Ucraina, scut pentru Europa. Concluzie a Platformei Crimeea de la București: Armata ucraineană a oprit tăvălugul rus
Conferința privind securitatea regiunii Mării Negre, organizată sub egida Platformei Internaționale Crimeea, a adus la București majoritatea statelor care se opun agresiunii militare nejustificate și ilegale a Rusiei din Ucraina.
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Având o Rusie hiper-agresivă la porțile lumii libere, ”Europa & friends” trebuie să acționeze ca planul lui Putin să nu reușească.
”Alianța trebuie să aibă o acțiune unitară și consistentă”, declara ministrul român al apărării Angel Tîlvăr, prezent și el la Conferința privind securitatea regiunii Mării Negre.
Conferința privind securitatea regiunii Mării Negre, București, 13 aprilie - Oleksii Reznikov, Angel Tîlvăr
Dincolo de propunerile mai mult sau mai puțin realizabile, cum ar fi integrarea apărării antiaeriene și antirachetă ucrainene cu sistemele aliaților NATO din Marea Neagră sau Marea Baltică, s-a discutat mult despre rolul crucial jucat de Marea Neagră în noua arhitectură de securitate europeană.
Cuvântul de ordine e unitatea. NATO trebuie să protejeze întregul flanc estic, iar acest lucru trebuie să fie foarte clar, în special pentru Rusia. Nu trebuie să existe zone cu un nivel mai ridicat de prioritizare în flancul estic al NATO, declara și Tobias Lindner, ministru de stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei. "Trebuie sa subliniem că zona baltică, zona de nord a flancului estic sunt protejate în aceeași măsură ca regiunea Mării Negre”, a explicat oficialul german.
Agresiunea militară rusă a schimbat definitiv geopolitica internațională, crede ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov. După invazia rusă a Ucrainei, nici o singură țară nu va renunța la armele sale nucleare; dimpotrivă, țările se vor strădui să le obțină, a declarat de ministrul.
Republica Moldova a fost o țintă a războiului hibrid purtat de Rusia, iar anul trecut, acțiunile de destabilizare împotriva Chișinăului au crescut exponențial, a declarat ministrul moldovean de externe Nicu Popescu, iar sacrificiul militarilor ucraineni este motivul pentru care Republica Moldova nu este în pericol imediat de a suferi o agresiune militară din partea Rusiei, mai adaugă acesta. ”Ucraina a ținut tancurile rusești departe de granița noastră”.
”Marea Neagră este oglinda viitorului pentru regiune”, remarca și ministrul Aurescu
Foto: Ucraina și regiunea Mării Negre / Encyclopedia Britannica
Deși nerostit de nimeni, pericolul ca Rusia să ajungă la gurile Dunării nu a trecut, iar un asemenea scenariu ar însemna un adevărat coșmar geo-strategic în primul rând pentru România, care ar fi nevoită să împartă o graniță comună sensibilă cu Federația Rusă.
Un aspect remarcat de mai mulți vorbitori este că centrul de greutate geo-strategic al Europei s-a deplasat în zona de est a Europei, iar regiunea Mării Negre joacă un rol vital pentru securitatea euroatlantică.
”Marea Neagră este oglinda viitorului pentru statele din regiune. Poziția României e clara: Marea Neagră este extrem de importantă pentru securitatea regională”, iar consolidarea Ucrainei înseamnă consolidarea României, declara și ministrul Aurescu.
Oleksii Reznikov, Angel Tîlvăr, Emine Djaparova și Bogdan Aurescu
”Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne doar aici, se răsfrânge și în Mediterană, Adriatică și dincolo. De asta acțiunile iresponsabile ale Rusiei influențează profund securitatea întregii Alianțe Nord Atlantice”, a comentat și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Rusia nu trebuie să rămână nepedepsită
Foto: Pictură murală în Kiev - despre Rusia
Rusia trebuie să primească un semnal puternic. Este nevoie de o acțiune hotărâtă și rapidă pentru a evita ca Rusia să poată culege dividente în urma agresiunii ilegale, iar pentru asta avem nevoie ca Rusia să piardă acest război, a explicat și Iulian Chifu, consilier al premierului României. ”Altfel, se va crea un precedent în care o țară poate smulge teritorii de la vecinul său. Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile cauzate, pentru crimele de război și trebuie să nu mai poată folosi instrumentul războiului pe viitor”.
În opinia lui Chifu, pe termen scurt, trei aspecte sunt esențiale: reziliența Ucrainei, reziliența Vestului (afectat de oboseala cauzată de sprijinul umanitar, militar și financiar pentru Ucraina) și capacitatea Ucrainei de a avea o contraofensivă eficace.
”Dacă îngăduim unei puteri imperiale să să smulgă teritorii de la o țară independentă, suntem condamnați. Ce se întâmplă în Europa, se poate întâmpla și în Asia. Ce se întâmplă în Marea Neagră, se poate întâmpla oricând în Oceanul Pacific sau în altă parte”, a arătat Geoană, făcând trimitere la acțiunile asertive ale Chinei în privința Taiwanului.
Singura garanție de securitate pentru Ucraina rămâne NATO, remarcă Iulian Chifu. ”După lecțiile învățate din Memorandumul de La Budapesta (prin care Ucraina a fost de acord să renunțe la arsenalul nuclear sovietic, staționat pe teritoriul său n.r.), nu cred că putem gândi un alt tip de garanții de securitate pentru Ucraina în afară de aderarea la NATO”, conchide consilierul premierului României.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News