Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Taiwanul simulează o ripostă la o eventuală invazie din partea Chinei
16 iul, 12:55
Soldaţi taiwanezi au simulat joi, în cursul celui mai mare exerciţiu anual de trageri cu gloanţe reale, un atac asupra litoralului său de către China în contextul intensificării de către Beijing a presiunii militare, informează AFP.

Acest exerciţiu, care a început luni, vizează verificarea modului în care forţele armate taiwaneze ar respinge o invazie chineză. Scenariul exerciţiului de joi a simulat o desfăşurare a mijloacelor militare taiwaneze - cuprinzând avioane de vânătoare, nave de război şi trupe terestre - care resping o tentativă de debarcare pe o plajă din zona oraşului Taichung.

Circa 8.000 de soldaţi au luat parte la acest exerciţiu la care a asistat şi preşedinta Tsai Ing-wen. Exerciţiul a "demonstrat lumii întregi capacităţile noastre solide de apărare şi puternica noastră hotărâre de a apăra Taiwanul", a transmis ea ulterior prin Twitter.

Taipei trăieşte sub ameninţarea unei invazii a Chinei de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949, notează AFP, care adaugă că în cursul ultimelor decenii, insula nu a încetat să fie depăşită în număr, dar şi în materie de armament de puternica Armată Populară de Eliberare chineză. Beijingul şi-a intensificat presiunile diplomatice, economice şi militare pentru a izola insula, după alegerea în 2016 ca preşedintă a lui Tsai Ing-wen, care respinge viziunea chineză a unei "Chine unice", transmite Agerpres.

Anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping a rostit un discurs descris de AFP drept foarte belicos în cursul căruia a calificat asimilarea Taiwanului de către patria mamă drept "inevitabilă".

În ultimele luni, avioane militare chineze au survolat insula cu o frecvenţă fără precedent, încălcând în mai multe rânduri zone de apărare antiaeriană a acesteia şi determinând Taipeiul să-şi ridice de la sol propriile aparate.

Guvernele occidentale se arată din ce în ce mai reticente vânzării de sisteme de arme avansate Taipeiului, de teamă că vor suscita mânia Beijingului. Aceasta a determinat Taiwanul să-şi dezvolte propriile sale echipamente militare, în special rachete, nave şi un nou tip de avion pentru antrenament.

Pe de altă parte, China a anunțat că va sancționa compania americană Lockheed Martin pentru că a livrat armament Taiwanului.

Citește și: Taiwanul desfăşoară exerciţii militare timp de o săptămână, pe fondul tensiunilor cu Beijingul

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

E oficial: Aerostar Bacău devine Centru de Mentenanţă pentru F-16
Klaus Iohannis a promulgat 'Legea veteranilor'. Beneficiile de care vor dispune militarii români din teatrele de operații
Experți ruși: Încetarea Tratatului START ar putea însemna un dezastru nuclear global
Sondaj: Nemţii sunt de acord cu retragerea trupelor americane şi vor retragerea totală a arsenalului nuclear din Germania
Un nou schimb de prizonieri în estul Ucrainei, preconizat peste câteva săptămâni
Coreea de Sud a prezentat un radar care poate detecta și urmări peste 1.000 de ținte simultan
Centrala nucleară din Belarus a fost încărcată pentru prima dată cu combustibil nuclear. Chiar înaintea alegerilor
Australia investește în echipamente de instruire pentru lupta antisubmarin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro