat după modernizare poate lupta eficient nu numai cu avioanele de generația a cincea și rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, ci și cu rachetele balistice tactice cu rază medie de acțiune. Noul echipament asigură angajarea cu încredere a țintelor aeriene la distanțe de până la 250 de kilometri, iar posturile de comandă fac posibilă integrarea sistemului S-300PM-2 în diferite grupuri de apărare antiaeriană.

Anterior, Izvestia a informat că, în luna decembrie 2015, primul regiment dotat cu S-300PM-2 a intrat în serviciul de luptă pentru a proteja spațiul aerian al regiunii industriale centrale a țării. Ulterior, această unitate militară a fost reechipată cu cel mai modern sistem antiaerian intern - sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf. Din acest an, S-300PM-2 au luat sub protecție și spațiul aerian siberian. Aceste sisteme au început să fie primite și de regimentele Diviziei 41 de Apărare Aeriană, care acoperă Khakassia, Ținutul Krasnoyarsk și Regiunea Irkutsk.

 

Automatizarea conducerii Apărării Antiaeriene din Crimeea

 

Recent, Rusia a instalat în Crimeea un sistem automatizat de conducere (ASU) a apărării antiaeriene, cu elemente de inteligență artificială. În prezent, acesta include mijloacele de foc ale unităților de rachete antiaeriene, subunități radiotehnice, forțe ale aviației și Flotei ruse din Marea Neagră, sistemele antiaeriene de la bordul navelor de luptă, precum și apărarea aeriană a unităților de infanterie moto.

ASU permite respingerea atacurilor masive ale mijloacelor moderne de atac aerian. Eficiența acestuia a fost deja testată în condiții de luptă apropiate de cele reale. Sistemul a respins cu succes atacurile rachetelor de croazieră, bombelor dirijate și vehiculelor aeriene fără pilot ale adversarului.

 

Se pare că rușii au în serviciul de luptă, inclusiv în Crimeea, vechile sisteme de rachete antiaeriene de tip S-300PM, deși inițial al anunțat înlocuirea lor cu S-400

 

Comentariul autorului: Informațiile apărute în cotidianul Izvestia confirmă faptul că Rusia a menținut în serviciul de luptă, inclusiv în Crimeea, vechile sisteme de rachete antiaeriene de tip S-300PM, deși reprezentanții militari ruși au anunțat înlocuirea acestora cu noile sisteme S-400 Triumf. O parte dintre vechile sisteme S-300 au rămas în Crimeea de la armata ucraineană în anul 2014, iar altele au fost aduse în sprijin de la diverse unități de apărare antiaeriană din vestul și sudul Rusiei.

Acestea acoperă, probabil, o posibilă breșă în componenta de apărare antiaeriană a așa-numitului sistem de interzicere a accesului (Anti-Access / Area Denial, A2AD). În Regiunea Mării Negre, acesta include sisteme de apărare antiaeriană (S-400), complexe de rachete de coastă (Bastion) și complexe de rachete operativ-tactice (Iskander). Partea rusă poate integra în sistemul A2AD toate mijloacele de acest tip disponibile în regiune, respectiv șapte divizioane de rachete antiaeriene S-400, trei divizioane de rachete de coastă Bastion și trei brigăzi de rachete Iskander.

În ceea ce privește, componenta de apărare antiaeriană a sistemului, Rusia dispune în zona Mării Negre de sisteme de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune (S-400) și complexe de rachete și artilerie cu rază scurtă de acțiune (Pantsir-S1). Partea care lipsește, respectiv zona rachetelor antiaeriene cu rază medie de acțiune, poate fi acoperită de sistemele S-300, respective S-300PM-2. În acest fel, se poate asigura o apărare stratificată cu o eficiență maximă.

Probabil, regimentele de apărare antiaeriană din Regiunea Mării Negre, care vor primi în dotare noile sisteme S-300PM-2 vor fi Regimentul 18 Rachete Antiaeriene - Feodosia (Peninsula Crimeea) și Regimentul 1536 Rachete Antiaeriene - Rostov pe Don (Regiunea Rostov).

Este posibil ca unul dintre obiectivele de infrastructură ce va fi acoperit de noile sisteme de apărare antiaeriană să fie Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. În ultima perioadă, existența acestuia este amenințată, în special de partea ucraineană, care anunță dezvoltarea și introducerea în dotare a unor noi sisteme de rachete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
EXCLUSIV
Rusia schimbă strategia de război și rezistența eroică a Ucrainei. Situația pe frontul ucrainean | Ion Petrescu vine „Pe Plan Extern”
România, una dintre ţările de pe flancul estic al NATO unde SUA ar putea stabili baze militare permanente, dar fără staţionarea trupelor în permanenţă
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Obiectivul Rusiei - distrugere totală. Marianna Prysiazhniuk, despre războiul lui Putin susținut de ruși: Nu mai e vorba doar de Ucraina
Tancuri și elicoptere în războiul modern – lecții neînvățate la timpul lor: Un Javelin de 175.000 $ distruge armament de milioane
Soldați ucraineni, capturând un blindat al Armatei Rusiei însemnat cu lidera Z, simbolul invadării Ucrainei. Z vine de la „Za pobedy”, care înseamnă „Pentru victorie”. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Despre războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina, direct de la firul ierbii | Marianna Prysiazhniuk vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Cei patru care s-au dus să ia lumină de la Ambasada Rusiei, problemă de securitate națională și „activităţi ostile intereselor” NATO
Forțele de Rachete Strategice Ruse, componenta terestră a arsenalului nuclear al Rusiei, au început executarea unui exercițiu de amploare
O alianță regională de apărare fără precedent între Israel și armatele arabe
Noua Strategie Națională de Apărare a SUA: China este “prioritatea nr. 1”. Rusia rămâne în plan secund, ca “generator de amenințări acute”
Generalul american David Petraeus: Ucraina poate învinge dacă este bine înarmată, dar cucerirea Mariupolului poate decide soarta războiului
SUA și Orientul Mijlociu: Schimbarea dinamicii, un nou capitol în relațiile dintre statele din Golf și America
Generalul Ben Hodges: Scenariul unui atac al Rusiei în R. Moldova era posibil în primele zile de război în Ucraina, acum e puţin probabil
EXCLUSIV
Chirieac: Discursul lui Biden la Varșovia - programul politic al Occidentului pentru secolul XXI
Vasile Dîncu: Armata României are 70.000 de militari profesioniști. Suplimentarea nu este o prioritate
Noua situație de securitate determină reconfigurări geostrategice în Orientul Mijlociu
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Armata română și strategia de apărare după războiul Rusiei în Ucraina | Aurel Cazacu vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Lev Troțki, adresându-se Armatei Roșii în timpul Războiului Civil Rus, sursă foto: The Guardian
EXCLUSIV
Recuperarea Tezaurului românesc - un demers legitim pentru limitarea finanțării războiului din Ucraina
Încercuirea trupelor ruse de la periferia de nord-vest a Kievului – informații încă neconfirmate, dar în concordanță cu ultimele evoluții
Iohannis: Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre
Cum mută China în războiul Rusiei din Ucraina. Strategie pe termen lung sau simple interese ale conducerii comuniste chineze
EXCLUSIV
Cât de mult rău poate să facă o poză şi un mesaj nepotrivit în actualul context al războiului informaţional ruso-ucrainean
Odesa, „trofeul” lui Putin. Armata rusă rupe sud-estul Ucrainei pentru a forța un coridor terestru care să lege Crimeea de Rusia prin Donbas
Putin și-a expune cererile legate de Ucraina, într-un apel telefonic cu Erdogan
Războiul Rusiei în Ucraina. Ofensiva rusă, negocieri și perspectiva păcii | Angela Grămadă vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Atacul dur al componentei financiare, în războiul economic împotriva Rusiei
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official
EXCLUSIV
Israelul pregătește următoare lovitură diplomatică. Acordurile Abraham - pierzători și câștigători: Palestinienii au făcut o mare greșeală
F-16 ale Israelului, sursă foto: IDF
EXCLUSIV
Războaiele lumii, din Ucraina în Israel. Sau când copiii învață să distingă un F-16 de un F-15 după sunetul motoarelor (Foto)
China refuză să acționeze împotriva Rusiei, uitând că în 1937 a fost victima, în locul Ucrainei
Rusia va pierde războiul cu Ucraina – 12 concluzii ale celebrului expert în științe politice și economice, Francis Fukuyama
Rusia desfășoară exerciții în Marea Norvegiei, în contrapartidă la manevrele NATO “Cold Response-2022”

Ştiri Recomandate

Ucraina: Riscul debarcării desantului maritim al Rusiei la Odesa se menține în continuare ridicat
Forţele Armate Ucrainene anunţă că au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov (Video)
Încă o navă rusă purtătoare de rachete Kalibr a fost adusă în Marea Neagră. Rușii au organizat o ceremonie de primire a acesteia
Guvernul suedez a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei
Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer un important pod de cale ferată din Lugansk (Foto/Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire cu vicepreședintele companiei americane de armament Lockheed Martin
Bulgaria a purtat noi discuții cu SUA pentru F-16 Block 70. Primele avioane Viper vor avea o întârziere de minimum 2 ani
Grecia poartă discuţii cu Statele Unite pentru a fi coproducător în cadrul programului F-35
Europarlamentar ungar: Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de U.E împotriva Rusiei în forma sa actuală
Rusia a pierdut o treime din forța terestră cu care a început agresiunea. Dronele rusești, vitale în război, s-au dovedit și ele vulnerabile
Aurescu: România susține implementarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Dezastrul militar de pe râul Severski Donețk nu mai poate fi ascuns. Rusia a pierdut peste 400 de militari și 80 de tancuri în doar câteva clipe
NATO, pregătită să ofere garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda, înainte de aderarea lor
Germania crede că acordul din 1997 dintre NATO și Rusia e nul iar Moscova l-a rupt unilateral
Rușii au aruncat în luptă Terminator - noile mașini de sprijinire a tancurilor (Video). Vehiculele au fost văzute în Ucraina
Rușii sunt blocați în Donbas, în pofida ofensivei. La Lugansk Ucraina controlează 10% din teritoriu; Zelenski îl înlocuiește pe comandantul forțelor de apărare
România subliniază că noul Concept NATO 2030 trebuie să reflecte că Rusia rămâne principala amenințare
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
EXCLUSIV
De ce aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. Criza piloților nu e singura explicație
Rusia a atacat Lvov, în vestul Ucrainei, cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe submarine din Marea Neagră
China: Relațiile dintre UE și Japonia sunt benefice, dar nu trebuie să meargă mai departe
România susține cu fermitate aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Aurescu a participat la discuția cu cele două state nordice
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovstal din Mariupol (Video)
Serviciul de informații militare ucrainean prevede înfrângerea Rusiei până la finalul lui 2022 și o ofensivă de recuperarea inclusiv a Crimeei
Prioritățile MApN: Ridicarea nivelului salarial al militarilor și pensii echitabile, pe lângă programul de modernizare profundă a Armatei
Knyaz Oleg - cel mai nou submarin nuclear al Rusiei a executat lansări de torpile de sub gheață în Marea Barents
Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat redeschiderea Ambasadei României la Kiev
Scenariul Mariupol s-ar putea repeta la Odesa. Război total de gherilă: Catacombele și tunelurile, pregătite pentru sosirea rușilor
Contraofensiva ucraineană a avut succes în Harkov. Trupele ruse de ocupație se retrag din al doilea oraș al Ucrainei, aflat în vecinătatea Donbasului
Tot mai aproape de zonele fierbinți. SUA și Grecia, acord pentru a disloca avioane americane F-35 și F-15 pe insula Creta
Rusia a instalat în Insula Șerpilor sisteme antiaeriene Tor-M2 și Panțîr
Cum a ajuns Moskva recif rusesc pe fundul mării. Cdr. (ret) Eugen Niculae: Crucișătorul avea sisteme pentru contracararea rachetelor Nepun
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro