Surpriză plăcută: În timp ce Ucraina luptă pentru independența informațională față de SUA, o putere asiatică îi oferă accesul la datele sateliților săi
Institutul japonez iQPS (Q-shu Pioneers of Space) din cadrul Universității Kyushu va furniza Direcției Principale de Informații a Forțelor Armate ale Ucrainei (GUR) imagini satelitare obținute prin tehnica de scanare cu radare cu apertură sintetică (SAR).
Soldați ucraineni cu fețele acoperite, utilizând sistemul Starlink. Photo source: Euromaidan Press via Twitter (faces hidden)
Un acord în acest sens a fost semnat săptămâna trecută, deși discuțiile între autoritățile japoneze și cele ucrainene au început încă de la sfârșitul lunii februarie. Dialogul pe această temă s-a intensificat după ce Statele Unite și-au suspendat sprijinul cu informații satelitare pentru Ucraina pe 6 martie, deși Washingtonul a revenit ulterior asupra acestei decizii.
iQPS are cinci sateliți de observare SAR pe orbită - și intenționează să mai lanseze încă doi până la sfârșitul anului 2026 - însă începerea furnizării datelor către Ucraina va mai dura aproximativ trei luni, timp în care va avea loc instalarea și adaptarea aplicațiilor de recepție iQPS pe platforma GUR.
În același timp, Japonia și-a reconfirmat angajamentul de a oferi Ucrainei un miliard de dolari pentru a ajuta la compensarea pierderii sprijinului financiar american.
Serviciul de informații din cadrul Armatei ucrainene lucrează pe mai multe fronturi pentru a deveni independent de serviciile americane, încercând să fie pregătit pentru situațiile în care Washingtonul își va retrage din nou ajutorul.
Cu iQPS la dispoziție, Kievul poate sta mai liniștit în privința imaginilor satelitare obținute prin utilizarea radarelor de mare rezoluție. Această capabilitate vine în plus față de informațiile similare furnizate de Iceye din Finlanda și, într-o măsură mai mică, de SAR-Lupe și SARah din Germania sau Cosmo-SkyMed și Cosmo-SkyMed 2 din Italia.
Se estimează că, atunci când sunt combinate, aceste capabilități internaționale pot furniza mai multe informații (imagini radar 2D și 3D) decât ceea ce oferea anterior Oficiul Național de Recunoaștere al SUA utilizând propriile mijloace și prin achiziții de la operatorii comerciali Capella Space și Umbra.
Cu toate acestea, în ceea ce privește imaginile obținute de la sateliți care folosesc senzori optici sau camere pentru a capta imagini de înaltă rezoluție ale suprafeței Pământului în spectrul vizibil sau infraroșu, Ucraina trebuie încă să lucreze la independența față de serviciile americane.
În pofida accesului la sateliții Pléiades Neo ai Airbus Group și a drepturilor extinse de descărcare a imaginilor obținute cu sateliții francezi din gama CSO, Ucraina obține cu mult sub ceea ce primea de la SUA, fie direct, fie prin acces la imaginile comerciale de la Maxar și BlackSky achiziționate prin contractele Agenției Naționale de Informații Geospațiale.
În prezent nu există niciun operator european capabil să furnizeze imagini satelitare optice la nivelul SUA (și al unor companii private), atât în ceea ce privește datele disponibile pe tot parcursul zilei, cât și accesul la instrumente de streaming live, ideale pentru monitorizarea dinamicii forțelor inamice. Chiar și după ce a redeschis oficial fluxurile de date, la începutul lunii martie, Washingtonul a continuat să limiteze accesul Ucrainei la imaginile din adâncimea teritoriului rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News