Turcia încearcă în toate modurile să-și extindă influența economică și diplomatică în Asia Centrală, o răscruce actuală a multor interese geopolitice, jucând un joc foarte ambiguu în relațiile cu Rusia. După cum notează mulți comentatori, acest lucru ar putea duce și la mai multe tensiuni cu Statele Unite, cu China urmărind situația în fundal. De la întâlnirea din noiembrie de la Astana, Kazahstan, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să exploateze toate oportunitățile pentru a renaște visul neo-otoman al "Uniunii Turanice".
Sursă foto: Recep Tayyip Erdogan, Facebook - Administrația Prezidențială din Turcia
Erdogan speră să întărească legăturile etnice ale Turciei cu o regiune bogată în resurse energetice, pentru a-și întări rolul într-o parte a lumii dominată până acum de Rusia și China. Profesorul de științe politice de la Universitatea din Istanbul, Chagdash Ungor, a remarcat că "unul dintre cele mai semnificative avantaje de care se bucură Turcia în comparație cu rușii și chinezii este puterea sa soft. "Dacă Moscova prevalează în problemele de securitate și exercitarea directă a forței, iar Beijingul este un protagonist foarte important în sfera economică, niciunul nu se poate lăuda cu importanța relațiilor culturale și lingvistice ale Ankarei cu popoarele din Asia Centrală".
Activismul președintelui turc în regiunea Asiei Centrale pare să fie, de asemenea, un efort de reducere a dependenței Turciei de Europa, pe fondul tensiunilor existente în relațiile cu UE. Tatiana Mitrova, de la Școala de Relații Internaționale din Paris, este convinsă că "politicile turcești accentuează neliniștea Rusiei, care se ciocnește de schimbări radicale în logistica acesteia, în condițiile în care majoritatea rutelor către Occident sunt acum blocate". Statele Unite, de altfel, acordă multă atenție și Asiei Centrale, încercând să împiedice Moscova să găsească căi de ieșire din izolarea sa și să rețină influența crescândă a Chinei, iar acest lucru ar putea favoriza o convergență de interese între Ankara și Washington.
Analistul Mehmet Ogutču amintește că Biden s-a întâlnit cu liderii țărilor din Asia Centrală la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU, și este clar că "Turcia este un aliat important pentru NATO, în comparație cu Rusia și China". Rușii sunt obișnuiți să considere țările din "curtea din Asia" ca o zonă naturală a sferei lor de influență, iar Moscova cu siguranță nu se poate bucura de activismul turcilor din regiune.
Putin este încă obligat să mențină relații bune cu Erdogan, în planul general de eludare a sancțiunilor, dar potrivit lui Mitrova "se poate întâmpla ca, mai devreme sau mai târziu, Rusia să intenționeze să-și reafirme primatul, iar o fază de competiție agresivă cu Turcia să înceapă din nou", așa cum s-a întâmplat în epocile trecute... poate nu în următorii doi ani, ci după ce Rusia se va fi adaptat la noile condiții economice".
Într-un fel sau altul, conform previziunilor experților, Asia Centrală ar putea deveni noul centru al conflictului mondial, iar Turcia se pregătește pentru un rol decisiv în jocul care se deschide în "pământul de mijloc" dintre Europa ruso-ucraineană, Caucazul armeano-azer și Orientul Mijlociu israeliano-palestinian, pe fundalul superputerilor Chinei și Statelor Unite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News