Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia insistă că sistemele ruseşti S-400 nu reprezintă o ameninţare la adresa NATO
Sistemele antiaeriene S-400, care sunt livrate din Rusia în Turcia, nu reprezintă o ameninţare la adresa NATO, a declarat,  marți,  într-o conferință de presă  ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, precizeaz ă site-ul agenţiei ruse de stiri Tass.

,,Sistemele S-400 nu reprezintă o ameninţare la adresa NATO. Nu este nevoie să provocăm tensiuni din cauza lor", a declarat ministrul turc de externe.

Membră NATO din 1952, Turcia a semnat în 2017 un contract de 2,5 miliarde de dolari cu Rusia pentru furnizarea de rachete, incompatibile cu sistemul de apărare NATO.

În ultimele luni, Washington a tot avertizat Ankara cu sancţiuni. Pentru început, a eliminat-o din programul de construcţie a avioanelor de vânătoare F-35, de ultimă generaţie, concepute de Lockheed Martin.

La fabricarea lor contribuiau societăţi turce din sectorul militar dar Donald Trump a impus un embargo asupra pieselor produse în Turcia şi care erau folosite la fabricarea avioanelor de vânătoare. Apoi, piloţii turci nu se mai pot antrena în bazele americane.

Washingtonul a somat Turcia să aleagă între sistemele antirachetă ruse şi avioane de vânătoare americane F-35, din care Turcia dorea de asemenea să cumpere 100 de unităţi.

SUA şi-au suspendat la începutul lui aprilie livrările de echipamente terestre legate de utilizarea F-35, aparat conceput pentru a comunica în timp real cu sistemele militare ale NATO, printre care cele de apărare antirachetă.

Washingtonul se teme că tehnologia cu care sunt dotate bateriile S-400 ar putea servi la colectarea de date tehnologice de pe avioanele militare ale NATO, din care Turcia face parte, şi că astfel Rusia ar putea avea acces la ele.

Ştiri Recomandate

Fregata rusă Amiral Essen din Marea Neagră a executat un exercițiu pentru distrugerea vehiculelor aeriene fără pilot
Rusia a dislocat elicoptere într-o fostă bază militară americană din Siria (Video)
Operaţiunea lansată în Siria de Turcia a creat o stare de tensiune în interiorul NATO
Rusia şi Turcia poartă negocieri pentru livrări suplimentare de sisteme S-400
Arsenal de muniţii din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperit în R. Moldova (Video)
Securitate energetică. Ungaria va putea achiziţiona gaze naturale din Qatar
Rusia vrea să construiască în Filipine o fabrică de armament
Avioane de vânătoare rusești, în locul F-35. Turcia, între negocieri şi consultări cu Federaţia Rusă