Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Turcia vrea să-şi sporească prezenţa militară în Libia. Ankara poartă negocieri cu GNA pentru două baze militare
15 iun, 19:02
Turcia poartă în momentul de faţă negocieri cu Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, în vederea folosirii de către forţele armate turce a două baze militare în Libia, în nordul Africii, au declarat luni mai multe surse turce de la Ankara, sub protecţia anonimatului, pentru Reuters.

Conform informaţiilor obţinute de Reuters, Turcia poartă negocieri pentru baza navală de la Misrata şi pentru baza aeriană de la Al Watiya, recucerită recent de către forțele armate ale loiale GNA, susţinute de Ankara.

Totodată, Reuters precizează că, până în prezent, nicio decizie definitivă nu a fost luată în acest sens.

Forțele armate ale GNA, angajate în operaţiunile militare Volcano of Wrath şi Paths of Victory, au respins în ultimele săptămâni o ofensivă în vederea cuceririi Tripoli, lansată în aprilie 2019 de către miliţii din cadrul Armatei naţionale libiene (ANL), aflate sub comanda mareşalului Khalifa Haftar.

Guvernul de la Tripoli, recunoscut la nivel internaţional, primește sprijin din partea Turciei, în timp ce forțele separatiste ale mareşalului Haftar sunt susținute de Arabia Saudită, Egipt, Rusia și Emiratele Arabe Unite.

Forțele lui Haftar și-au început ofensiva în aprilie 2019, în încercarea de a acapara Tripoli și de a înlătura de la putere guvernul recunoscut de ONU al premierului Fayez al-Sarraj.

Citând surse militare, ziarul turc Yeni Safak, a precizat la începutul acestei săptămâni că Ankara intenționa să înființeze o bază militară în portul strategic Misrata și să folosească, de asemenea, bază aeriană al-Watiya, situată la sud de capitala Libiei, Tripoli.

Sursele au adăugat că Misrata va servi ca bază navală cu capacități de asalt. Tripoli, a adăugat ziarul turc Yeni Safak, va permite Ankarei să desfăşoare aeronave și sisteme antiaeriene în baza aeriană al-Watiya, care a jucat un rol cheie în contra-ofensiva guvernului libian, care durează de mai bine de 14 luni, împotriva forțelor lui Haftar. 

Ankara va coopera, de asemenea, în activități de foraj și explorare petrolieră cu Tripoli, potrivit sursei citate.

„Tensiunile și neînţelegerile cu din estul Mediteranei dintre Turcia şi Grecia, necesită prezența forțelor navale turcești pe teritoriul Libiei și, de aceea, portul Misrata va fi o bază militară pentru Ankara”, a mai precizat Yeni Safak.

Amintim că, săptămâna trecută o fregată a Marinei Greciei a încercat fără succes să oprească o navă a Turciei suspectată că transporta armament în Libia.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO analizează intenţia României de a înfiinţa un Centru de rezilienţă
Transportul vaccinului anti-COVID, asigurat de MApN, MAI şi Ministerul Sănătăţii
Erdogan: Sper că Franţa se va debarasa de problema Macron
Zuckerman: Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare
Rusia joacă rolul pacificatorului: „Nu ne implicăm în treburile interne ale R.Moldova și nici a unui stat CSI”
Parlamentul de la Chișinău a blocat construirea noului sediu al Ambasadei americane în R.Moldova
SUA construiesc o nouă bază militară în Pacific, alternativă în cazul în care Guamul 'cade' într-un conflict cu China
Un bombardier strategic american de tip B-52H a efectuat o aterizare de urgență în Marea Britanie
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro