Trump: ”De fiecare dată când Zelenski vine în SUA, pleacă cu 60 de miliarde”. Fact-check, cât a primit Kievul și o scurtă comparație cu Afganistanul
Candidatul republican la președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește ca rivalul său democrat Kamala Harris să câștige alegerile din noiembrie .
Foto: Obuzier livrat Ucrainei de Statele Unite ale Americii - Asistență militară / US Army
Republicanul Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că va putea negocia încheierea conflictului, dar nu a dezvăluit cum va face acest lucru și nu a vrut să spună clar dacă dorește ca Ucraina să învingă Rusia. De asemenea, a amenințat că va întrerupe ajutorul american către Kiev, scrie agenția Reuters.
Fostul președinte american Donald Trum a repetat o declarație mai veche a sa despre încercările lui Zelenski de a menține sprijinul SUA pentru efortul de război al Ucrainei.
„Cred că Zelenski este cel mai bun vânzător din istorie”, a spus fostul președinte la un miting din Pennsylvania, stat care ar putea fi decisiv în alegeri. (...) De fiecare dată când vine în țară, pleacă cu 60 de miliarde de dolari. Își dorește foarte mult ca ei (democrați) să câștige alegerile, dar eu aș face-o altfel, voi lucra pentru pace”, a spus Trump.
Zelenski are programată o întâlnire cu Trump în zilele următoare, după ce va discuta cu actualul președinte Joe Biden și Harris și va participat la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York.
Cât a primit Ucraina până acum și o scurtă comparație cu efortul SUA în Afganistan
De la începerea invaziei ruse din 24 februarie 2022, potrivit raportului Pentagonului, Statele Unite au oferit Ucrainei un sprijin militar de aproape 56 de miliarde de dolari. Este o sumă imensă, reprezentând, practic, jumătate din ajutorul militar oferit de toți partenerii, sprijin care se cifrează la peste 106 miliarde de dolari în sprijinul Ucrainei în ultimii 2 ani și jumătate, potrivit Șefului Pentagonului.
Trump face, probabil, referire la decizia Congresului din aprilie 2024, prin care se va aloca un pachet de 61 de miliarde de dolari. Totuși, cea mai mare parte a acestei cifre este compusă din finanțare pe termen lung pentru producția de apărare în SUA, pe lângă asistența financiară pentru Ucraina. Doar 7,8 miliarde de dolari au fost alocate pentru Presidential Drawdown Authority, mecanismul principal folosit de Statele Unite pentru a trimite rapid arme în Ucraina, remarca Atlantic Council.
În final, merită să ne raportăm și la războiul din Afganistan, acolo unde SUA au consumat, timp de 20 de ani, resurse umane, bani și echipamente fără avea un rezultat consistent pe teren.
Comparativ cu Ucraina, costurile totale suportate de Statele Unite pentru războiul din Afganistan au fost estimate la aproximativ 2,3 trilioane de dolari, pe parcursul a două decenii, o medie de peste 100 de miliarde consumate anual. În perioada de vârf, întreținerea operațiunilor militare în Afganistan ajungea la peste 100 de miliarde de dolari anual.
Spre exemplu, doar componenta îngrijirii militarilor răniți în Afganistan a costat SUA aproape 300 de miliarde de dolari, iar cheltuielile viitoare pentru îngrijirea veterinarilor ar putea majora sumele.
Sprijinul pentru Ucraina, deși consistent, este mai puțin costisitor pentru contribuabilul american decât războiul afgan.
Ucraina nu e Afganistan, privind și dintr-o perspectivă globală, în care elefantul din cameră este amenințarea chineză. Merită subliniată opinia oficialilor polonezi care avertizează că o victorie a Rusiei în Ucraina va șubrezi Europa într-un asemenea grad încât statele europene nu vor mai fi capabile să ofere SUA un sprijin substanțial, într-o eventuală confruntare din Asia-Pacific. Ținând cont de acest context securitar dificil, dar și raportat la cheltuielile uriașe asociate cu războiul din Afganistan, banii pentru Ucraina pot fi considerați o investiție vitală pentru securitatea pe termen lung a Statelor Unite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News