Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia arestează patru bărbaţi pe care îi acuză de spionaj în favoarea Franţei pe fundalul unor tensiuni cu Parisul
22 iun 2020 / 22:20
Ankara a arestat patru cetăţeni turci suspectaţi că ar fi spionat medii asociative şi religioase în beneficiul Franţei, a relatat luni un ziar proguvernamental turc într-un moment în care relaţiile dintre Ankara şi Paris sunt foarte tensionate, potrivit AFP.

Nicio confirmare a acestor informaţii dintr-o sursă independentă nu a putut fi obţinută de către agenţia franceză de presă. Potrivit cotidianului Sabah, un fost angajat al serviciului de securitate al Consulatului general al Franţei la Istanbul, Metin Ozdemir, a mers la poliţie şi a afirmat că a colectat informaţii în beneficiul serviciului de informaţii externe francez DGSE.

Conform Sabah, Ozdemir a declarat că a transmis francezilor informaţii despre 120 de persoane, între care imami, pentru o remuneraţie lunară şi promisiunea că se va putea înscrie în Legiunea străină, un corp al armatei franceze compus din militari străini. Tot potrivit aceluiaşi ziar, Ozdemir s-ar fi dat drept membru al serviciilor de informaţii turce care anchetează asupra grupării jihadiste Statul Islamic şi ar fi recrutat astfel trei bărbaţi: un angajat al întreprinderi municipale din Istanbul care gestionează distribuirea apei, o persoană care lucrează în telecomunicaţii şi proprietarul unui hotel din Istanbul, transmite Agerpres.

 

Celula de spionaj turnată din interior


"Celula de spionaj" - după cum o denumeşte Sabah - era însărcinată să strângă informaţii despre "asociaţii conservatoare", confrerii religioase şi autoritatea afacerilor religioase Diyanet, organism public însărcinat să încadreze cultul. Potrivit jurnalului, cei patru indivizi au cules informaţii în special despre Asociaţia turcă a Femeilor şi Democraţiei (KADEM) , coprezidată de fiica mai mică a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Ozdemir s-ar fi dus la autorităţile turce după ce ar fi avut o neînţelegere cu agenţii francezi. Cei patru bărbaţi arestaţi vor fi judecaţi pentru spionaj la o dată neprecizată, a indicat ziarul. Acest caz intervine în plină tensiune între Ankara şi Paris cu privire la Libia.

Turcia sprijină Guvernul de uniune naţională GNA, recunoscut de ONU, în timp ce Franţa - deşi s-a ferit să recunoască- este acuzată că susţine forţele rivale ale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian. Franţa şi Turcia, aliate în cadrul NATO, au avut un schimb de acuzaţii virulente săptămâna trecută după un incident maritim survenit în Mediterana.

Parisul a acuzat fregate turce că ar fi avut un comportament "extrem de agresiv" faţă de o navă franceză. Ankara a respins aceste afirmaţii, reproşând navei franceze o "manevră periculoasă". NATO a deschis o anchetă cu privire la acest incident.

Citește și: Franța acuză Turcia că instrumentalizează NATO

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ziua Imnului Național. Ceremonii organizate în garnizoanele din țară
„Lupul luptător” a ajuns în SUA. China și-a trimis în State un ambasador cunoscut pentru tonul agresiv împotriva Occidentului
Dragorul maritim ,,Locotenent Lupu Dinescu”, final de misiune sub comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor
Biden: Rusia nu are nimic altceva în afară de petrol şi arme nucleare
Cel mai mare exercițiu naval și amfibiu al SUA, de după războiul rece, va avea loc în august. Flota a șasea a început deja desfășurarea
Producătorul ucrainean Artem, contract de 200 de milioane de dolari pentru producția de rachete aer-aer R-27
Securitate energetică | Livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 2 ar putea începe anul acesta
Pedepse uriașe pentru înaltă trădare în Rusia. S-ar fi încercat transferul în Ucraina a unor componente a sistemelor S-300
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro