La șapte zile de la preluarea mandatului de președinte, Donald Trump a emis un ordin executiv prin care a pus în mișcare ambițioasa inițiativă „Iron Dome for America”, cunoscută acum sub numele de proiectul „Domul de Aur”. Acest sistem de apărare de ultimă generație urmărește să protejeze SUA de atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune, făcând paralele cu renumitul Iron Dome din Israel, deși la o scară mult mai mare.
scris de DefenseRomania Team
Conceptul proiectului militar american GoldenDome. Sursa foto: YouTube.
Ziua de marți, 20 mai, a marcat un progres semnificativ pentru acest proiect, președintele Trump anunțând că generalul Michael Guetlein, actualul adjunct al șefului operațiunilor spațiale, va conduce proiectul ,,Golden Dome''. Anunțul, făcut din Biroul Oval alături de Secretarul Apărării, Pete Hegseth, semnalează un pas concret către realizarea acestei viziuni.
Președintele Trump a declarat că se așteaptă ca sistemul să fie operațional înainte de sfârșitul mandatului său, iar Canada și-a exprimat interesul de a coopera
Golden Dome vs. Iron Dome: Cât de complex este proiectul SUA?
Deși este inspirat de modelul sistemului israelian Iron Dome, Golden Dome prezintă diferențe majore. Cea mai vizibila diferență constă în dimensiunea sa; sistemul american trebuie să acopere o zonă geografică mult mai mare.
În plus, Golden Dome este conceput ca un sistem de apărare mult mai cuprinzător, conceput pentru a localiza, urmări și neutraliza toate tipurile de amenințări aeriene, nu doar rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele de artilerie, precum omologul său israelian.
Wes Rumbaugh, membru al Missile Defense Project din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a subliniat caracterul complex al ,,Domului de Aur'', evidenţiind nevoia SUA de a avea o varietate de sisteme pentru a contracara orice atac aerian. Acest lucru contrastează puternic cu Iron Dome al Israelului, care este conceput special pentru amenințările cu rază scurtă de acțiune.
Ecoul „Războiului stelelor”: Interceptori spațiali pentru apărarea Statelor Unite
O componentă centrală și, fără îndoială, cea mai complexă a planului „Domul de aur” implică o rețea de „interceptori spațiali”, care ar putea utiliza sisteme laser. Acest concept amintește de inițiativa „Războiul stelelor” din perioada Războiului Rece a președintelui Ronald Reagan, care presupunea dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă instalat în spațiu.
Experții, precum Michael O'Hanlon, director de cercetare în cadrul programului de politică externă al Brookings Institution, avertizează cu privire la costurile imense și ineficiența unui astfel de sistem. Asigurarea unei acoperiri cuprinzătoare a întregului teritoriu al SUA ar necesita o „rețea masivă de interceptoare” aflate în permanență în poziție optimă, ceea ce ar conduce la operațiuni „extrem de ineficiente”.
Implementarea laserelor orbitale, care necesită cantități mari de combustibil și oglinzi masive, agravează și mai mult problemele legate de costuri. O'Hanlon compară fiecare laser spațial defensiv cu telescopul Hubble în ceea ce privește complexitatea și cheltuielile.
Fezabilitate, costuri și implicații geopolitice
Chiar daca ,,Domul de Aur'' pare fezabil din punct de vedere tehnic, realizarea sa depinde de depășirea unor obstacole semnificative. Dimensiunea imensă a proiectului a atras comparații cu ,,Proiectul Manhattan'', efortul ultrasecret de a construi bomba atomică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
O'Hanlon estimează că proiectul ar putea costa sute de miliarde de dolari, nu mai pentru inceput ar fi nevoie de aproximativ 500 de miliarde de dolari.
Estimările Biroului pentru buget al Congresului SUA sunt chiar mai mari, preconizând costuri pentru părți ale sistemului de peste 831 de miliarde de dolari în următoarele două decenii.
Finanțarea inițială de 25 de miliarde de dolari este solicitată ca parte a unei legi fiscale masive în Congres. Președintele Trump a declarat, de asemenea, că proiectul ar costa aproximativ 175 de miliarde de dolari și ar fi construit în următorii trei ani, deși acestea sunt estimări inițiale.
Dincolo de implicațiile financiare, experții avertizează cu privire la impactul geopolitic. Dezvoltarea unor sisteme defensive atât de robuste ar putea provoca adversarii să își consolideze capacitățile ofensive, ceea ce ar putea declanșa o cursă globală a înarmărilor.
Provocări de coordonare și implicarea industriei
Natura complexă a ,,Domului de Aur'' va necesita o colaborare fără precedent și partajarea resurselor între diverse agenții, inclusiv Agenția de apărare împotriva rachetelor, Forța spațială, Armata, Marina și Forțele aeriene. Mecanismele precise pentru această coordonare între agenții rămân neclare.
În ciuda provocărilor, antreprenorii din domeniul apărării sunt deja în competiție pentru implicarea in proiectul,,Golden Dome''. Lockheed Martin și-a prezentat avionul de luptă F-35, radarele Sentinel A4 și rețelele de comandă și control. Booz Allen Hamilton a prezentat proiectul „Brilliant Swarms”, care amintește de proiectul „Brilliant Pebbles” al lui Reagan și care preconizează roiuri de sateliți pentru detectarea și interceptarea rachetelor.
Companii precum Anduril Industries, Palantir Technologies și SpaceX se pare că colaborează la planuri conexe. SpaceX, cu capacitățile sale de fabricare a rachetelor și de desfășurare a sateliților, este considerat un partener-cheie pentru lansarea pe orbită a încărcăturilor militare.
Se așteaptă ca capacitățile de bază ale proiectului să valorifice sistemele existente, precum THAAD și Aegis Ashore ale Lockheed Martin și rachetele sol-aer Patriot ale Raytheon.
O necesitate restrânsă?
În ciuda scopului ambițios și a potențialelor capcane, O'Hanlon consideră că SUA trebuie să își consolideze capacitățile de apărare antirachetă, chiar dacă o versiune redusă a planului lui Trump ar putea fi mai benefică. El subliniază amenințările tot mai mari din partea Coreei de Nord și a Iranului, precum și posibilitatea unor atacuri limitate din partea Rusiei sau a Chinei, ca motive pentru a investi în continuare în apărarea antirachetă.
Pe măsură ce proiectul Golden Dome trece de la stadiul de concept la cel de realitate, amploarea sa, costurile uluitoare și implicatiile geopolitice vor continua, fără îndoială, să suscite dezbateri și analize în cadrul comunității de securitate națională și nu numai.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Evaluarea apare într-un document de rating de țară privind capacitatea de îndatorare externă, emis de Agenția China Chengxin International Credit Rating (CCXI), specializată în evaluări economice la scară globală. Agenția chineză a avertizat, pe 12 mai, că ratingul Rusiei ar putea fi retrogradat ca urmare a escaladării războiului ruso-ucrainean.
Președintele Donald Trump a avut o zi diplomatică intensă luni, vorbind cu liderul rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în încercarea de a opri „baia de sânge” din Ucraina. Cu toate acestea, rezultatele apelurilor au fost neconcludente, cu puține semne de progres real către o încetare a focului sau o pace durabilă.
Canalul de televiziune de stat Belarus 1 a informat, pe 20.05.2025, citând surse din cadrul Ministerului Apărării al republicii, că exercițiul ruso-belarus Vest-2025 (Zapad-2025), programat pentru luna septembrie, va fi asociat cu exercițiile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care se vor desfășura și pe teritoriul Republicii Belarus.
Două legi esențiale pentru consolidarea apărării naționale a României, vizând controlul spațiului aerian și desfășurarea misiunilor militare pe timp de pace, au fost promulgate astăzi. Decizia a fost semnată prin decret de președintele interimar Ilie Bolojan, eliminând obstacole legislative majore în calea acțiunii Armatei României în fața amenințărilor cu drone.
Principalele intenții ale președintelui rus Vladimir Putin privind modul în care vrea să țină sub control negocierile de pace devin tot mai evidente. Acesta este convins că, până la sfârșitul anului, trupele ruse vor putea să depășească apărarea ucraineană și să controleze complet cele patru regiuni ale Ucrainei - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
După eșecul contraofensivei mult-anticipate din vara anului 2023, care nu a reușit să penetreze decisiv liniile rusești puternic fortificate, Ucraina și aliații săi se confruntă cu o întrebare strategică crucială: este o nouă operațiune ofensivă majoră posibilă sau chiar necesară pentru a obține victoria împotriva forțelor de ocupație ruse? Opiniile experților militari și analiștilor politici sunt, așa cum era de așteptat, profund divizate, reflectând mizele uriașe și riscurile asociate unei astfel de decizii.
Eficiența sprijinului european pentru Ucraina se confruntă cu critici dure din partea unor oficiali europeni, fostul ministru lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a facut recent o evaluare dură a eforturilor actuale, care vizează în special „Coaliția celor dispusi”. Remarcile sale evidențiază o nerăbdare în rândul unor aliați cu privire la ritmul și conținutul asistenței occidentale.
În contextul în care administrația Trump pare nerăbdătoare să treacă la retragerea trupelor americane din Europa, se ridică tot mai multe semne de întrebare privitoare la implicațiile directe ale unui astfel de proces.
Perspectivele unei soluții pașnice a conflictului din Ucraina rămân sumbre, în condițiile în care ambițiile imperiale ale președintelui rus Vladimir Putin par să fie principalul obstacol. Aceasta este evaluarea tranșantă a fostului Secretar american al Apărării, Robert Gates, exprimată recent într-un interviu acordat CBS. Analiza lui Gates vine pe fondul unor tentative diplomatice eșuate și al presiunilor pentru negocieri directe, inclusiv din partea președintelui american Donald Trump.
Din când în când este bine să ne reamintim de eroii noștri, să le privim faptele cu atenție și să le înțelegem semnificațiile și ecoul în timp. Unii dintre ei au activat în „Careul de Aşi”, porecla dată celei mai renumite unități a Marinei Regale Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Negociatorii ruşi la discuţiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-şi retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuţiile.
În topul succeselor militare realizate de Ucraina în cei peste trei ani de război declanșat de Federația Rusă se numără cu siguranță cel pe mare. Azi, Flota rusă de la Marea Neagră e ținută, la propriu, în șah și împinsă, departe de linia frontului. Fără nicio navă de suprafață sau fără submarine, ucrainenii au reușit să scufunde zeci de nave mai mari sau mai mici ruse, folosindu-se de drone sau rachete. Inclusiv „mândria” Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost scufundat. Dar în 2022, în primele etape ale invaziei pe scară largă, lucrurile stăteau diferit. Ucrainenii povestesc cum rușii au ajuns în zona României, dar dezvăluie și câte nave ruse de luptă mai sunt azi în Crimeea ocupată.
Statele Unite se confruntă cu o probabilitate tot mai mare a unui conflict militar major cu China în următorii ani, un scenariu care, spre deosebire de angajamentele externe recente, ar putea avea repercusiuni directe și disruptive pe teritoriul american. Aceasta este avertizarea tot mai apăsată transmisă de oficiali militari de rang înalt, pe măsură ce tensiunile legate de Taiwan continuă să escaladeze, iar Beijingul își accelerează pregătirile militare.
Statele Unite ale Americii vor începe discuții cu aliații europeni privind o posibilă reducere a numărului de trupe americane staționate pe continent, a anunțat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker. Aceste discuții sunt planificate să demareze "mai târziu în acest an", după summitul NATO din iunie de la Haga, a precizat Whitaker.
Rapoarte apărute în luna mai 2025 indică o intensificare semnificativă a desfășurărilor de trupe rusești și o expansiune rapidă a infrastructurii militare de-a lungul graniței cu Finlanda. Această activitate, confirmată de imagini satelitare și surse de informații occidentale, stârnește îngrijorări majore în rândul NATO și al statelor vecine, semnalând o potențială schimbare strategică în regiune ce amintește periculos de mult de preludiul invaziei din Ucraina din 2022.
Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a lansat critici dure la adresa politicienilor occidentali din perioada mandatului președintelui Joe Biden, afirmând că le-a lipsit "curajul" de a sprijini pe deplin Ucraina în timpul războiul de agresiune declanşat de Rusia. Comentariile sale vin într-un moment crucial, marcat de propuneri recente de negocieri de pace și de incertitudini legate de viitorul sprijin occidental.
Ca o dovadă a performanțelor remarcabile obținute în lupta pentru apărarea spațiului aerian național, un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T, operat de o unitate a Comandamentului Aerian Vest din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene, poartă acum cu mândrie însemnele cu siluetele țintelor inamice doborâte. Pe lansatorul acestui sistem modern, ucrainenii au pictat 32 de siluete reprezentând rachete de croazieră doborâte și o siluetă distinctă a unei drone de atac, fiecare marcaj simbolizând o "distrugere" confirmată în timpul atacurilor aeriene rusești.
Unități ale Gărzii Naționale Ucrainene primesc acum tancuri Leopard de fabricație germană, parte a unei revizuiri tactice majore în modul în care Ucraina își desfășoară forțele blindate. Această schimbare strategică, raportată de publicația Forbes, vine după ce Ucraina a pierdut peste 1.000 de tancuri în fața atacurilor rusești cu drone, forțând liderii militari să regândească complet războiul cu tancuri pentru un câmp de luptă dominat de aeronave fără pilot.
Când Rusia a anexat Crimeea în 2014, a confiscat o mare parte din marina militară a Ucrainei, paralizând forțele navale ale Kievului. Zece ani mai târziu, din cenușa acestei lovituri strategice a răsărit o inovație remarcabilă: dronele maritime, arme cu un raport cost-eficiență de 200 la 1, care au reușit nu doar să alunge flota lui Putin din apele Peninsula Crimeea, ci s-au îndreptat chiar și împotriva forțelor aeriene rusești.
Franţa este "pregătită să deschidă" o discuţie privind desfăşurarea de avioane franceze înarmate cu "bombe" nucleare în alte ţări europene. Este ceea ce fac americanii fac în ceea ce privește umbrela atomică din perspectiva aviației militare. Dar cât de real este acest scenariu? Amintim că avioanele franceze Mirage 2000N și Rafale în standardul F5, cel mai modern standar al Rafale aflat în dezvoltare, integrează bombe nucleare.
Serviciul de informații al Apărării (GUR) din Ucraina a publicat imagini care confirmă utilizarea inovatoare a sistemelor sale de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune S-200 pentru atacuri împotriva forțelor rusești. Înregistrarea video, făcută publică azi, prezintă procesul complex de pregătire a acestor rachete pentru lansare, incluzând încărcarea lor pe platforma de lansare, culminând cu secvența de lansare propriu-zisă.
În contextul alegerilor prezidenţiale din România, importanța strategică a țării noastre pentru SUA și NATO devine tot mai evidentă. Experţii subliniază că viitorul mediului de securitate din Marea Neagră se va decide în România, un aliat al SUA aflat în primă linie în fața agresiunii ruse. În ultimii ani, baza aeriană Mihail Kogălniceanu a devenit un hub esențial pentru operațiunile SUA și NATO, protejând libertatea de navigație și infrastructura critică.
NATO trebuie să implementeze schimbări drastice la nivelul capabilităților sale de război electronic (EW) dacă dorește să învingă Rusia într-un viitor posibil conflict, avertizează un reprezentant al Alianței. Acesta a subliniat incertitudinea privind accesul pe viitor la sistemele militare americane. Bas Nieuwenhuijse, președintele departamentului maritim EW al NATO, a declarat în cadrul unei conferințe organizate la Roma că, deși o victorie este posibilă, aceasta necesită o schimbare fundamentală în modul în care NATO operează într-un mediul de luptă bazat pe război electronic și în ceea ce privește capabilitățile EW maritime.
La 6 mai 2025, secretarul Armatei SUA, Daniel Driscoll, a anunțat o schimbare semnificativă în desfășurarea operațională a tancurilor de luptă principale M1 Abrams, recunoscând natura evolutivă a războiului modern. Inspirându-se din lecțiile conflictului din Ucraina, Driscoll a subliniat necesitatea ca tancurile să se adapteze la amenințarea crescândă reprezentată de dronele ieftine. Această pivotare strategică subliniază angajamentul Armatei de a-și păstra capacitățile blindate, abordând în același timp provocările emergente de pe câmpul de luptă.
Cu o lună înainte de summitul de la Haga, Președintele Comitetului Militar al NATO declarat că nu are nicio indicație că Statele Unite își vor retrage forțele dedicate planurilor de apărare ale alianței și le vor muta în zona indo-pacifică.
Fostul comandant suprem al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a lansat un avertisment tranșant către aliații occidentali ai Ucrainei: modelul de război al NATO este depășit și necesită o revizuire radicală pentru a se adapta la realitățile dinamice ale câmpului de luptă modern. În cadrul Conferinței de Apărare de la Londra, desfășurată la King's College London, Zalujnîi a subliniat necesitatea unei transformări profunde a tacticilor, organizarii, doctrinelor, instruirii și bugetelor militare ale Alianței Nord-Atlantice.
Un articol recent publicat în revista Spectator, semnat de mai mulţi experţi militari, aduce în prim-plan necesitatea ca Regatul Unit să ia în considerare extinderea arsenalului său nuclear ca răspuns la amenințările emergente din partea Rusiei și Chinei. Autorii subliniază riscul in crestere reprezentat de armele nucleare non-strategice, care pot fi utilizate în scenarii tactice de mică amploare, spre deosebire de loviturile strategice de anvergură.
Imagini din satelit recent realizate au scos la iveală o intensificare semnificativă a activității militare rusești în apropierea graniței de est a Finlandei. Analizele indică o creștere a numărului de cazărmi pentru trupe, desfășurarea de aeronave și construcția de infrastructură în baze militare cheie din regiune. Imaginile, obținute de postul public de televiziune suedez SVT de la compania Planet Labs, surprind activitate rusă în patru locații distincte: Kamenka, situată pe istmul Karelia, Petrozavodsk, Severomorsk-2 și Olenya. Aceste descoperiri sugerează că Rusia își consolidează prezența militară în zonă ca răspuns la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Într-o vizită cu miză uriașă în Orientul Mijlociu, Donald Trump încearcă să obțină promisiuni de investiții în valoare de peste 2 trilioane de dolari din partea liderilor din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.
DefenseRomania a organizat azi conferința DefenseRomania Security Dialogue 2025, unde pe lângă situația de securitate din regiune, un panel special a fost dedicat industriei de apărare. Iar un exemplu de succes în ceea ce privește transferul de tehnologie și producție în România este Cobra II, program despre care apar noi amănunte pozitive.
Pe 12 iunie, de Ziua Națională a Rusiei, Ambasada de la București nu a găzduit doar o recepție diplomatică de rutină. A fost scena unei operațiuni de influență executate la vedere, având ca protagoniști doi dintre cei mai controversați actori de pe scena publică românească: senatoarea pro-Moscova Diana Șoșoacă și generalul (r) Radu Theodoru, un veteran de 101 ani, vizat de procurorii DIICOT într-un dosar de trădare.
În urma atacului fără precedent al dronelor ucrainene asupra aerodromurilor militare rusești, care a dus la distrugerea a peste 40 de bombardiere, Kremlinul a decis mutarea aviației strategice în baze cât mai îndepărtate de granița cu Ucraina, în principal în Orientul Îndepărtat, după cum se precizează pe canalul Telegram „Agenția” citând analiști din surse deschise.
O bornă sumbră și aproape de neconceput a fost atinsă în Ucraina. Potrivit Statului Major al Ucrainei, coroborat de evaluări din ce în ce mai directe ale serviciilor de informații occidentale, pierderile totale ale Rusiei – personal ucis, rănit sau scos din luptă – au depășit pragul de un milion de militari.
DEFENSE ROMANIA SECURITY DIALOGUE 2025 – FIRST EDITION - DC Media Group organizează prima ediție a DSD (2025) cu tema „Apărarea României în al patrulea an de război: Industria de apărare și reafirmarea alianțelor euro-atlantice”. Evenimentul reunește importanți oficiali politici, reprezentanți ai industriei de apărare și experți care vor analiza noile provocări geopolitice, revitalizarea industriei și reafirmarea angajamentelor euro-atlantice ale României.
Conform raportului din dimineața de 12 iunie, al Statului Major General (SMG) ucrainean, pierderile forțelor ruse au depășit un milion de oameni, de la începutul războiului.
Pe 11 iunie, Indonezia a ajuns la un acord cu Turcia pentru achiziționarea a 48 de avioane de luptă de generația a cincea KAAN, înregistrându-se astfel prima vânzare internațională majoră a avionului de luptă turcesc.
Secretarul de cabinet japonez, Yoshimasa Hayashi, și-a exprimat joi îngrijorarea profundă cu privire la un incident petrecut în apele internaționale, în care un avion de vânătoare chinez a trecut la limită pe lângă o aeronavă militară japoneză. Hayashi a îndemnat Beijingul să prevină repetarea incidentului. Japonia este, de asemenea, îngrijorată recent de trecerea portavioanelor chineze la est de Iwo Jima.
Unul dintre cei mai mari cumpărători mondiali de arme ar putea da o gură uriașă de oxigen pentru industria militară a Rusiei, grav afectată de război și sancțiuni.
Aparatele de zbor fără pilot de tip Lancet produse de societatea rusească ZALA au fost adaptate pentru a distruge ținte maritime mici de mare viteză, cum ar fi bărcile fără pilot (BEC). Acest lucru a fost spus, pe 11.06.2025, pentru agenția de presă TASS, de expertul militar Alexander Stepanov de la Institutul de Drept și Securitate Națională și cercetător principal la Institutul Americii Latine din cadrul Academiei Ruse de Științe.
Statele Unite retrag o parte din personalul diplomatic neesențial din țările din Orientul Mijlociu. Departamentul Apărării a permis, de asemenea, plecarea voluntară a membrilor familiilor soldaților americani.
La Chișinău, Moscova a activat un nou instrument în războiul său hibrid purtat împotriva parcursului european al Republicii Moldova, dar mai ales pentru dinamitarea relaţiilor cu România. Aceasta nou instrument nu este o rachetă, nici un tanc, ci ceva mult mai subtil: un partid politic numit „Moldova Mare”. Condus de o politiciană afiliată unui oligarh fugar, sancționat de SUA pentru legăturile sale cu Kremlinul, acest proiect nu este despre istorie. Este o operațiune psihologică menită să submineze Ucraina, să antagonizeze România și să țină Republica Moldova captivă în sfera de influență a Rusiei.
Într-o demonstrație de coordonare tactică ce redefinește regulile jocului în spațiul aerian ucrainean, un pilot de F-16 al Forțelor Aeriene Ucrainene, ghidat de un avion de recunoaștere suedez, a reușit o performanță istorică: doborârea unui avion de superioritate aeriană rusesc, Suhoi Su-35. Incidentul, care ar fi avut loc deasupra regiunii Kursk din Rusia, nu este doar o victorie simbolică, ci dovada materializării unei noi și redutabile capacități aeriene pentru Kiev.
În poligonul militar de la Fort Bragg, în Carolina de Nord, în timpul unei demonstrații militare din 10 iunie 2025, a apărut ceva neașteptat. Lângă parașutiști și elicoptere destinate utilizării în cadrul unor operaţii speciale, stătea un container maritim banal. Dar nu era un container oarecare. Era, de fapt, cel mai nou și poate unul dintre cele mai moderne sisteme de arme ale Armatei SUA: un lansator de rachete complet funcțional, deghizat pentru a fi invizibil în ochii inamicului.
Pentagonul a pus cărțile pe masă. Printr-o alocare de 3,5 miliarde de dolari în bugetul pentru anul fiscal 2026, Departamentul Apărării al SUA a semnalat un angajament ferm pentru F-47, un avion de vânătoare de generația a șasea, proiectat de Boeing pentru a asigura dominația aeriană a SUA pentru următoarele deceniile. Acest avion nu este doar o modernizare; este răspunsul high-tech al Washingtonului la avansul rapid al aviației chineze și la modernizarea continuă a forțelor ruse.
Ieri, Comisia Europeană a debursat a treia plată către România, în valoare totală de 1,3 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi (net de prefinanțare) în cadrul NextGenEU, instrument ce cuprinde și fondurile din PNRR.
Pe malul noroios al Nistrului, într-o fâșie de pământ controlată de separatiști pro-ruși, istoria pare ca vrea sa se repete. Dar nu ca farsă, ci ca o amenințare militară deliberată. Trupele ruse și forțele separatiste locale din Transnistria au decis să „reconstruiască” Operațiunea Iași-Chișinău, ofensiva sovietică din 1944 care a zdrobit frontul germano-român și a dus la ocuparea României de către Armata Roșie.
Într-o demonstrație de forță tehnologică ce reverberează de la Stockholm până la Washington, Suedia, cel mai nou stat membru al NATO, a intrat oficial în clubul exclusivist al puterilor aeriene care testează inteligența artificială în carlinga avioanelor de luptă de primă linie. Producătorul suedez Saab, în parteneriat cu startup-ul german de apărare Helsing, a confirmat că un avion de vânătoare Gripen E, echipat cu un "creier" AI, a zburat și a executat manevre de luptă autonomă.
Tim Cahill, President, Missiles and Fire Control (MFC) for Lockheed Martin Corporation, într-un editorial semnat pentru DefenseRomania, subliniază importanța proiectelor revoluționare din domeniul sistemelor de rachete, pe care gigantul american le dezvoltă pentru U.S. Army și aliații Americii, cu scopul de a ne păstra avantajul în fața adversarilor care dezvoltă și ei cu rapiditate tehnologii emergente. Redăm integral în cele ce urmează textul semnat de Tim Cahill.
Capitolul ”Relația România–SUA este pregătită să reziste testului timpului într-un context global volatil” din volumul „Statele Unite și viitorul Europei” surprinde parteneriatul unic dintre cele două țări.
Serviciile de informații ungare au încercat să adune informații despre amplasarea sistemelor de apărare aeriană și a unităților militare ucrainene pe teritoriul ucrainean.
Două persoane au fost ucise și peste 50 rănite în noi atacuri rusești asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, în noaptea de marți spre miercuri, au declarat oficiali ucraineni.
Thales a obținut un contract, prin intermediul ST Engineering (STE), pentru a furniza Republicii Singapore un sistem de măsuri de contracarare a minelor. Comerțul maritim are o importanță crucială pentru economiile din Asia.
Pe 7 iunie, un avion de vânătoare rusesc Su-35 Flanker-E, unul dintre cele mai avansate din arsenalul Kremlinului, s-a prăbușit în flăcări pe un câmp din regiunea rusă Kursk. Nu a fost un accident și nici un simplu ghinion. A fost rezultatul unei „ambuscade aeriene” atent planificate, o operațiune ce demonstrează o îndrăzneală și o sofisticare tactică în creștere din partea Forțelor Aeriene Ucrainene, care acum duc lupta direct în spațiul aerian al inamicului.
Ceasul ticăie pentru NATO, indicând că nu mai avem timp de pierdut în faţa unei Ruşii tot mai agresive. Conform celor mai sumbre avertismente venite de la vârful alianței și din partea serviciilor de informații europene, Rusia se află pe o traiectorie de coliziune directă cu Occidentul, având intenţia de a lansa un atac militar asupra unui stat membru în mai puțin de cinci ani. Iar prima lovitură, menită să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare, s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri, ci a unei operațiuni hibride, insidioase, în statele baltice.
Polonia este pe cale să semneze un nou acord major, în valoare de 6 miliarde de dolari, pentru încă 180 de tancuri sud-coreene K2 Black Panther. Anunțul, așteptat la sfârșitul lunii iunie, nu face decât să cimenteze o alianță industrial-militară care, deși neașteptată acum câțiva ani, remodelează fundamental peisajul de securitate european și propulsează Coreea de Sud în grupul celor mai mari exportatori de armament din lume.
Northrop Grumman a identificat Marshall ca furnizor cheie în planurile sale de a dezvolta o propunere pentru programul de apărare aeriană terestră (GBAD) de nouă generație al armatei britanice.
Într-o răsturnare de situație spectaculoasă, care subliniază presiunea uriașă sub care se află programele militare derulate de Pentagon, Forțele Aeriene ale SUA (USAF) vor să resusciteze un program de rachete hipersonice pe care, în urmă cu doar un an, îl declaraseră practic ,,mort''. Programul AGM-183A ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon), care a cunoscut o serie de eșecuri, este acum din nou pe masa de lucru, de data aceasta cu intenția clară de a trece la faza de achiziție în serie.