Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia era pregătită să doboare un alt avion rusesc după incidentul cu Su-24 din 2015. Documente clasificate
25 feb, 10:38
Publicația Nordic Monitor, cu sediul în Suedia, susține că Turcia era pregătită să doboare o altă aeronavă militară a Rusiei după ce în 2015 un Su-24 a fost doborât de un avion F-16 turc.
Un avion F-16 al Turciei, sursă foto: f-16.net

Sursa citată a publicat documente clasificate, în limba turcă, care a atesta faptul că Armata turcă era pregătită să doboare orice avion de luptă rusesc care intra în spațiul aerian al Turciei, după incidentul din noiembrie 2015, când Turcia a doborât un Su-24 rus.

Documentul se întinde pe două pagini și este prezentat ca fiind procesul verbal al unei reuniuni militare care a avut loc pe data de 3 iunie 2016 la Ankara. În cadrul ședinței, Hulusi Akar, actualul ministru al Apărării, a subliniat faptul că în cazul în care o altă aeronavă rusă ar încălca spațiul aerian al Turciei, aceasta ar putea fi doborâtă.

În cadrul ședinței s-a mai specificat că frontierele sunt atent monitorizate de Forțele Aeriene Turce, și, conform deciziei Ankarei de după doborârea avionului turc F-4 Phantom de către Siria în 2012, Turcia era pregătită doboare orice aeronavă militară care i-ar fi încălcat spațiul aerian.

Amintim că în 2012, un F-4 Phantom al Turciei a fost doborât de Siria în spațiul aerian internațional după ce a încălcat spațiul sirian.

 

Turcii au precizat inițial că piloții F-16 au luat singuri decizia doborârii avionului rus Su-24

 

Sursa citată spune că aceste dipoziții au fost schimbate ca urmare a unui acord ruso-turc, în conformitate cu regulile NATO, dar nu este clară data modificărilor.

Tot Nordic Research Monitoring Network, după ce a avut acces la alte documente, a precizat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat personal ordin în 2015 pentru doborârea avionului rusesc Su-24 pe 24 noiembrie 2015.

Doborârea avionului rus în 2015 lângă granița siriano-turcă a generat o criză diplomatică de proporții între Ankara și Moscova.

Interesant este că după restabilirea relațiilor dintre cele două, turcii au pretins că Executivul nu a ordonat doborârea avionului rusesc ci piloții turci au acționat din proprie inițiativă. Amintim că, ulterior, doi piloți turci implicați în incident au fost arestați fiind acuzați de legăturile cu clericul Fethullah Gulen, aflat în spatele puciului eșuat împotriva lui Erdogan. Ankara a insinuat că doborârea avionului rus ar fi putut fi un plan pentru destabilizarea Turciei în cadrul puciului.

Sursa citată amintește că Turcia și Rusia au trecut printr-o a doua criză în 2016, când o dronă a Rusiei a încălcat spațiul aerian turcesc timp de 24 de minute și 10 secunde, pe data de 5 iulie 2016, la opt luni după doborârea avionului rusesc.

 

 

Ştiri Recomandate

Generalul Daniel Petrescu anunță că Armata română ar putea ridica un nou spital de campanie
MApN a recepționat al doilea lot de izolete românești dezvoltate de cercetătorii militari
Olanda a primit primul elicopter nou CH-47F Chinook
Avioane IL-75 ale Rusiei vor duce în Serbia ajutor umanitar și personal militar
Întreg echipajul de pe portavionul USS Theodore Roosevelt a ieșit să-și ia rămas bun de la căpitanul Crozier (Video)
O aeronavă Tarom a adus în România 200.000 de măști FFP2 din China
Măști de protecție destinate poliției germane au fost confiscate la Bangkok
Batalionului 202 Apărare CBRN, din Divizia 2 Infanterie Getica, misiune de decontaminare în municipiul Suceava