Liderul rus Vladimir Putin a ordonat ca regiunea Kursk să fie readusă sub control rusesc până pe 20 ianuarie, ziua învestirii președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Pe 20 martie, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat cererea de demisie din mandatul de deputat a generalului-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski, pe care acesta o înaintase pe 17 martie.
Potrivit mass-media ucrainene, Zabrodski - fost comandant al Trupelor de Desant în perioada 2015 – 2019, a demisionat fiindcă urmează să fie numit în funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene. Dacă numirea se va finaliza, Zabrodski devine al doilea în ierarhia militară ucraineană după generalul Valeri Zalujnâi.
Foto: Evhen Moisiuk
Momentan funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene este deținută, din 28 iulie 2021, de generalul-locotenent Evhen Moisiuk.
Moisiuk, în vârstă de 43 de ani, originar din Cernăuți, este un militar foarte apreciat și decorat pentru fapte de mare curaj și profesionalism, inclusiv cu cea mai recent înființată dinstincție de război - Crucea Meritului Militar, care este a treia ca valoare în Ucraina după ordinele „Steaua de Aur” și ”Erou al Ucrainei”. Se remarcă faptul că distincția Crucea Meritului Militar, înființată pe 5 mai 2022, a fost acordată pentru prima dată pe 6 mai generalului Valeri Zalujnîi, iar a doua persoană care a primit-o, tot pe 6 mai, a fost chiar Evghen Moisiuk.
Între 2019 și 2021, Moisiuk a fost comandantul Trupelor de Desant, succedându-I chiar pe Zabrodski, iar în luptele din Donbas s-a remarcat la aeroportul Donețk în 2014 - 2015, considerat mult timp cel mai fierbinte punct al frontului.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov, menționa pe 4 aprilie 2022, ”câțiva ucraineni speciali”, printre care și Moisiuk, pentru că își fac treaba foarte bine la conducerea forțelor armate
Despre generalul Moisiuk se pot spune în continuare multe lucruri foarte bune și este, cu siguranță, unul dintre marii patrioți ai Ucrainei. Cu toate acestea, urmează să fie schimbat din funcție, dacă nu cumva s-a înființat un al doilea post de locțiitor al lui Zalujnâi, în care să fie numit Zabrodski.
În vremuri de război, schimbarea generalilor din funcție reprezintă o ultimă măsură, dictată doar de forța împrejurărilor, deoarece dacă nu este bine calculată are efecte adverse devastatoare asupra propriilor militari.
Înainte ca generalul-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski să-și dea demisia din parlament, în Ucraina au avut loc o serie de evenimente declanșate de un interviu acordat publicației Washington Post de un comandant de batalion ucrainean din linia întâi.
În interviu, ofițerul a prezentat unele îngrijorări privind situația de pe câmpul de luptă, fapt care a generat nemulțumiri la vârful armatei ucrainene.
Pe 13 martie, Washington Post a publicat articolul cu titlu ”Ucraina duce lipsă de trupe calificate și de muniții pe măsură ce pierderile și pesimismul cresc”, în care era prezentat, în principal, un interviu luat unui comandant de batalion ucrainean din Brigada 46 de Asalt Aerian.
Ofițerul ucrainean, cu pseudonimul Kupol, unul dintre supraviețuitorii din linia întâi de mai bine de un an de la începerea războiului, trăgea un semnal de alarmă privind slaba calitate a recruților, care iau locul celor uciși sau răniți.
După un an de război, batalionul său este de nerecunoscut, a spus Kupol. Din cei aproximativ 500 de soldați, aproximativ 100 au fost uciși în acțiune și alți 400 au fost răniți, ceea ce a dus la o schimbare completă, el rămânînd singurul profesionist.
Unitatea comandată de Kupol s-a retras din Soledar, în estul Ucrainei, în timpul iernii, după ce a fost înconjurată de forțele ruse, care au capturat ulterior localitatea. „Primesc 100 de soldați noi”, a spus Kupol, care are gradul de locotenent-colonel. „Nu îmi lasă timp să îi pregătesc. Ei (șefii) spun: „Ia-i în luptă”. Pur și simplu aruncă totul și fug. Asta este. Înțelegi de ce? Pentru că soldatul nu trage. Îl întreb de ce, iar el îmi spune: „Mi-e frică de sunetul împușcăturii”. Și din anumite motive, nu a aruncat niciodată o grenadă. … Avem nevoie de instructori NATO în toate centrele noastre de instruire, iar instructorii noștri trebuie să fie trimiși acolo, în tranșee. Pentru că au eșuat în sarcina lor”.
Un alt militar ucrainean preciza tot pentru Washington Post că bombardamentele sunt atât de intense, încât permanent există soldați care au atacuri de panică, iar ceilalți sar pe ei și îi imobilizează pentru a nu fugi din tranșee. Alții au reușit să fugă. „Nu îi învinovăţesc”, a spus el. „Erau atât de confuzi.”Pe lângă slaba pregătire a recruților, Kupol a mai ridicat și problema înzestrării cu muniția de bază pentru armamentul ușor de infanterie, inclusiv grenadele de mână și a cele de aruncător. „Ești în prima linie”, a spus Kupol. „Ei vin spre tine și nu ai cu ce să tragi”.
Kupol și-a exprimat și unele temeri privind succesul preconizatei contraofensive ucrainene, dar speră că forțele ucrainene pregătite de Washington și rezerva creată pentru contraofensivă vor avea mai mult succes decât soldații neexperimentați care se află acum pe front sub comanda sa. „Există întotdeauna credința într-un miracol”, a spus el. „Fie va fi un masacru și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesională. Există două opțiuni. Va fi o contraofensivă în orice caz”. Conducerea Forțelor Armate ucrainene reacționează prin înlăturarea militarului combatant din funcție, ceea ce duce la un val de nemulțumire preluat de presă.
Dacă articolul din Washington Post ar fi fost interpretat la Kiev doar ca un semnal de alarmă pentru a se reacționa în direcția îmbunătățirii situației, ieșirea în mass-media a comandantului de batalion putea fi capitalizată pentru intensificarea campaniei de sprijin extern a Ucrainei.
Este război, iar muniția nu ajunge mereu la timp în linia întâi. Camionul este bombardat sau are o pană, orice se poate întâmpla, deși pentru cei din prima linie nu contează aceste explicații. Recruții cu câteva luni de instrucție nu se vor putea ridica niciodată la nivelul profesioniștilor (există și excepții), în orice armată din lume. Comandanții din linia întâi vor mereu mai mult sprijin, deoarece oricât de tari ar fi, sunt erodați psihic în orice secundă și au o evaluare diferită față de cei care concep operațiile. Absolut totul era scuzabil. Și reacția de frustrare a comandantului de batalion ucrainean și problemele de organizare și pregătire ale Forțelor Armate ucrainene aveau circumstanțe atenuante, mai ales dacă se câștigă războiul.
Dar câteva zile mai târziu după publicarea interviului, conducerea Trupelor de Desant nemulțumită de atitudinea locotenentului-colonel Anatoly Kozel, prezentat de Washington Post sub pseudonimul Kupol, a decis să-l transfere la un centru de pregătire pe funcția de locțiitor comandant de batalion, potrivit publicației ucrainene Informator. Pus în fața acestei decizii, Kupol și-a înaintat raportul de demisie din Forțele Armate.
În plus, potrivit lui Kupol, generalul-maior Mirgorodsky, comandantul Trupelor de Desant și locțiitorul comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Evghen Moisiuk au făcut presiuni asupra lui să meargă la noul post. „Domnul Mirgorodsky m-a sunat pentru o conversație sâmbătă și a spus: „Ei bine, dacă sunteți atât de deștept, acordați un interviu, veți merge la centrul de formare”.
Cei de la Washington Post regretă dezvoltarea ulterioară a evenimentului. ”Am fost în contact cu Kupol. Confruntat cu un transfer, el a decis să-și părăsească postul. O evoluție cu adevărat nefericită pentru un comandant cu experiență care a vorbit pentru că dorea să vadă schimbări pozitive în forțele armate ale Ucrainei”, a precizat pe Twitter Izabel Khurshudyan, editor-șef al biroului ucrainean de la „The Washington Post”, citată de Pravda.
I’ve been in contact with Kupol. Facing reassignment, he has decided to leave his post. A really unfortunate development for an experienced commander who was speaking out because he wanted to see positive change in Ukraine’s armed forces.
— Isabelle Khurshudyan (@ikhurshudyan) March 16, 2023
Pe pagina de Facebook a lui Kupol, mai mulți militari și veterani își exprimă sprijinul pentru acesta, potrivit publicației ucrainene Informator.
”Nu este opinia unui pseudo-expert despre „două sau trei săptămâni”. Aceasta este o părere echilibrată a unui expert profesionist de top. Un om care se bucură de respectul absolut și necondiționat al subordonaților săi și al tuturor celorlalte unități care se intersectează cu el. Acești oameni nu sunt roșii fără drept de vot. Ei și-au câștigat dreptul la evaluări și opinii cu sânge, sudoare și ani de război. Și nu există un alt timp, mai reușit, pentru a-l exprima decât acum - în timpul acestui război. Altfel vom pierde…”, a precizat Vladimir Shevchenko, veteran din Brigada 46 și proprietar al Veterano Coffee din Kiev.
„Dacă societatea înghite asta, dacă armata înghite asta, un număr mare de profesioniști militari vor trimite totul în iad și vor părăsi armata prin orice mijloace…, a postat un alt militar din Brigada 46.
Kupol este susșinut inclusiv de cunoscutul jurnalist Iuri Butusov, redactor la publicația ucraineană Cenzor.
”Toate acestea sunt adevărate. Și toate acestea se discută în armată. Acest realism este necesar pentru formarea unei imagini obiective. Trebuie să ne dăm seama de insuficiența eforturilor de pregătire și organizare a trupelor noastre”, a precizat Butusov pe pagina sa de Facebook, cu referire la articolul din Washington Post.
”Dacă înlăturarea are loc, înseamnă că actuala armată va pierde un comandant de calitate, capacitatea de luptă a batalionului și a brigăzii în ansamblu se va reduce semnificativ, o echipă coerentă va fi subminată”, a adăugat Butusov cu privire la posibila plecare din armată a lui Kupol.
”Sper ca, conducerea să ia în considerare situația, iar „Kupol” să fie menținut în funcție, recunoscut pentru drumul său de luptă cu premiile corespunzătoare, iar cuvintele sale vor primi o evaluare justă. Trebuie să învingem Rusia atât pe front, cât și în mintea noastră - și în loc să ne ținem gura, trebuie să începem să gândim și să acționăm pentru a ne îmbunătăți zilnic”, a încheiat Butusov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Liderul rus Vladimir Putin a ordonat ca regiunea Kursk să fie readusă sub control rusesc până pe 20 ianuarie, ziua învestirii președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Pe data de 5 noiembrie un bloc din Belgorod, Rusia, a fost lovit de o dronă. La momentul respectiv autoritățile ruse au acuzat Ucraina de „crime de război” și atacuri asupra populației civile. Guvernatorul rus al regiunii a fost cel care a declarat în primă fază că drona care a lovit blocul a fost una ucraineană.
Pierderile suferite de forţele ruse în Ucraina au atins un nivel record de 1.770 militari pierduţi într-o singură zi, potrivit cifrelor publicate de Kiev pe 11 noiembrie. Totalul depășește recordul anterior de 1.740 din 13 mai. Potrivit Statului Major al forțelor armate ucrainene, totalul pierderilor, în materie de trupe, se ridică acum la 710 660.
Libanul a anunțat, duminică, că intenționează să consolideze desfășurarea armatei în sudul țării, care a asistat de mai multe săptămâni la bombardamente violente israeliene asupra locațiilor Hezbollah. Ministrul libanez de externe, Abdullah Bouhabib, a declarat în discursul său la reuniunea ministerială arabo-islamică de la Riad: "Guvernul libanez a decis să recruteze și antreneze aproximativ 1.500 de soldați în vederea trimiterii a 5.000 de militari suplimentari, pentru a se alătura celor aproximativ 4.500 deja prezenți în această regiune".
Australia va furniza un număr important de tancuri M1A1 Abrams către Ucraina. Chiar dacă sunt într-o versiune mai veche, blindatele reprezintă o importantă gură de oxigen pentru forțele armate ucrainene.
Potrivit cotidianului american The Washington Post, care citează surse din Ucraina și SUA, Forțele Armate ale Federației Ruse au format o grupare militară puternică în regiunea Kursk, de 50.000 de militari, care include și trupele nord-coreene.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin. Cei doi au vorbit joi, 7 noiembrie, despre războiul din Ucraina, a raportat Washington Post.
T-90M Proryv e cel mai avansat tanc rus, exceptând „fantoma” T-14 Armata. T-90M a fost folosit intens pe câmpul de luptă din Ucraina, unde a suferit inclusiv pierderi. Însă T-90M e de departe cel mai capabil tanc pe care ocupantul rus îl are azi la dispoziție.
