Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia urmărește inconfortabil exercițiile militare comune ale Arabiei Saudite și Greciei
23 sep, 15:16
Arabia Saudită își continuă acțiunile de coordonare și formare militară cu Grecia, transmiâînd mesaje incomode către Turcia, în pofida calmului mediatic și a anunțului că Riadul și Ankara au depășit împreună etapa disputei politice dintre cele două țări.
Sursă foto: Ministerul Apărării din Grecia - Facebook

Parașutiști și trupe speciale ale Forțelor Terestre saudite participă la exercițiul care a început marți la Atena. De asemenea, participă la exercițiul cvadripartit și forțe speciale din Emiratele Arabe Unite și Egipt, dar și forțe operaționale speciale grecești.

Acesta nu este primul exercițiu comun. Riadul a trimis avioane de luptă saudite F-15C la mijlocul lunii martie cu echipaje complete pe insula Creta pentru a participa la un exercițiu de antrenament cu Grecia în regiunea estică a Mediteranei.

Riadul și-a intensificat cooperarea militară cu Atena în ultimii ani, într-un dublu mesaj politic, după ce Statele Unite, aliatul strategic al Arabiei Saudite, au retras sistemele de rachete THAAD și Patriot din regat, într-un moment în care Turcia nu este mulțumită de cooperarea militară dintre statul arab și Grecia.

Arabia Saudită nu va găsi un aliat mai egal cu turcii precum Grecia, în special în estul Mediteranei, care a devenit noul golf al gazului și petrolului.

G Ad:

 

Tucia nu vede confortabil apropierea Arabiei Saudite de Grecia

 

Ankara nu poate vedea confortabil apropierea Arabiei Saudite de Grecia, stat considerat dușmanul Turciei în estul Mediteranei, deoarece apreciază că Atena a reușit să pătrundă într-o zonă considerată vitală pentru economia turcă în ultimii zeci de ani.

Observatorii cred că această cooperare între Arabia Saudită și Grecia depășește închirierea de echipamente militare și instruire comună și deschide calea unei alianțe în estul Mediteranei împotriva ambițiilor militare tot mai mari ale Turciei.

Analistul turc pe probleme de apărare Kalgar Korek a declarat că "exercițiile din Arabia Saudită și Grecia arată sprijinul Riadului pentru politicile regionale ale Atenei, care contravin intereselor turcești", subliniind că Turcia a început să realizeze că afișarea forței militare nu este suficientă în estul Mediteranei fără sprijinul unor actori importanți din regiune.

Este în interesul țărilor cu care Arabia Saudită a efectuat manevre să încerce să coopereze în domeniul maritim, a declarat Aram Nerguizian, consultant pentru programul de relații civil-militare la Centrul pentru Orientul Mijlociu Malcolm Kerr-Carnegie. Acesta a adăugat că exercițiile saudite ar trebui privite în contextul răspunsului regatului la amenințările de război neregulat și atacuri cu drone.

În ultimele luni, Arabia Saudită și-a dezvăluit manevrele cu Sudanul, Grecia și Pakistan, ca parte a unei viziuni bazate în primul rând pe beneficiul acestora în creșterea eficienței și pregătirii tuturor ramurilor forțelor armate saudite și confruntarea cu atacurile milițiilor pro-iraniene din Yemen. Pe de altă parte, participarea Arabiei Saudite la exerciții trimite mesaje care dovedesc capacitatea sa de a face față planurilor și manevrelor care vizează securitatea sa națională prin aderarea la noi alianțe.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro