Canada a finalizat luni un acord pentru cumpărarea a 88 de avioane de luptă F-35, într-un proiect gigant de 14,2 miliarde de dolari.
Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 Block 70/72 Viper și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16, ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 unde multe companii turce din domeniul aviaţiei erau implicate.
Însă recent, un grup bipartizan din Congresul Statelor Unite a depus amendamente la actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (National Defense Authorization Act - n.r.) pentru a împiedica vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Turcia, dacă Forţele Aeriene Turce continuă să încalce spațiul aerian în Marea Egee, în special al Greciei.
Ankara a acuzat Atena că se află în spatele acestor amendamente care au fost promovate de un congresman american cu origini elene.
Un avion F-16 al Turciei, escortând un bombardier american de tip B-52. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Publicația turcă Daily Sabah precizează citând surse din State că în cursul acestei zile în Senat au fost eliminate două prevederi din NDAA, prevederi care ar fi dus la restricționarea vânzării avioanelor de vânătoare F-16 americane către Turcia.
Și totuși, sursa citată amintește că încă mai e drum lung. După finalizarea proiectului legislativ el trebuie adoptat în aceași formă și de Camera Reprezentanților, iar mai apoi va fi înaintat președintelui Joe Biden spre aprobare.
Publicația turcă nu specifică care sunt prevederile pe care congresmenii americani le-au eliminat din proiectul legislativ.
Recent, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în Statele Unite ale Americii unde a participat la Adunarea Generală a ONU, a amenințat că Turcia nu va aștepta la nesfârșit decizia SUA privind F-16 Fighting Falcon, în versiunea Viper, cea mai modernă de pe piață.
”Am vorbit cu republicanii și am primit sprijinul lor. Dar dacă nu putem obține rezultatele din Statele Unite privind F-16, ce vom face? Desigur, treaba Turciei este să aibă grijă de ea însăși”, a mai accentuat Erdogan.
Liderul de la Ankara insinuează, de fapt, că Turcia s-ar putea reorienta către aeronave rusești, franceze sau britanice. Fără să numească, Erdogan a făcut referire la Su-35, Rafale și Eurofighter.
Turcia dorește să achiziționeze 40 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din Statele Unite și să modernizeze alte 80 de avioane F-16 deja în serviciu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Canada a finalizat luni un acord pentru cumpărarea a 88 de avioane de luptă F-35, într-un proiect gigant de 14,2 miliarde de dolari.
Lansarea în decembrie 2022 de către Forțele Aeriene ale SUA a noului bombardier stealth B-21 Raider a fost doar o piesă din puzzle-ul creării unei viitoare flote de bombardiere. Companiile Rolls-Royce și Boeing se pregătesc să lucreze împreună la modernizarea flotei de 76 de bombardiere B-52 Stratofortress din epoca Războiului Rece, pentru a le va oferi o nouă serie de motoare F130 și le va menține în zbor până în anii 2050, alături de cel puțin 100 de B-21.
Numărul aeronavelor pregătite de luptă de pe aerodromul rusesc Engels a scăzut semnificativ în ultima lună, iar barierele de protecție au apărut și ele.
Federația Rusă a anunțat de mai multe ori că avioanele Su-57, considerate de generația a V-a, au luat parte la așa-zisa „operațiune militară specială” din Ucraina. Serviciile de informații britanice par să confirme, dar cu un amendament major.
Potrivit unor statistici ale armatei norvegiene, numărul misiunilor de poliție aeriană executate de Forțele Aeriene în anul 2022 a scăzut la un nivel comparabil cu cel al anului 2016. Acest lucru se datorează unei prezențe mai reduse a avioanelor militare ale Federației Ruse în zona Norvegiei, din cauza conflictului din Ucraina.
Forțele Aeriene Regale olandeze pregătesc o desfășurare a avioanelor lor de luptă F-35 în sprijinul misiunii de Poliție Aeriană a NATO în nord-estul Europei.
Sistemul de apărare antiaeriană Spyder poate contracara acum rachetele balistice tactice.
Statele Unite încearcă să protejeze securitatea informațiilor care privesc procedurile și echipamentele militare sensibile și interzic dubla cetățenie pentru piloții din Forțele Aeriene Israeliene.
Deși fără o aparentă legătură directă, la decizia Statelor Unite este posibil să fi contribuit și ”cazul Duggan”, un fost pilot american care a primit bani de la chinezi pentru a-i învăța pe aviatorii chinezi cum să aterizeze pe portavioane.
Două aeronave F-15EX Eagle II ale U.S. Air Force (USAF) au testat noile stații de lansare a rachetelor. Evenimentul a avut loc pe 29 noiembrie, în zona Golfului Mexic (poligonul de testare și antrenament Eglin), dar informația a fost publicată de-abia pe 4 ianuarie. Astfel, a fost certificată capacitatea avionului de vânătoare F-15EX de a transporta 12 rachete aer-aer, cu 50% mai mult decât versiunile precedente.
Ministerul Apărării din Republica Belarus a anunțat, pe 05.01.2023, întărirea Grupări regionale de trupe (forțe) formată pe teritoriul belarus în comun cu Forțele Armate ale Federației Ruse.
În prezent, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu este desfăşurat un detaşament italian, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și patru aeronave Eurofighter Typhoon, care execută, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru șase luni. Potrivit NATO, detaşamentul italian a lucrat alături de militarii români la îmbunătăţirea infrastructurii de la baza Mihail Kogălniceanu, ceea ce facilitează o mai bună desfăşurare a misiunilor de poliție aeriană ale NATO.
Pilotul ucrainean Vadim Voroșhilov, alias "Karaya", în vârstă de 28 de ani, a acordat în urmă cu câteva zile un interviu pentru publicaţia Ukrainska Pravda. Voroșhilov a devenit celebru în rândul piloţilor de avioane de luptă după ce la 12 octombrie 2022 a doborât cinci drone ruse, iar la scurt a reuşit să efectueze o prăbuşire controlată a MiG-ului 29 pe care îl pilota, serios avariat, în afara orașului Vinnitsia pentru a nu pune în pericol viaţa civililor. Un selfie pe care pilotul ucrainean Vădim Voroșhilov și l-a făcut cu fața acoperită de sânge imediat după ce s-a catapultat a devenit viral pe reţele de socializare.
Uzina constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat că, în ultimele zile ale anului trecut (cel mai probabil pe 29.12.2022), Întreprinderea de aviație V.P. Chkalovsk din Novosibirsk a predat Forțelor Aerocosmice Ruse încă un lot format din trei bombardiere de front de tip Su-34M (Su-34NVO).
Biroul Programului Comun F-35 și Lockheed Martin au încheiat un contract privind producția și livrarea a până la 398 de aeronave F-35, pentru 30 de miliarde de dolari, care au ca beneficiari SUA, state aliate și state partenere, aparate care vor face parte din Loturile 15 și 16, cu opțiunea pentru Lotul 17.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 30.12.2022, că încă două bombardiere strategice Tu-160M au fost predate pentru efectuarea testelor de zbor.
Compania Lockheed Martin a dezvoltat o nouă versiune, care are o rază dublă de acțiune, pentru racheta aer-sol de pe elicopterele americane de atac.
Elicopterele de atac Ka-52 sunt printre cele mai moderne sisteme de armament pe care rușii le-au aruncat în luptă imediat după invadarea neprovocată a Ucrainei, pe data de 24 februarie 2022.
Avionul chinezesc J-11 a zburat la doar 3 metri de un avion militar american deasupra Mării Chinei de Sud în această lună, fiind aproape de o coliziune, a spus armata americană.
Statele Unite au lansat un program extins care vizează împiedicarea Iranului de a produce drone, limitând astfel utilizarea acestora de către Rusia în luptele sale împotriva Ucrainei.
Directorul general al corporației de stat Rostec din Federația Rusă, Serghei Chemezov, a declarat, pe 28.12.2022, că Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur intenționează să crească producția de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57.
Ucraina intenționează să dezvolte versiuni de drone aeriene care să poată ataca dronele kamikaze utilizate intensiv de Rusia în atacurile asupra infrastructurii ucrainene, după cum declară șeful Ministerului ucrainean al Digitalizării, Mykhailo Fedorov.
Noul atac asupra aerodromului rusesc Engels, din regiunea Saratov, i-a făcut pe liderii militari ruși să decidă mutarea unor bombardiere.
Japonia a anunțat că va desfășura o unitate de apărare sol-aer pe insula Yonaguni, situată în apropiere de Taiwan.
Forțele aeriene cu rază lungă de acțiune ale Rusiei urmează să fie echipate cu noi rachete hipersonice, a informat luni agenția de presă Interfax, citată de Reuters.
Armata israeliană a decis să rețină la sol 11 avioane F-35A, similare cu aeronava prăbușită în Statele Unite, în timpul unor teste premergătoare livrării către beneficiar.
În prezent, în Marea Neagră există trei platforme purtătoare de 16 rachete Kalibr - o navă de suprafață și două submarine.
În august 2022, oficialii americani din domeniul apărării au confirmat informatiile apărute pentru prima dată în cercurile analiștilor OSINT potrivit cărora Forțele Aeriene Ucrainene au folosit rachete anti-radar AGM-88, lansate de pe aeronave ucrainene. Confirmarea a ridicat atunci multe semne de întrebare cu privire la compatibilitatea dintre munițiile occidentale și flota de avioane ex-sovietică a Ucrainei.
Polonia și-a redislocat cele 22 de avioane sovietice de vânătoare de tip MiG-29 la o bază aeriană aflată la numai 60 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad. Deocamdată, conducerea Forțelor Aeriene poloneze nu a comentat această măsură.
Din 28 noiembrie și până pe 24 decembrie, au fost efectuate 54 de zboruri cu avioanele de transport greu, AN-124 și IL-76, iar activitatea este în creștere.
În Polonia va fi creat un centru modern de pregătire pentru piloții de avioane de vanatoare F-16. Elbit Systems a semnat un contract în valoare de 36 de milioane de dolari pentru furnizarea a patru simulatoare de zbor pentru avioanele de luptă F-16.
Compania americană General Dynamics va începe să producă noi tancuri Abrams pentru Ucraina, informează, duminică, Financial Times.
Compania franceză Dassault Aviation a organizat, pe 3 februarie, la sediul său din Saint-Cloud (Franța), împreună cu partenerii europeni din industrie și cercetare, întâlnirea de lansare a proiectului EICACS (European Initiative for Collaborative Air Combat Standardisation - Inițiativa europeană pentru standardizarea luptei aeriene colaborative).
Un pilot ucrainean cu indicativul ''Juice'' a recunoscut într-un interviu acordat Financial Times că Forţele Aeriene Ucrainene se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte capacitatea de luptă. Pe fondul lipsei de piloți și de piese de schimb pentru avioanele MiG-29, Forțele Aeriene Ucrainene se află semnificativ în urma aviației rusești, a susţinut acesta. Pilotul a declarat că "vechea" flotă de avioane a Ucrainei a fost în mod regulat copleșită pe câmpul de luptă de avioanele rusești Su-35 și MiG-31.
Naftali Bennett, fost prim-ministru al Israelului, a povestit că s-a întâlnit cu Vladimir Putin la începutul lunii martie 2022, când, se presupune că la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a încercat să organizeze negocieri pentru a pune capăt războiului. Tot atunci, Putin i-a promis lui Bennett că nu-l va ucide pe președintele Ucrainei, iar el [Bennett - n.r.] i-a transmis aceste cuvinte lui Zelenski prin telefon, după ce a părăsit Kremlinul.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi foarte probabil demis săptămâna viitoare din din această funcţie după cum au informat surse guvernamentale şi militare citate de presa din Ucraina.
China a atacat decizia SUA de a doborî un balon meteo chinez care a traversat săptămâna aceasta Americă de Nord, acuzând administrația Biden de "încălcarea gravă a convențiilor internaționale". Ministerul chinez de Externe a declarat că a spus "în repetate rânduri" că balonul era destinat "uzului civil" și că a intrat în spațiul aerian american din greșeală, din cauza vremii nefavorabile, afirmație respinsă de SUA.
Ucraina negociază în acest moment pentru a găsi ce tip de avion de luptă se potriveşte cel mai mult nevoilor sale, a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri, 3 februarie, biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) susţine că Rusia nu a demonstrat că are capacitatea de a susține mai multe operațiuni ofensive majore în același timp. Analiștii ISW au concluzionat că este puțin probabil ca ofensivele militare ale Rusiei să vizeze orașul Zaporojie de pe linia frontului vestic Donețk - Zaporojie, în timp ce armata rusă continuă să se pregătească pentru o ofensivă în vestul regiunii Luhansk.
Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în apărare (DARPA) a început lucrul pentru crearea sângelui artificial, cu o stabilitate mare la temperaturi mai ridicate, astfel încât să poată fi desfășurat în orice mediu operațional.
Statele Unite au doborât un balon de supraveghere chinez în largul coastei Carolinei de Sud. În înregistrările video care surprind doborârea balonului se vede cum un F-22 Raptor lansează o rachetă aer-aer în direcţia în care acesta se afla.
Există un "consens" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că militarii ucrainei, aflaţi acum în Regatul Unit, învață destul de repede să opereze tancurile Challenger 2. Aceste informaţii au fost publicate, alături de mai multe imagini, pe Twitter de către Ministerul britanic al Apărării.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 03.02.2023, avioane din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței și Marii Britanii au îndeplinit misiuni complexe în zona litoralului românesc de la Marea Neagră. Astfel, avioane de vânătoare franceze și britanice au escortat în regiune aeronave de cercetare și AWACS, iar avioane-cisternă au sprijinit misiunile acestora.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că furnizarea de armament american mai avansat Ucrainei nu va declanşa decât mai multe lovituri de răspuns din partea Rusiei, Moscova fiind gata să folosească toate tipurile de arme în cazul unor atacuri asupra teritoriului ei din partea Kievului, în măsura doctrinei nucleare a Rusiei, relatează sâmbătă Reuters.
Premierul portughez António Costa a anunțat sâmbătă dimineață că țara să vă oferi tancuri forțelor armate ucrainene mai multe tancuri Leopard 2. De asemenea, Costa a adăugat că Portugalia lucrează cu Germania pentru a obţine piesele necesare reparaţiei tancurilor care nu sunt operaţionale.
Mai mult de un sfert din Senat SUA i-a trimis joi o scrisoare președintelui Joe Biden, amenințând că va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei, atâta timp cât Ankara continuă să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Turcia blochează din mai intrarea Suediei – şi a Finlandei – în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care îi consideră drept „terorişti”, în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Portavionul din clasa Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77) împreună cu comanda și statul major al Grupului 10 Aeronaval de Lovire (CSG-10) au sosit în portul Pireu, Grecia, pe 3 februarie.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat în ultimul său raport actualizat că oficialii ruși continuă să perpetueze naraţiunea propagandistică că războiul din Ucraina este o amenințare directă la adresa securității rusești prin manipulări legislative.
Comandantul Comandamentului Mobilității Aeriene (AMC), din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Mike Minihan, a ordonat subordonaților săi să se pregătească pentru un eventual conflict militar cu China, care potrivi scenariului ar putea avea loc încă din 2025. În special, până la sfârșitul lunii februarie a anului 2023, aceștia ar trebui să raporteze ce anume fac în ceea ce privește pregătirea pentru a lupta pentru a face fată un conflict militar care ar urma să aibă loc, teoretic, peste doi ani, relatează analiştii publicaţiei The Drive.
O navă americană s-a apropiat de Marea Neagră pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina. USS Nitze a efectuat o escală la Istanbul. Mai multe surse turcești au informat că, pe 03.02.2023, distrugătorul american Nitze a efectuat o escală în portul Istanbul. Este pentru prima dată de la începutul invaziei militare rusești din Ucraina când o navă americană se apropie atât de mult de Marea Neagră.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
Ambasadorul rus în Republica Centrafricană a declarat într-un interviu publicat vineri că 1.890 de "instructori ruşi" sunt prezenţi în această ţară, unde este activ grupul de mercenari Wagner, relatează Reuters.
Pentagonul a anunțat astăzi care sunt armele ce vor ajunge în Ucraina. Ajutorul militar include și rachete ghidate rachete GLSDB (The Ground Launched Small Diameter Bomb).
Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei.
Royal Thai Navy (Forțele armate ale Thailandei) au dezvăluit recent noul său sistem mobil de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, care a fost introdus în serviciul de luptă în septembrie 2022.
Germania și Suedia poartă în discuții cu privire la un nou pachet de sprijin cu tehnică de luptă pentru Ucraina, în baza căruia țara scandinavă ar putea furniza Kievului rachete antiaeriene și lansatoare pentru sistemele integrate germane de apărare aeriană IRIS-T, a după cum au informat persoane apropiate mediului de negociere a condițiilor în care se poate derula livrarea.
China a declarat vineri că un 'dirijabil' care zboară deasupra Statelor Unite este pentru cercetări civile meteorologice şi alte scopuri ştiinţifice.
Beijingul şi-a exprimat regretul pentru faptul că acesta a deviat de la traiectorie, pătrunzând în spaţiul aerian american, transmite Reuters.
SUA vor oferi Ucrainei proiectile ghidate prin GPS cu rază lungă de acțiune.
Cotidianul Rossiyskaya gazeta a informat, pe 02.02.2023, că militarii ruși au testat cu succes în zona ”operației militare speciale” din Ucraina un complex pentru descoperirea terminalelor de comunicații spațiale Starlink.
Sistemele de rachete antiaeriene SAMP/T ar trebui să fie desfășurate pe linia frontului din Ucraina în următoarele două luni, a declarat de ministrul italian de externe Antonio Tajani în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune italian Rai.
Ucrainenii au reușit să distrugă una din „mândriile” industriei ruse de apărare, sistemul de apărare aeriană Tor-M2DTl, în versiunea pentru zona arctică. Prezent la postul Digi 24, generalul (r.) Dan Grecu a explicat lovitura aplicată de un proiectil ghidat Excalibur.
Vineri, 3 februarie, la Kiev are loc un important summit Ucraina-UE.