Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Super S-300”, la Marea Neagră. Rusia își întărește apărarea antiaeriană din regiune cu sisteme care „depășesc inclusiv S-400”
13 dec 2021, 15:37
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 13.12.2021, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că, în scurt timp, Rusia va întări apărarea antiaeriană din Crimeea și din sudul țării cu sisteme modernizate de rachete antiaeriene de tip S-300PM-2. Acestea vor fi introduse în dotarea regimentelor de rachete din Regiunea Rostov și din Peninsula Crimeea, care, în prezent, au în înzestrare sisteme noi S-400 Triumf, dar și sisteme mai vechi S-300.

Rusia își întărește apărarea antiaeriană din Regiunea Mării Negre cu sisteme modernizate “Super S-300”

Potrivit estimărilor experților militari ruși, versiunea PM-2 a sistemului face din acesta o armă nouă, care, după anumiți parametri, depășește chiar sistemele S-400.

În urma implementării noilor măsuri, sistemele S-300PM-2, împreună cu S-400 și S-350, vor întări în mod radical apărarea antiaeriană din sudul Rusiei (Caucaz, Crimeea și Strâmtoarea Kerci).

 

Nivelul acțiunilor militare occidentale în regiune îngrijorează Kremlinul

 

Reprezentanții ruși au evidențiat faptul că, în ultimele două luni, în Regiunea Mării Negre și în estul Ucrainei a avut loc o intensificare fără precedent a activității aeronavelor strategice și de recunoaștere din țările NATO, precum și a navelor de luptă.

Bombardierele americane de tip B-1B, care pot transporta arme nucleare, au zburat deja în apropierea Peninsulei Crimea. De asemenea, în luna noiembrie, nava de conducere Mount Whitney și distrugătorul american Porter au vizitat Marea Neagră, urmate de distrugătorul Arleigh Burke.

“Se pare că situația din apropierea granițelor noastre sudice nu se va schimba în bine în viitorul apropiat”, a declarat fostul adjunct al ministrului de externe al Federației Ruse, Serghei Ordzhonikidze.

“Țările NATO vor ține Rusia în suspans tot timpul. Acestea nu numai că desfășoară activități de culegere de informații, dar își arată și puterea militară. Din această regiune, avioanele și navele NATO pot lansa un atac cu rachete asupra orașelor din sudul și chiar centrul țării, inclusiv asupra Moscovei. Noile tehnologii, precum și capacitățile forțelor noastre armate în acest domeniu joacă un rol important în influențarea politicii internaționale. Americanilor le place să-și prezinte avioanele și navele înaintea unor negocieri importante, punând presiune asupra adversarilor. În acest moment, este important pentru noi să fim calmi și să ne cunoaștem puterea”, a precizat Ordzhonikidze, citat de Izvestia.

 

Despre „Super S-300”

 

Sistemul de rachete antiaeriene S-300PM-2 este destinat pentru protejarea orașelor mari, a centrelor industriale și a obiectivelor de infrastructură.

“Dacă va fi necesar, acestea vor acoperi localitatea Rostov pe Don, centralele nucleare, zona de apă a Mării Azov sau Strâmtoarea Kerci”, a declarat pentru Izvestia fostul adjunct al comandantului Forțelor Aeriene, responsabil pentru sistemul integrat de apărare antiaeriană al statelor membre CSI, generalul locotenent în rezervă Aytech Bizhev.

“Acest sistem a fost perfecționat ținând cont de întrebuințarea apărării antiaeriene împotriva mijloacelor moderne de atac. Tactica adversarului se schimbă, iar acesta primește în dotare noi avioane, elicoptere, rachete și alte categorii de tehnică militară. Știința noastră militară analizează toate aceste tendințe și, pe baza concluziilor elaborate, se realizează perfecționarea mijloacelor de apărare antiaeriană”, a precizat Bizhev.

Față de clasicul S-300, noul sistem de apărare antiaeriană S-300PM-2 a primit capacități de luptă îmbunătățite pentru combaterea rachetelor de croazieră și a țintelor aeriene cu suprafață reflectorizantă mică. Acesta se distinge prin rezistență sporită la zgomot, fapt ce îi permite să funcționeze eficient în zonele în care există o contraacțiune ridicată a sistemelor de război electronic. Automatizarea sistemului procesează informațiile mai rapid și reacționează la acțiunile adversarului.

O modernizare profundă a sistemului S-300 la nivelul S-300PM-2 a fost realizată la mijlocul anilor 2010. Acesta se deosebește de clasicul „trei sute” prin stația radar multifuncțională mai avansată, postul de comandă mobil și stația de dirijare (radar de tragere). De asemenea, PM-2 a primit muniție mai puternică și cu rază de acțiune crescută, ceea ce a necesitat modificări la instalațiile de lansare.

S-300PM-2 rezultat după modernizare poate lupta eficient nu numai cu avioanele de generația a cincea și rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, ci și cu rachetele balistice tactice cu rază medie de acțiune. Noul echipament asigură angajarea cu încredere a țintelor aeriene la distanțe de până la 250 de kilometri, iar posturile de comandă fac posibilă integrarea sistemului S-300PM-2 în diferite grupuri de apărare antiaeriană.

Anterior, Izvestia a informat că, în luna decembrie 2015, primul regiment dotat cu S-300PM-2 a intrat în serviciul de luptă pentru a proteja spațiul aerian al regiunii industriale centrale a țării. Ulterior, această unitate militară a fost reechipată cu cel mai modern sistem antiaerian intern - sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf. Din acest an, S-300PM-2 au luat sub protecție și spațiul aerian siberian. Aceste sisteme au început să fie primite și de regimentele Diviziei 41 de Apărare Aeriană, care acoperă Khakassia, Ținutul Krasnoyarsk și Regiunea Irkutsk.

 

Automatizarea conducerii Apărării Antiaeriene din Crimeea

 

Recent, Rusia a instalat în Crimeea un sistem automatizat de conducere (ASU) a apărării antiaeriene, cu elemente de inteligență artificială. În prezent, acesta include mijloacele de foc ale unităților de rachete antiaeriene, subunități radiotehnice, forțe ale aviației și Flotei ruse din Marea Neagră, sistemele antiaeriene de la bordul navelor de luptă, precum și apărarea aeriană a unităților de infanterie moto.

ASU permite respingerea atacurilor masive ale mijloacelor moderne de atac aerian. Eficiența acestuia a fost deja testată în condiții de luptă apropiate de cele reale. Sistemul a respins cu succes atacurile rachetelor de croazieră, bombelor dirijate și vehiculelor aeriene fără pilot ale adversarului.

 

Se pare că rușii au în serviciul de luptă, inclusiv în Crimeea, vechile sisteme de rachete antiaeriene de tip S-300PM, deși inițial al anunțat înlocuirea lor cu S-400

 

Comentariul autorului: Informațiile apărute în cotidianul Izvestia confirmă faptul că Rusia a menținut în serviciul de luptă, inclusiv în Crimeea, vechile sisteme de rachete antiaeriene de tip S-300PM, deși reprezentanții militari ruși au anunțat înlocuirea acestora cu noile sisteme S-400 Triumf. O parte dintre vechile sisteme S-300 au rămas în Crimeea de la armata ucraineană în anul 2014, iar altele au fost aduse în sprijin de la diverse unități de apărare antiaeriană din vestul și sudul Rusiei.

Acestea acoperă, probabil, o posibilă breșă în componenta de apărare antiaeriană a așa-numitului sistem de interzicere a accesului (Anti-Access / Area Denial, A2AD). În Regiunea Mării Negre, acesta include sisteme de apărare antiaeriană (S-400), complexe de rachete de coastă (Bastion) și complexe de rachete operativ-tactice (Iskander). Partea rusă poate integra în sistemul A2AD toate mijloacele de acest tip disponibile în regiune, respectiv șapte divizioane de rachete antiaeriene S-400, trei divizioane de rachete de coastă Bastion și trei brigăzi de rachete Iskander.

În ceea ce privește, componenta de apărare antiaeriană a sistemului, Rusia dispune în zona Mării Negre de sisteme de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune (S-400) și complexe de rachete și artilerie cu rază scurtă de acțiune (Pantsir-S1). Partea care lipsește, respectiv zona rachetelor antiaeriene cu rază medie de acțiune, poate fi acoperită de sistemele S-300, respective S-300PM-2. În acest fel, se poate asigura o apărare stratificată cu o eficiență maximă.

Probabil, regimentele de apărare antiaeriană din Regiunea Mării Negre, care vor primi în dotare noile sisteme S-300PM-2 vor fi Regimentul 18 Rachete Antiaeriene - Feodosia (Peninsula Crimeea) și Regimentul 1536 Rachete Antiaeriene - Rostov pe Don (Regiunea Rostov).

Este posibil ca unul dintre obiectivele de infrastructură ce va fi acoperit de noile sisteme de apărare antiaeriană să fie Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. În ultima perioadă, existența acestuia este amenințată, în special de partea ucraineană, care anunță dezvoltarea și introducerea în dotare a unor noi sisteme de rachete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Atac cu dronă în Crimeea. Termocentrala Balaklava din Sevastopolul ocupat, lovită de un UAV
Cum a blocat România survolul rus în 1997. Constantinescu: Știam că Elțîn nu va risca un război. Pentru noi SUA erau mai importante decât NATO
SUA aduc bombe nucleare în Europa mai rapid decât era planificat. Avioane F-35 cu ogive nucleare B12 pentru a „cuminți” Rusia
Rusia a simulat un atac nuclear. Un sistem Yars și submarinul nuclear Tula au lansat două rachete balistice intercontinentale
Guvernul cancelarului Olaf Scholz ignoră toate avertismentele şi favorizează accesul la portul Hamburg pentru compania chineză de transport maritim Cosco
Serviciile de informaţii britanice: Infrastructura feroviară a Rusiei, vizată constant de acte de sabotaj ale grupurilor de rezistenţă
Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar
Expert militar ucrainean: Forţele Armate Ucrainene nu trebuie să se concentreze pe avantajul numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
EXCLUSIV
Perspective privind înzestrarea Armatei române | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor
Armata rusă, foto: Uawire.com
EXCLUSIV
Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă
Aurescu: România va susţine crearea unui tribunal special care să investigheze agresiune militară rusă din Ucraina
României, pericolul reocupării Insulei Șerpilor și visul Rusiei de a ajunge la Gurile Dunării | George Scutaru, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Putin a reușit să sperie Europa. Conștientă de dificultatea susținerii unui război îndelungat, Europa vrea să învețe din „lecția Ucraina”
Valentin Naumescu: Rusia va încerca să supună Ucraina. O victorie a lui Putin ar putea duce și la anexarea Belarusului
Putin, cu ochii pe Ucraina, dar în „curtea din spate” mocnește un alt conflict. Kârgâzstan și Tadjikistan se leapădă de Moscova, iar China umple vidul
SUA acuză un aranjament între Rusia și state din Golf privind piața petrolului și amenință că lasă regiunea fără Patriot și THAAD
Începutul sfârșitului pentru Putin? Contraofensiva armatei ucrainene dă speranță că războiul se va termina până la Crăciun, dar trebuie să continue în același ritm - The Times

Ştiri Recomandate

Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, dezvoltat de industria turcă de apărare, a efectuat prima decolare (Foto/Video)
Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări
Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic
Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
S-a decis plafonarea prețului petrolului rus. Moscova reacționează și spune că nu va accepta plafonul, pregătind un răspuns
Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS
Rusia încearcă să compenseze pierderea a sute de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Un lot de tancuri T-72B3M a fost livrat cu surle armatei ruse
Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României
Rusia a efectuat din Kazahstan o lansare-test a unei rachete interceptoare sol-aer
Obuzierele din Italia au ajuns pe frontul din Ucraina, dar nu sunt încă renumitele M109 așteptate de Kiev
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Italia va furniza arme Ucrainei până la sfârșitul anului 2023 - decizia guvernului Meloni
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Cele trei avioane MiG-31K rusești dotate cu rachete hipersonice Kinzhal au părăsit Republica Belarus și au revenit în Rusia
Germania va trimite Ucrainei alte şapte tancuri Gepard. Blindatele urmau să fie trimise la casat
Rusia concentrează trupe în nordul Peninsulei Crimeea, pentru întărirea grupărilor din Herson și Zaporijia