Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
Strategica
Data publicării:
Ucraina se află la o răscruce de drumuri cu privire la lupta sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, cu posibilitatea de a fi forțată să respingă un acord de pace nefavorabil impus de SUA. Linia roșie pentru Kiev ar putea fi o propunere a Casei Albe care recunoaște de jure Crimeea ca teritoriu rusesc, ceea ce ar rupe un consens bipartizan de peste un deceniu cu privire la anexare, bazat pe norme internaționale durabile.  
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

După un nou schimb exploziv de replici cu președintele american Donald Trump, ucraineanul Volodimir Zelenski a postat o declarație din 2018, din primul mandat al lui Trump, care spunea că Crimeea este teritoriu al Ucrainei. Acest lucru s-a întâmplat după ce Trump l-a certat pe omologul său ucrainean pentru că nu a cedat Crimeea în favoarea Rusiei, afirmând că acest lucru dăunează negocierilor de armistițiu cu Moscova, care ar putea duce la încheierea războiului de ani de zile din Ucraina.

Descriind discuțiile de pace purtate miercuri la Londra, Zelenski a declarat că acestea au fost marcate de „emoții”. El a promis, de asemenea, să respecte Constituția ucraineană, despre care a afirmat anterior că interzice cedarea către Rusia a unor teritorii precum Crimeea. 

 

Declarația privind Crimeea din 2018, uitată de Statele Unite

 

„Sub Trump, Declarația Crimeea a fost semnată în timpul primului său mandat în 2018, în care Statele Unite nu au recunoscut Crimeea ca parte a Rusiei”, a declarat Volodimir Ariev, deputat al Partidului Solidarității Europene, pentru Kyiv Independent.

„Dacă SUA încalcă această declarație, pe care ea însăși a făcut-o, se va prezenta ca un partener îndoielnic la nivel mondial... și va deschide cutia Pandorei la nivel global.”

Declarația privind Crimeea din 2018, publicată după summitul Trump-Putin de la Helsinki din 16 iulie 2018, a întărit principiul internațional conform căruia nicio țară nu ar trebui să schimbe granițele prin forță.

Documentul, publicat de Departamentul de Stat al Statelor Unite la 25 iulie, a afirmat că Washingtonul nu recunoaște și nu va recunoaște pretenția Rusiei asupra Crimeei. La acea dată, președintele Trump a declarat că întâlnirea sa cu Putin a fost „una dintre cele mai bune din toate timpurile”.

Declarația a citat Declarația Welles din 1940, care a refuzat să recunoască anexarea sovietică a statelor baltice, făcând o paralelă istorică directă cu situația din Crimeea.

Orice decizie de recunoaștere a controlului Rusiei asupra Crimeei ar inversa un deceniu de politică americană și ar putea răsturna consensul larg răspândit de după cel de-al Doilea Război Mondial potrivit căruia frontierele internaționale nu ar trebui să fie modificate prin forță.

Comentariile lui Trump au fost făcute după ce o reuniune la Londra, menită să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, a fost amânată după ce secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că nu va participa.

Se aștepta ca Rubio să ia parte la discuțiile cu oficialii ucraineni, britanici și europeni, însă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a declarat marți că acesta nu va mai participa din cauza unor „probleme logistice”, deși un oficial american și doi diplomați europeni cunoscători ai subiectului au declarat că cel mai înalt diplomat american nu a mers deoarece administrația nu a considerat că se află într-un punct decisiv al discuțiilor în curs.

Ucraina se află într-o poziție extrem de frustrantă, după ce a făcut tot ceea ce i s-a cerut de către SUA de când procesul de pace a început în mod serios, dar acum este pusă în fața unor solicitări care sunt probabil imposibil de realizat.

La 11 martie, Kievul a semnat un armistițiu complet de 30 de zile, propus de SUA, și a luat măsuri în vederea semnării unui acord privind mineralele cu Washingtonul, după ce Trump a întrerupt schimbul de informații militare și de informații în urma unei mustrări acum infamante a lui Zelenski în Biroul Oval în februarie.

Rusia a refuzat să fie de acord cu o încetare completă a focului și a continuat atacurile devastatoare împotriva civililor ucraineni, însă Casa Albă nu a aplicat nicio sancțiune sau presiune pentru a le determina să înceteze.

 

Eforturile diplomatice de a pune capăt războiului din Ucraina, dinamitate de SUA

 

În ciuda acestui fapt, SUA promovează acum un acord de pace care recompensează războiul de agresiune al Rusiei și privează Ucraina de teritoriu fără garanții de securitate care ar putea împiedica Moscova să lanseze un alt război în viitor.

Aceste schimbări creează noi incertitudini cu privire la eforturile diplomatice de a pune capăt războiului purtat de Rusia. Statele Unite au devenit din ce în ce mai ferme în solicitarea lor de a forța Kievul să ajungă la un acord, însă Ucraina este ferm convinsă că nu va renunța la Crimeea, care a fost ocupată de Rusia din 2014, sau la părți din estul Ucrainei care au fost capturate în urma invaziei pe scară largă a Moscovei în 2022.

Miercuri, vicepreședintele american J.D. Vance a amenințat cu abandonarea negocierilor, declarând reporterilor în timpul unei vizite în India: „Am făcut o propunere foarte explicită atât rușilor, cât și ucrainenilor, și este timpul ca ei să spună da sau SUA să se retragă din acest proces”.

Propunerea SUA care a provocat un blocaj include recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei, peninsula din sudul Ucrainei anexată ilegal de Moscova, a declarat pentru CNN un oficial familiarizat cu cadrul. De asemenea, ar pune în aplicare o încetare a focului de-a lungul liniilor de front ale războiului, a spus oficialul.

Zelenski a precizat marți că este deschis la discuții cu Rusia, dar că Kievul nu va accepta un acord care recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei.

Una dintre cele mai urgente probleme în cazul în care SUA ar recunoaște Crimeea ca fiind un teritoriu rusesc este legată de faptul că legislația ucraineană nu permite Kievului să fie de acord sau să aprobe această decizie.

În conformitate cu Constituția ucraineană, Crimeea este o parte inseparabilă și recunoscută din punct de vedere juridic a Ucrainei. Guvernul ucrainean nu poate adopta acte care să contravină constituției țării, iar constituția nu poate fi schimbată în timpul legii marțiale.

„Niciun guvern ucrainean nu are mandatul de a recunoaște Crimeea ca fiind rusă”, a declarat pentru Kyiv Independent Halyna Yanchenko, deputat al partidului Slujitorul Poporului.

Singura modalitate prin care Ucraina ar putea recunoaște legal Crimeea ca fiind rusă ar fi organizarea unui referendum pe această temă și consultarea opiniei publice. Deși sondajele recente arată că numărul ucrainenilor dispuși să facă concesii teritoriale pentru a pune capăt războiului a crescut, majoritatea încă se opun acestei idei.

Dacă Statele Unite propun recunoașterea de jure a Crimeei ca fiind rusă, prioritatea imediată a Ucrainei ar trebui să fie lobby-ul împotriva acestui lucru, a declarat analistul politic ucrainean Evhen Mahda, pentru Kyiv Independent.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea

Ştiri Recomandate

Vladimire, oprește-te! Trump îi scrie lui Putin după atacul rusesc ucigaș asupra Kievului. Negocierile de pace par a fi în impas
”Părăsim UE dacă e mai bine afară decât înăuntru”. Orban a găsit motivul pentru care Ungaria e ultima din UE și face referendum VOKS 2025 contra aderării Ucrainei
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
Europa, mai aproape de un plan pentru industria de apărare: Programul EDIP trece de Parlamentul European
La presiunea Statelor Unite, Israelul ar fi oprit un atac iminent asupra instalațiilor nucleare ale Iranului: Forţele israeliene aveau nevoie de un puternic sprijin militar american
Rușii au executat un nou atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei, lovind ținte de la Harkov la Șepetovka
Portugalia, ţara de la care România a cumpărat primele avioane F-16, confirmă că F-35 este singurul avion de vânătoare de generația a V-a capabil să înlocuiască F-16
Un angajament din 2018 uitat de SUA | În timp ce rachetele ruseşti lovesc Ucraina, Trump susține că pacea cu Rusia este aproape încheiată
Aşa arată un război comercial: China interzice Coreei de Sud să furnizeze SUA echipamente de apărare rezultate din prelucrarea minereurilor rare chinezești
Reversul medaliei: Cum s-au înregistrat în programul B-21, primul avion de generația a 6-a, pierderi de aproape jumătate de miliard de dolari
Fiecare o ține pe-a lui: În timp ce Ucraina nu vrea Crimeea rusă, rușii au trasat și ei o „linie roșie” pe care nu o vor accepta niciodată în negocieri
În Polonia imperialismul rus dă fiori. Sikorski: Nu aveți destul pământ? 11 fusuri orare și tot nu sunt suficiente?
Rusia aduce un MiG-35 și un tanc T-90 în „curtea din spate” a SUA. Mesaj sau strategie pe termen lung în zona de influență americană?
Ucraina respinge din capul locului un punct al tratatului de pace propus de SUA: Nu vom recunoaște niciodată Crimeea ca parte a Rusiei
Reprezentanții americani boicotează nivelul discuțiilor de la Londra pe tema încetării războiului ruso-ucrainean
Câte arsenale de muniţii şi rachete mai are Federația Rusă? Strategia Ucrainei de a lovi armata rusă ,,drept în inimă'' a dat roade
Lockheed Martin schimbă strategia: În fața rivalului F-47, viitorul F-35 va integra tehnologie de generația a 6-a
Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat CSAT-ul. Pe ordinea de zi se va afla și Legea Apărării
Rusia desfășoară lansatoare de rachete nord-coreene M1991 pe frontul din Ucraina (Video)
Amenințarea ,,blindată din est'' a determinat statele europene să înceapă producţia de mine antitanc modernizate DM22
În cadrul unei operațiuni NORAD, avioane de vânătoare americane F-35 interceptează aeronave de spionaj rusești A-50 „Mainstay” lângă Alaska
Arde, uite cum arde! (Video) În regiunea Vladimir, un important depozit de arme rus e în flăcări. Incendiu „ciudat” la Arsenalul 51
Surpriză plăcută: În timp ce Ucraina luptă pentru independența informațională față de SUA, o putere asiatică îi oferă accesul la datele sateliților săi
Planul de pace al SUA în războiul din Ucraina: Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat la Moscova de ruși
Challenger 3 va fi un tanc cu adevărat impresionant. Marea întrebare e: Cel mai bun tanc construit vreodată sau un proiect niciodată finalizat?
Rusia spune că nu există planuri concrete despre negocieri pentru o încetare a atacurilor asupra zonelor civile
Armata de roboți care scrie viitorul războiului: Ucraina a devenit un „laborator de război”, un poligon militar de testare a viitoarelor tehnologii
„Încetarea focului” de Paște propusă de Vladimir Putin, o operațiune de PR pentru a-l calma pe Trump
Militarii britanici se pregătesc pentru războiul modern (Video): Au exersat distrugerea un roi de drone cu o nouă armă cu microunde
Europa care deranjează: Maşina de propagandă a spionajului rusesc sugerează că SUA și Rusia luptă acum împreună împotriva „eurofascismului''
Statele Unite, într-un punct critic al dependenţei de China: Nu se pot produce drone fără componente chinezeşti
Rusia lansează un atac masiv cu drone asupra orașului Odesa, pe fondul apelului Kievului pentru încetarea focului asupra infrastructurii civile
pixel