Ucraina primește primul ajutor de 1.5 miliarde de euro din activele înghețate ale Rusiei. Moscova amenință UE cu acțiuni în instanță
Uniunea Europeană a anunțat vineri că a transferat Ucrainei un ajutor de 1,5 miliarde de euro, reprezentând prima tranșă din veniturile generate de activele rusești blocate după declanșarea războiului, informează Agerpres, care citează AFP.
După invadarea Ucrainei de către forțele ruse în februarie 2022, UE a blocat active în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro aparținând Rusiei. Aproximativ 90% din aceste active se găsesc în Belgia, unde se află sediul depozitarului internațional de fonduri Euroclear.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit în luna mai să utilizeze dobânzile generate de activele blocate ale băncii centrale a Rusiei. Se estimează că aceste dobânzi vor aduce între 2,5 și 3 miliarde de dolari anual, fonduri care vor fi folosite pentru înarmarea Ucrainei și pentru reconstrucția țării după război.
„UE rămâne alături de Ucraina. Astăzi transferăm 1,5 miliarde de euro provenind din activele ruse imobilizate către apărarea și reconstrucția Ucrainei”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat preluat de AFP. „Nu există simbol mai bun sau utilizare mai bună a banilor Kremlinului decât dirijarea lor către transformarea Ucrainei și a întregii Europe într-un loc de trai mai sigur”, a adăugat ea.
Fondurile rusești rămân blocate, însă dobânzile generate vor merge în proporție de 90% către Instrumentul European pentru Pace (IEP), utilizat de UE pentru intervențiile în conflicte, în special pentru furnizarea de armament. Restul de 10% vor fi alocate către Instrumentul separat al UE pentru Ucraina, creat pentru susținerea necesităților de reconstrucție post-conflict.
Premierul ucrainean Denis Șmîgal a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijin: „Mulțumesc doamnei von der Leyen și UE pentru sprijinul neabătut și pentru această contribuție semnificativă la apărarea și reconstrucția Ucrainei”, a comunicat el pe rețelele sociale.
Ministerul Apărării de la Kiev a reacționat printr-un mesaj similar: „Suntem recunoscători UE pentru parcurgerea acestei etape vitale. Acest transfer ne va ajuta să ne întărim capacitățile de apărare.”
Rusia a considerat decizia de la Bruxelles „ilegală”. „Este, bineînțeles, un motiv pentru a acționa judicios ca reacție la astfel de decizii ilegale implementate de Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News