Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tensiuni în Georgia după ce Justiţia a decis arestarea liderului celui mai mare partid de opoziţie
18 feb, 08:31
Un tribunal din Georgia a decis miercuri să-l plaseze în detenţie provizorie pe liderul opoziţiei Nika Melia sub acuzaţia de organizare a "violenţelor în masă" din 2019, dar susţinătorii săi denunţă caracterul politic al acestei decizii, transmite AFP.
Nika Melia, liderul partidului Miscarii Nationale Unite din Georgia  Sursa foto: Twitter

Arestarea liderului partidului Mişcării Naţionale Unite (UNM), fondat de fostul preşedinte aflat în exil Mihail Saakashvili, riscă să înrăutăţească criza politică care zguduie Georgia de la alegerile legislative din octombrie, care ar fi fost afectate de fraude, conform acuzaţiilor opoziţiei, transmite Agerpres.

Nika Melia se afla miercuri seară la sediul partidului din capitala Tbilisi, unde liderii aproape tuturor formaţiunilor politice de opoziţie s-au întâlnit pentru a-şi manifesta susţinerea.

Susţinătorii lui Melia au avertizat că vor rezista oricăror încercări ale poliţiei de a-l aresta. Televiziunile independente au informat despre prezenţa forţelor anti-revolte în jurul sediului partidului de opoziţie.

Nika Melia este acuzată că a organizat "violenţe în masă" în timpul protestelor de amploare care au zguduit Georgia timp de aproape o săptămână în 2019. Marţi, parlamentul i-a ridicat imunitatea, deschizând astfel calea pentru plasarea sa în detenţie.

Melia, în vârstă de 41 de ani, riscă până la nouă ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat. El respinge toate acuzaţiile, considerându-le motivate politic.

Procuratura a cerut arestarea sa săptămâna trecută după ce, lăsat în libertate pe cauţiune în 2019, acesta a refuzat să plătească o cauţiune suplimentară. Tot dosarul meu "este o absurditate juridică; a plăti o cauţiune de două ori este o prostie", a declarat Melia pentru AFP, denunţând "represiuni ce vizează opoziţia".

Într-un comunicat dinaintea audierii de miercuri, emisarul UE în Georgia s-a referit la o "traiectorie periculoasă" pentru democraţia din această ţară.

Partidele de opoziţie au denunţat ca fiind trucate alegerile legislative din 31 octombrie, câştigate la limită de partidul Visul Georgian fondat de fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din ţară. "Nu o îl predăm pe Melia. Dacă poliţia ne va lovi, vom lupta fizic şi vom riposta", a declarat reporterilor Gigi Ugulava din conducerea Partidului Mişcarea pentru Libertate - Georgia Europeană.

Într-un comunicat, filiala georgiană a Transparency International a avertizat că "persecuţiile selective ale liderului celui mai mare partid de opoziţie ar putea afecta grav democraţia din ţară".

Popularitatea partidului Visul Georgian, la putere din 2012, este în scădere pe fondul stagnării economice şi acuzaţiilor de subminare a principiilor democratice. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Explozia de la facilitatea nucleară din Natanz reprezintă un punct de cotitură în derularea negocierilor cu Iranul
Serviciile de informaţii americane: Phenianul şi-ar putea relua în acest an testele nucleare
Convorbire telefonică Putin-Biden: Principalul subiect, prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
Dronele SUA au oferit Ucrainei o imagine clară cu dispozitivul militar al Rusiei de la frontieră
O comandă greșită a cauzat prăbușirea unei drone MQ-9. O manetă acționată greșit a costat 6 milioane de dolari
Într-o discuție cu Putin, Biden a transmis angajamentul SUA pentru Ucraina, dar a propus Rusiei un summit
E oficial: SUA nu se retrag din Afganistan. US Army va părăsi țara până pe 11 septembrie, dată simbolică
Șoigu: NATO va concentra 45.000 de militari și 15.000 de echipamente în apropierea teritoriului Rusiei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro