Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După un an de lupte epuizante, Ucraina umblă la moralul militarilor: Schimbarea de la vârful Armatei, una din mutările pentru contraofensiva de primăvară
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Un scandal ia avânt în rândul Forțelor Armate ale Ucrainei și amenință să lovească chiar în moralul trupelor, considerat cel mai important dintre centrele de greutate ale rezistenței ucrainene. Președintele Zelenski a anticipat posibilele consecințe și a dispus deja primele măsuri.

Pe 20 martie, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat cererea de demisie din mandatul de deputat a generalului-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski, pe care acesta o înaintase pe 17 martie.

Potrivit mass-media ucrainene, Zabrodski - fost comandant al Trupelor de Desant în perioada 2015 – 2019, a demisionat fiindcă urmează să fie numit în funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene. Dacă numirea se va finaliza, Zabrodski devine al doilea în ierarhia militară ucraineană după generalul Valeri Zalujnâi.

 

Pe cine va schimba generalul-locotenent Mihailo Zabrodski?

Foto: Evhen Moisiuk

Momentan funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene este deținută, din 28 iulie 2021, de generalul-locotenent Evhen Moisiuk.

Moisiuk, în vârstă de 43 de ani, originar din Cernăuți, este un militar foarte apreciat și decorat pentru fapte de mare curaj și profesionalism, inclusiv cu cea mai recent înființată dinstincție de război - Crucea Meritului Militar, care este a treia ca valoare în Ucraina după ordinele „Steaua de Aur” și ”Erou al Ucrainei”. Se remarcă faptul că distincția Crucea Meritului Militar, înființată pe 5 mai 2022, a fost acordată pentru prima dată pe 6 mai generalului Valeri Zalujnîi, iar a doua persoană care a primit-o, tot pe 6 mai, a fost chiar Evghen Moisiuk.

Între 2019 și 2021, Moisiuk a fost comandantul Trupelor de Desant, succedându-I chiar pe Zabrodski, iar în luptele din Donbas s-a remarcat la aeroportul Donețk în 2014 - 2015, considerat mult timp cel mai fierbinte punct al frontului.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov, menționa pe 4 aprilie 2022, ”câțiva ucraineni speciali”, printre care și Moisiuk, pentru că își fac treaba foarte bine la conducerea forțelor armate

Despre generalul Moisiuk se pot spune în continuare multe lucruri foarte bune și este, cu siguranță, unul dintre marii patrioți ai Ucrainei. Cu toate acestea, urmează să fie schimbat din funcție, dacă nu cumva s-a înființat un al doilea post de locțiitor al lui Zalujnâi, în care să fie numit Zabrodski. 

 

Din ce cauză ar urma să fie schimbat din funcție generalul Evhen Moisiuk, foarte apreciat de superiorii săi?

În vremuri de război, schimbarea generalilor din funcție reprezintă o ultimă măsură, dictată doar de forța împrejurărilor, deoarece dacă nu este bine calculată are efecte adverse devastatoare asupra propriilor militari.

Înainte ca generalul-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski să-și dea demisia din parlament, în Ucraina au avut loc o serie de evenimente declanșate de un interviu acordat publicației Washington Post de un comandant de batalion ucrainean din linia întâi.

În interviu, ofițerul a prezentat unele îngrijorări privind situația de pe câmpul de luptă, fapt care a generat nemulțumiri la vârful armatei ucrainene.

Pe 13 martie, Washington Post a publicat articolul cu titlu ”Ucraina duce lipsă de trupe calificate și de muniții pe măsură ce pierderile și pesimismul cresc”, în care era prezentat, în principal, un interviu luat unui comandant de batalion ucrainean din Brigada 46 de Asalt Aerian.

Ofițerul ucrainean, cu pseudonimul Kupol, unul dintre supraviețuitorii din linia întâi de mai bine de un an de la începerea războiului, trăgea un semnal de alarmă privind slaba calitate a recruților, care iau locul celor uciși sau răniți.

După un an de război, batalionul său este de nerecunoscut, a spus Kupol. Din cei aproximativ 500 de soldați, aproximativ 100 au fost uciși în acțiune și alți 400 au fost răniți, ceea ce a dus la o schimbare completă, el rămânînd singurul profesionist.

Unitatea comandată de Kupol s-a retras din Soledar, în estul Ucrainei, în timpul iernii, după ce a fost înconjurată de forțele ruse, care au capturat ulterior localitatea. „Primesc 100 de soldați noi”, a spus Kupol, care are gradul de locotenent-colonel. „Nu îmi lasă timp să îi pregătesc. Ei (șefii) spun: „Ia-i în luptă”. Pur și simplu aruncă totul și fug. Asta este. Înțelegi de ce? Pentru că soldatul nu trage. Îl întreb de ce, iar el îmi spune: „Mi-e frică de sunetul împușcăturii”. Și din anumite motive, nu a aruncat niciodată o grenadă. … Avem nevoie de instructori NATO în toate centrele noastre de instruire, iar instructorii noștri trebuie să fie trimiși acolo, în tranșee. Pentru că au eșuat în sarcina lor”.

Un alt militar ucrainean preciza tot pentru Washington Post că bombardamentele sunt atât de intense, încât permanent există soldați care au atacuri de panică, iar ceilalți sar pe ei și îi imobilizează pentru a nu fugi din tranșee. Alții au reușit să fugă. „Nu îi învinovăţesc”, a spus el. „Erau atât de confuzi.”Pe lângă slaba pregătire a recruților, Kupol a mai ridicat și problema înzestrării cu muniția de bază pentru armamentul ușor de infanterie, inclusiv grenadele de mână și a cele de aruncător. „Ești în prima linie”, a spus Kupol. „Ei vin spre tine și nu ai cu ce să tragi”.

Kupol și-a exprimat și unele temeri privind succesul preconizatei contraofensive ucrainene, dar speră că forțele ucrainene pregătite de Washington și rezerva creată pentru contraofensivă vor avea mai mult succes decât soldații neexperimentați care se află acum pe front sub comanda sa. „Există întotdeauna credința într-un miracol”, a spus el. „Fie va fi un masacru și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesională. Există două opțiuni. Va fi o contraofensivă în orice caz”. Conducerea Forțelor Armate ucrainene reacționează prin înlăturarea militarului combatant din funcție, ceea ce duce la un val de nemulțumire preluat de presă.

Dacă articolul din Washington Post ar fi fost interpretat la Kiev doar ca un semnal de alarmă pentru a se reacționa în direcția îmbunătățirii situației, ieșirea în mass-media a comandantului de batalion putea fi capitalizată pentru intensificarea campaniei de sprijin extern a Ucrainei.

Este război, iar muniția nu ajunge mereu la timp în linia întâi. Camionul este bombardat sau are o pană, orice se poate întâmpla, deși pentru cei din prima linie nu contează aceste explicații. Recruții cu câteva luni de instrucție nu se vor putea ridica niciodată la nivelul profesioniștilor (există și excepții), în orice armată din lume. Comandanții din linia întâi vor mereu mai mult sprijin, deoarece oricât de tari ar fi, sunt erodați psihic în orice secundă și au o evaluare diferită față de cei care concep operațiile. Absolut totul era scuzabil. Și reacția de frustrare a comandantului de batalion ucrainean și problemele de organizare și pregătire ale Forțelor Armate ucrainene aveau circumstanțe atenuante, mai ales dacă se câștigă războiul.

Dar câteva zile mai târziu după publicarea interviului, conducerea Trupelor de Desant nemulțumită de atitudinea locotenentului-colonel Anatoly Kozel, prezentat de Washington Post sub pseudonimul Kupol, a decis să-l transfere la un centru de pregătire pe funcția de locțiitor comandant de batalion, potrivit publicației ucrainene Informator. Pus în fața acestei decizii, Kupol și-a înaintat raportul de demisie din Forțele Armate.

În plus, potrivit lui Kupol, generalul-maior Mirgorodsky, comandantul Trupelor de Desant și locțiitorul comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Evghen Moisiuk au făcut presiuni asupra lui să meargă la noul post. „Domnul Mirgorodsky m-a sunat pentru o conversație sâmbătă și a spus: „Ei bine, dacă sunteți atât de deștept, acordați un interviu, veți merge la centrul de formare”.

Cei de la Washington Post regretă dezvoltarea ulterioară a evenimentului. ”Am fost în contact cu Kupol. Confruntat cu un transfer, el a decis să-și părăsească postul. O evoluție cu adevărat nefericită pentru un comandant cu experiență care a vorbit pentru că dorea să vadă schimbări pozitive în forțele armate ale Ucrainei”, a precizat pe Twitter Izabel Khurshudyan, editor-șef al biroului ucrainean de la „The Washington Post”, citată de Pravda.

Pe pagina de Facebook a lui Kupol, mai mulți militari și veterani își exprimă sprijinul pentru acesta, potrivit publicației ucrainene Informator.

”Nu este opinia unui pseudo-expert despre „două sau trei săptămâni”. Aceasta este o părere echilibrată a unui expert profesionist de top. Un om care se bucură de respectul absolut și necondiționat al subordonaților săi și al tuturor celorlalte unități care se intersectează cu el. Acești oameni nu sunt roșii fără drept de vot. Ei și-au câștigat dreptul la evaluări și opinii cu sânge, sudoare și ani de război. Și nu există un alt timp, mai reușit, pentru a-l exprima decât acum - în timpul acestui război. Altfel vom pierde…”, a precizat Vladimir Shevchenko, veteran din Brigada 46 și proprietar al Veterano Coffee din Kiev.

„Dacă societatea înghite asta, dacă armata înghite asta, un număr mare de profesioniști militari vor trimite totul în iad și vor părăsi armata prin orice mijloace…, a postat un alt militar din Brigada 46.

Kupol este susșinut inclusiv de cunoscutul jurnalist Iuri Butusov, redactor la publicația ucraineană Cenzor.

”Toate acestea sunt adevărate. Și toate acestea se discută în armată. Acest realism este necesar pentru formarea unei imagini obiective. Trebuie să ne dăm seama de insuficiența eforturilor de pregătire și organizare a trupelor noastre”, a precizat Butusov pe pagina sa de Facebook, cu referire la articolul din Washington Post.

”Dacă înlăturarea are loc, înseamnă că actuala armată va pierde un comandant de calitate, capacitatea de luptă a batalionului și a brigăzii în ansamblu se va reduce semnificativ, o echipă coerentă va fi subminată”, a adăugat Butusov cu privire la posibila plecare din armată a lui Kupol.

”Sper ca, conducerea să ia în considerare situația, iar „Kupol” să fie menținut în funcție, recunoscut pentru drumul său de luptă cu premiile corespunzătoare, iar cuvintele sale vor primi o evaluare justă. Trebuie să învingem Rusia atât pe front, cât și în mintea noastră - și în loc să ne ținem gura, trebuie să începem să gândim și să acționăm pentru a ne îmbunătăți zilnic”, a încheiat Butusov.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Coridoare pentru ca trupele SUA să ajungă rapid pe front în cazul unui război major cu Rusia. România, punct cheie pentru două coridoare
Lukașenko: „Negocieri și pace imediat în Ucraina” / Ungaria: „Bruxellesul vrea să reducă la tăcere vocile iubitoare de pace”
Rusia amenință că va ucide instructorii militari francezi care vor ajunge în Ucraina
”În noul pachet pentru Kiev vom trimite Samp-T”. Italia a decis să transfere Ucrainei sistemul antiaerian Samp-T (MAMBA) instalat în Kuweit
Noul obuzier rus 2S43 “Malva” a fost pentru prima dată văzut pe frontul din Ucraina
Hamas refuză pacea în Gaza. Autoritatea Palestiniană pune „punctul pe I”: Iranul pledează pentru sacrificarea sângelui palestinian
Armele occidentale provoacă isterie la Moscova: SUA, avertizate să nu facă evaluări cu „consecințe fatale”
Tactica prin care Ucraina împinge Rusia, pas cu pas, într-o capcană în Crimeea. Combinația letală ATACMS și Storm Shadow deschide calea F-16
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits
EXCLUSIV
Câteva întrebări încă fără răspuns în chestiunea Patriotului românesc livrat Ucrainei. Gen. Grecu: Sistemul României, pe front dar pe linie directă cu SUA
Rachetele Neptun au început să lovească ținte aflate pe teritoriul Federației Ruse, acesta este un eveniment istoric pentru Forțele Armate ale Ucrainei (Foto/Video)
Războiul dronelor pe frontul din Ucraina este în plină desfăşurare (Foto/Video): Drone FPV ucrainene doboară două UAV-uri ruseşti de recunoaștere
Ministrul german al Apărării explică relaxarea interdicției impusă Ucrainei privind efectuarea de atacuri cu arme germane împotriva Rusiei
Ploaie de rachete și drone rusești deasupra teritoriului Ucrainei. Trupele ruse au lovit ținte de la Harkov la Lviv
Furie printre mercenarii sirieni trimiși de Turcia în Niger și lăsați Rusiei: Au fost amăgiţi că vor păzii instalații petroliere şi baze militare, dar au fost aruncați în prima linie
Armata israeliană confirmă retragerea forțelor sale din Jabalia, în nordul Gazei
După decizia SUA, Berlinul face pasul și permite Ucrainei să lovească Rusia cu armele germane (Der Spiegel)
Biden permite Ucrainei să folosească arme americane doar pe teritoriul Rusiei de lângă Harkov. Rachetele ATACMS nu pot fi folosite
F-urile 16 daneze predate Kievului vor avea permisiunea de a lovi ținte militare din Rusia. Ce ar trebui să facă Ucraina - să aștepte mai multe F-16 sau să le folosească imediat?
Pachet major de 500 milioane de euro din Germania pentru Ucraina: Lipsesc Taurus, dar un număr mare de rachete pentru Iris-T, muniție și piese de schimb vor ajunge pe front
Soltenberg face apel ca Ucraina să aibă „mână liberă” să lovească teritoriul rus. Numărul statelor care spun „da” crește, România nu s-a pronunțat
Întrebat de F-16 pentru Ucraina, Lavrov a amenințat SUA cu „consecințe nucleare catastrofale”. Rusia salută o posibilă conferință de pace organizată de China
Noapte rachetelor. Concomitent cu atacul ucrainean din Crimeea, rușii au lansat un atac masiv în Estul și Sudul Ucrainei
Ucraina a atacat Crimeea din toate părțile. Rachete ATACMS, drone aeriene și drone maritime au fost folosite pentru executarea loviturilor
Bilă albă pentru Cehia. Primele obuze din achiziția masivă din afara UE vor ajunge curând în Ucraina. Sursa nu a fost nici acum dezvăluită
A meritat? Jumătate de milion de militari a pierdut Armata rusă pentru a-i ”proteja” pe etnicii ruși din Donbas
Tancuri ale IDF au intrat în centrul orașului Rafah / UE ia în calcul un ultimatum acordat Israelului privind ofensiva în Rafah
Spania promite Ucrainei arme de peste un miliard de euro. Cele două țări semnează și un acord bilateral de securitate
Iranul a trimis Rusiei și bombe aeriene ghidate Qaem-5. Între timp, Vestul mai amână o decizie iminentă: Folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei
Războiul electronic, un domeniu în care rușii excelează. Teama e că armele eficiente azi din mâinile Ucrainei și-ar putea pierde avantajul în următorul an
S-a ridicat ștacheta: O dronă ucraineană a lovit o stație rusă Voronej după ce a zburat nestingherită 1.800 km prin teritoriul rus

Ştiri Recomandate

România donează un sistem Patriot Ucrainei! Ședința CSAT s-a încheiat, decizia e oficială
Cinci state europene conduse de Franța au semnat achiziția în comun de sisteme Mistral 3. Ușa rămâne deschisă și României
Un înalt oficial ucrainean acuză Statele Unite că amână antrenamentele pe avioanele F-16 pentru piloții ucraineni din motive ce țin de logistică și politică
Un MiG-29 ucrainean a lansat în premieră bombe ghidate americane ghidate GBU-62 JDAM-ER (Video). Ucrainenii au publicat imagini video
La nivel european creşte interesul pentru tancurile de ultimă generaţie: Companiile de apărare grecești și germane încheie un parteneriat pentru îmbunătățirea tancului Leopard 2A8
Kinjalul rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Aliații trebuie să colaboreze intens: Armele cu adevărat hipersonice, abia peste 20 de ani
Casa Albă confirmă că Ucrainei i-a fost permis să atace teritoriul Rusiei cu sisteme de arme americane: Ce impact are decizia luată de SUA şi ce condiţii sunt impuse?
Șeful de Stat Major al Armatei Franceze, despre cu ar arăta viitorul câmp de luptă: Direcțiile cheie de dezvoltare sunt interoperabilitatea și experiența operațională comună
Trupele ruse au lovit din nou cu rachete și drone ținte din adâncimea teritoriului ucrainean. În 10 regiuni din Ucraina au fost anunțate alerte aeriene
Încă trei F-16 olandeze au aterizat în România (Foto). Olandezii au aproape o escadrilă de F-16 la Centrul de pregătire de la Baza 86 Borcea
Franța pariază pe inteligența artificială militară care va face diferența curând. Francezii construiesc cel mai rapid supercomputer din Europa
Nimeni nu neglijează lupta aeriană: Dogfight între F-35, F-16 sau Rafale. Piloții au primit într-un plic doar coordonatele unde trebuie să ajungă
Vin primii piloți ucraineni de F-16 în România după ce au zburat pe Alpha Jet: Detalii privind numărul lor și stadiul pregătirii din România
Se separă apele în lume: Rusia e de azi oficial în alianță militară cu Coreea de Nord. Teoretic, în cazul unui conflict cu NATO, Kim intervine
Pentru oricine știe să citească o hartă e limpede că pericolul vine de la Răsărit. Câți pterodactili zboară, joi, din CSAT
Ministrul Tîlvăr salută desemnarea Hanwha și a „Tunetului românesc” K9 ca marii câștigători în achiziția României de obuziere
Ungaria promite să “facă Europa mare din nou”: Împreună suntem mai puternici decât despărțiți
Ucrainenii ar fi lovit cu rachete Neptun ținte rusești la mai puțin de 15 km de podul Kerci
Președintele chinez Xi vrea să continue combaterea corupției în cadrul Armatei chineze și întărirea loialității forțelor armate
Situația din regiunea Harkov se întoarce în favoarea Ucrainei datorită ajutorului acordat de Occident: Ucrainenii au schimbat tactica şi utilizează intens bombe ghidate
Klaus Iohannis mai candidează o zi la șefia NATO. Anunțul privind o posibilă retragere va fi făcut abia după CSAT-ul de mâine
Războiul dronelor pe frontul din Ucraina este în plină desfăşurare (Foto/Video): Ucrainenii au reuşit să doborâre un UAV Lancet cu o dronă FPV
Ankara își reiterează cererea ca SUA să nu mai susțină "Unitățile kurde" și anunță că nu va permite alegeri în zonele controlate de SDF
Armata israeliană anunță că au fost aprobate planurile operaționale pentru un atac în Liban
ISW explică de ce Mosova acuză oficiali militari de rang înalt din Ucraina de crime: Rusia considera că statul ucrainean nu există și nu ar trebui să existe ca entitate politică separată
Europa se adaptează lecției Ucraina și noului tip de război: Importanța Forței de reacție rapidă și patru priorități ale războiului modern
Strategia NATO pentru Ucraina: Avem angajamente foarte ambițioase pe care ni le asumăm ca Alianță
Faceți cunoștință cu noul Super Hercules, cisternă. Lockeed atinge o bornă incredibilă de 2.700 de avioane C-130 livrate iar România e parte din program
Arde un nou depozit petrolier în Rusia. Dronele ucrainene au provocat un incendiu de 3.2 mii metri pătrați în Rostov (Foto/Video)
Americanii se „mobilizează în liniște” într-un stat vecin Israelului. SUA își întăresc efectivele în Iordania, stat partener al SUA și Israel
Ce tipuri de arme primește Rusia din Coreea de Nord și cum ajung ele pe teritoriul rus în timp ce Occidentul e legat de mâini și de picioare
Rezultate oficiale finale la europarlamentare în România: PSD-PNL câștigă la distanță mare, dar și SOS trece la limită pragul
pixel