Marco Rubio susține că Donald Trump va abandona în curând eforturile de mediere a păcii între Rusia și Ucraina, dacă nu apar rapid semne clare că un acord poate fi încheiat, informează Reuters.
,,Suntem de acord cu privire la modernizarea avioanelor F-16 pe care ni s-a promis că le vom primi. Pentru că avem nevoie de radare mai puternice și de rachete mai bune pentru ele. Doar să ne oferi un avion care va avea un radar (n.a. cu raza de acţiune) de 60 de km, precum au MiG-urile, nu are sens", a declarat parlamentarul ucrainean.
Oficialul a subliniat că doar avioanele modernizate vor putea contracara avioanele rusești pe linia frontului și vor putea influența cursul războiului.
,,Doar așa vom putea detecta avioanele lor care aruncă bombe de 500 kg asupra militarilor noștri de pe linia frontului. În acest moment, ei (n.a. piloţii ruşi) decolează, lansează o bombă ghidată, iar noi nu o putem vedea", spune Ustinova.
Oficialul ucrainean nu a dezvăluit detaliile negocierilor cu partenerii occidentali. Ceea ce este clar, însă, este că va fi necesară o cooperare cu industria americană pentru modernizarea aeronavelor.
Potrivit lui Ustinova, noul avion poate fi așteptat în cel mai bun caz până la sfârșitul primăverii. Acest lucru se datorează perioadei lungi de pregătire a piloților, majoritatea cărora vor fi gata în prima jumătate a anului 2024.
Teoretic, timpul petrecut pentru pregătirea piloților ar trebui să fie suficient pentru a moderniza o parte din aeronavele programate pentru transferul către Ucraina.
Ca parte a asistenței militare, Ucraina urmează să primească de la partenerii săi europeni avioane de luptă F-16 Block 20 MLU, care au fost modernizate în cadrul programului Mid-Life Update la începutul anilor 2000.
Cu toate acestea, starea generală a avioanelor de vânătoare europene în contextul altor modernizări moderne nu corespunde în totalitate cerințelor actuale.
Modernizarea acestor aeronave prin instalarea unui radar AN/APG-83 modern poate fi o opțiune de luat în calcul pentru avioanele F-16 ucrainene. Noul radar va crește raza de detectare a țintelor și va oferi o probabilitate mai mare de detectare la altitudine joasă a rachetelor şi aeronavelor de dimensiuni mici.
Noul upgrade ar trebui să includă, de asemenea, adaptarea pentru utilizarea rachetelor aer-aer cu rază scurtă de acțiune AIM-9X, mai avansate, precum și a noilor rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120D ale SUA, cu o rază de acțiune de peste o sută de kilometri.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a vizitat Kievul la 20 noiembrie 2023, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina. Pentagonul a anunțat un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în timpul vizitei sale. Vizita neanunțată a lui Austin a subliniat angajamentul SUA de a oferi ajutor financiar și arme Ucrainei, dar si faptul ca avioanele F-16 nu sunt un panaceu pe frontul din Ucraina.
,,Am spus în repetate rânduri că nu există un panaceu (silver bullet) într-un astfel de conflict. Depinde cu adevărat de furnizarea capacităților potrivite și de integrarea lor într-un mod corespunzător pentru a crea efectele potrivite pe câmpul de luptă. Și astfel, fie că este vorba de F-16, de HIMARS sau de altceva, tine de un anumit mod de a folosi aceste capacități și de a le integra, de a sincroniza capacitățile pentru a crea efectul potrivit pe câmpul de luptă", a precizat Lloyd Austin.
La rândul lor, analiştii militari ucraineni de la publicaţia Defence Express au ţinut să sublinieze faptul că există o percepție greșită în societatea ucraineană conform căreia furnizarea de rachete ATACAMS înseamnă că victoria va fi "mâine", iar F-16 va fi livrat "până la prânz".
Cu toate acestea, pe lângă denumirile și caracteristicile tactice și tehnice ale fiecărui tip de armament, cantitatea de armament are o mare importanță, iar principalul lucru este ca toate armele să funcționeze împreună.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Marco Rubio susține că Donald Trump va abandona în curând eforturile de mediere a păcii între Rusia și Ucraina, dacă nu apar rapid semne clare că un acord poate fi încheiat, informează Reuters.
Cetățenii de pe teritoriul Poloniei trebuie să respecte, de vineri, o interdicție strictă privind fotografierea și filmarea anumitor obiecte considerate parte a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, tunelurile sau trenurile.
Implicate în programul GCAP, care vizează dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a 6-a, Marea Britanie, Italia și Japonia au anunțat, în decembrie anul trecut, crearea unui jont venture deținut în părți egale de BAE Systems, Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC, care reunește Mitsubishi Heavy Industries și Society of Japanese Aerospace Companies). Programul are ca obiectiv dezvoltarea unui avion de generația a 6-a prin fuzionarea programelor Tempest (al Marii Britanii) și F-X al Japoniei. Până aici totul bine, doar că se pare că au început rapid problemele în paradis.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China că furnizează arme Rusiei. Cel mai înalt oficial ucrainean a făcut această declarație joi, citând informații de la informațiile armatei.
Donald Trump a declarat joi că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski "responsabil" pentru războiul din Ucraina, continuând totodată să-l critice pe preşedintele ucrainean, informează Agerpres și AFP.
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliţiei Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intenţiile de vot înaintea primului tur ale alegerilor prezidenţiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmit Agerpres și Reuters.
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puţin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de preşedintele Donald Trump, transmite Reuters.
Rusia va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus împotriva unor ținte ruse drept o ''participare directă'' a Germaniei în conflictul din Ucraina, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, în contextul în care Berlinul semnalează că ar putea furniza această armă Kievului, transmit Agerpres și AFP.
Ce știm sigur e că România va produce muniție de 155 mm în două filiale din subordinea companiei de stat Romarm. Obuzele vor deservi obuzierelor autopropulsate K9 Tunetul pe care România le-a achiziționat recent de la gigantul sud-coreean Hanwha. Concomitent, Hanwha va ridica o fabrică în România pentru producerea obuzierelor. Dar ce facem cu muniția? Va putea industria să respecte termenii, mai ales că implicat este statul?
Vasile Bănescu, invitat special în podcastul „Obiectiv EuroAtlantic” – o ediție despre credință, propagandă și sensul Învierii în vremuri de război.
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, și emisarul special al președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, au fost primiți joi la Paris de președintele francez Emmanuel Macron pentru discuții asupra conflictului din Ucraina, în timp ce europenii încearcă să-și facă auzită vocea în tratativele despre o încetare a focului care nu înregistrează progrese, transmit Agerpres și AFP.
Germania este țara lui ”se poate”, iar oficialii se adaptează din mers: inima industriei germane, sectorul auto, este reprogramată din mers pentru a ajuta la accelerarea industriei de apărare. De asemenea, giganții din domeniul militar vor să extindă RAPID facilitățile existente.
Danemarca, țară membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dorește să-și trimită soldații în Ucraina pentru antrenament începând din această vară.
Dronele ucrainene au lovit miercuri baza Brigăzii ruse 112 de rachete din orașul Shuya, relatează presa ucraineană și rusă.
Avioanele F-35 olandeze, utilizând un gateway (interfață sau poartă electronică) de comunicații dezvoltat de Lockheed Martin, au partajat date clasificate cu un sistem olandez de comandă și control pentru a realiza lovirea unei ținte terestre în timpul exercițiului NATO Ramstein Flag de la începutul acestei luni, a anunțat Lockheed Martin, pe 15 aprilie.
O delegație ucraineană a sosit la Paris pentru discuții cu reprezentanții SUA și ai Europei. Acesta include miniștrii de externe și miniștrii apărării, scriu agențiile de presă.
O explozie, survenită pe 16 aprilie, a distrus o clădire de la fabrica Northrop Grumman Innovation Systems din Promontory, Utah, unde compania produce motoare cu combustibil solid pentru rachete.
România are planuri ambițioase pentru înzestrarea armatei, dar rămâne de văzut câte dintre acestea se vor concretiza. Până acum, barierele birocratice, politice și legislative au făcut ca o serie de proiecte majore pentru Armata României să se amâne cu anii.
Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezenţa militară americană în ţara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate şi adaptate permanent la evoluţiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării.
Ucrainenii au dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Bars, care este un hibrid între o rachetă de croazieră și o dronă.
Kremlinul a afirmat miercuri că 'nu este pregătit' să spună când va expira moratoriul fragil privind atacurile asupra infrastructurii energetice, convenit cu Kievul sub presiunea Washingtonului, relatează Agerpres și AFP.
Forțele paramilitare de Sprijin Rapid (RSF) din Sudan au anunțat formarea unui guvern alternativ, la doi ani de când țara se confruntă cu un război brutal care a făcut zeci de mii de morți și a declanșat ceea ce Națiunile Unite numește “cea mai mare criză umanitară”.
Aviația militară de azi a SUA operează 142 de bombardiere și puțin peste 2.000 de avioane de vânătoare. Mult sub perioada de glorie, de apogeu, dar din punct de vedere tehnologic SUA sunt vârf de lance. În timpul Războiului Rece, când SUA erau pregătite pentru un conflict cu Uniunea Sovietică, Forțele Aeriene Americane dețineau 422 de bombardiere și peste 4.000 de avioane de vânătoare. Problemele însă nu sunt cu numărul de avioane.
Marea Britanie dorește să încheie un acord de apărare cu UE pe fondul politicilor tensionate ale președintelui american Donald Trump. Regatul Unit caută acces la noul fond de apărare al UE.
Doi soldați chinezi, a căror capturare a fost anunțată de Ucraina săptămâna trecută, și-au avertizat luni compatrioții să nu se alăture războiului din Ucraina de partea Rusiei.
În timpul negocierilor, Statele Unite au redus semnificativ estimarea cuantumului ajutorului acordat Ucrainei, evaluat inițial la peste 300 de miliarde de dolari.
Hanwha Aerospace România a semnat un memorandum trilateral pentru colaborare în domeniul tehnologiei de apărare și al forței de muncă cu Universitatea Politehnica București și Universitatea Națională Pusan.
Directorul Serviciului de Informații Externe din Rusia SVR(), Serghei Narîșkin, a acuzat Polonia și statele baltice că ”zăngănesc armele”.
Franța a anunțat pe 15 aprilie că va expulza 12 membri ai personalului diplomatic și consular algerian și și-a rechemat ambasadorul din Alger, adâncind criza care amenință să anuleze luni de încercare de reconciliere între cele două țări.
Chiar dacă noi oamenii nu vedem legăturile dintre lucruri, nu înseamnă că aceste legături nu există. Este doar o incapacitate a noastră de a înțelege mai profund realitatea fie pentru că deocamdată nu avem instrumentele necesare, fie pentru că am obosit să gândim creativ devenind ignoranți.
Iranul trebuie să înceteze complet toate activitățile de îmbogățire a uraniului dacă dorește să ajungă la un acord cu Statele Unite, a declarat marți emisarul președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, clarificând afirmații făcute cu o zi înainte, relatează Agerpres și AFP.
Propagandiștii ruși au publicat un material video în care apar operatori de drone FPV care stau întruna dintre clădirile de birouri ale centrului de afaceri Moscow City și coordonează atacuri de la distanţa asupra Ucrainei. Potrivit presei ruse, „o dronă de atac FPV controlată de la Moscova a lovit pentru prima dată o facilitate militara a forțelor armate situată în Ceasiv Iar.