Potrivit unui bilanț prezentat în această dimineață de reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în cursul nopții de 10.11.2024, trupele ruse au întrebuințat un număr record de atacuri cu drone de tip Shahed (Geran-2) și de tip necunoscut asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.
Ministrul irakian al Apărării discută cu omologul său saudit un mecanism de instruire comună între forțele celor două țări, ca parte a eforturilor de a întări stabilitatea în regiune și de a face față provocărilor comune de securitate.
Fondatorul SpaceX, antreprenorul american Elon Musk, a participat la conversația telefonică dintre câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, Donald Trump, și șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, după cum a informat vineri, 8 noiembrie, publicația online Axios, citând doi interlocutori familiarizați cu conținutul conversației dintre cei doi lideri.
Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, crede că Trump va depune eforturi pentru a pune capăt războiului din Ucraina și va încheia un acord cu Putin, dar este puțin probabil ca acordul să fie în interesul Europei și al ucrainenilor.
În ultimele luni ale mandatului său Joe Biden a decis să permită contractorilor americani din industria de apărare să opereze în Ucraina pentru a asigura întreținerea și repararea echipamentelor militare furnizate de Pentagon, potrivit unor oficiali americani citați de Reuters, notează Agerpres. Această schimbare politică semnificativă are ca scop susținerea eforturilor de apărare ale Ucrainei în conflictul cu Rusia.
Serviciile de informații ucrainene spun că au analizat componentele găsite în urma prăbușirii dronei ruse S-70, care a fost lovită intenționat de o rachetă lansată de avionul rusesc Su-57.
Forțele ruse, probabil cu sprijinul soldaților nord-coreeni, au întețit atacurile asupra pozițiilor ucrainene din regiunea Kursk a Federației Ruse.
Armata ucraineană a lovit cu dronele sale o rafinărie de petrol rusă din regiunea Saratov, unde a izbucnit un incendiu, a informat guvernatorul regiunii, Roman Busargin, potrivit căruia nu sunt victime.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la Budapesta, că soldaţi nord-coreeni, care se află în regiunea rusă Kursk, potrivit Kievului şi Occidentului, "au luat parte la lupte" alături de trupele ruse şi au suferit "pierderi" în ciocnirile cu forţele ucrainene, relatează Agerpres, AFP şi Reuters.
Câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, care a promis că va pune capăt conflictului din Ucraina, determină conducerea de la Kiev să caute noi soluții pentru a-și îmbunătăți poziția în perspectiva unor posibile negocieri cu partea rusă. Potrivit canalului ucrainean de pe rețeaua de socializare Telegram “Legitimny”, care citează „o sursă bine informată”, biroul lui Zelenski ia în considerarea opțiunea unei noi ofensive. Informația e publicată și de canalele de propagandă rusești, inclusivi Topwar, un portal de propagandă pro-război. Interesant e că și Forbes are un scenariu asemănător.
De la începutul războiului și până în prezent, Polonia a furnizat Ucrainei 324 de tancuri, 400 blindate de luptă pentru infanterie BMP-1, 14 avioane MiG-29, precum și alte echipamente extrem de valoroase care au permis forțelor ucrainene să țină frontul.
NATO a încercat joi, la Budapesta, să şi-l ralieze pe viitorul preşedinte american Donald Trump în faţa ameninţării ruse, subliniind că atragerea Coreei de Nord în războiul din Ucraina a schimbat situaţia, inclusiv pentru SUA, relatează Agerpres, care citează AFP.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 06.11.2024, că pierderile trupelor ucrainene în timpul ostilităților din regiunea Kursk au depășit 30.000 de militari.
De-a lungul campaniei pentru Casa Albă, Trump a criticat modul în care Biden a gestionat situația din Ucraina, avertizând că aceasta a făcut mai probabil un al treilea război mondial și susținând că ar putea rezolva rapid conflictul, aducând ambele părți la masa de negocieri, fără însă a dezvălui cum ar face acest lucru. „Nu vă pot oferi acele planuri pentru că, dacă vi le dau, nu voi mai putea să le folosesc”, a declarat Trump în timpul campaniei, când, de fapt, apropiații săi confirmau că nu a fost stabilit un plan specific de pace, nici măcar privind modul în care Trump îi va convinge pe Putin și Zelenski să stea la aceeași masă și să negocieze.
Miercuri dimineață, armata ucraineană a reușit să lovească pentru prima dată flota rusă în Marea Caspică. Atacul efectuat de drone kamikaze ar putea fi începutul unei noi serii de lovituri îndreptate împotriva transporturilor de arme iraniene.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol spune că țara sa își ajustează procedura actuală din cauza implicării soldaților nord-coreeni, de partea Rusiei, în luptele de la granița Ucraina.
Bill Clinton, președintele american care a organizat summitul de la Camp David în anul 2000 unde a reușit să îi aducă la aceeași masă pe liderul palestinian Yasser Arafat și premierul israelian Ehud Barak, a vorbit despre propunerea pe care SUA și Israelul au înaintat-o palestinienilor la momentul respectiv pentru a-și forma un stat. Propunere la care, spune Bill Clinton, Yasser Arafat a spus „da”, dar în cele din urmă nu a acceptat-o.
Rusia vrea să profite de deruta post-electorală a Ucrainei și alimentează zvonurile privind o posibilă ofensivă în sud . Ucrainenii spun că sunt pregătiți.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, pentru că “și-a pierdut încrederea” în el, potrivit unei declarații venite marți, 5 noiembrie, din partea biroul primului ministru.
Dronele de atac au lovit o unitate militară și o fabrică de apărare din orașul Kaspiysk, Daghestan. Acest lucru a fost relatat de ediția rusă a revistei Astra. Potrivit autorităților locale, orașul a fost atacat de mai multe drone, dintre care una a lovit teritoriul unei unități militare situate în interiorul orașului. O altă dronă a fost interceptată.
Drona explozivă din clasa Shahed pare să fi devenit una dintre armele pe care Rusia se bazează pentru a câștiga războiul cu Ucraina. În perioada august – septembrie, forțele ruse au intensificat întrebuințarea UAV-urilor Shahed la un nivel greu de imaginat în urmă cu o jumătate de an.
Trupele ucrainene care luptă în regiunea Kursk din Rusia au un avantaj pe care nu l-au avut până acum în războiul cu Rusia, spun experții. Este vorba despre o mult mai mare libertate de mișcare operațională, care este oferită ucrainenilor de faptul că nu trebuie să apere orașele individuale.
Ministerul francez de Externe a confirmat capacitatea Ucrainei de a lansa rachete franceze către teritoriul rus. Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a declarat pentru BBC că nu există „linii roșii” în sprijinirea Ucrainei.
La 21 noiembrie, la primele ore ale dimineții, Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală împotriva Ucrainei, fără să aibă un focos nuclear. Rusia a mai atacat Ucraina de multe ori cu arme care pot transporta un focos nuclear și chiar a lansat rachete cu un ''focos nuclear simulat''. Dar ultimul atac a fost special. Această rachetă, pe care experții o numesc Rubizh, iar Putin o numește Oreshnik, a avut un efect sonor și vizual puternic. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, racheta a fost lansată din regiunea Astrakhan din Rusia. Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă balistică aeriană și mai multe rachete de croazieră.
Un nou material video va deveni probabil viral pe internet și pe rețelele de socializare în următoarele zile. Un tanc T-90M Proryv al armatei ruse a fost aruncat în aer într-un mod extrem de brutal, turela sa fiind proiectată în aer ca o rachetă, atingând o înălțime estimată la 20-30 de metri.
O analiză cuprinzătoare a Pentagonului privind testele efectuate pe avionului de luptă F-35 produs de Lockheed Martin arată că în cei șase ani de teste au fost înregistrate probleme de fiabilitate și întârzieri în întreținere, nereguli la sistemele de armament și situații încă nerezolvate, privind capacitatea de apărare cibernetică.
Potrivit Caspic Policy Center, cu sediul la Washington, NATO ar trebui să acorde o atenție mai mare rutelor din Marea Caspică și de pe Canalul Volga-Don, unde oportunitățile de intervenție militară ale alianței sunt încă limitate.
Ministerul croat al Apărării a semnat un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru achiziționarea de drone de luptă Bayraktar TB2.Croația achiziționează Bayraktar TB2. Dronele vor fi și în dotarea Forțelor Aeriene ale României
Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat în a treia lectură bugetul pentru anul viitor.
Ucraina mai controlează 800 de kilometri pătrați în regiunea rusă Kursk, cu 40% mai puțin decât cei 1.376 km cuceriți la începutul incursiunii din august, spune o sursă de la Statul Major ucrainean.
Grecia plănuiește modernizarea armatei sale, în primul rând prin achiziția de noi avioane F-35 americane și Rafale, de producție franceză, dar și prin dezvoltarea unui sistem antiaerian.
Rusia și-a atins scopul. Lovitura cu racheta balistică Oreshnik cu rază de aproximativ 5.000 de km, lansată asupra Ucrainei pe 21 noiembrie, a fost privită cu îngrijorare în Occident, de unde vine tot ajutorul pentru Ucraina. Conducerea rusă continuă să glorifice racheta balistică Oreshnik și este foarte posibil ca aceasta să-și repete lansarea în zilele următoare, potrivit analiștilor Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Secretarul general al NATO, Mark Rutte , s-a întâlnit cu președintele proaspăt ales al SUA, Donald Trump. Întâlnirea a avut loc la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a NATO.
Capturarea mai multor sate din apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din Ucraina, raportată de comandanții ruși către superiori, s-a dovedit a fi o minciună. ”Succese” similare au fost raportate și la Torske.
Zilele trecute, două cabluri de fibră optică îngropate pe fundul Mării Baltice au fost avariate tocmai în timp ce deasupra lor se afla o navă chineză cu un căpitan rus.
Industria de apărare din Ucraina reușește ca în plin război împotriva unui adversar cu capacități economice, industriale, militare și demografice mult mai mari, să facă față și să producă în Ucraina tehnică, dar și muniție. Ucrainenii au nevoie de parteneriate pe termen lung cu state aliate, care să aibă și o componentă de finanțare, pentru ca producția să fie sustenabilă. Pentru că, cu alte cuvinte, industria are capacitatea de a produce mai mult decât poate Kievul cumpăra.
Un nou raport privind strategia nucleară a Statelor Unite, sosit în ultimele zile la Congresul SUA, avertizează împotriva impredictibilității Rusiei, a arsenalul în creștere al Chinei și a pericolelor din Iran și Coreea de Nord.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat, pe 22.11.2024, că trupele ruse nu au întrebuințat în Ucraina o nouă rachetă balistică hipersonică de tip Oreshnik, așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, cu o zi înainte, ci o rachetă balistică a complexului de rachete Kedr.
Evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, a declarat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraş ucrainean, relatează Agerpres și Reuters.
Avionul de luptă Northrop F-20 Tigershark este adesea considerat „cel mai bun avion de luptă care nu a fost construit niciodată.”
Medierea asigurată de Sultanatul Oman și Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Maroc, confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ismail Baghaei, a iritat Algeria care și-a activat diplomația pentru a bloca o reconciliere ce ar normaliza legăturile dintre cele două state islamice.
Deși, din punct de vedere al amenințării nucleare, Rusia reprezintă pericolul cel mai acut pentru Statele Unite, potențialul nuclear al Chinei este cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung, declară oficialii americani.
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre începând de anul viitor și strânsa cooperare între România și Ungaria în plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orbán.
Austria a renunțat la blocajul pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Acesta pare să fie mesajul care reiese din declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
Racheta balistică cu rază de acțiune intermediară cu care Rusia a atacat Ucraina a fost creată pe baza rachetei rusești RS-26 Rubizh.
Implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est în războiul din Ucraina devine tot mai evidentă.
Premieră neagră pentru Armata lui Kim din Ucraina - un ofițer superior din Armata nord-coreeană (posibil, chiar unul dintre cei trei generali trimiși de Kim în zona de război) a fost rănit în regiunea Kursk, în urma unui recent atac cu rachetă Storm Shadow, efectuat de Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Președintele american Joe Biden s-a alăturat acelor lideri care au condamnat mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării Yo'av Galant din cauza presupuselor crime de război comise în Fâșia Gaza.
Thales și MBDA, doi dintre cei mai importanți producători din industria de apărare din Franța, lucrează prin intermediul joint-venture-ului EUROSAM pentru a convinge Grecia să adopte sistemul de rachete de apărare antiaeriană SAMP/T.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Marea Britanie este pregătită să își trimită soldații să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară NATO de pe flancul estic al alianței, a declarat Rob Magowan, șeful adjunct al Statului Major al Apărării din Marea Britanie, pe 21 noiembrie, potrivit Politico. Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de progresele Rusiei în estul Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.