Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia spune că nu va cumpăra avioane F-16 din SUA dacă se impun condiții pentru utilizare acestora

Data publicării:
Turcia nu va cumpăra avioane de luptă F-16 din Statele Unite dacă vor fi impuse condiţii şi restricții privind utilizarea acestora, a declarat marți ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, referindu-se la un proiect de lege aprobat de congresmenii americani, creând un nou obstacol pentru orice achiziție militară pe care Turcia vrea să o facă din SUA.

Ankara și-a exprimat opoziția fermă față de condițiile privind vânzarea avioanelor F-16 Block 70/72 fabricate de Lockheed Martin, cerute de Camera Reprezentanților din SUA, și a cerut Statelor Unite să nu cadă în "jocul" făcut de anumiți legislatori.

Luna trecută, Camera Reprezentanților a aprobat o lege care ar interzice vânzarea către Ankara, cu excepția cazului în care administrația Biden certifică faptul că acest lucru este esențial pentru securitatea națională a SUA.

De asemenea, aceasta lege include o descriere a măsurilor concrete luate pentru a se asigura că noile avioane F-16, pe care SUA ar urma să le vândă Turciei, nu sunt folosite pentru "survoluri neautorizate" ale spațiului aerian al Greciei.

Turciei și Greciei au fost în dezacord în probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee până la granițele maritime, resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană și insula Cipru, divizată din punct de vedere etnic.

,,Discuțiile tehnice se desfășoară foarte bine, dar nu am fi de acord să cumpărăm un produs într-un mod care ne-ar putea lega mâinile", a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat postului de televiziune Haber Global TV.

,,De ce ar trebui să cumpărăm un produs pe care nu îl putem folosi? Ne așteptăm ca administrația americană să continue să convingă Congresul sa aprobe aceasta vânzare", a spus Cavusoglu.

Recent, un grup bipartizan din Congresul Statelor Unite a depus amendamente la actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (Naţional Defense Authorization Act - n.r.) pentru a împiedica vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Turcia, dacă Forţele Aeriene Turce continuă să încalce spațiul aerian în Marea Egee, în speciale a Greciei.

Amendamentul a fost depus în Congres la inițiativa congresmanul democrat greco-american Chris Pappas și a fost semnat de Dina Titus, Carolyn B. Maloney, Charlie Crist și John Sarbanes.

Conform acestui amendament, președintelui SUA îi este interzis să autorizeze un transfer arme către o țară membră NATO care a încălcat în mod repetat, în ultimul an, spațiul aerian sau a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a unei alte țări membre NATO. 

Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16, ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 unde multe companii turce din domeniul aviaţiei erau implicate. 

În 2020, Turcia a fost exclusă din programul F-35 pentru că a pus în funcțiune sistemele de apărare antiaeriană rusești S-400 „Triumph”, dar Ankara consideră că între cele două situații – programul F-35 și achiziția F-16 - sunt diferențe majore, subliniate chiar de americani.

 

 

Fără avioane F-16 pentru Turcia

 

Robert Menendez, șeful Comisiei pentru relații externe din Senatul SUA, a declarat pentru ziarul grec Kathimerini că se opune vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia până când Ankara își va schimba cursul politic și își va respecta angajamentul față de NATO, refuzând să cumpere sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400.

,,Între încălcările continue ale spațiului aerian al Greciei și întârzierea procesului de aderare la NATO a Suediei și Finlandei, sper sincer că Turcia își va schimba abordarea politica și își va îndeplini responsabilitățile față de Alianța, fiind un partenerul constructiv în regiune... Până atunci, nu pot susține vânzarea sau transferul de avioane de luptă americane F-16 către Turcia", a declarat senatorul american într-un interviu acordat presei elene.

Potrivit lui Menendez, Ankara trebuie să înceteze "provocările în interiorul spațiului aerian și al apelor teritoriale grecești".

De asemenea, președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului Statelor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile potrivit cărora Turcia ar avea în vedere achiziționarea mai multor sisteme de apărare antirachetă S-400 ale Rusiei, ceea ce ar duce la o încălcare a sancțiunilor americane. El a îndemnat Ankara să își reconsidere relațiile cu Moscova.

,,Guvernul Turciei are responsabilitatea și oportunitatea de a demonstra fără echivoc angajamentul său față de NATO și față de principiile și valorile comune care stau la baza acestui parteneriat critic", a declarat Menendez, citat de Kathimerini.

Pe lângă politica externă a Ankarei, senatorul american ar fi criticat și politicile interne ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Potrivit lui Menendez, procesul democratic din Turcia este subminat, iar libertatea religioasă și libertatea de exprimare sunt adesea încălcate.

Turcia dorește să achiziționeze 40 de avioane de luptă F-16 din Statele Unite și să modernizeze alte 80 de avioane F-16 deja în serviciu.

Președintele american Joe Biden încearcă în prezent să obțină aprobarea Congresului pentru vânzarea de avioane de luptă F-16 către Ankara. Senatorul Menendez, în calitate de șef al comisiei pentru relații externe, poate să se opună prin veto vânzării avioanelor de vânătoare.

Grecia a făcut lobby activ în față de acest acord, ceea ce l-a forțat pe Erdogan să renunțe la contactele cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis și să-l acuze de încălcarea acordurilor încheiate.

În luna mai, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că premierul grec Kyriakos Mitsotakis "nu mai există pentru el" după lobby-ul pe care l-a făcut în Congres SUA  pentru a bloca vânzarea de avioane F-16 către Turcia.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ştiri Recomandate

România și-a trasat obiectivul de a semna 10 contracte mari de înzestrare anul acesta. Armament individual de ultimă generație, Piranha 5 și sisteme de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă
Arctica, ocean rusesc? Dacă Trump vrea Groenlanda, noi vrem Arctica. Aliatul lui Putin propune rusificarea numelor
Rușii și-au umflat mușchii în Nord: Bombardiere Tu-95 au patrulat cu rachete de croazieră Kh-101 la vedere. Aliații au răspuns cu F-35
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
UE va cheltui încă 250 de milioane pentru a dezlega Moldova de energia rusească. Fondurile, utilizate pentru compensarea facturilor și pentru investiții
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Raportul instituțiilor franceze: Alegerile din România, ţinta unei operațiuni sofisticate. Legăturile merg până la o firmă cu sediul în Ucraina
Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în domeniul apărării pentru a-și perfecționa forțele armate
De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Primul oraș din Germania care interzice Bundeswehr să-și facă publicitate pentru recrutare. Cele două partide extremiste au votat cot la cot
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Țările de Jos vor livra Ucrainei un nou lot de avioane F-16 în 2025: Pentru ucraineni, aceste aeronave vor oferi un impuls major pentru capacitățile de luptă aeriană
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
SUA. Armistițiu în războiul comercial cu vecinii săi, dar nu și cu Beijingul. Cum a răspuns China la tarifele lui Trump
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Scenariul avioanelor F-16 ale României care „nu au putut decola” din cauza pistei înghețate, adaptat la F-35 de ruși, dar într-o nouă formă
De ce sunt vitale depozitele de gaz umplute la timp: Ucraina ajunge în zona roșie și e obligată să cumpere gaze la preț dublu. România a consumat peste 50% din depozite
Coreea de Sud își integrează cele mai puternice nave de luptă într-o singură flotă. Măsura, luată ca urmare a amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Apărarea europeană trebuie să accelereze, dar "nu va funcţiona" fără SUA. Rutte: Plafonul minim pentru apărare va fi ”considerabil mai mare de 2%”
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
Turcia își exprimă interesul pentru avioane de generaţia a VI-a: De ce este tentant pentru turci proiectul european SCAF?
Moment istoric la sud de Dunăre: Primul F-16 Block 70 pentru Bulgaria a fost livrat. Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american
Marina SUA evaluează capacitatea de luptă a distrugătorului Zumwalt: Ne vom asigura că rămâne una dintre cele mai avansate și mai letale nave de lupta
Avioanele rusești pierd rachetele pe drum: O aeronavă Tu-22M3 “a scăpat” din greșeală o rachetă Kh-22 în regiunea Lipețk (Foto/Video)
EXCLUSIV
De ce au „scos” rușii România de la împărțirea Ucrainei? Ciochinaru: E teza că suntem „pedepsiți”, dar îngrijorarea mare e că „deja cu România s-a vorbit”
Bombardiere B-21 de generația a VI-a, în ritm accelerat. SUA măresc producția și deși datele sunt ținute la secret există câteva informații despre decizie
Negocierile Trump-Putin s-ar putea desfășura în Arabia Saudită sau chiar Emiratele Arabe Unite
pixel