Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina cere Cehiei extrădarea cetățeanului rus care a coordonat operațiunea paramilitară de anexare a Crimeei
Ucraina a confirmat că a cerut autorităților cehe să-l rețină pe Alexandr Franchetti, un cetățean rus căutat de Kiev în baza unui mandat internațional de arestare, și cere extrădarea sa la Kiev.
Alexandr Franchetti - centru - a fost reținut pe aeroportul internațional din Praga pe 12 septembrie, este căutat de Ucraina pentru că a coordonat operațiunea paramilitară de anexare a Crimeei la Rusia în 2014.

Franchetti, care a fost reținut pe aeroportul internațional din Praga pe 12 septembrie, este căutat de Ucraina pentru că a coordonat operațiunea paramilitară de anexare a Crimeei la Rusia în 2014.

„Reținerea a fost rezultatul unor acțiuni coordonate ale agențiilor de aplicare a legii din Ucraina și Cehia pentru a-l aduce pe Alexandr Franchetti în fața justiției pentru o serie de infracțiuni împotriva statului nostru, inclusiv participarea la ocupația rusă din Crimeea", a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Ministerului ceh de Externe, Oleh Nikolenko.

Kremlinul nu a comentat oficial acest caz, dar șeful Comitetului de anchetă rus a declarat că a dispus o anchetă cu privire la arestarea lui Franchetti.

„Din cauza utilizării inacceptabile a mecanismelor juridice internaționale care vizează urmăriri penale motivate politic, președintele Comitetului de anchetă al Federației Ruse a ordonat șefului direcției pentru probleme juridice și cooperare internațională să studieze temeinic, în cooperare cu Ministerul de Externe al Rusiei, motivele și temeiurile legale ale detenției cetățeanului rus pe teritoriul unei țări străine", a declarat Comitetul de anchetă într-un comunicat.

G Ad:

Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse la Praga, Nikolai Briakin, a declarat că șeful consulatului rus l-a vizitat pe Franchetti în arest.

 

Franchetti a participat activ la evenimentele din Crimeea din 2014

 

Cu câteva zile înainte de ocuparea militară a regiunii de către Rusia, Franchetti a creat o formațiune paramilitară numită North Wind, care a dus la confiscarea liniilor electrice și a conductelor de gaz.

Într-un interviu postat pe YouTube, Franchetti a spus că a acționat în coordonare cu comanda navală a Rusiei la portul Sevastopol din Crimeea.

Alexandr Molokhov, purtător de cuvânt al autorităților ruse de ocupație din Crimeea, a confirmat, de asemenea, arestarea lui Franchetti, susținând că acesta se va confrunta cu o „moarte sigură” dacă va ajunge pe mâinile ucrainenilor.

Molokhov nu a spus și de ce ar avea motive să se teamă pentru viața lui Franchetti.

Potrivit presei, Franchetti a primit drept de ședere permanentă în Republica Cehă în 2000, unde lucrează ca antrenor de fitness. El spune că nu a încălcat niciodată dreptul internațional.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro