Ucraina are nevoie de rachete ATACMS pentru a lovi liniile ruse la 300 km, MLRS și 6 brigăzi de 25.000 de militari pentru contraofensivă
Pentru ca Forțele Armate ale Ucrainei să lanseze o contraofensivă de succes prin care să elibereze complet teritoriile ocupate temporar de Rusia în sudul și estul Ucrainei, este necesară formarea a șase noi brigăzi cu un număr total de 25.000 de militari.
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Declarații în acest sens au fost făcute de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Alexei Danilov, într-un interviu, pentru Financial Times, preluat ieri de Liga.net.
Formarea brigăzilor presupune și „sute de unități de rachete și artilerie, avioane și tancuri, precum și mii de drone”, a declarat reporterilor un alt interlocutor din guvernul ucrainean.
În actuala etapă a războiului, Ucraina are nevoie de arme cu bătaie mare pentru a fi putea fi lovite liniile de aprovizionare ale forțelor ruse.
Ucraina cere rachete tactice ATACMS capabile să lovească liniile de aprovizionare ruse la 300 de km
Danilov a adăugat că aprovizionarea cu arme occidentale a putut să spargă blitzkrieg-ul Rusiei în prima fază a războiului, dar [în actuala fază – nota autorului] sistemele HIMARS din Statele Unite vin cu muniție cu rază de acțiune limitată și pot trage doar la 80 km în loc de 300 km, în timp ce Ucraina are nevoie să lovească liniile de aprovizionare ale Rusiei.
SUA au anunțat că nu vor trimite în Ucraina rachete tactice (ATACMS) cu raza de acțiune de 300 de km, pentru a preveni lovirea de ținte pe teritoriul Rusiei, cu posibile consecințe de atragere a SUA și NATO în conflict. Dar, Rusia consideră Crimeea teritoriu al său și, probabil, în curând va declara regiunile Lugansk, Donețk și Herson tot teritorii rusești, cu scopul de a complica sprijinul militar occidental pentru Ucraina.
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare și-a exprimat încrederea că furnizarea de arme occidentale către Ucraina va continua „până când vom învinge Rusia”.
Pe 2 iunie, Pentagonul a anunțat că primele patru HIMARS pe care Statele Unite le vor preda Ucrainei sunt deja în Europa.
Pe 6 iunie, guvernul britanic a confirmat transferul în Ucraina a cinci lansatoare multiple de rachete M270, cu o rază de acțiune de „până la 80 km”.
Kievul are nevoie și de mai multe MLRS
La rândul său, consilierul prezidențial ucrainean, Oleksei Arestovici, a declarat, ieri, pentru The Guardian, că Ucraina are nevoie din Occident de 60 de aruncătoare de proiectile reactive (MLRS), mult mai mult decât cele promise din SUA și Marea Britanie.
„Dacă obținem 60 dintre aceste sisteme, atunci rușii își vor pierde orice capacitate de a avansa oriunde, vor fi opriți pe loc. Dacă ajungem la 40, ei vor avansa, deși foarte încet, cu pierderi grele, cu 20 vor continua să avanseze dar vor avea victime mai multe decât până acum”, a declarat consilierul prezidențial.
Arestovici a mai precizat că principala problemă a Ucrainei este că, deși a fost capabilă să provoace victime în rândul forțelor ruse și să le oprească înaintarea pe un front de 1.300 km, este mult mai dificil să-i împingă înapoi pe ocupanți. Armatele trebuie de obicei să-și asigure un raport de forțe de 3:1 pe câmpul de luptă sau mai mult pentru a avea perspectiva victoriei.
„Avem nevoie de patru până la cinci brigăzi de armament greu pentru a putea conduce o contraofensivă adecvată și pentru a o face cu succes. Avem personal, dar nu avem armament”, a spus Arestovici. „A fi în ofensivă este de cinci ori mai greu decât a fi în defensivă.”
Cea mai mare teamă a consilierului Arestovici este că Occidentul nu va mai trimite arme în Ucraina, „iar aceasta ne va întoarce la situația inițială de dinaintea războiului, a fronturilor lungi și statice, dar de data asta cu de trei ori mai mult din pământul nostru ocupat decât era înainte".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News