Ucraina ar deţine deja o armă laser capabilă să doboare avioane: Sistemul „Trizub” permite forțelor armate ucrainene să distrugă ținte rusești
Ucraina se alătură unui grup de state elitiste care dispun de sisteme de arme laser, prezentându-și sistemul „Trizub” în cadrul unei dezvoltări mai ample a producției interne de arme, care include drone cu rază lungă de acțiune și platforme de transport.
Test cu arma DragonFire de tip Laser Directed Energy Weapon (LDEW). Sursa Foto:The Royal Navy.
Ucraina deține deja arme laser, devenind a cincea țară cu astfel de capacități. Sistemul, denumit „Trizub” sau „Trident”, permite forțelor armate ucrainene să distrugă ținte rusești, inclusiv avioane, aflate la distanțe de peste doi kilometri, a declarat colonelul Vadim Sukharievskîi, comandantul unității de sisteme fără pilot a forțelor armate, potrivit Interfax.
„Astăzi, Ucraina a devenit, dacă nu mă înșel, a cincea țară capabilă să afirme că posedă o armă laser. Cu acest laser, putem doborî avioane la altitudini de peste 2 kilometri”, a declarat Sukharievskîi în timpul discursului său de la conferința European Defense Industry: Prospects for Cooperation with the Ukrainian Defense Industry.
De asemenea, Kievul și-a triplat producția internă totală de arme în 2023 și a dublat această producție în primele opt luni din 2024. Ucraina a testat cu succes noile sale rachete dronă Peklo (Hell) cu o rază de acțiune de până la 700 de kilometri și o viteză de 700 de kilometri pe oră și și-a modificat avionul A-22 într-o dronă avion.
Potrivit lui Sukharievskîi, arma laser se numește „Trizub”, iar forțele de sisteme fără pilot lucrează în prezent la redimensionarea și îmbunătăţirea laserului.
Vadim Sukharievskîi a vorbit la conferința European Defense Industry, de asemenea, despre utilizarea „dronelor-mamă” în cadrul forțelor ucrainene, care transportă drone de atac ușoare, capabile să își extindă semnificativ raza de acțiune operațională.
„Astăzi folosim așa-numitele drone „regină”, purtătoare de drone FPV, cu o rază de acţiune de peste 70 km. Acestea transportă 2 drone FPV sub ele și acționează de fapt ca un amplificator și lovesc țintele inamice aflate la mare distanţă. În ceea ce mă privește, aceasta este o adevărată descoperire”, a declarat colonelul ucrainean, potrivit Ukrainian Military Center.
Astfel de ,,drone regină'' pot exista în diferite formate și pot fi construit atât pe baza UAV-uri de tip avion, cât și pe multicoptere.
De exemplu, în septembrie 2024, compania Skyeton a prezentat o variantă a dronei Raybird care este capabilă să îndeplinească o astfel de sarcină. Potrivit companiei, aceasta este capabilă să transporte o dronă de atac FPV pentru a ataca ținte aeriene sau terestre la o distanță de până la 80 km.
În prezent, tipul și caracteristicile armei laser rămân necunoscute. Cu toate acestea, în aprilie 2024, au apărut informaţii că Regatul Unit intenționează să transfere Ucrainei primele mostre ale sistemului de apărare aeriană cu laser DragonFire.
La momentul respectiv, în timpul unei vizite oficiale la laboratorul DragonFire, secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că sistemul laser se află încă în faza de testare, dar guvernul lucrează pentru a accelera dezvoltarea.
„De exemplu, nu este necesar ca laserul să fie 100% perfect pentru ca ucrainenii să înceapă să îl folosească. În prezent, 2027 este încă data de finalizare a dezvoltării, dar, desigur, voi vedea ce putem face pentru a o accelera”, a declarat Shapps.
DragonFire este un sistem laser de putere de peste 50 kW bazat în Marea Britanie. Dezvoltarea sistemului a început în 2018, condusă de companii britanice de top, cum ar fi: MBDA UK, Leonardo UK și QinetiQ Group.
În martie 2024, Ministerul britanic al Apărării a prezentat rezultatele unuia dintre testele DragonFire, în timpul căruia sistemul a interceptat cu succes un quadcopter și un proiectil de mortar.
Raza maximă de distrugere a țintelor aeriene rămâne necunoscută. În timpul testelor, sistemul a distrus o dronă și a provocat explozia unei mine de artilerie în mai puțin de cinci secunde.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News