DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 8 aprilie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Pe Plan Extern”.
Rusia își întărește apărarea antiaeriană din Regiunea Mării Negre cu sisteme modernizate “Super S-300”
Potrivit estimărilor experților militari ruși, versiunea PM-2 a sistemului face din acesta o armă nouă, care, după anumiți parametri, depășește chiar sistemele S-400.
În urma implementării noilor măsuri, sistemele S-300PM-2, împreună cu S-400 și S-350, vor întări în mod radical apărarea antiaeriană din sudul Rusiei (Caucaz, Crimeea și Strâmtoarea Kerci).
Reprezentanții ruși au evidențiat faptul că, în ultimele două luni, în Regiunea Mării Negre și în estul Ucrainei a avut loc o intensificare fără precedent a activității aeronavelor strategice și de recunoaștere din țările NATO, precum și a navelor de luptă.
Bombardierele americane de tip B-1B, care pot transporta arme nucleare, au zburat deja în apropierea Peninsulei Crimea. De asemenea, în luna noiembrie, nava de conducere Mount Whitney și distrugătorul american Porter au vizitat Marea Neagră, urmate de distrugătorul Arleigh Burke.
“Se pare că situația din apropierea granițelor noastre sudice nu se va schimba în bine în viitorul apropiat”, a declarat fostul adjunct al ministrului de externe al Federației Ruse, Serghei Ordzhonikidze.
“Țările NATO vor ține Rusia în suspans tot timpul. Acestea nu numai că desfășoară activități de culegere de informații, dar își arată și puterea militară. Din această regiune, avioanele și navele NATO pot lansa un atac cu rachete asupra orașelor din sudul și chiar centrul țării, inclusiv asupra Moscovei. Noile tehnologii, precum și capacitățile forțelor noastre armate în acest domeniu joacă un rol important în influențarea politicii internaționale. Americanilor le place să-și prezinte avioanele și navele înaintea unor negocieri importante, punând presiune asupra adversarilor. În acest moment, este important pentru noi să fim calmi și să ne cunoaștem puterea”, a precizat Ordzhonikidze, citat de Izvestia.
Sistemul de rachete antiaeriene S-300PM-2 este destinat pentru protejarea orașelor mari, a centrelor industriale și a obiectivelor de infrastructură.
“Dacă va fi necesar, acestea vor acoperi localitatea Rostov pe Don, centralele nucleare, zona de apă a Mării Azov sau Strâmtoarea Kerci”, a declarat pentru Izvestia fostul adjunct al comandantului Forțelor Aeriene, responsabil pentru sistemul integrat de apărare antiaeriană al statelor membre CSI, generalul locotenent în rezervă Aytech Bizhev.
“Acest sistem a fost perfecționat ținând cont de întrebuințarea apărării antiaeriene împotriva mijloacelor moderne de atac. Tactica adversarului se schimbă, iar acesta primește în dotare noi avioane, elicoptere, rachete și alte categorii de tehnică militară. Știința noastră militară analizează toate aceste tendințe și, pe baza concluziilor elaborate, se realizează perfecționarea mijloacelor de apărare antiaeriană”, a precizat Bizhev.
Față de clasicul S-300, noul sistem de apărare antiaeriană S-300PM-2 a primit capacități de luptă îmbunătățite pentru combaterea rachetelor de croazieră și a țintelor aeriene cu suprafață reflectorizantă mică. Acesta se distinge prin rezistență sporită la zgomot, fapt ce îi permite să funcționeze eficient în zonele în care există o contraacțiune ridicată a sistemelor de război electronic. Automatizarea sistemului procesează informațiile mai rapid și reacționează la acțiunile adversarului.
O modernizare profundă a sistemului S-300 la nivelul S-300PM-2 a fost realizată la mijlocul anilor 2010. Acesta se deosebește de clasicul „trei sute” prin stația radar multifuncțională mai avansată, postul de comandă mobil și stația de dirijare (radar de tragere). De asemenea, PM-2 a primit muniție mai puternică și cu rază de acțiune crescută, ceea ce a necesitat modificări la instalațiile de lansare.
S-300PM-2 rezultat după modernizare poate lupta eficient nu numai cu avioanele de generația a cincea și rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, ci și cu rachetele balistice tactice cu rază medie de acțiune. Noul echipament asigură angajarea cu încredere a țintelor aeriene la distanțe de până la 250 de kilometri, iar posturile de comandă fac posibilă integrarea sistemului S-300PM-2 în diferite grupuri de apărare antiaeriană.
Anterior, Izvestia a informat că, în luna decembrie 2015, primul regiment dotat cu S-300PM-2 a intrat în serviciul de luptă pentru a proteja spațiul aerian al regiunii industriale centrale a țării. Ulterior, această unitate militară a fost reechipată cu cel mai modern sistem antiaerian intern - sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf. Din acest an, S-300PM-2 au luat sub protecție și spațiul aerian siberian. Aceste sisteme au început să fie primite și de regimentele Diviziei 41 de Apărare Aeriană, care acoperă Khakassia, Ținutul Krasnoyarsk și Regiunea Irkutsk.
Recent, Rusia a instalat în Crimeea un sistem automatizat de conducere (ASU) a apărării antiaeriene, cu elemente de inteligență artificială. În prezent, acesta include mijloacele de foc ale unităților de rachete antiaeriene, subunități radiotehnice, forțe ale aviației și Flotei ruse din Marea Neagră, sistemele antiaeriene de la bordul navelor de luptă, precum și apărarea aeriană a unităților de infanterie moto.
ASU permite respingerea atacurilor masive ale mijloacelor moderne de atac aerian. Eficiența acestuia a fost deja testată în condiții de luptă apropiate de cele reale. Sistemul a respins cu succes atacurile rachetelor de croazieră, bombelor dirijate și vehiculelor aeriene fără pilot ale adversarului.
Comentariul autorului: Informațiile apărute în cotidianul Izvestia confirmă faptul că Rusia a menținut în serviciul de luptă, inclusiv în Crimeea, vechile sisteme de rachete antiaeriene de tip S-300PM, deși reprezentanții militari ruși au anunțat înlocuirea acestora cu noile sisteme S-400 Triumf. O parte dintre vechile sisteme S-300 au rămas în Crimeea de la armata ucraineană în anul 2014, iar altele au fost aduse în sprijin de la diverse unități de apărare antiaeriană din vestul și sudul Rusiei.
Acestea acoperă, probabil, o posibilă breșă în componenta de apărare antiaeriană a așa-numitului sistem de interzicere a accesului (Anti-Access / Area Denial, A2AD). În Regiunea Mării Negre, acesta include sisteme de apărare antiaeriană (S-400), complexe de rachete de coastă (Bastion) și complexe de rachete operativ-tactice (Iskander). Partea rusă poate integra în sistemul A2AD toate mijloacele de acest tip disponibile în regiune, respectiv șapte divizioane de rachete antiaeriene S-400, trei divizioane de rachete de coastă Bastion și trei brigăzi de rachete Iskander.
În ceea ce privește, componenta de apărare antiaeriană a sistemului, Rusia dispune în zona Mării Negre de sisteme de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune (S-400) și complexe de rachete și artilerie cu rază scurtă de acțiune (Pantsir-S1). Partea care lipsește, respectiv zona rachetelor antiaeriene cu rază medie de acțiune, poate fi acoperită de sistemele S-300, respective S-300PM-2. În acest fel, se poate asigura o apărare stratificată cu o eficiență maximă.
Probabil, regimentele de apărare antiaeriană din Regiunea Mării Negre, care vor primi în dotare noile sisteme S-300PM-2 vor fi Regimentul 18 Rachete Antiaeriene - Feodosia (Peninsula Crimeea) și Regimentul 1536 Rachete Antiaeriene - Rostov pe Don (Regiunea Rostov).
Este posibil ca unul dintre obiectivele de infrastructură ce va fi acoperit de noile sisteme de apărare antiaeriană să fie Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. În ultima perioadă, existența acestuia este amenințată, în special de partea ucraineană, care anunță dezvoltarea și introducerea în dotare a unor noi sisteme de rachete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 8 aprilie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Pe Plan Extern”.
Statele Unite sunt favorabile stabilirii unor baze militare americane pe flancul estic al NATO, dar doresc să evite staţionarea permanentă acolo a soldaţilor americani, preferând desfăşurarea lor prin rotaţie, a declarat la o audiere în Camera Reprezentanţilor şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, relatează AFP, citată de Agerpres.
Jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk a vorbit în exclusivitate cu DefenseRomania despre agresiunea fără precedent a Federației Ruse împotriva Ucrainei, după invazia neprovocată declanșată de Armata rusă pe data de 24 februarie 2022.
”Cunoaștem doar [platforme] mari și am întârziat cu două generații în adoptarea instrumentelor de război mai mici și mai eficiente”, a declarat viceamiralul Bob Harward (în retragere) fost membru al Consiliului de Securitate Națională al SUA, în prezent vicepreședinte executiv pentru afaceri internaționale al companiei Shield AI.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 1 aprilie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Pe Plan Extern”.
Patru parlamentari români au fost în audiență la ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin, chiar la sediul Ambasadei Federației Ruse.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 31.03.2022, în Regiunea Orenburg, a început executarea unui exercițiu de amploare al Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN).
O alianță regională de apărare fără precedent se formează în ultimele luni între armata israeliană și armatele arabe ale țărilor moderate din Orientul Mijlociu.
Potrivit unui document informativ neclasificat, publicat pe 28 martie de către Departamentul Apărării al SUA, China este prioritatea numărul unu în noua Strategie Națională de Apărare americană.
Generalul american David Petraeus, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a precizat într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera că războiul a intrat într-o fază "extrem de imprevizibilă", cu "multe scenarii posibile" şi, deşi "Ucraina poate învinge dacă este bine înarmată", "cucerirea Mariupolului ar putea schimba datele problemei".
În ciuda furiei manifestate în capitalele occidentale față de invazia rusă asupra Ucrainei, multe țări, inclusiv unii aliați ai SUA din Orientul Mijlociu, au fost reticente în a se confrunta cu Rusia sau a sprijini sancțiunile economice împotriva Moscovei.
Scenariul unui atac al Rusiei în Republica Moldova era posibil în primele zile de război, dar acum e puțin probabil, din cauză că rușii nu au reușit să ajungă nici măcar la Odesa. O spune fostul comandant al trupelor americane în Europa, într-un interviu pe care l-a acordat în exclusivitate Știrilor TVR.
Bogdan Chirieac consideră că discursul ținut sâmbătă de președintele Biden la Varșovia este unul istoric, arătând cum se va reseta lumea după criza din Ucraina.
Armata României este una dintre cele mai importante din Europa, declară Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, în cadrul unui interviu acordat postului de radio RFI România.
Referindu-se la vizita liderului de la Damasc de săptămâna trecută la Abu Dhabi și întâlnirea acestuia cu șefii emirați, analiștii americani de la The Economist consideră că primirea președintelui sirian, Bashar al-Assad, în Emiratele Arabe Unite este o dovadă a scăderii influenței americane asupra aliaților săi.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 25 martie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Pe Plan Extern”.
Atunci când se confruntă cu sancțiuni severe, țările vizate sunt adesea constrânse să apeleze la rezerva de aur. Dacă în cazul unor țări percum Iran, Libia sau Venezuela o bună parte din aur este păstrat în afara țării, iar sancțiunile impuse pot ajunge până la a împiedica accesarea acestuia de către regimurile care încalcă flagrant convențiile internaționale, atunci când vine vorba despre Rusia acest lucru nu este posibil, pentru că aurul pe care îl deține este depozitat pe plan intern.
Dacă aceste informații vor fi confirmate, înseamnă că forțele ruse situate la nord-vest de Kiev au fost încercuite, iar liniile lor de aprovizionare au fost tăiate.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este necesară o prezenţă militară sporită aliată în România şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns "cu caracter strict defensiv" la agresiunea Rusiei.
Pe data de 24 februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina, generând cea mai gravă criză de securitate în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Războiul creează reguli noi, dacă nu le respectați - oamenii mor, aşa începe un articol publicat ieri de analiştii militari ucrainenei ai publicaţiei Defense Express. Articolul de faţă încearcă să demonstreze că, în actualul context actual al agresiunii militare ruse, o poză făcută greşit şi postată pe reţele de socializare – care surprinde poziţiile armatei ucrainene – poate face mult rău militarilor ucraineni.
Sud-estul Ucrainei e supus unor bombardamente fără precedent din partea trupelor Federației Ruse, situația cea mai gravă fiind la Mariupol, oraș care se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Joi, 17 martie, președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul căreia a prezentat condițiile Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 18 martie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Pe Plan Extern”.
Economia Rusiei se destramă, moneda sa s-a prăbușit, iar datoria devine o povară greu de suportat. Urmează o serie de consecințe care ar putea costa investitorii miliarde și ar putea exclude țara de pe majoritatea piețelor de finanțare.
Acordurile Abraham reprezintă un demers diplomatic fără precedent prin care Israelul și-a normalizat relațiile cu o serie de state arabe. În Orient ofesiva diplomatică a Israelului a dus la un adevărat cutremur din punct de vedere geopolitic.
DefenseRomania a participat la începutul acestei luni la o vizită organizată de Europe Israel Press Association (EIPA), unde au avut loc mai multe întrevederi cu experți pe Orientul Mijlociu, politicieni și miniștri din Knesset (Parlamentul israelian), dar și vizite în teren în zone de conflict precum nordul țării, la granița cu Liban, unde activează gruparea teroristă Hezbollah, dar și în Fâșia Gaza, controlată de gruparea teroristă Hamas. Războiul la firul ierbii, nu doar la granițele României, în Ucraina.
Imediat după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, China a criticat în termeni duri pachetul foarte dur de sancțiuni pe care Occidentul l-a accesat pentru a pune presiune pe Moscova.
Armata rusă va ajunge într-un punct în care, nici nu va mai putea fi aprovizionată și nici retrasă. „Îmi voi pune gâtul la bătaie și voi face niște predicții” [despre războiul ruso-ucrainean] , a scris celebrul filozof, politolog și economist american Francis Fukuyama, la începutul unui articol intitulat ”Pregătirea pentru înfrângere” (Preparing for defeat), pentru publicația American Purpose.
Potrivit surselor de monitorizare a situației navale și aeriene de pe Twitter și Telegram, în perioada 15-17.03.2022, Forțele Navale ale Federației Ruse vor desfășura activități de pregătire pentru luptă în partea centrală a Mării Norvegiei, care vor include trageri de artilerie și lansări de rachete.
Potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate.
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.
Pe canalul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate primele fotografii exclusive cu noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, care a fost introdusă recent în dotarea flotei.
Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţia France Presse.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că Forțele pentru Operații Speciale, în cooperare cu Forţele de Apărare Teritorială, continuă să poarte un adevărat război de gherilă în spatele liniilor inamice pentru a bloca rutele de aprovizionare cu armament ale armatei ruse. Astfel, Forțele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer o cale ferată importantă din punct de vedere strategic, mai precis un pod care leagă oraşele Rubezhnoie și Severodonețk din Lugansk.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele pentru afaceri internaționale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli.
Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii două escadrile de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Avioanele americane vor înlocui MiG-29 sovietice.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află luni în vizită oficială la Washington pentru a se pune de acord cu Statele Unite asupra achiziționării de avioane de luptă F-35, potrivit Euractiv.
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.
Atenția majorității analiștilor militari preocupați de războiul ruso-ucrainean este îndreptată acum către evoluția situației din Donbas, fiind tot mai clar că impunerea controlului în această regiune reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru soarta războiului și a relațiilor ulterioare dintre cele două state.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a afirmat, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
E fără îndoială că după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, înfrângerea catastrofală a forțelor ruse de ocupație pe Severski Donețk e cel mai mare dezastru militar al Federației Ruse de la depubul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează Agerpres, care citează AFP. Totodată, secretarul general al NATO a declarat că Alianța e pregătită să ofere garanții de securitate Suediei și Finalandei, înainte de aderarea lor.
Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.
Mașinile de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator au fost semnalate, pe 15.05.2022, în raionul localității Severodonețk din Regiunea Lugansk, unde forțele aliate ale Rusiei și Republicii Populare Lugansk au ajuns la periferia orașului și desfășoară lupte în condiții urbane.
În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de DPA, potrivit Agerpres. La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă EFE şi agenţii de presă ucrainene.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, duminică, în a doua zi a reuniunii informale de la Berlin a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că noul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii Alianţei la sfârşitul lunii iunie, trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă şi să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa NATO.
De ceva timp, poate mai bine de două săptămâni, nu mai sunt informații despre întrebuințarea în luptă a aviației operativ-tactice rusești.
Site-urile locale de știri din Regiunea Lvov din Ucraina au informat că, pe 15.05.2022, rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit din nou infrastructura militară din zonă.
Liderii Uniunii Europene au declarat joi că UE dorește să devină un actor mai mare în Asia, pe care au numit-o „teatru de tensiuni”, avertizând asupra tendinței Chinei de a deveni din ce în ce mai asertivă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în prima zi a Reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, la discuţia cu omologii din Finlanda şi Suedia cu privire la perspectivele aderării la Alianţă a celor două state.
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Războiul din Ucraina va ajunge la un "punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, inclusiv Peninsula Crimeea. relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit unui comunicat al MApN, emis DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu a efectuat la sediul Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt". Aici, echipa de comandă a prezentat ministrului Apărării Naţionale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, principalele activităţi planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum şi nivelul de dotare cu echipamente şi tehnică militară. Oficialul român a precizat că prioritatea MApN nu e doar înzestrarea Armatei la nivelul celorlalte state NATO, ci și ridicarea nivelului salarial și pensii echitabile pentru toți rezerviștii.
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, sâmbătă, că Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea.
În ultimele zile, tema Odesa a fost în topul fluxurilor informaționale, în special din cauza a ceea ce s-a întâmplat în jurul Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Acum, în special pe Twitter și Telegram, au început să apară alte știri rfeferitoare la pregătirea catacombelor și tunelurilor din Odesa pentru o evoluție a evenimentelor după scenariul Mariupol.
Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile.
Statele Unite au înaintat o cerere oficială guvernului grec pentru a disloca avioane F-35 și F-15 în Creta, a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană.
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîr", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”. Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat. Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, explică de ce rușii nu au avut nicio șansă.