Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tot ce trebuie să știi despre alegerile din Turcia. Emoții pentru Erdogan, cine e Kemal Kilicdaroglu și de ce rezultatul e decisiv pentru întreaga lume
News
Data actualizării:
Data publicării:
Turcia votează. Azi sunt așteptați la urne peste 60 de milioane de turci care își vor alege președintele din trei candidați: Recep Tayyip Erdogan, longevivul președinte turc, Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției și Sinan Ogan, reprezentantul extremei drepte. Principalii actori vor fi fără îndoială Erdogan și Kilicdaroglu.
Kemal Kilicdaroglu. Photo source: Kemal Kilicdaroglu @OfficialFacebook
Kemal Kilicdaroglu. Photo source: Kemal Kilicdaroglu @OfficialFacebook

După ce numeroasa diasporă turcă și-a exprimat deja opțiunea la urne, azi sunt chemați la urne cetățenii turci de pe întreg teritoriul țării. 

Primele rezultate le vom știi după ora 21 și la 24:00, când televiziunile din Turcia vor anunța datele electorale, care nu vor fi însă oficiale. Până la ora respectivă legea din Turcia supune media unor interdicții cu privire la anunțarea rezultatelor.

Pe lângă alegerea președintelui turcii își vor alege și noul Parlament format din 600 de demnitari.

 

Erdogan vs. Kilicdaroglu - cel mai greu test electoral pentru „sultan” în cei 20 de ani de domnie

 

2. Președinte... (erdogan_94816200.jpg)

Sondajele indică o luptă la baionetă între actualul președinte Recep Tayyip Erdogan și liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu. Unele studii sociologice îl dau câștigător pe Kilicdaroglu, la o diferență de o cifră. Rămâne însă un clișeu testat deja de atâtea ori în lume: Cel mai bun sondaj e votul.

Pentru a câștiga din primul tur unul din candidați va trebui să-și asigure 50%+1 din sufragii, astfel că e foarte posibil să avem un tur II decisiv.

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, se află la putere de 20 de ani. Fost primar al Istanbulului, Erdogan a devenit prim-ministru pentru prima oară în 2003. Din 2014 până în prezent este președintele Turciei. Erdogan e al 12-lea președinte al Turciei.

În anii 2000 a inițiat un proces de reforme economice care a crescut economia Turciei de aproape trei ori, dar azi se confruntă cu o criză economică uriașă, cu o rată a inflației de aproape 45% și cu tragedia de proporții după cutremurele din luna februarie care au lovit exact în zona Turciei profunde și în bazinul electoral al lui Erdogan.

Paradoxul e că Erdogan și-a început ascensiunea spre cele mai înalte culmi politice după o altă tragedie, cutremurele din 1999 în urma cărora au murit peste 18.000 de persoane și își poate încheia mandatul tot în urma unei catastrofe naturale.

Pentru prima oară în 20 de ani Erdogan are în față perspectiva reală de a pierde alegerile.


Cine e Kemal Kilicdaroglu cel care îi poate lua locul lui Recep Tayyp Erdogan

 

1. Kemal Kili... (kemal-kilicdaroglu_64548800.jpg)

În Turcia Erdogan a creat un sistem autoritar competitiv. Spre deosebire de Rusia, unde Kremlinul a instaurat un sistem eminamente autoritar, opoziția în Turcia există și are posibilitatea să conteste electoral regimul, dar pleacă cu șansa a doua ca urmare a controlului autoritar pe care puterea îl exercită asupra presei și a aparatului de justiție/

Kemal Kilicdaroglu e liderul opoziției, o alianță formată din șase partide cunoscută și sub numele de „Masa celor Șase”.

Supranumit „Ghandi”, Kemal Kilicdaroglu e un fost economist care a devenit pentru prima dată deputat în 2002 pe listele partidului AKP condus de Erdogan. În vârstă de 74 de ani, Kemal Kilicdaroglu reprezintă partidul CHP înființat de fondatorul Turciei moderne Kemal Ataturk. 

Kilicdaroglu propune relații mai bune cu Occidentul, reducerea inflației și revenirea la sistemul parlamentar de guvernare. Una din temele de campanie a fost reprezentată de redarea independenței sistemului de justiție.

Totodată, opoziția a folosit tema sensibilă a migrației promițând să rezolve problema celor 2-3 milioane de refugiați.

 

Să nu uităm de alegerile parlamentare

 

3. Kemal Kili... (kilicdaroglu_39981800.jpg)

O miză foarte importantă vor fi și alegerile parlamentare, chiar dacă cele prezidențiale țin capul de afiș. Vor fi aleși 600 de parlamentari. Pragul electoral este de 7%. Partidele care fac parte dintr-o alianță vor accede în Parlament chiar și fără să atingă acest prag.

În ceea ce privește arhitecutura alianțelor, Alianța Populară pleacă cu prima șansă în alegeri. Ea e formată din Partidul Justiției și Adevărului (AKP) - partidul lui Erdogan aflat la guvernare) și alte trei partide naționaliste și islamiste.

Alianța Națiunii din care face parte și Partidul Republican al Poporului și care îl are candidat pe Kemal Kilicdaroglu e formată din șase partide. „Masa celor Șase”.  

Mai multe alianțe politice, inclusiv radicale, formate din partide de extremă dreapta sau comuniste, vor lua încerca și ele să intre în Parlament.  De urmărit va fi și rezultatul pe care îl va înregistra Partidul Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd care la ultimele alegeri a ocupat a treia poziție electorală.

 

Rezultatul alegerilor - decisiv pentru întreaga lume

 

4. -imagine fara descriere- (erdogan_turcia_31695700.jpg)

Inevitabil impactul rezultatul alegerilor de azi va depăși frontierele Turciei. 

Turcia e un cap de pod între Europa și Asia, nu doar cultural și economic, dar și politic. 

Cu o bază militară la Incirlik unde SUA au dislocat focoase nucleare, dar și cu perspectiva de mare jucător la Marea Neagră, rolul geopolitic al Turciei e fundamental.

Ruperea blocajului și dezghețarea relațiilor cu NATO, dar mai ales SUA sunt o miză mare a alegerilor prezidențiale de azi, în contextul în care nici Europa, dar nici SUA, nu își doresc îndepărtarea Turciei. Dimpotrivă. 

Și nordul Europei privește cu mare interes alegerile. În funcție de rezultatul lor, ușa Suediei pentru aderarea la NATO se poate deschide mai larg, ori poate rămâne în continuare întredeschisă,

Nu în ultimul rând, rezultatul va avea un impact uriaș în Orientul Mijlociu, unde sub conducerea lui Erdogan Turcia a devenit un actor principal.

Relația cu Rusia și războiul din Ucraina vor fi și ele influențate de alegerile de azi, deși chiar dacă Erdogan va pierde puterea nu trebuie să ne așteptăm la o schimbare radicală de politică externă a Turciei în contextul unor relații economice foarte benefice cu Rusia, ci mai degrabă la o menținere mai bună a echilibrului geopolitic atât cu Apusul cât și cu Răsăritul.

Erdogan vs. Kilicdaroglu va fi și o confruntare ideologică. Neo-otomanismul regimului lui Erdogan și reîntoarcerea la islamism se confruntă cu o poziție kemalistă dominată de laicitatea caracteristică Turciei moderne fondată de Kemal Ataturk.

Reprezentativ în acest sens e că Erdogan și-a încheiat campania la Hagia Sofia (n.a. - Sfânta Sofia, catedrala unde odinioară împărații Bizanțului erau încoronați la Constantinopol) și pe care a retransformat-o în moschee în 2020 ea fiind muzeu din 1935 în urma reformelor lui Kemal Ataturk. De partea cealaltă Kilicdaroglu și-a încheiat campania la mausoleul lui Ataturk.

Însă ideologia nu ține de foame, iar dacă Erdogan va pierde azi alegerile determinante vor fi criza economică, inflația scăpată de sub control și catastrofa din februarie când în urma cutremurelor 55.000 de turci și-au pierdut viața.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Igor Gorgan, fostul șef al Armatei R. Moldova, pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei
Tancuri Leopard, sisteme antiaeriene Gepard și obuze de 155 mm: Germania a alocat un nou pachet de ajutor militar Ucrainei
România își reconfigurează planul de înzestrare a Armatei. Muniția și refacerea stocurilor, prioritare în contextul amenințării ruse
Chinezii se laudă cu interceptările aeriene periculoase, făcute în stil rusesc (Video)
Turcia destructurează grupările siriene care se opun normalizării relațiilor dintre Ankara și Damasc
În timp ce comisarul pentru apărare crede că Putin va fi gata să atace NATO și UE în 6-8 ani, Marina SUA se pregătește de o posibilă luptă cu China în 3 ani
Pentru prima oară România va deține postul de vicepreședinte al Comisiei Europene prin Roxana Mînzatu. Aceasta e și noul Comisar pe educație, muncă și demografie
Controversatul documentar „Rușii în război”, considerat o formă subtilă a propagandei ruse, va fi prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto
Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
Fostul președinte Donald Trump a devenit din nou ținta unei tentative de asasinat
Detalii despre atacul Israelului asupra unei fabrici iraniene de rachete din interiorul Siriei
Statele Unite aprobă potențiala vânzare a avioanelor de luptă F-35A către România
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
România vorbește despre acțiunile ostile ale Rusiei din Marea Neagră. „Este o nouă escaladare”
Rusia își întreține avioanele Su-30SM cu avionică din Europa. Producătorii francezi de echipamente sunt păcăliți cu ajutorul unei companii din Kazahstan
Bundeswehr este vizat de serviciile secrete rusești. Ce ar vrea să știe Kremlinul
Rusia își face plinul în Asia: Șoigu a fost trimis în Coreea de Nord pentru a discuta, probabil, noi livrări de arme pentru Armata Rusă
PATROMIL și ASE, Acord de Parteneriat pentru implicarea și accesarea în cât mai multe proiecte NATO și UE
Rușii au lovit din nou în apropierea frontierelor României: Avioane Tu-22M3 au bombardat Insula Șerpilor
Ministrul de Externe al Poloniei a căzut în plasa farsorilor ruși: Crezând că vorbește cu Poroșenko, acesta a spus că SUA știau de Nord Stream II iar Europa nu vrea război cu Rusia
Cât de mare e pericolul Coreea de Nord? Furnizor de rachete balistice pentru Rusia și cu un program nuclear în expansiune, Phenianul amenință direct SUA
Statele baltice au cerut NATO să consolideze apărarea antiaeriană. Între timp, patru avioane rusești au zburat la frontiera NATO din Marea Baltică
O rachetă rusească a lovit o navă comercială cu grâu ucrainean care se afla în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, spun sursele ucrainene
Fostul aliat al Rusiei îl provoacă pe Putin. Sursele ruse spun că „își trimite toată apărarea antiaeriană în Ucraina” și are acoperirea Franței
Președintele Iohannis a convocat CSAT-ul săptămâna viitoare. Problema dronei rusești care a intrat în spațiul aerian al României va fi pe agendă
Rusia spune că ar putea lovi nuclear pe teritoriul țărilor NATO. ”Escaladarea nucleară”, noua sperietoare cu care se testează reacția Occidentului
Gestul iranienilor simplifică ecuația? Londra și-ar fi dat acordul ca Ucraina să folosească Storm Shadow pentru a lovi Rusia. Urmează decizia SUA
Rebelii Houthi susțin că au doborât încă o dronă americană MQ-9 Reaper

Ştiri Recomandate

Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Noul Secretar General al NATO explică de ce Ucraina va fi prioritatea sa principală: Securitatea voastră contează pentru scuritatea noastră
Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a lovi un radar rusesc Nebo-M. Rusia dispune de numai 10 radare de acest tip
Vehiculele blindate de ultimă generație Rila 8x8 ar urma să fie produse în Bulgaria. Compania International Armored Group a deschis o nouă fabrică la Burgas
Învață Armata SUA suficient din războiul purtat de Rusia în Ucraina? Analiștii militari americani studiază experiența forțelor armate ucrainene, dar nu atât de amănunţit
SUA sunt dispuse să vândă avioane de luptă F-15 Turciei: O posibilă alternativă dacă acordul pentru aeronavele Eurofighter eșuează
Cehia ridică ștacheta: Acord major cu Ucraina pentru producția de muniție NATO. Primele obuze, livrate în 2025
Compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune autonomă a obuzierului K9 Thunder pentru atacuri rapide strategice pe distanțe lungi
Apărare antiaeriană mobilă / Armata Ucrainei
EXCLUSIV
Nou atac rusesc de amploare cu peste 100 de drone Shahed. Rusia urmărește să obosească apărarea ucraineană și să consume stocurile de muniție antiaeriană ale Kievului
Premierul României merge vineri în R. Moldova. Întrevederi cu Maia Sandu, premierul Dorin Recean și șeful legislativului Igor Grosu
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Israelul are o șansă unică de a distruge proiectul nuclear al Teheranului? Expert: Capacitatea Iranului de a intercepta atacurile Israelului, „aproape de zero”
Ambasadorul Republicii Coreea: România va deveni Hub Regional de Apărare pentru Hanwha Aerospace
SUA refuză să dea Israelului mână liberă. America se opune ca aviația militară a Israelului să lovească facilitățile nucleare din Iran
Israelul l-a declarat persona non grata pe Antonio Guterres. Șefului ONU îi e interzis accesul în Israel pentru că nu a condamnat atacul Iranului
Tot mai multe companii importante din domeniul apărării vor să producă arme în Ucraina: Dronele kamikaze Switchblade, dezvoltate pe baza feedback-ului ucrainenilor
Teama bate la porţile Teheranului: Iranul nu vede necesitatea unui război cu Israelul și face apel la „moderație” după atacul cu 200 de rachete împotriva civililor israelieni
Puține țări sunt mai atente la războiul din Ucraina decât Polonia: Bugetul apărării pentru anul 2025 a fost aprobat şi reflectă hotărârea Varșoviei de a-și moderniza forțele armate
NATO este „insuficient” pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia. Generalul Ben Hodges: Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja
Gruparea navală rusă din Marea Mediterană se subțiază din nou: Submarinul Ufa a părăsit portul Tartus și se îndreaptă spre Vladivostok
Armata ucraineană a confirmat retragerea din orașul Vuhledar, pentru a evita încercuirea de către trupele ruse. Oficialii militari ruși nu au anunțat încă preluarea controlului asupra localității
Ucraina intenționează să crească producția de rachete balistice și arme cu rază lungă de acțiune în 2025: În ce programe militare este implicată industria ucraineană?
MAE israelian l-ar fi declarat persona non grata pe secretarul general al ONU. Autoritățile israeliene care aplică decizia susțin că nu au primit nicio informare în acest sens
Rusia dă dovadă de o brutalitate fără margini în Ucraina (Video): Trupele ruse ar fi lansat super bomba ODAB-9000 asupra oraşului ucrainean Vovchansk
Parașutiștii ucraineni demontează, rând pe rând, asalturile rusești din Donețk: Zilele trecute, au anihilat un atac masiv cu blindate pe direcția Kurahove
Adevărata oboseală a războiului se vede în Ucraina. Cu o societate epuizată de război, Kievul ar putea accepta un compromis de tip „teritorii contra securitate”
Dronele ruse au lovit partea ucraineană de la PTF Orlivka dintre România și Ucraina
Israelul intensifică invazia terestră a Libanului, trimite noi trupe care să sprijie Divizia 98
Dezbaterea candidaților la vicepreședinția SUA, surprinzător de politicoasă. Singurul moment tensionat: Vance evită să răspundă dacă va recunoaște o eventuală înfrângere a lui Trump
Rachete hipersonice Fattah 2, folosite în premieră de iranieni în atacul asupra Israelului. Axios susține că Israelul va lansa represalii majore
Iranul a călcat leul pe coadă? Aviația Israelului, pregătită să lovească în forță oriunde în Orient. Netanyahu anunță că Iranul va plăti în timp ce la Teheran mii de oameni sărbătoresc în stradă
pixel