Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina cere NATO să accelereze aderarea sa la Alianţă pentru a trimite un semnal Rusiei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat marţi un apel către NATO să accelereze aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică pentru a trimite 'un adevărat semnal' Rusiei, care a protestat imediat pe fondul tensiunilor crescânde în jurul conflictului din estul Ucrainei, relatează AFP.

,,NATO este singura cale spre a pune capăt războiului din Donbas' (teritoriu din estul ţării unde armata ucraineană luptă împotriva separatiştilor proruşi)'', a scris Zelenski într-un tweet adresat secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o convorbire telefonică avută cu acesta.

,,Planul de acţiune pentru aderare va fi un adevărat semnal pentru Rusia'', a adăugat el. Câteva minute mai târziu, Kremlinul a declarat că o aderare a Ucrainei la NATO va agrava conflictul între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene.

,,Ne îndoim foarte mult că aceasta va ajuta Ucraina să îşi rezolve problemele interne. Din punctul nostru de vedere, aceasta va înrăutăţi şi mai mult situaţia'', a declarat jurnaliştilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. Rusia nu încetează să denunţe extinderea spre est a NATO, alianţă militară condusă de SUA, drept o ameninţare pentru securitatea sa.

Potrivit Agerpres, convorbirea telefonică între Zelenski şi Stoltenberg intervine pe fondul tensiunilor ruso-ucrainene crescute, Kievul acuzând Rusia de comasarea de trupe şi echipamente la frontierele sale din nord şi est, precum şi în peninsula Crimeea, anexată de Rusia. Aceste schimburi de declaraţii belicoase şi intensificarea confruntărilor armate cu separatiştii proruşi în Donbas suscită temeri privind escaladarea conflictului început în 2014.

Secretarul general al NATO şi-a exprimat marţi 'îngrijorarea' faţă de activităţile militare ruse în Ucraina, în cadrul discuţiei telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski.

,,I-am telefonat preşedintelui Zelenski pentru a-mi exprima profunda preocupare faţă de activităţile militare ale Rusiei în Ucraina şi în jurul ei şi faţă de încălcările continue ale încetării focului'', a explicat Jens Stoltenberg într-o postare pe Twitter.

,,NATO susţine ferm suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi rămânem ataşaţi parteneriatului nostru strâns'', a adăugat el. Ucraina anunţase încă în decembrie că speră să se alăture în 2021 la Planul de acţiune în vederea aderării (MAP) la NATO, o etapă preliminară aderării, în pofida opoziţiei Moscovei şi a conflictului armat cu separatiştii sprijiniţi militar şi financiar de Rusia.

Susţinute în special de SUA, Polonia şi ţările baltice, Ucraina şi Georgia, care cooperează strâns cu Alianţa Nord-Atlantică, îşi exprimă de câţiva ani dorinţa de a adera la NATO. Kievul şi Tbilisi au sperat să adere la MAP în timpul Summitului NATO din mai 2008 de la Bucureşti, dar mai multe capitale occidentale, în special Parisul şi Berlinul, nu au susţinut această idee, pentru a menaja Rusia.

Trei luni mai târziu, un război fulger de cinci zile între Georgia şi Rusia s-a soldat cu înfrângerea Tbilisi-ului şi cu recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi a Abhaziei - două regiuni separatiste georgiene - de către Moscova. În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, după o revoluţie pro-occidentală în Ucraina.

Peste câteva săptămâni, un conflict armat a izbucnit în estul Ucrainei cu rebelii separatişti proruşi. Evoluţiile din ultimele săptămâni la frontiera dintre Rusia şi Ucraina au generat însă temeri privind reluarea ostilităţilor la scară mare.

Reprezentanţi ai ţărilor membre ale Alianţei s-au reunit la 1 aprilie pentru 'un schimb de opinii cu privire la securitatea în regiunea Mării Negre', a indicat un purtător de cuvânt al NATO.

'Acţiunile destabilizatoare ale Rusiei subminează eforturile desfăşurate pentru a dezamorsa tensiunile datorită acordului din 27 iulie 2020 negociat de OSCE', a spus purtătorul de cuvânt citat. 'Rămânem vigilenţi şi continuăm să monitorizăm situaţia îndeaproape'.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Hamas a schimbat tactica și țintește Iron Dome. Indiciile duc către un atac plănuit de ani și organizat de Iran
Israelul a fost atacat și dinspre Siria
US Army a dat publicității imagini spectaculoase cu noul binoclu nightvision: Sistemul ENVG-B (Video)
Hamas a lansat un nou atac asupra Israelului
Avioanele franceze de luptă Mirage-2000, prezente în ultima perioadă deasupra Mării Negre, au executat de fapt misiuni de culegere de date
Tancurile israeliene Merkava așteaptă ordinul să invadeze Gaza, premieră în ultimii ani (Video). Rachete, lansate și din Liban
Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu comandantul Forțelor pentru Operații Speciale ale SUA în Europa
Palestinienii anunţă că şase persoane au fost ucise în ciocnirile din Cisiordania cu forţele israeliene
SUA și Cehia pe lista Rusiei cu ”ţările neprietenoase"
Israelul răspunde atacurilor Hamas: 160 de avioane ale IAF au atac poziţiile teroriştilor din Gaza (Foto/Video)
General american: Intenţia exerciţiului Defender Europe 21, care se desfăşoară şi pe teritoriul României, este apărarea în interiorul NATO
Armata SUA a dezvăluit noi detalii despre noul sistem LRHW, dotat cu rachete hipersonice
SUA reiau activitatea consulară în Rusia după ce Moscova a amânat interdicțiile privind angajarea cetățenilor ruși
Forţele americane s-au retras din Kandahar. A doua cea mai mare bază militară a SUA din Afganistan
Nava de patrulare americană Hamilton a ieșit din Marea Neagră după 17 zile petrecute în regiune
Tragere a militarilor Batalionului 228 Apărare Antiaeriană “Piatra Craiului” în Poligonul Capu Midia (Video)
Germania denunţă ”atacurile teroriste” ale Hamas împotriva Israelului
Teroriştii Hamas folosesc o nouă rachetă pentru a lovi Israelul. Un F-16 al IAF a interceptat o dronă kamikaze
Pericol radioactiv în zona fostei Rafinării Astra
Klaus Iohannis a semnat acreditarea a 12 ambasadori români
Fregata Mărășești a efectuat trageri cu sistemele de artilerie de la bord
„Din Patagonia până la Miercurea Ciuc”. Orban cheamă maghiarii din străinătate să se vaccineze în Ungaria
Armata israeliană dă înapoi şi spune că nu a intrat în Fâşia Gaza
Ucraina l-a arestat pe magnatul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin. Acuzaţia: "înaltă trădare" în beneficiul Moscovei
România a pariat bine pe F-16. ”Falconul” e în planurile de viitor ale SUA, în timp ce F-22 va fi retras mai devreme
Aviația militară a Israelului a spulberat un centru de comandă Hamas din Fâșia Gaza (Video)
Zeci de rachete au fost interceptate azi de Iron Dome. Atacul Hamas continuă chiar și în aceste momente
Armenia denunță un atac asupra sa după ce trupele azere au pătruns mai mulți kilometri în teritoriul armean
Întărirea capacității de apărare a Ucrainei împotriva Rusiei poate deveni o prioritate a Occidentului
După violențele din 2014, Franța interzice la Paris manifestații după escaladarea luptelor între Israel și Hamas
Republicanii îi cer lui Biden să stopeze negocierile cu Iranul, acuzând Teheranul de finanțarea atacul împotriva Israelului
Israelul plănuiește un atac terestru în Gaza
Kosovo și armata proprie. Serbia: O mare putere va propune retragerea misiunilor internaționale. O decizie „catastrofală”
După ce Dodon și comuniștii au creat un bloc comun, Rusia condamnă SUA și Occidentul pentru ingerință în alegerile din R. Moldova
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro