Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Telefon roșu” între SUA și China pentru evitarea unui război nuclear. SUA ar putea relua modelul cu URSS din timpul Războiului Rece
15 iul, 19:39
Administraţia preşedintelui american Joe Biden examinează posibilitatea stabilirii unei linii telefonice de urgenţă directe cu guvernul chinez, similară aşa-numitului ''elefon roşu'' creat în timpul Războiului Rece între SUA şi URSS ce a permis o comunicare directă cu Kremlinul ca modalitate de evitare a unui război nuclear, relatează postul CNN, citat joi de agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Conform acestui post, Biden doreşte un instrument de comunicare rapidă pentru a reduce riscul de conflict între SUA şi China. O astfel de linie telefonică le-ar permite preşedintelui american şi responsabililor din echipa sa de securitate naţională să telefoneze imediat sau să expedieze mesaje criptate preşedintelui Xi Jinping sau colaboratorilor apropiaţi ai acestuia. De pildă, ar putea fi transmise astfel informaţii urgente privind mişcările militare spontane sau mesaje de avertisment despre atacuri cibernetice.

Ideea unei asemenea linii directe cu Beijingul datează cel puţin de pe vremea administraţiei Barack Obama, dar ea a fost menţionată într-un memorandum de securitate naţională clasificat abia în ultimul an al administraţiei Donald Trump, conform unei surse familiarizate cu această chestiune.

Reprezentanţii administraţiei Biden au preluat ideea, dar rămân numeroase detalii de soluţionat, inclusiv obţinerea acordului din partea Chinei.

Washingtonul a avut adesea dificultăţi în obţinerea unor răspunsuri rapide din partea Beijingului asupra unor chestiuni urgente, afirmă pentru CNN funcţionari americani, astfel că un asemenea sistem ar îmbunătăţi comunicarea dintre cele două părţi.

O astfel de linie există deja între Beijing şi Pentagon, dar ea este destinată exclusiv chestiunilor de natură militară.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro