Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.
Din punct de vedere numeric Ucraina e surclasată de Federația Rusă în ceea ce privește numărul de avioane. Cu toate acestea, la mai bine de două luni de război, agresorul rus nu a reușit să controleze cerul Ucrainei, în pofida faptului că a anunțat acest lucru încă din primele zile ale invaziei neprovocate.
Trecând peste cifrele pe care le prezintă rușii, mult exagerate, publicația franceză Opex360 scrie că de la începutul invaziei ucrainenii au pierdut cam 23 de avioane de luptă. E vorba de 11 avioane MiG-29, 3 avioane Su-27 (dintr-un total de 32), 3 avioane Su-24 (dintr-un total de 12) și 6 avioane de tip Su-25 (dintr-un total de 17). Cifrele nu pot fi confirmate.
Ceea ce e clar e că Ucraina nu stă bine la avioane de luptă. Nu stătea nici înainte de invazia din 24 februarie. În acest context ucrainenii au lansat numeroase apeluri către aliați pentru a trimite avioane. Cel mai aproape de a face acest lucru au fost Polonia și Slovacia care și-au manifestat intenția de a livra MiG-29 din perioada sovietică, avioane pe care ucrainenii le pot pilota fără probleme. Au cerut în schimb alte aparate occidentale și nu au fost dispuși la a efectua transferul direct ci printr-un stat terț.
Ucrainenii cer însă și avioane americane. Într-un clip video difuzat pe rețelele de socializare săptămâna trecută, preluat și de publicația franceză Opex360, un pilot ucrainean spune că țara sa are nevoie de avioane americane și că există un program pentru instruirea rapidă a piloților și tehnicienilor.
„Avem nevoie de mai multe avioane de luptă pentru a înfrunta în aer inamicul. Avioanele americane F-16, F-15 și F/A-18 ne-ar ajuta să înclinăm decisiv balanța în favoarea noastră”, a precizat pilotul ucrainean care a subliniat superioritatea tehnologică, în ceea ce privește sistemele radar și de armament a aparatelor americane.
El a adăugat că ucrainenii au inclusiv un plan pentru ca piloții și tehnicienii să poată opera aceste avioane, fără să intre în detalii. „O decizie trebuie luată acum, până nu va fi prea târziu”, a conchis pilotul ucrainean.
???????? pilots keep defending the sky from the ???????? invaders But they critically need and they are ready to master the modern jets.
— Ukrainian Air Force (@KpsZSU) April 26, 2022
(1/2)#StopRussia pic.twitter.com/n8S2Zb25tM
F-16, SUA. Sursă foto: US Air Force
Sursa citată amintește că un apel identic a fost făcut săptămâna trecută și de generalul ucrainean Serhii Drozdov, fostul șef al Statului Major al Forțelor Aeriene Ucrainene.
Generalul ucrainean a precizat, citat și de presa americană, că Ucraina ar avea nevoie de cel puțin o escadrilă de F-16 Fighting Flacon sau F-15 iar în baza unui program al Kievului, piloții ucraineni ar putea învăța să piloteze astfel de avioane într-un ritm accelerat, el dând chiar și un orizont de timp, în două sau trei săptămâni.
Publicația Opex360 conchide precizând că declarațiile sunt foarte optimiste, și chiar dacă acest lucru s-ar putea realiza, nu e suficient doar să înveți cum să decolezi și să aterizezi cu un F-16 Fighting Falcon, ci e nevoie de timp și antrenament pentru a fructifica la maximum performanțele unor asemenea aeronave. Iar acest lucru se aplică și tehnicienilor de la sol însărcinați cu întreținerea avioanelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.
Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.
Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk, în estul ţării, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat vineri guvernatorul regional, relatează AFP.
Forţele Armate Ucrainene au publicat primul material video care prezintă utilizarea în luptă a sistemelor de rachete M142 HIMARS, a căror livrare a fost anunțat oficial abia ieri, 23 iunie.
În oraşul Alchevsk, regiunea Luhansk ocupată temporar, trupele ruse au lansat o rachetă, dar propriul lor sistem de apărare aeriană a dat semne că ''refuză să execute ordinele''. Astfel, la scurt timp după lansare, o rachetă trasă din sistemul de apărare aeriană - cel mai probabil S-300 - s-a întors literalmente la locul de lansare și a explodat.
Statele Unite vor oferi încă 450 de milioane de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei, inclusiv alte patru sisteme de rachete cu rază medie de acțiune HIMARS, au declarat joi oficiali americani.
Sistemele de artilerie HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) au ajuns deja în Ucraina - a declarat miercuri Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA. După cum a precizat Wendy Sherman, livrarea acestor sisteme de rachete va permite Ucrainei să se apere acum mult mai bine.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul "24UR", pe 21 iunie 2022, Slovenia a donat Ucrainei 35 de vehicule blindate BVP M-80A (Infantry Fighting Vehicles). În urma donării acestor vehicule blindate M-80A IFV (Infantry Fighting Vehicle) către Ucraina, Slovenia a primit din partea Statelor Unite promisiunea că va primi la schimb arme mult mai moderne.
Forţele militare ruse au ocupat localităţile Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka situate mai la sud de oraşele ucrainene Lisiciansk şi Severodoneţk, asupra cărora este concentrată în prezent ofensiva rusă în regiunea Lugansk, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, informează Reuters.
Președintele Andrzej Duda a confirmat că Polonia a trimis 240 de tancuri, blindate și sisteme de rachete Ucrainei, pentru a putea face față agresiunii Ruse.
Într-un final, Forțele Armate ale Ucrainei au primit piesele de artilerie autopropulsată PzH 2000 pe care le-au așteptat de foarte mult timp să sosească din Germania și Olanda. Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a anunțat astăzi că obuzierele sunt deja în Ucraina și sunt gata de luptă.
Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea oraşului-port ucrainean Odesa, ca represalii la atacul efectuat cu o zi înainte de forţele ucrainene asupra platformelor de foraj de hidrocarburi Cernomorneftegaz din Marea Neagră, au relatat agenţiile de presă ruse, notează Reuters.
Slovacia nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Germania în privinţa unui acord care presupune furnizarea a 30 de tancuri T-72, din depozitele armatei slovace, către Ucraina, iar Germania să ofere la schimb acesteia mai multe tancuri Leopard 2A4.
Un nativ din Donbas este noul comandant al Trupelor de Desant Aerian ale Federației Ruse. Este vorba despre general colonel Mikhail Teplinsky, care anterior a îndeplinit funcția de șef de stat major și prim-locțiitor al comandantului Trupelor Regiunii Militare Centru.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a anunțat, pe 20.06.2022, că Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un atac cu o rachetă de croazieră Onyks asupra aerodromului Artsyz din Regiunea Odesa.
În capitalele mai multor state europene urmează să aibă loc mai multe expoziții de echipamente şi tehnică militară rusească, în special tancuri şi transportoare blindate, pe care militarii ucraineni le-au distrus în timpul confruntărilor cu forţele ruse de ocupaţie.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul POLITICO, pe 18 iunie 2022, Statele Unite analizează în acest moment posibilitatea de a oferi Ucrainei alte patru sisteme M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), suplimentar la cele patru pe care le-a anunţat că le transferă către Forțele Armate Ucrainene..
În luna mai, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au precizat că Fortele Armate Ucrainene s-au confruntat cu trupele ruse într-o localitate din regiunea Harkov. Aici, militarii ucraineni, pe lângă respingerea atacului trupelor ruse, au dat o altă lovitură de imagine armatei ruse, deoarece au distrus cel mai modern tanc rusesc T-90M Proryv/Breakthrough. La mai bine de o lună de zile de la acest eveniment, militarii ucraineni au precizat că tancul rusesc T-90M Proryv a fost distrus după ce a fost prins într-o ambuscadă, asupra lui trăgându-se mai multe proiectile de RPG-7 şi Carl Gustav.
Ministerul britanic al Apărării a precizat, în baza unor informaţii oferite de serviciile sale de informaţii, că atât armata rusă, cât şi cea ucraineană se confruntă probabil cu un moral scăzut şi cu dezertări in randul militarilor, a transmis, duminică, DPA.
Armata română a efectuat în premieră trageri cu sistemul HIMARS, anunțul fiind făcut de MApN în cursul săptămânii trecute. Iar aceste lansări efectuate de Armata română au fost privite cu atenție și de către Ucraina, stat care urmează să primească sisteme similare.
Asupra orașului ucrainean Nikolaev (numit mai recent și Mikolaiv) au fost lansate rachete Kalibr și Kh-55. La rândul lor, forțele ucrainene au lansat atacuri cu aviația asupra pozițiilor rusești din regiunea Herson. Forțele ruse au lovit și un depozit de petrol în districtul Novomoskovsk, din regiunea Dnepropetrovsk.
Războiul din Ucraina ar putea dura 'ani de zile', a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Bild am Sonntag, preluat de AFP şi Reuters.
Autorităţile ucrainene au afirmat sâmbătă că se dau "bătălii feroce" în satele situate în apropierea oraşului Severodoneţk (est), pentru al cărui control trupele ruse fac mari eforturi de săptămâni, relatează AFP.
Severodonețk este unul dintre orașele din regiunea Luhansk în care au loc în prezent cele mai grele lupte. După cum informează Ministerul ucrainean de Interne, obuzierele de calibru 155 mm donate de Polonia au schimbat situația din zonă. "Ocupanții au simțit acest lucru", a declarat vineri Rostislav Smirnov, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenția de presă Ukrinform.
Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac, informează sâmbătă dpa.
Generalul american Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în timpul unei reuniuni la sediul NATO a ţărilor din "grupul de contact" înfiinţat de SUA pentru a ajuta Ucraina, ca primul sistem american de rachete HIMARS va fi transferat în Ucraina până la sfârșitul lunii iunie.
Pe reţele de socializare a fost publicat un scurt material video care prezintă modul în care mai mulţi soldații străini din Legiunea Internațională a Ucrainei au luptat împotriva forţelor ruse de ocupaţie care vor să cucerească în totalitate oraşul Severodonețk.
Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că decizia sa de a ordona ''operaţiunea militară specială'' împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere ''riscurile şi ameninţările'' la adresa Rusiei şi că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Ucraina are constant nevoie de sprijin tehnic din partea producătorilor occidentali de armament pentru a putea repara în timp util unele dintre armele pe care armata ucraineană le utilizează acum pe câmpul de luptă. Într-un interviu acordat National Defense Magazine, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Denis Sharapov, a vorbit despre cât de acerbe sunt luptele pe care Forțele Armate Ucrainene le poartă în aceste zile împotriva forţelor ruse de ocupaţie.
Ucraina a lăsat impresia că ameninţă să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu peninsula Crimeea, prin publicarea unor detalii ale acestei construcţii, transmite Agerpres, citând DPA.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat joi, în marja Summitului NATO de la Madrid, că suplimentarea trupelor aliate în România este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre.
În urmă cu câteva ore, Grecia a pregătit o scrisoare oficială prin care solicită achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35A din SUA, cu posibilitatea ca viitorul contract de achiziţie să fie suplimentat cu o cerere pentru alte 20 de aeronave de acelaşi tip.
Informația cu privire la faptul că forțele ruse au părăsit Insula Șerpilor a fost confirmată chiar de Ministerul Apărării de la Moscova.
Primul lot de rachete aer-aer de tip MICA care au trecut printr-un program de recondiționare a fost livrat forțelor armate franceze de către gigantul european MBDA.
Forțele Navale ale SUA vor comanda mai puține avioane F-35C în anul fiscal 2023 – doar nouă, decât ar putea produce compania Lockheed Martin – maxim 30. Oficialii speră să folosească diferența de bani pentru alte priorități. Anterior, anunțaseră că intenționează să achiziționeze 20 de astfel de aeronave.
Un depozit, în care se aflau 40 de tone de cereale, a fost distrus, în această dimineață, de un bombardament al trupelor ruse.
Un oficial de rang înalt al Pentagonului a confirmat miercuri că SUA sprijină pe deplin vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Forţele Aeriene Turce, la câteva ore după ce președintele turc Erdogan a acceptat să ridice amenințarea cu veto la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Forţele armate ucrainene au comunicat miercuri seara că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor, subliniind că operaţiunile de eliberare a acestui punct de importanţă strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră continuă, potrivit agenţiei de presă Agerpres, care citează agenția ucraineană Ukrinform.
În cadrul unei declarații pentru cotidianul Vzglyad, expertul militar rus Ilya Kramnik a răspuns la anunțul făcut de președintele Joe Biden la summitul NATO privind creșterea semnificativă a prezenței militare americane pe continentul european.
Acţionarii Gazprom au decis la Adunarea Generală Anuală ca grupul să nu plătească dividende pentru rezultatele din anul 2021, a informat joi compania controlată de statul rus într-un comunicat de presă, transmite Interfax.
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă şi care va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone, relatează Agerpres, care citează AFP.
Rusia reprezintă pentru NATO ''cea mai semnificativă şi directă ameninţare'', în timp ce ''politicile coercitive'' ale Chinei reprezintă provocări pentru ''interesele de securitate şi valorile'' Alianţei, notează NATO în noul său concept strategic adoptat miercuri de liderii statelor membre ale acestei alianţe, la summitul lor care are loc la Madrid, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 29.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până la sfârșitul acestui an, nava mică purtătoare de rachete Grad, Proiect 21631, clasa Buyan-M, va fi introdusă în dotarea Brigăzii 36 Vedete Purtătoare de Rachete a Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, USS Forrest Sherman (DDG 98), a sosit în portul Taranto, Italia, pe 27 iunie 2022, în vederea preluării atribuțiilor de navă amiral a Grupului Maritim Permanent al NATO (SNMG) 2.
Statele Unite au anunţat oferta câştigătoare pentru derularea programului Mobile Protected Firepower (MPF) care urmăreşte dezvoltarea şi producţia unui tanc uşor pentru armata americană. Compania General Dynamics Land Systems a primit un contract de 1,14 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tancuri ușoare pentru armata SUA. Ca parte a acestui contract, compania va începe să producă primele 96 de tancuri uşoare Griffin II, aşa cum prevede programul Mobile Protected Firepower (MPF).
Ieri după-amiază, podul peste râul Irpin din localitatea Demidov, de lângă Kiev, numit și ”podul vieții”, a fost distrus de o explozie puternică.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova din 2014, relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit Naval News.com, în ultima perioadă, Rusia este blocată în tensiuni sporite cu NATO, în primul rând, din cauza invaziei în Ucraina. Enclava Kaliningrad din Marea Baltică, relevantă din punct de vedere strategic, poate deveni un nou punct de foc între părți. Acum, Rusia desfășoară rachete anti-navă avansate în poziții de tragere din zona de coastă.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că suplimentarea prezenţei militare americane va avea un rol benefic pentru România, dar şi pentru securitatea întregii regiuni. Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la Summitul NATO de la Madrid.
NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în marja Summitului NATO de la Madrid dacă, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conflict care se desfășoară inclusiv în Marea Neagră, România va investi în Forțele Navale ori va cere dislocări de forțe din partea statelor aliate.
Dacă existau persoane care sperau că Turcia va folosi veto-ul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO pentru reprimirea în programul F-35 Lightning II, aceste speranțe au fost spulberat rapid de către Statele Unite ale Americii.
Ucraina va primi mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270, a precizat ieri guvernul norvegian. Potrivit mass-mediei ucrainene, Norvegia și Regatul Unit au convenit să coopereze pentru a furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).
Ucraina va primi alte şase obuziere PzH 2000 din Germania și Olanda, au declarat miniștrii apărării din ambele țări, potrivit Reuters.
10.000 de trupe NATO ar putea ajunge în foarte scurt timp în România. Anunţul a fost făcut chiar de Ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
În contextul internațional atât de fragil și tensionat ca generat de războiului fără precedent declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Polonia alături de România reprezintă pilonii Flancului Estic al NATO. Însă în ceea ce privește înzestrarea și implicarea industriei locale de apărare, Polonia, trebuie să recunoaștem, e mult în fața noastră.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.06.2022, un material video privind întrebuințarea de către militarii Regiunii Militare Centru a celui mai recent complex de război electronic Krasukha-S4 în timpul „operației militare speciale” din Ucraina.
Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita azi oficial Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia, scrie agenția AFP, citată de Agerpres. Anunțul privind invitația de aderare a fost făcut chiar de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Alături de Statele Unite, Germania are „cu siguranță cea mai mare contribuție” la NATO, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, anunță Reuters, agenție citată de presa din România.
Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marţi că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, în prima zi a summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, citat de Reuters, a confirmat oficial că Slovacia va achiziționa vehicule de luptă pentru infanterie de tip CV90 produse de BAE Systems.
Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi la Madrid că Spania găzduieşte un summit al NATO ''cu adevărat istoric'', într-un moment cheie al Alianţei în contextul invaziei ruse în Ucraina, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.