Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
Strategica
Data publicării:
Ucraina se află la o răscruce de drumuri cu privire la lupta sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, cu posibilitatea de a fi forțată să respingă un acord de pace nefavorabil impus de SUA. Linia roșie pentru Kiev ar putea fi o propunere a Casei Albe care recunoaște de jure Crimeea ca teritoriu rusesc, ceea ce ar rupe un consens bipartizan de peste un deceniu cu privire la anexare, bazat pe norme internaționale durabile.  
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

După un nou schimb exploziv de replici cu președintele american Donald Trump, ucraineanul Volodimir Zelenski a postat o declarație din 2018, din primul mandat al lui Trump, care spunea că Crimeea este teritoriu al Ucrainei. Acest lucru s-a întâmplat după ce Trump l-a certat pe omologul său ucrainean pentru că nu a cedat Crimeea în favoarea Rusiei, afirmând că acest lucru dăunează negocierilor de armistițiu cu Moscova, care ar putea duce la încheierea războiului de ani de zile din Ucraina.

Descriind discuțiile de pace purtate miercuri la Londra, Zelenski a declarat că acestea au fost marcate de „emoții”. El a promis, de asemenea, să respecte Constituția ucraineană, despre care a afirmat anterior că interzice cedarea către Rusia a unor teritorii precum Crimeea. 

 

Declarația privind Crimeea din 2018, uitată de Statele Unite

 

„Sub Trump, Declarația Crimeea a fost semnată în timpul primului său mandat în 2018, în care Statele Unite nu au recunoscut Crimeea ca parte a Rusiei”, a declarat Volodimir Ariev, deputat al Partidului Solidarității Europene, pentru Kyiv Independent.

„Dacă SUA încalcă această declarație, pe care ea însăși a făcut-o, se va prezenta ca un partener îndoielnic la nivel mondial... și va deschide cutia Pandorei la nivel global.”

Declarația privind Crimeea din 2018, publicată după summitul Trump-Putin de la Helsinki din 16 iulie 2018, a întărit principiul internațional conform căruia nicio țară nu ar trebui să schimbe granițele prin forță.

Documentul, publicat de Departamentul de Stat al Statelor Unite la 25 iulie, a afirmat că Washingtonul nu recunoaște și nu va recunoaște pretenția Rusiei asupra Crimeei. La acea dată, președintele Trump a declarat că întâlnirea sa cu Putin a fost „una dintre cele mai bune din toate timpurile”.

Declarația a citat Declarația Welles din 1940, care a refuzat să recunoască anexarea sovietică a statelor baltice, făcând o paralelă istorică directă cu situația din Crimeea.

Orice decizie de recunoaștere a controlului Rusiei asupra Crimeei ar inversa un deceniu de politică americană și ar putea răsturna consensul larg răspândit de după cel de-al Doilea Război Mondial potrivit căruia frontierele internaționale nu ar trebui să fie modificate prin forță.

Comentariile lui Trump au fost făcute după ce o reuniune la Londra, menită să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, a fost amânată după ce secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că nu va participa.

Se aștepta ca Rubio să ia parte la discuțiile cu oficialii ucraineni, britanici și europeni, însă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a declarat marți că acesta nu va mai participa din cauza unor „probleme logistice”, deși un oficial american și doi diplomați europeni cunoscători ai subiectului au declarat că cel mai înalt diplomat american nu a mers deoarece administrația nu a considerat că se află într-un punct decisiv al discuțiilor în curs.

Ucraina se află într-o poziție extrem de frustrantă, după ce a făcut tot ceea ce i s-a cerut de către SUA de când procesul de pace a început în mod serios, dar acum este pusă în fața unor solicitări care sunt probabil imposibil de realizat.

La 11 martie, Kievul a semnat un armistițiu complet de 30 de zile, propus de SUA, și a luat măsuri în vederea semnării unui acord privind mineralele cu Washingtonul, după ce Trump a întrerupt schimbul de informații militare și de informații în urma unei mustrări acum infamante a lui Zelenski în Biroul Oval în februarie.

Rusia a refuzat să fie de acord cu o încetare completă a focului și a continuat atacurile devastatoare împotriva civililor ucraineni, însă Casa Albă nu a aplicat nicio sancțiune sau presiune pentru a le determina să înceteze.

 

Eforturile diplomatice de a pune capăt războiului din Ucraina, dinamitate de SUA

 

În ciuda acestui fapt, SUA promovează acum un acord de pace care recompensează războiul de agresiune al Rusiei și privează Ucraina de teritoriu fără garanții de securitate care ar putea împiedica Moscova să lanseze un alt război în viitor.

Aceste schimbări creează noi incertitudini cu privire la eforturile diplomatice de a pune capăt războiului purtat de Rusia. Statele Unite au devenit din ce în ce mai ferme în solicitarea lor de a forța Kievul să ajungă la un acord, însă Ucraina este ferm convinsă că nu va renunța la Crimeea, care a fost ocupată de Rusia din 2014, sau la părți din estul Ucrainei care au fost capturate în urma invaziei pe scară largă a Moscovei în 2022.

Miercuri, vicepreședintele american J.D. Vance a amenințat cu abandonarea negocierilor, declarând reporterilor în timpul unei vizite în India: „Am făcut o propunere foarte explicită atât rușilor, cât și ucrainenilor, și este timpul ca ei să spună da sau SUA să se retragă din acest proces”.

Propunerea SUA care a provocat un blocaj include recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei, peninsula din sudul Ucrainei anexată ilegal de Moscova, a declarat pentru CNN un oficial familiarizat cu cadrul. De asemenea, ar pune în aplicare o încetare a focului de-a lungul liniilor de front ale războiului, a spus oficialul.

Zelenski a precizat marți că este deschis la discuții cu Rusia, dar că Kievul nu va accepta un acord care recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei.

Una dintre cele mai urgente probleme în cazul în care SUA ar recunoaște Crimeea ca fiind un teritoriu rusesc este legată de faptul că legislația ucraineană nu permite Kievului să fie de acord sau să aprobe această decizie.

În conformitate cu Constituția ucraineană, Crimeea este o parte inseparabilă și recunoscută din punct de vedere juridic a Ucrainei. Guvernul ucrainean nu poate adopta acte care să contravină constituției țării, iar constituția nu poate fi schimbată în timpul legii marțiale.

„Niciun guvern ucrainean nu are mandatul de a recunoaște Crimeea ca fiind rusă”, a declarat pentru Kyiv Independent Halyna Yanchenko, deputat al partidului Slujitorul Poporului.

Singura modalitate prin care Ucraina ar putea recunoaște legal Crimeea ca fiind rusă ar fi organizarea unui referendum pe această temă și consultarea opiniei publice. Deși sondajele recente arată că numărul ucrainenilor dispuși să facă concesii teritoriale pentru a pune capăt războiului a crescut, majoritatea încă se opun acestei idei.

Dacă Statele Unite propun recunoașterea de jure a Crimeei ca fiind rusă, prioritatea imediată a Ucrainei ar trebui să fie lobby-ul împotriva acestui lucru, a declarat analistul politic ucrainean Evhen Mahda, pentru Kyiv Independent.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră
Nicușor Dan la Black Sea Forum: Eu văd România consolidată intern şi mai activă pe plan extern în UE și NATO
Europa la răscruce: Între o posibilă reducere a prezenţei militare a SUA și nevoia de autonomie strategică cu costuri enorme
Începe „Black Sea and Balkans Security Forum”, cel mai mare eveniment dedicat securității din regiune. DefenseRomania, partener NSC
Avertisment clar împotriva reducerii prezenței militare americane în Europa. Generalul McMaster: Rusia aşteaptă cu nerăbdare să dăm dovadă de slăbiciune
Trump dezvăluie „Domul de Aur” (Video): O nouă eră în apărarea antirachetă a SUA cu un proiect care aminteşte de inițiativa „Războiul stelelor”
Donald Trump îl nominalizează pe Darryl Nirenberg drept viitorul ambasador al SUA în România
Trump, anunț privitor la sistemul spațial antirachetă „Golden Dome”
China avertizează asupra unei amenințări la adresa economiei ruse dacă războiul continuă
Eforturi fără rezultat: Discuţiile pe axa Kiev-Washington-Moscova lasă pacea din Ucraina să mai aştepte
Concentrare mare de forțe pe teritoriul Republicii Belarus: Exercițiul ruso-belarus “Vest-2025” va fi asociat cu o serie de alte exerciții ale OTSC
Legi cruciale pentru apărarea României, promulgate de președintele interimar Ilie Bolojan: Dronele care pătrund în spațiul aerian național pot fi acum doborâte
Putin va bloca negocierile de pace până la ocuparea completă a celor patru regiuni ucrainene controlate parțial
Rolul dronelor în următoarea mișcare strategică a Ucrainei: O nouă speranță pentru o nouă ofensivă?
„Fără trupe, fără rachete Taurus, fără apărare aeriană pentru Ucraina": Fostul ministru lituanian critica ,,coaliția europeana a celor dispuși'' ca fiind un act de PR gol
SUA presează aliații europeni, dar nu le poate întoarce spatele până când UE nu își va construi propria capacitate de apărare  
Să nu mai existe dubii cu privire la interesele Rusiei: Obiectivul imperial al lui Putin blochează pacea în Ucraina
Povestea „Careului de Ași”: Escadrila de distrugătoare a României, de la scufundarea Moscova la evacuarea forțelor române din Crimeea și ce s-a întâmplat cu ea după război
Rușii s-au dus la Istanbul să ceară capitularea Ucrainei nu să negocieze. Moscova a cerut inclusiv retragerea Armatei ucrainene din teritoriile pe care rușii nu le controlează
Ofițer ucrainean: „În 2022 navele de luptă ale Rusiei au ajuns în zona României. Azi sunt în șah”. Câte nave ruse mai sunt în Crimeea ocupată
Generalii americani trag un semnal de alarmă: Un eventual război cu China pentru Taiwan ar putea ajunge direct pe teritoriul SUA
Statele Unite, mesaj pentru aliaţii europeni: "Nu mai avem răbdare" – Se anunță discuții pentru reducerea trupelor desfăşurate în Europa

