Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Strategica
Data publicării:
Cotidianul britanic The Telegraph a semnalat, în ediția din 23.05.2025, că Rusia desfășoară o strategie militară în trei pași, cunoscută sub numele de “tripla sufocare”, pentru a distruge trupele ucrainene. Astfel, forțele Kievului se confruntă cu o presiune severă pe mai multe fronturi, în timp ce Rusia încearcă să le ducă la epuizare prin integrarea a trei elemente de luptă într-o strategie coerentă.
Bombe rusești FAB-500 M62 cu module UMPC. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Bombe rusești FAB-500 M62 cu module UMPC. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Forțele lui Vladimir Putin lansează atacuri terestre pentru a bloca trupele, apoi folosesc drone și execută atacuri pentru a restricționa mișcarea militarilor ucraineni, după care întrebuințează bombele cu planare asupra pozițiilor defensive.

Au existat semne timpurii că Rusia a desfășurat această tactică pe câmpul de luptă încă de la începutul acestui an, a informat The Telegraph, dar armatele Moscovei au crescut semnificativ utilizarea acesteia în ultimele două luni de-a lungul liniei frontului.

“Întreaga armată rusă folosește strategia triunghiului”, a declarat Serhii Kuzan, președintele Centrului de Securitate și Cooperare din Ucraina. “Noi o numim strategia și războiul epuizării”.

De la începutul acestui an, Rusia a fost afectată de o epuizare a resurselor și de numeroase ofensive eșuate.

Se spune că armata țării pierde peste 1.000 de soldați pe zi, în timp ce forțele armate ucrainene au lovit 1.159 de tancuri rusești și peste 2.500 de vehicule blindate de la începutul anului 2025.

Pierderile grele înseamnă că Rusia încearcă din ce în ce mai mult să profite de avantajele cheie față de Ucraina, respectiv o aprovizionare constantă cu soldați și capacitatea de a produce rapid drone și bombe cu planare.

Aceste eforturi se dovedesc eficiente, forțele ruse capturând aproape 1.500 de mile pătrate de teritoriu anul trecut, cele mai semnificative câștiguri de când Putin și-a lansat invazia în 2022.

“Este un mod de război foarte agresiv”, a explicat Nick Reynolds, cercetător pentru războiul terestru la Royal United Services Institute (RUSI). “Aceste trei elemente creează imperative contradictorii pentru apărătorii ucraineni”.

Abordarea metodică începe cu atacuri terestre care luptă pentru a bloca trupele ucrainene, forțându-le să ocupe poziții defensive și blocându-le capacitatea de manevră. Atacurile continue au pus o presiune puternică asupra apărării ucrainene.

“Folosind un număr mare de oameni și trimițându-i în asalturi asupra pozițiilor ucrainene, încearcă să ne epuizeze soldații și resursele”, a spus Kuzan. “Intensitatea luptelor în locuri precum Pokrovsk este foarte mare, cu atacuri la fiecare două ore. Acest lucru este, desigur, obositor pentru soldații noștri”.

În continuare, dronele sunt desfășurate pentru a restricționa mobilitatea ucraineană, pentru a supraveghea, pentru a viza punctele vulnerabile și pentru a perturba mișcările de trupe prin aruncarea minelor.

Este vorba despre drone first person view (FPV), care permit forțelor ruse să urmărească pozițiile ucrainene în timp real și să răspundă rapid la orice mișcare a trupelor, în timp ce dronele care depun mine sunt folosite pentru a tăia căile de evacuare.

“Din cauza acestor drone, Ucraina este forțată să ocupe linia frontului cu poziții defensive statice susținute de măsuri extinse de înșelăciune, de exemplu, săparea de tranșee pe scară largă, pentru a ascunde unde sunt concentrate de fapt trupele”, a spus Reynolds.

Al treilea aspect al triplei sufocări se referă la desfășurarea de către Rusia a  bombelor de aviație pentru a viza poziții ofensive cheie de la distanțe lungi, slăbind capacitatea Ucrainei de a susține operațiunile.

Bombele cu planare sunt construite prin adăugarea de aripi pliabile și navigație GPS la vechile muniții din epoca sovietică. Apoi sunt lansate din avioanele militare care zboară mult în spatele liniilor frontului și sunt ghidate către țintele lor.

Aceste muniții cu rază lungă de acțiune, ghidate cu precizie, au permis Rusiei să-și folosească vastele stocuri de armament sovietic pentru a viza poziții cheie ucrainene, în special artilerie și instalații defensive.

“Aici intervine adevărata dilemă sau cea cu adevărat dificilă, la care nu există cu adevărat un răspuns”, a spus Reynolds.

“Tranșeele și toate aceste măsuri de protecție sunt excelente pentru a reduce uzura artileriei sau FPV-urilor, dar bombele cu planare vor distruge acele fortificații și vor îngropa oamenii”. Combinația îi forțează pe soldații ucraineni să aleagă între a-și menține pozițiile - riscând pierderi grele și epuizarea resurselor - sau a rămâne mobili, ceea ce le crește expunerea la atacuri cu drone și atacuri izolate.

“Ceea ce fixează forțele ucrainene este amenințarea combinată a operațiunilor terestre rusești, a artileriei și a dronelor, în special FPV și vehiculele aeriene tactice fără pilot”, a adăugat Reynolds.

Bombele cu planare au devenit cel mai critic element pentru această strategie, susținute de capacitatea Rusiei de a le produce rapid.

“Ratele de producție și utilizare rusească a bombelor cu planare și a dronelor FPV au crescut foarte mult pe măsură ce războiul a continuat”, a declarat John Hardie, director adjunct al Programului Rusia la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

Rusia intenționează să producă 75.000 de bombe cu planare în 2025, cu o medie de aproximativ 205 pe zi, potrivit RUSI, crescându-și considerabil capacitatea de a desfășura tactica menționată mai sus.

Ucraina s-a adaptat la tripla sufocare prin trecerea la o strategie de apărare dinamică - repoziționare constantă și imprevizibilitate, mai degrabă decât menținerea unor poziții fixe. Folosește o combinație de mine, diverse modele de drone de atac și foc de artilerie tradițională împotriva forțelor ruse înainte ca acestea să reușească să-și ocupe pozițiile de infanterie cu personal insuficient, potrivit lui Hardie.

Ucraina și-a extins, de asemenea, unitățile de drone de atac care servesc drept multiplicator cheie de forță și a crescut dramatic producția de drone FPV și alte sisteme fără pilot.

“Ucrainenii au devenit foarte pricepuți și inovatori în contracararea tuturor tipurilor de atacuri rusești”, a declarat Hamish de Bretton Gordon, fost colonel al armatei britanice și expert în arme chimice. Strategia a împins Ucraina și mai mult într-un război de rezistență. Până în prezent, orice câștig este lent pentru Rusia, iar tactica nu a reușit să ducă la progrese operaționale la scară largă.

“Rusia uzează forțele ucrainene, dar nu poate manevra pentru a da o lovitură decisivă”, a declarat de Bretton-Gordon.

Problemele pentru Rusia legate de soldații slab antrenați și lipsa vehiculelor blindate rămân nerezolvate. Martorii au raportat utilizarea motocicletelor și chiar a trotinetelor electrice de către trupele ruse pentru a avansa spre liniile defensive ucrainene.

Bombele cu planare au, de asemenea, o rată de eșec semnificativ mare.

“Le-a fost foarte greu să își concentreze forța, deoarece acest tip de manevră necesită multă pregătire și coordonare”, a spus Bretton-Gordon.

“Majoritatea soldaților de pe linia frontului sunt recruți abia antrenați care cu greu pot ataca în linie dreaptă”, a adăugat el. “Mulți nici măcar nu-și pot curăța puștile cum trebuie”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

De ce „mor” dronele militare iarna. SUA învață din mers războiul dronelor și se adaptează condițiilor meteo extreme, cea mai mare provocare pentru UAV-uri
Statele Unite au înaintat ideea unei zone demilitarizate în care ar fi controlată de ambii beligeranți ai războiului ruso-ucrainean
,,Jocul de-a războiul'' pe mare în teatrul european. SUA au testat un răspuns naval la un posibil conflict militar în Europa
Unde s-a ajuns în ruptura dintre SUA și UE. Europa devine serios preocupată să atragă oamenii de știință neglijați de noua administrație americană
Regatul Unit începe, se pare, să se pregătească în secret pentru un eventual atac direct al Rusiei și își actualizează planul de apărare
Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale se joacă cu securitatea României: În opinia sa, furnizarea de arme către Ucraina este dezavantajoasă pentru țările europene
Statele europene, primele semne că cedează presiunilor administraţiei Trump: Șeful NATO, Mark Rutte, propune un nou model de cheltuieli pentru apărare de 5% din PIB
Răspunsul Statelor Unite la amenințările secolului XXI: Construirea unei noi alianțe de securitate națională care să depășească granițele tradiționale ale parteneriatelor militare
Ce a însemnat pentru ucraineni operaţia militară Kursk? Generalul Sîrskîi: În fața unui adversar superior numeric, singura cale de a obține victoria este prin acțiuni neconvenționale
Faceți cunoștință cu Dmytro! El este tânărul programator ucrainean care a reușit să doboare prima rachetă hipersonică Kinzhal (Video)
Mesaj de la preşedintele Cehiei: Desfășurarea forțelor de menținere a păcii în Ucraina este imposibilă fără un acord de pace
Europenii promit o mobilizare fără precedent pentru a ajuta Ucraina: Vom dubla ajutorul militar dacă Trump nu reușește să-l convingă pe Putin să facă pace
Donald Trump: Statele Unite sunt mai aproape de încheierea unui acord privind Ucraina cu una dintre părțile implicate în conflict, dar cu cealaltă parte “lucrurile nu sunt atât de bune”
Kremlinul mizează pe o participare internațională mare la parada de la Moscova. China confirmă prezența președintelui Xi
Pentru a ţine China la distanţă, Taiwanul va primi de la Statele Unite lansatoare de rachete antinavă Harpoon: Livrarea acestora ar trebui urgentată până nu este prea târziu
Cum au reuşit ucrainenii să doboare avioane ruseşti Su-30 cu o dronă navală Magura: Au fost utilizate în premieră rachete AIM-9 Sidewinder
Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
Un mandat foarte greu pentru viitorul președinte al României, indiferent cine va fi el: De la războiul din Ucraina până la relația cu SUA și Europa
Alegerile din România sub semnul întrebării: Presa internațională şi factorii de decizie se uită la provocările cu care se confruntă procesul electoral
Calul troian digital al Rusiei a intrat pe porțile democraţiei din România: Ofensiva Telegram şi TikTok pentru erodarea integrității procesului electoral
Polonia nu vrea să fie luată prin surprindere de o agresiune militară a Rusiei: Opţiunea armelor nucleare este pe masă, ca parte a unui pact de apărare semnat cu Franţa
În ritmul actual, Rusia are nevoie de 230 de ani și peste 70% din populația sa actuală pentru a ocupa întreg teritoriul Ucrainei
Se spală Statele Unite pe mâini cu medierea negocierilor de pace din Ucraina? Administrația Trump şi-a asumat un obiectiv care naşte multă frustrare
În ciuda întârzierilor ajutorului militar occidental, inginerii ucraineni au sprijinit Armata ucraineană: Ruşii au încasat 7000 de atacuri cu diferite tipuri de drone şi arme ucrainene
Noul SACEUR? Cine e generalul Alexus Grynkewich, fost pilot de F-16 și F-22 cu o bună reputație, susținut de Pentagon pentru cea mai înaltă funcție militară din Europa
Armata rusă vrea un cadou pentru dictator. Rușii au intensificat acțiunile pe direcția Pokrovsk, intenționând, probabil, să captureze poziții importante până pe 9 mai
J.D. Vance: În următoarele 100 de zile, SUA vor organiza negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina
Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare

Ştiri Recomandate

Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Rușii continuă nestingheriți bombardamentele asupra Ucrainei (Foto/Video): Un nou atac masiv cu rachete și drone a vizat ținte de pe teritoriul ucrainean
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Marea Britanie anunță un proiectil de artilerie “revoluționar”. Va ajunge acesta să fie validat pe frontul din Ucraina?
Lecțiile războiului din Ucraina impulsionează utilizarea dronelor: Polonia vrea să facă o achiziție istorică, iar România se angajează să accelereze producția
Atac de precizie efectuat de ucraineni în Kursk (Video): Un avion MiG-29 lovește cu o bombă AASM Hammer locul de unde ruşii lansau drone
Franța îşi construiește autonomia militară: Sistemul de artilerie PEM FLP-T, echipat cu rachete produse de industria franceză şi nu de cea americană
Pentru a face faţă provocărilor războiului modern, Forţele Aeriene ale SUA caută soluţii rapide: Un avion F-15E Strike Eagle a fost configurat pentru a lupta cu dronele
Fake News, armă preferata a Rusiei: Secretele regimului Putin dezvăluite de disidentul rus Vladimir Kara-Murza
Rusia intensifică atacurile asupra Ucrainei (Foto/Video): Drone și rachete balistice au lovit puternic Kievul
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
NATO aduce cercetarea aeriană mai aproape de granițele Rusiei: În această vară, va fi testată lansarea dronelor strategice de la o bază militară din Finlanda
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Încă o navă din flota rusă ruginește în docul de reparații. ”Amiral Ceabanenko”, bate recordul portavionului Kuznețov
Provocări pe cerul european: Avioane de luptă poloneze au interceptat un bombardier rus Su-24 care efectua „manevre periculoase”. Rusia nu se mai ascunde și testează zilnic Alianța
Rușii pot detecta F-35, dar e oare suficient? SUA, urmărită încă de „norocul chior” al Serbiei care a doborât un F-117 Nighthawk „invizibil”
Încleștarea titanilor la granița rusă: Competiție între Leopard 2, Challenger 2, AMX-10 sau Centauro (Video). Ce tanc ar reprezenta România?
Dezinformare periculosă pe TikTok: România nu trimite trupe în Ucraina, speculațiile sunt false!
Rusia și Ucraina au început un schimb de prizonieri, convenit recent la Istanbul
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
De la Odesa la Cernăuți: Rachetele și dronele rusești au atacat o linie de cale ferată din apropierea frontierei cu România
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
F-47 se naște din greșelile programului F-35: Cum schimbă Statele Unite fundamental strategia de achiziție pentru avioanele de generaţia a 6-a?
Trump crește presiunea și amenință UE cu taxe vamale de 50%, nemulțumit că discuțiile ”nu duc nicăieri”
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre este crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO şi al UE
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Portavionul american Harry S. Truman a ieșit din Marea Mediterană și revine la baza din Norfolk, după o misiune complicată în Marea Roșie în care a pierdut trei avioane F/A-18
pixel