Surse ale The New York Times spun că o rachetă Patriot a fost folosită de ucraineni pentru a doborî avionul rusesc Il-76 lângă Belgorod
New York Times a relatat pe 8 februarie, citând "oficiali americani", că avionul cargo Ilyushin-76 care a fost interceptat de ucraineni luna trecută deasupra regiunii ruse Belgorod a fost doborât cu o rachetă lansată dintr-un Patriot.
New York Times scrie, citând propriile sale surse, că avionul Il-76 a fost doborât de un interceptor Patriot furnizat de "un partener european" al Statelor Unite.
Oficialii americani nu au comentat în mod public ce a doborât avionul, deși cei care au vorbit cu New York Times sub rezerva anonimatului au declarat că "rapoartele privind utilizarea rachetei Patriot au fost corecte", se arată în articol.
Articolul din New York Times este unul dintre primele rapoarte privind o evaluare a SUA asupra incidentului, care a avut loc pe 24 ianuarie deasupra regiunii ruse Belgorod.
Ministerul rus al Apărării a susținut la momentul respectiv că avionul transporta prizonieri de război ucraineni la Belgorod pentru un schimb de prizonieri și că aceștia ar fi fost uciși.
Serviciul de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina a confirmat atunci că schimbul programat pentru 24 ianuarie nu a avut loc, dar nu avea informații despre prizonierii ucraineni aflați la bordul Il-76. În cadrul schimbului anterior, prizonierii fuseseră livrați cu avionul, dar Ucraina fusese informată în prealabil despre acest lucru.
Accidentul în care un avion de transport rusesc Ilyushin-76 s-a prăbușit în regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina este speculat masiv de propaganda rusă, deși argumentele Kremlinului nu sunt susținute de dovezi.
Imediat după prăbușirea avionului Il-76, ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a declarat că Ucraina a doborât aeronava și a numit actul drept unul „barbar”.
Rusia a declarat că în avion se aflau 74 de persoane - 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să facă parte dintr-un schimb de prizonieri, șase membri ai echipajului și trei „însoțitori”.
La rândul său, portalul de știri Ukrainska Pravda a susținut inițial că Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei i-a spus că avionul transporta rachete pentru sistemul rus de apărare aeriană S-300 și că armata ucraineană l-a doborât. Ulterior, informațiile ucrainenilor s-au nuanțat, fiind indicat că evenimentele sunt în analiză.
Ulterior, analiştii ISW au amintit că Andrii Kartapolov, şeful comitetului de apărare al Dumei de Stat a Rusiei, a spus că Ucraina a doborât în mod deliberat Il-76, ştiind că la bord se aflau prizonieri de război ucraineni.
ISW consideră că astfel de acuzații rusești sunt parțial menite să crească neîncrederea în guvernul ucrainean. Un exemplu sunt afirmațiile nefondate că Ucraina a lovit Il-76 cu sisteme de rachete furnizate de SUA sau Germania, probabil în încercarea de a descuraja partenerii occidentali ai Ucrainei să furnizeze Ucrainei sisteme critice de apărare aeriană.
La acest moment s-ar contura două ipoteze privind accidentul petrecut luna trecută. Prima variantă este că Rusia a transmis Kievului informația privind schimbul de prizonieri, dar structurile ucrainene nu au comunicat între ele, iar apărarea aeriană ucraineană nu a avut informații că este vorba despre o aeronavă care trebuia protejată.
Al doilea scenariu este că Rusia a omis (intenționat sau nu) să informeze partea ucraineană despre zborul aeronavei cu prizonieri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News