Relațiile dintre Republica Cipru și Turcia s-au deteriorat considerabil de la descoperirea unor mari zăcăminte de gaze naturale în apele din apropierea Ciprului. Într-adevăr, Ankara susține că este absolut inacceptabilă uzurparea resurselor naturale în estul Mediteranei, prin excluderea Turciei şi a RTCN" ("Republica Turcă a Ciprului de Nord"- partea de nord a insulei pe care a ocupat-o din 1974).
În ultimele săptămâni, tensiunea a crescut între cele două ţări odată cu semnarea de către Ankara și Guvernul de Uniune Naţională [GNA] a unui memorandum ce delimitează frontiera maritimă în estul Mediteranei. Acord care ar permite Turciei să extindă suprafața de forare cu 30%, ceea ce ar împiedica Atena, Nicosia și Cairo să găsească un acord care să delimiteze zonele lor maritime, dar și să implementeze proiecte legate de exploatarea unor rezerve de gaze [inclusiv proiectul conductei EastMed], potrivit Opex 360.
Miniştrii de externe ai UE au discutat la începutul lunii decembrie despre acordul teritorial pentru Marea Mediterană încheiat de Turcia cu Libia care a stricat şi mai mult relaţiile dintre capitalele UE şi Ankara şi a crescut miză în bătălia pentru resursele de gaz şi petrol de pe fundul Mării Mediterane. Înţelegerea semnată de Ankara cu guvernul sprijinit de ONU de la Tripoli la sfârşitul lunii trecute delimitează noi graniţe maritime între cele două ţări.
„Acordul semnat luna trecută între Libia şi Turcia ce delimitează frontiera maritimă în estul Mediteranei încalcă drepturile suverane ale celorlalte state riverane, este contrar dreptului maritim și nu este considerat legal de celelalte state. Consiliul European își reafirmă fără echivoc solidaritatea cu Grecia și Cipru cu privire la aceste acțiuni ale Turciei ", a argumentat Uniunea Europeană la 12 decembrie.
Turcia desfăşoară o primă dronă înarmată, de tip Bayraktar TB2, în Ciprul de Nord
După ce a anunțat desfășurarea unei drone tactice Bayraktar TB2 tactică în Gecitakle, în apropiere de Famagusta, capitala TRNC, Turcia intenționează să-și crească capacitățile navale în regiune. A fost prima aterizare a unei drone turce pe acest aeroport, după ce autorităţile cipriote turce, aflate sub patronajul Ankarei, ale cărei trupe ocupă nordul insulei, şi-au dat acordul în vederea desfăşurării acestui tip de aeronavă.
În septembrie 2018, și când Ankara tocmai anunțase întărirea prezenței sale militare pe teritoriul TRNC, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, respinsese ideea instalării unei baze navale acolo.
„Nu trebuie să construim acolo o bază", deoarece marina turcă poate interveni acolo „în câteva minute", a spus Erdogan. Cu toate acestea, a continuat el, acesta va avea o „dimensiune psihologică". Și să încheiem: „Dacă vom avea nevoie de una, o vom face.''
Aparent, această nevoie a fost readusa în discuţie... Într-adevăr, potrivit cotidianului Milliyet, o echipă de experți, formată din "membri ai forțelor armate turce", a fost trimisă la TRNC pentru a evalua posibilitatea instalării unei baze naval la Gazimağusa.
Cea mai apropiată bază navală turcă de Cipru este Aksaz
Construirea unei noi baze în TRNC ar fi utilă pentru a sprijini operațiunile marinei ale Turciei, în timp ce „va permite desfășurarea pe termen lung a unor elemente navale și aeriene", spune Milliyet.
În prezent, Comandamentul Forțelor Navale oferă o protecție completă navelor de foraj, atât la suprafață cât și sub apă, cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot. Comandamentul Forțelor Navale însoțește continuu și neîntrerupt vasele de foraj în estul Mediteranei.Vasele sunt protejate din aer cu drone de tip Bayraktar TB-2, o aeronavă de patrulare maritimă și de elicoptere navale. De asemenea, mai multe corvete, fregate și bărci de asalt oferă navelor protecție la suprafață, în ciuda avertismentelor din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News