Un contingent de aproximativ treizeci de militari germani a sosit în Bosnia și Herțegovina pe 16 august, ca parte a misiunii de menținere a păcii a Uniunii Europene în agitatul stat balcanic, mișcare care a fost imediat criticată de ambasada Rusiei.
Întoarcerea trupelor germane la misiunea EUFOR, după un deceniu, reflectă îngrijorarea occidentală cu privire la forțele centrifuge etnice și politice din Bosnia și riscul potențial de răspândire a conflictului geopolitic din războiul din Ucraina.
EUFOR a anunțat săptămâna trecută desfășurarea a aproximativ 50 de militari germani în fosta republică iugoslavă, care rămâne împărțită într-o federație bosniacă și croată și o entitate predominant sârbă cunoscută sub numele de Republica Srpska, în condițiile Acordului de la Dayton de încetare a focului din 1995.
Pe 16 august, sosirea a aproximativ 30 de militari este văzută ca o nouă demonstrație a angajamentului UE pentru un viitor stabil, prosper și european pentru toți cetățenii Bosniei.
Misiunea EUFOR "Althea" din Bosnia este formată din aproximativ 1.100 de militari din 20 de țări
EUFOR a declarat, după sosirea trupelor germane în tabăra Butmir, că " personalul german care a sosit în această săptămână este de așteptat să fie urmat de alte trupe dislocate în diferite faze".
Membrul sârb al președinției tripartite a Bosniei, Milorad Dodik, care a cerut deschis secesiunea entității Republicii Srpska și a alimentat instabilitatea cu instituțiile rivale, a criticat sosirea trupelor germane cu referire la al Doilea Război Mondial.
EUFOR are parțial sarcina de a asigura ordinea civilă și respectarea Acordului de la Dayton împreună cu un reprezentant internațional înalt, în prezent germanul Christian Schmidt.
Rusia, un aliat al lui Dodik, și-a intensificat anul trecut eforturile de a-l înlătura pe Schmidt
Actualul mandat al EUFOR expiră în noiembrie și există speculații că Moscova și-ar putea folosi dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a se opune unei posibile prelungiri.
Ambasada Rusiei la Sarajevo a speculat pe 16 august că Statele Unite și Marea Britanie pregătesc terenul pentru “NATO-izarea" Bosniei.
Având în vedere cel mai recent raport al forțelor europene către Consiliul de Securitate al ONU care sugerează că situația din Bosnia este calmă și stabilă, ambasada Rusiei a declarat că "motivele pentru necesitatea extinderii personalului militar în EUFOR, inclusiv a soldaților Bundeswehr, sunt fără temei",iar afirmațiile conform cărora conflictul dintre Rusia și Ucraina afectează situația din Bosnia sunt considerate ca nefondate..
Bosnia are aspirații de a adera la UE, dar i-a fost greu să implementeze reforme și chiar să mențină politici unificate în fața diviziunilor guvernamentale și administrative bazate pe etnie și geografie.
Alegerile programate pentru sfârșitul acestui an sunt în pericol, deoarece sârbii continuă să susțină independența, iar etnicii croați insistă asupra unor schimbări electorale majore sau boicotează votul.
Peste 100.000 de oameni au murit în războiul bosniac din 1992-95, care s-a încheiat după ce liderii sârbi, croați și bosniaci au semnat un acord de pace intermediat de SUA la Dayton, Ohio.
EUFOR a înlocuit trupele NATO de menținere a păcii în Bosnia în 2004.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News