Rușii au reluat atacurile mecanizate pe scară largă în direcția Torețk, ceea ce ar putea indica faptul că au ales această zonă ca prioritate pentru ofensiva lor, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Pe 20 martie, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat cererea de demisie din mandatul de deputat a generalului-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski, pe care acesta o înaintase pe 17 martie.
Potrivit mass-media ucrainene, Zabrodski - fost comandant al Trupelor de Desant în perioada 2015 – 2019, a demisionat fiindcă urmează să fie numit în funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene. Dacă numirea se va finaliza, Zabrodski devine al doilea în ierarhia militară ucraineană după generalul Valeri Zalujnâi.
Foto: Evhen Moisiuk
Momentan funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene este deținută, din 28 iulie 2021, de generalul-locotenent Evhen Moisiuk.
Moisiuk, în vârstă de 43 de ani, originar din Cernăuți, este un militar foarte apreciat și decorat pentru fapte de mare curaj și profesionalism, inclusiv cu cea mai recent înființată dinstincție de război - Crucea Meritului Militar, care este a treia ca valoare în Ucraina după ordinele „Steaua de Aur” și ”Erou al Ucrainei”. Se remarcă faptul că distincția Crucea Meritului Militar, înființată pe 5 mai 2022, a fost acordată pentru prima dată pe 6 mai generalului Valeri Zalujnîi, iar a doua persoană care a primit-o, tot pe 6 mai, a fost chiar Evghen Moisiuk.
Între 2019 și 2021, Moisiuk a fost comandantul Trupelor de Desant, succedându-I chiar pe Zabrodski, iar în luptele din Donbas s-a remarcat la aeroportul Donețk în 2014 - 2015, considerat mult timp cel mai fierbinte punct al frontului.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov, menționa pe 4 aprilie 2022, ”câțiva ucraineni speciali”, printre care și Moisiuk, pentru că își fac treaba foarte bine la conducerea forțelor armate
Despre generalul Moisiuk se pot spune în continuare multe lucruri foarte bune și este, cu siguranță, unul dintre marii patrioți ai Ucrainei. Cu toate acestea, urmează să fie schimbat din funcție, dacă nu cumva s-a înființat un al doilea post de locțiitor al lui Zalujnâi, în care să fie numit Zabrodski.
În vremuri de război, schimbarea generalilor din funcție reprezintă o ultimă măsură, dictată doar de forța împrejurărilor, deoarece dacă nu este bine calculată are efecte adverse devastatoare asupra propriilor militari.
Înainte ca generalul-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski să-și dea demisia din parlament, în Ucraina au avut loc o serie de evenimente declanșate de un interviu acordat publicației Washington Post de un comandant de batalion ucrainean din linia întâi.
În interviu, ofițerul a prezentat unele îngrijorări privind situația de pe câmpul de luptă, fapt care a generat nemulțumiri la vârful armatei ucrainene.
Pe 13 martie, Washington Post a publicat articolul cu titlu ”Ucraina duce lipsă de trupe calificate și de muniții pe măsură ce pierderile și pesimismul cresc”, în care era prezentat, în principal, un interviu luat unui comandant de batalion ucrainean din Brigada 46 de Asalt Aerian.
Ofițerul ucrainean, cu pseudonimul Kupol, unul dintre supraviețuitorii din linia întâi de mai bine de un an de la începerea războiului, trăgea un semnal de alarmă privind slaba calitate a recruților, care iau locul celor uciși sau răniți.
După un an de război, batalionul său este de nerecunoscut, a spus Kupol. Din cei aproximativ 500 de soldați, aproximativ 100 au fost uciși în acțiune și alți 400 au fost răniți, ceea ce a dus la o schimbare completă, el rămânînd singurul profesionist.
Unitatea comandată de Kupol s-a retras din Soledar, în estul Ucrainei, în timpul iernii, după ce a fost înconjurată de forțele ruse, care au capturat ulterior localitatea. „Primesc 100 de soldați noi”, a spus Kupol, care are gradul de locotenent-colonel. „Nu îmi lasă timp să îi pregătesc. Ei (șefii) spun: „Ia-i în luptă”. Pur și simplu aruncă totul și fug. Asta este. Înțelegi de ce? Pentru că soldatul nu trage. Îl întreb de ce, iar el îmi spune: „Mi-e frică de sunetul împușcăturii”. Și din anumite motive, nu a aruncat niciodată o grenadă. … Avem nevoie de instructori NATO în toate centrele noastre de instruire, iar instructorii noștri trebuie să fie trimiși acolo, în tranșee. Pentru că au eșuat în sarcina lor”.
Un alt militar ucrainean preciza tot pentru Washington Post că bombardamentele sunt atât de intense, încât permanent există soldați care au atacuri de panică, iar ceilalți sar pe ei și îi imobilizează pentru a nu fugi din tranșee. Alții au reușit să fugă. „Nu îi învinovăţesc”, a spus el. „Erau atât de confuzi.”Pe lângă slaba pregătire a recruților, Kupol a mai ridicat și problema înzestrării cu muniția de bază pentru armamentul ușor de infanterie, inclusiv grenadele de mână și a cele de aruncător. „Ești în prima linie”, a spus Kupol. „Ei vin spre tine și nu ai cu ce să tragi”.
Kupol și-a exprimat și unele temeri privind succesul preconizatei contraofensive ucrainene, dar speră că forțele ucrainene pregătite de Washington și rezerva creată pentru contraofensivă vor avea mai mult succes decât soldații neexperimentați care se află acum pe front sub comanda sa. „Există întotdeauna credința într-un miracol”, a spus el. „Fie va fi un masacru și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesională. Există două opțiuni. Va fi o contraofensivă în orice caz”. Conducerea Forțelor Armate ucrainene reacționează prin înlăturarea militarului combatant din funcție, ceea ce duce la un val de nemulțumire preluat de presă.
Dacă articolul din Washington Post ar fi fost interpretat la Kiev doar ca un semnal de alarmă pentru a se reacționa în direcția îmbunătățirii situației, ieșirea în mass-media a comandantului de batalion putea fi capitalizată pentru intensificarea campaniei de sprijin extern a Ucrainei.
Este război, iar muniția nu ajunge mereu la timp în linia întâi. Camionul este bombardat sau are o pană, orice se poate întâmpla, deși pentru cei din prima linie nu contează aceste explicații. Recruții cu câteva luni de instrucție nu se vor putea ridica niciodată la nivelul profesioniștilor (există și excepții), în orice armată din lume. Comandanții din linia întâi vor mereu mai mult sprijin, deoarece oricât de tari ar fi, sunt erodați psihic în orice secundă și au o evaluare diferită față de cei care concep operațiile. Absolut totul era scuzabil. Și reacția de frustrare a comandantului de batalion ucrainean și problemele de organizare și pregătire ale Forțelor Armate ucrainene aveau circumstanțe atenuante, mai ales dacă se câștigă războiul.
Dar câteva zile mai târziu după publicarea interviului, conducerea Trupelor de Desant nemulțumită de atitudinea locotenentului-colonel Anatoly Kozel, prezentat de Washington Post sub pseudonimul Kupol, a decis să-l transfere la un centru de pregătire pe funcția de locțiitor comandant de batalion, potrivit publicației ucrainene Informator. Pus în fața acestei decizii, Kupol și-a înaintat raportul de demisie din Forțele Armate.
În plus, potrivit lui Kupol, generalul-maior Mirgorodsky, comandantul Trupelor de Desant și locțiitorul comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Evghen Moisiuk au făcut presiuni asupra lui să meargă la noul post. „Domnul Mirgorodsky m-a sunat pentru o conversație sâmbătă și a spus: „Ei bine, dacă sunteți atât de deștept, acordați un interviu, veți merge la centrul de formare”.
Cei de la Washington Post regretă dezvoltarea ulterioară a evenimentului. ”Am fost în contact cu Kupol. Confruntat cu un transfer, el a decis să-și părăsească postul. O evoluție cu adevărat nefericită pentru un comandant cu experiență care a vorbit pentru că dorea să vadă schimbări pozitive în forțele armate ale Ucrainei”, a precizat pe Twitter Izabel Khurshudyan, editor-șef al biroului ucrainean de la „The Washington Post”, citată de Pravda.
I’ve been in contact with Kupol. Facing reassignment, he has decided to leave his post. A really unfortunate development for an experienced commander who was speaking out because he wanted to see positive change in Ukraine’s armed forces.
— Isabelle Khurshudyan (@ikhurshudyan) March 16, 2023
Pe pagina de Facebook a lui Kupol, mai mulți militari și veterani își exprimă sprijinul pentru acesta, potrivit publicației ucrainene Informator.
”Nu este opinia unui pseudo-expert despre „două sau trei săptămâni”. Aceasta este o părere echilibrată a unui expert profesionist de top. Un om care se bucură de respectul absolut și necondiționat al subordonaților săi și al tuturor celorlalte unități care se intersectează cu el. Acești oameni nu sunt roșii fără drept de vot. Ei și-au câștigat dreptul la evaluări și opinii cu sânge, sudoare și ani de război. Și nu există un alt timp, mai reușit, pentru a-l exprima decât acum - în timpul acestui război. Altfel vom pierde…”, a precizat Vladimir Shevchenko, veteran din Brigada 46 și proprietar al Veterano Coffee din Kiev.
„Dacă societatea înghite asta, dacă armata înghite asta, un număr mare de profesioniști militari vor trimite totul în iad și vor părăsi armata prin orice mijloace…, a postat un alt militar din Brigada 46.
Kupol este susșinut inclusiv de cunoscutul jurnalist Iuri Butusov, redactor la publicația ucraineană Cenzor.
”Toate acestea sunt adevărate. Și toate acestea se discută în armată. Acest realism este necesar pentru formarea unei imagini obiective. Trebuie să ne dăm seama de insuficiența eforturilor de pregătire și organizare a trupelor noastre”, a precizat Butusov pe pagina sa de Facebook, cu referire la articolul din Washington Post.
”Dacă înlăturarea are loc, înseamnă că actuala armată va pierde un comandant de calitate, capacitatea de luptă a batalionului și a brigăzii în ansamblu se va reduce semnificativ, o echipă coerentă va fi subminată”, a adăugat Butusov cu privire la posibila plecare din armată a lui Kupol.
”Sper ca, conducerea să ia în considerare situația, iar „Kupol” să fie menținut în funcție, recunoscut pentru drumul său de luptă cu premiile corespunzătoare, iar cuvintele sale vor primi o evaluare justă. Trebuie să învingem Rusia atât pe front, cât și în mintea noastră - și în loc să ne ținem gura, trebuie să începem să gândim și să acționăm pentru a ne îmbunătăți zilnic”, a încheiat Butusov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rușii au reluat atacurile mecanizate pe scară largă în direcția Torețk, ceea ce ar putea indica faptul că au ales această zonă ca prioritate pentru ofensiva lor, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Forţele armate americane au mutat mai multe avioane şi nave din Orientul Mijlociu care puteau fi vulnerabile la un atac iranian, au declarat miercuri agenţiei Reuters doi oficiali din SUA.
După ce la Tel Aviv şi Ierusalim s-au auzit joi dimineaţa explozii violente, poliţia israeliană a confirmat că au avut loc "mai multe impacturi" ale unor rachete iraniene, transmite AFP.
Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în etapele finale ale negocierilor.
Posibila participare a administraţiei preşedintelui Donald Trump în atacurile israeliene împotriva Iranului a provocat diviziuni în cadrul mişcării trumpiste, unde unele dintre cele mai radicale voci se opun ferm oricărei intervenţii militare, relatează o analiză preluată de agențiile Agerpres și EFE.
Vorbind la summitul G7, Zelenski a subliniat că Rusia ignoră toate propunerile diplomatice venite din partea comunității internaționale.
Israelul a declanșat joia trecută, cea mai importantă operațiune militară împotriva Iranului. Scopul principal este dezmembrarea completă a programului nuclear și de rachete balistice al Iranului.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a transmis în zorii zilei un avertisment dur pe rețelele sociale, adresându-se Israelului cu mesajul: „Bătălia începe.” Cu doar câteva ore înainte, președintele american Donald Trump l-a numit pe liderul iranian o „țintă ușoară” și a avertizat că „răbdarea Americii se apropie de sfârșit”. Trump a cerut „capitularea necondiționată” a Iranului și, potrivit unor oficiali citați de CNN, este tot mai favorabil unei intervenții militare americane asupra instalațiilor nucleare iraniene, renunțând treptat la ideea unei soluții diplomatice.
Reprezentantul special al președintelui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, ar putea vizita Belarusul pentru a se întâlni cu dictatorul Alexander Lukașenko, scrie Reuters, citând propriile surse.
Israelul și Iranul și-au continuat atacurile aeriene miercuri seară. Armata israeliană a declarat că a lovit o zonă a capitalei Teheran la începutul celei de-a șasea zile a conflictului, despre care presa a relatat că a vizat o fabrică de rachete și o universitate legată de Gărzile Revoluționare.
Președintele american Donald Trump a scris marți pe rețeaua sa de socializare Truth că lichidarea liderului spiritual suprem al Iranului, Ali Khamenei, nu este planificată, cel puțin deocamdată.
Armata israeliană susține că l-a ucis pe șeful Statului Major al Iranului pe timp de război.
Președintele SUA ignoră apelul UE și al Regatului Unit la mai multe acțiuni privind războiul din Ucraina, spunând Europei: „Să-i vedem cum o fac mai întâi”.
Forțele ruse au lansat, în noaptea de 16/17 iunie un atac masiv, dar țintit asupra capitalei Ucrainei. ”Direcția principală a atacului a fost orașul Kiev!”, a anunțat Statul Major General (SMG) ucrainean, marți, în jurul orei 10.30. Este cel mai mare atac de până acum cu drone explozive asupra unei singure ținte.
Armata israeliană a declarat marți că a întreprins în timpul nopții 'mai multe lovituri de mare anvergură' asupra unor ținte militare din vestul Iranului, în condițiile în care cele două țări se confruntă pentru a cincea zi consecutiv, informează Agerpres și AFP.
În cursul nopții de 17.06.2025, trupele ruse au lansat o serie de lovituri combinate asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. O parte semnificativă a dronelor și rachetelor au fost îndreptate spre obiective militare și de infrastructură din Kiev și regiunea Kiev.
Regimul de la Teheran pregătește un proiect de lege pentru ieșirea din Tratatul de neproliferare nucleară. Informația nu face decât să confirme acuzele venite dinspre Israel, potrivit cărora Iranul urmărește să obțină arma nucleară.
Liderii G7 vor încerca să-l convingă pe Trump să acționeze decisiv față de Putin.
A fost o noapte grea pentru regimul teocrat al ayatollahilor. Aproximativ 50 de avioane de vânătoare ale Forțelor Aeriene Israeliene au operat deasupra cerului Teheranului pe tot parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, vizând facilități asociate programului nuclear al Iranului.
Armata rusă a atacat duminică sediul Boeing din Kiev, aparent în mod deliberat, provocând pagube extinse, a relatat Financial Times (FT), citând persoane familiarizate cu situația.
Forțele Aeriene ale Statelor Unite relochează peste Oceanul Atlantic zeci de aeronave KC-135 și KC-46, concepute pentru a realimenta alte aeronave în aer, potrivit Times of Israel (ToI), citând date aviatice care leagă acest lucru de luptele în curs dintre Israel și Iran.
Marina militară a Israelului a anunțat că a utilizat în premieră un sistem de apărare antiaeriană navală pentru a doborî drone lansate din Iran. E vorba de sistemul Barak Magen, instalat pe o corvetă din clasa Sa’ar 6.
Tensiunile din Orientul Mijlociu reverberează tot mai puternic și în Europa, în contextul evoluțiilor recente dintre Israel și Iran. Invitat la Digi24, ambasadorul Israelului în România a tras un semnal de alarmă în privința amenințării reprezentate de regimul teocrat de la Teheran și a subliniat că intervențiile militare ale statului israelian vizează distrugerea capacităților nucleare iraniene. Iranul a fost la doar câțiva centimetri de a obține armament nuclear, fapt ce reprezintă o amenințare nu doar pentru Israel și Orientul Mijlociu, dar și pentru Europa.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat, duminică seara, că liderii G7 vor discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă dictatorul rus Vladimir Putin nu acceptă negocierile de încetare a focului.
Israelul a atacat sediul Ministerului iranian de Externe din Teheran, rănind mai mulţi civili, potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Externe. Tot în această noapte, Iranul a lovit și el puternic Tel Avivul.
Rusia înregistrează o nouă lovitură în Mali, după ce mercenarii care acționează în cadrul binecunoscutului Corp African au suferit pierderi mari în confruntările armate cu membrii Frontului pentru Eliberarea Azawadului (FLA). Luptele au avut loc în apropierea zonei Anomalen, regiunea Aguel-hoc, unde luptătorii FLA au atacat un convoi militar rus, distrugând mai multe vehicule și ucigând un număr neprecizat de mercenari. Informațiile locale indică faptul că forțele ruse se deplasau cu echipament militar când au fost prinse într-o ambuscadă bine coordonată.
În cursul nopții de 15.06.2025, trupele ruse au lansat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Pe lângă dronele kamikaze, militarii ruși au întrebuințat rachete balistice și de croazieră, dar și rachete hipersonice Kinjal.
O unitate ucraineană de apărare antiaeriană, proaspăt echipată cu sistemul german IRIS-T, a transformat prima sa misiune de luptă într-o demonstrație de forță. Într-o singură confruntare, unitatea a interceptat și distrus șapte rachete de croazieră rusești, stabilind un nou record de eficiență și semnalând o schimbare calitativă în capacitatea Ucrainei de a-și proteja spaţiul aerian.
Vineri seara, sirenele care au răsunat peste Tel Aviv și Ierusalim nu au anunțat un atac limitat al unui proxy, ci baraje de rachete balistice lansate direct de pe teritoriul iranian. A fost răspunsul previzibil, dar terifiant, la ceea ce Israelul a numit "Operațiunea Rising Lion" – un atac preventiv de o anvergură și o îndrăzneală uluitoare.
Israel a demarat o operațiune militară extinsă nemaiîntâlnită în ultimele trei decenii, numită „Operation Rising Lion” („Leul care se ridică”). Zeci de facilități iraniene au fost lovite de aviația militară israeliană. Dar israelienii nu au lovit doar facilitățile nucleare ale Iranului, ci au decimat, la propriu, conducerea militară iraniană.
Germania este cel mai important susținător european al Ucrainei, o demonstrează și noua serie de anunțuri, făcute în ultimele zile.
Merz a declarat că a acceptat oferta Franței de a purta discuții privind cooperarea în domeniul descurajării nucleare.
Un bombardier supersonic Su-34 s-a prăbușit în regiunea Nijni Novgorod din Federația Rusă, a confirmat Ministerul rus al Apărării.
Președintele american Donald Trump a declarat că va lua în considerare deportarea lui Elon Musk în Africa de Sud, țara în care s-a născut și a crescut miliardarul.
Membrii grupării Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) vor începe să depună armele în cadrul unei ceremonii de dezarmare care va avea loc în Kurdistanul irakian în prima parte a acestei luni, după cum a relatat publicația kurdă Rudaw.
Marți, 1 iulie, dronele ucrainene au atacat Uzina Electromecanică Kupol din orașul rusesc Ijevsk, situat la aproximsativ 1.300 de kilometri de Ucraina.
Forțele ucrainene au oprit înaintarea trupelor ruse în regiunea Sumi și încă mai dețin un cap de pod în raionul Glushkovsky din regiunea Kursk. Anunțul a fost făcut, pe 30 iunie, de Statul Major General (SMG) ucrainean, după ce Wall Street Journal (WSJ) a relatat, duminică, că înaintarea rușilor în Sumi a fost posibilă și pentru că pozițiile ucrainene de apărare nu au fost amenajate corespunzător.
Conflictul dintre Rusia și Azerbaidjan s-a adâncit și mai mult după ce anchetatorii din orașul industrial rusesc Ekaterinburg au efectuat săptămâna trecută o serie de raiduri asupra etnicilor azeri suspectați de implicare în crime nerezolvate din trecut, inclusiv crime în serie.
Atlantic Council își consolidează prezența în Europa de Est prin deschiderea unui birou regional la București, pentru a sprijini cooperarea transatlantică în domenii strategice precum securitate, energie și tehnologie.
Într-un moment ce scoate în evidență o contradicție strategică periculoasă pe flancul estic al NATO, Ministerul Apărării Naționale din România a atribuit un contract de 10,1 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) companiei de stat CFR Marfă pentru „transport militar feroviar”. Problema? Infrastructura pe care se vor deplasa aceste transporturi este „jalnică”, după cum a spus la începutul anului generalului american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa.
Într-o demonstrație clară de forță și determinare, Norvegia își va disloca în Polonia, în această toamnă, cele mai avansate avioane de vânătoare, Lockheed Martin F-35A Lightning II. Misiunea lor este una extrem de precisă si are ca obiectiv să formeze un scut deasupra celui mai important nod logistic pentru ajutorul militar occidental destinat Ucrainei – aeroportul Rzeszow-Jasionka.
Armata ucraineană pare să fi orchestrat unul dintre cele mai complexe și ample atacuri cu rachete de la distanță de până acum, lovind simultan ținte militare în teritoriile ocupate și în mai multe regiuni din interiorul Rusiei. Operațiunea, care a avut loc aseara, nu este doar o simplă răzbunare, ci o demonstrație clară a capacităților în creștere ale Kievului de a proiecta forță adânc în spatele liniilor inamice și de a testat limitele sistemelor de apărare aeriană rusești.
Confruntată cu realitatea brutală a războiului din Ucraina, unde resturi de drone rusești au căzut în mod repetat pe teritoriul său, România pare că accelerează masiv construcția unui scut antiaerian modern și stratificat. Printr-o serie de programe de înzestrare în valoare totală de peste 2,6 miliarde de euro, ţara noastră se pregătește să închidă o vulnerabilitate critică în arhitectura sa de securitate.
La Kazan, în inima complexului militar-industrial al Rusiei, imagini recente din satelit dezvăluie o activitate intensă. Kremlinul investește aproximativ un miliard de euro pentru a extinde masiv uzina de aviație care produce și modernizează bombardierele sale strategice Tu-160 „Blackjack” și Tu-22M3 „Backfire”. O nouă hală de producție, cu o suprafață de 19.000 de metri pătrați, echivalentul a trei terenuri de fotbal, este construită pe repede înainte. Pe hârtie, planul este grandios. În realitate, este un pariu disperat.
Armata Statelor Unite ale Americii face un pariu calculat în cursa înarmării hipersonice. În loc să mizeze totul pe arme strategice, mari și extrem de costisitoare, a decis să echipeze legendarul său sistem de artilerie HIMARS cu o rachetă hipersonică mai mică, mai ieftină și mai agilă: Blackbeard Ground Launch (GL).
Serviciile secrete americane au interceptat o conversație telefonică confidențială între doi înalți oficiali iranieni care încercau să înțeleagă de ce atacurile americane asupra instalațiilor nucleare ale Republicii Islamice au fost mai puțin distructive decât se aștepta Teheranul, a relatat The Washington Post duminică, 29 iunie, citând mai multe surse de încredere.
Trupele ruse controlează deja întreaga regiune Lugansk, a declarat în seara zilei de luni (30.06.2025), Leonid Pasechnik, șeful administrației de ocupație a regiunii ucrainene, potrivit agenției de știri ruse Interfax. Kievul nu a comentat afirmațiile sale, iar declarații similare ale părților beligerante nu pot fi verificate independent în condiții de război. Dacă informațiile sunt confirmate, regiunea Lugansk va fi prima regiune ucraineană ocupată complet de Rusia de la invazia sa în țara vecină în 2022, a notat AP.
Jakub Jaworowski, ministrul activelor statului, a dezvăluit că Polonia va crește de cinci ori producția de muniție de calibru mare.Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Televiziunea de stat chineză a publicat joi o animație care înfățișează, se pare, un nou tip de bombă concepută pentru a dezactiva centralele electrice, întrerupând efectiv alimentarea cu energie electrică a unei întregi zone care se confruntă cu un atac chinez.
Dronele Shahed sunt folosite de ruși pe scară largă, dar Kievul ar putea să neutralizeze în curând problema.
Ministerul Apărării al Ucrainei a testat cu succes și a aprobat pentru utilizare în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei noului complex terestru robotizat fără pilot autohton Muraha (ucr. Мураха). În traducere din limba ucraineană, „Furnica”.
Luni, 30 iunie 2025, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, Nicușor Dan.
Rușii au adunat până la 50.000 de soldați în regiunea Sumî din Ucraina, depășindu-i numeric de trei ori pe apărătorii ucraineni, a relatat duminică Wall Street Journal (WSJ). Trupele rusești se află în prezent la aproximativ 19 kilometri de capitala regională.
La o săptămână după bombardamentul american de weekendu-trecut, iranienii s-au întors la instalația nucleară de la Fordow. Majid Takht-Ravanchi, secretarul ministrului de externe iranian, a declarat pentru BBC că negocierile suplimentare cu SUA ar fi posibile doar dacă Statele Unite se angajează să nu mai comită atacuri similare.
O acuzație dură, venită recent din partea unui înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, zguduie lumea tehnologiei: DeepSeek, startup-ul chinez de inteligență artificială care a uimit Silicon Valley, nu mai este doar un concurent comercial pentru chatboții americani cu inteligență artificială. Potrivit Washingtonului, DeepSeek a devenit un instrument al armatei chineze și al aparatului de informații de la Beijing, care utilizează o rețea de companii-fantomă pentru a eluda sancțiunile americane și pentru a facilita accesul la tehnologii moderne.
Teheranul pare că și-a pierdut răbdarea. După ani de așteptare pentru avioanele de luptă rusești Su-35 care nu au mai sosit, Iranul își reorientează strategia de achiziții militare către Beijing. Surse multiple indică faptul că negocierile pentru achiziționarea avionului de luptă multirol chinez Chengdu J-10C, supranumit în cercurile de apărare „Ucigașul de Rafale”, s-au intensificat, semnalând o schimbare majora în peisajul geostrategic din Orientului Mijlociu.
Blocul este convins că restricțiile împotriva Federației Ruse în condițiile actuale ar trebui menținute și, dacă este necesar, consolidate.
Comunitatea ucraineană din București a organizat, pe 28 iunie 2025, un eveniment de solidaritate intitulat „Întoarce-te viu”, cu ocazia Zilei Internaționale de Susținere a Victimelor Torturii. Evenimentul a avut loc în fața Teatrului Odeon din București și a avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă asupra încălcărilor grave ale drepturilor omului și a tratamentului inuman la care sunt supuși prizonierii de război și civilii ucraineni în Federația Rusă.
Fără îndoială, revolta de 24 de ore orchestrată de Evgheni Prigojin în iunie 2023 a fost un șoc pentru sistemul politic al Rusiei. Lumea a privit cu sufletul la gură cum mercenarii Wagner au ocupat un cartier general militar și au pornit într-un marș spre Moscova, o provocare directă la adresa autorității președintelui Vladimir Putin. Dar a vedea acest eveniment doar prin prisma ambițiilor lui Prigojin înseamnă a rata imaginea de ansamblu, una mult mai periculoasă pentru Kremlin.
Armata Statelor Unite ale Americii accelerează eforturile pentru a construi o armată de lansatoare de rachete ,,robotizate'', o mișcare menită să sporească letalitatea și să protejeze soldații în fața amenințărilor unui viitor conflict de mare intensitate. Într-o mișcare decisivă, Biroul pentru Capacități Rapide și Tehnologii Critice (RCCTO) al U.S. Army a inaintat o solicitare pentru un nou program ambițios, denumit Common Autonomous Multi-Domain Launcher (CAML).
La recentul summit NATO de la Haga, într-o mișcare mai puţin aşteptata ce a evidenţiat o falie strategică în interiorul alianței, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut direct omologului său francez, Emmanuel Macron, să deblocheze un acord crucial pentru apărarea aeriană a Turciei. Miza: accesul la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T, o componentă vitală pe care Ankara o consideră esențială pentru ambițiosul său program național, denumit „Cupola de Oțel” (Steel Dome).
Regatul Unit a anunțat recent că va trimite Ucrainei un nou pachet de asistenta militara care consta in sisteme de apărare aeriană. Ajutorul oferit de Marea Britanie include 350 de rachete avansate cu rază scurtă de acțiune (ASRAAM) și cinci lansatoare mobile suplimentare, cunoscute sub numele de sistemul Raven. Valoarea acestui pachet este 70 de milioane de lire sterline si nu va fi suportat de contribuabilul britanic, ci va fi acoperit din dobânzile generate de activele rusești înghețate în Marea Britanie.