Suspiciune inexplicabilă de Covid-19 la bordul portavionului francez Charles de Gaulle
Portavionul francez Charles de Gaulle urmează să revină mai devreme dintr-o misiune la baza sa de la Toulon, la 23 aprilie, după ce 40 de marinari de la bord prezintă simptome de covid-19, a anunţat miercuri Ministerul francez al Armatelor, precizează Le Figaro si AFP.
,,De azi, o echipă de depistare cu modalități de testare va fi adusă la bordul portavionului pentru a investiga cazurile apărute și pentru a îngrădi propagarea virusului la bordul navei", a adăugat ministerul, într-un comunicat. Portavionul francez Charles de Gaulle se află în prezent în Atlantic și va reveni mai devreme în Toulon față de data prevăzută inițial în 23 aprilie.
,,Marinarii care prezintă simptome au fost plasați în izolare, ca măsuri de precauție pentru restul echipajului. Nicio agravare nu a fost constatată la acești pacienți", a spus ministerul.
Datele privind cazurile de contaminare sau de suspiciune nu sunt detaliate în cadrul forțelor armate franceze. Dar, potrivit celei mai recente estimări anunțate de ministrul Florence Parly sâmbătă, circa 600 de cazuri (civili și militari) au fost identificate, dar fără niciun deces.
La bordul portavionului se află o echipă formată din circa 20 de cadre medicale (doctori, infirmieri, chirurgi). De asemenea, există o sală de internare cu 20 de paturi, ventilatoare, un scanner "precum și un spațiu de carantinare de circa o sută de locuri".
Suspiciune inexplicabilă de Covid-19
Marina Franceză nu explică, deocamdată, modul în care marinarii au fost infectaţi: „nu a existat nicio intrare de oameni pe navă de mai mult de trei săptămâni, a rămas la ancoră în timpul petrecut în Danemarca şi nu a existat niciun contact cu pământul ", a precizat purtătorul de cuvânt al Marinei Franceze, căpitanul Eric Lavault. Ultima oprire a fost la Brest, în perioada 13 - 15 martie, iar primele cazuri suspectate la bord au fost depistate luni 6 aprilie.
Aflat în prezent în largul golfului Gascogne, port-avionul-ul francez „trebuie să treacă strâmtoarea Gibraltarului şi apoi să ajungă în câteva zile la portul său natal din Marea Mediterană", precizează Éric Lavault. Nu este „prevăzut" să acosteze în caz de urgenţă într-un port francez de pe coasta Atlanticului.
Epidemia Covid-19 a lovit deja un alt portavion, american, Theodore Roosevelt, în Pacific. Gestionarea crizei de către autoritățile americane, care în prima etapă au refuzat evacuarea navei și apoi au demis comandantul, a antrenat demisia secretarului US Navy.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News