Ştiri Recomandate

Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
Foto: Expoziția BSDA 2016, la Romaero
EXCLUSIV
Industria din România, sugrumată de „bariera 50%” iar șansa pentru a salva industria o mai avem doar 5 luni. Exemplul Aerostar vs. Romaero
Cursa înarmărilor nucleare. Raport SIPRI: “Toate puterile nucleare ale lumii își întăresc sau își modernizează arsenalele”
Iranul se pregătește să renunțe la Tratatul de neproliferare nucleară. În paralel, Teheranul cere medierea statelor din Golf și e dispus să facă concesii
F-35 zboară peste Teheran? Peste 50 de avioane de luptă ale Israelului au survolat capitala Iranului și au lovit masiv, antiaeriana nu face față
Cazul H215 arată „marea” viziune strategică a României: Alegem elicoptere din aceeași generație cu cele din dotare, când toată lumea se îndreaptă spre noua generație
Trump ar putea fi dispus să impună sancțiuni Rusiei în următoarele săptămâni
Israelul a aruncat în luptă în premieră o corvetă Sa’ar 6 care a interceptat rachete iraniene folosind noul sistem Barak Magen
Coincidență sau intenție? Rușii au lovit clădirea Boeing din Kiev
SUA trimit zeci de avioane de realimentare aeriană; Portavionul USS Nimitz a părăsit Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu
Iată coșmarul Rusiei: Drona care lansează drone maritime prezentată în premieră de NATO. Cu astfel de drone ucrainenii au făcut ravagii în Flota rusă
Ambasadorul Israelului în România: Iranul a fost la câțiva centimetri de arma nucleară. Rachetele balistice iraniene pot lovi Bucureștiul sau Parisul
Summitul G7 vrea să pună presiune pe Rusia prin sacțiuni pentru a o forța să negocieze oprirea războiului. Marele semn de întrebare rămâne poziția SUA
Israelul face ravagii în Teheran: A fost lovit sediul MAE iranian și eliminați șefi ai servicilor de informații. Populația părăsește capitala, sunt voci care îl contestă pe Khamenei
Polonia îşi construiește o armată de mii de drone: Un gigant tech american vrea să producă alături de industria poloneză de apărare
Cursa înarmării hipersonice: Noua rachetă „Dark Eagle” a Armatei SUA, proiectată pentru a descuraja Rusia şi China
Atacul Iranului asupra Israelului: Rolul neaşteptat pe care sistemul Iron Dome l-a jucat împotriva rachetelor balistice (Foto/Video)
NATO face o demonstraţie de forţă la Gurile Dunării: Cum testează exerciţiul militar "Saber Guardian 25" capacitatea de apărarea în faţa unei posibile agresiuni ruseşti?
Armata SUA, 250 de ani: O aniversare marcată de parada lui Donald Trump și protestele "No Kings" (Foto/Video)
Lovitură grea pentru Rusia în Mali: Corpul African pierde mercenari și un bombardier rusesc Su-24
Profitând de mutarea atenției către conflictul din Orientul Mijlociu, rușii au atacat masiv Ucraina cu rachete și drone, pentru a treia oară în ultimele două săptămâni
Statele Unite au prezentat o nouă rachetă de croazieră nucleară stealth. Este concepută pentru a trece de cele mai bune apărări aeriene din lume
Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
IRIS-T își dovedește superioritatea: Sistemul german de de apărare antiaeriană înlocuiește S-300 și stabilește un nou standard pe frontul din Ucraina
Mașina de război a Rusiei se alimentează cu petrol: În pofida sancțiunilor occidentale, exporturile au crescut cu 18%
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
F-35 al Forțelor Aeriene Belgiene / Foto: US Air Force, Katelynn Jackson 1
EXCLUSIV
România va avea F-35, dar avioanele vin cu multe alte provocări. Ce trebuie făcut pentru a ne pregăti din timp să nu riscăm ca birocrația să țină F-35 la sol
Industria de apărare ucraineană pregăteşte o surpriză Rusiei: Racheta balistică Sapsan va intra în producția de serie după ce a fost testată în luptă
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Avioanele militare rusești continuă să încalce spațiile aeriene ale statelor riverane Mării Baltice. De această dată a fost rândul Poloniei
Iranul lansează rachete asupra Israelului ca răspuns la recentele atacuri (Foto/Video): Statele Unite ajută Israelul să intercepteze rachetele iraniene
Armata SUA apasă accelerația: Proiectul XM30, înlocuitorul mult aşteptat al legendarului blindat Bradley, intră în faza finală a competiției industriale
pixel