Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După un an de lupte epuizante, Ucraina umblă la moralul militarilor: Schimbarea de la vârful Armatei, una din mutările pentru contraofensiva de primăvară
Un scandal ia avânt în rândul Forțelor Armate ale Ucrainei și amenință să lovească chiar în moralul trupelor, considerat cel mai important dintre centrele de greutate ale rezistenței ucrainene. Președintele Zelenski a anticipat posibilele consecințe și a dispus deja primele măsuri.

Pe 20 martie, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat cererea de demisie din mandatul de deputat a generalului-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski, pe care acesta o înaintase pe 17 martie.

Potrivit mass-media ucrainene, Zabrodski - fost comandant al Trupelor de Desant în perioada 2015 – 2019, a demisionat fiindcă urmează să fie numit în funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene. Dacă numirea se va finaliza, Zabrodski devine al doilea în ierarhia militară ucraineană după generalul Valeri Zalujnâi.

 

Pe cine va schimba generalul-locotenent Mihailo Zabrodski?

Foto: Evhen Moisiuk

Momentan funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene este deținută, din 28 iulie 2021, de generalul-locotenent Evhen Moisiuk.

Moisiuk, în vârstă de 43 de ani, originar din Cernăuți, este un militar foarte apreciat și decorat pentru fapte de mare curaj și profesionalism, inclusiv cu cea mai recent înființată dinstincție de război - Crucea Meritului Militar, care este a treia ca valoare în Ucraina după ordinele „Steaua de Aur” și ”Erou al Ucrainei”. Se remarcă faptul că distincția Crucea Meritului Militar, înființată pe 5 mai 2022, a fost acordată pentru prima dată pe 6 mai generalului Valeri Zalujnîi, iar a doua persoană care a primit-o, tot pe 6 mai, a fost chiar Evghen Moisiuk.

Între 2019 și 2021, Moisiuk a fost comandantul Trupelor de Desant, succedându-I chiar pe Zabrodski, iar în luptele din Donbas s-a remarcat la aeroportul Donețk în 2014 - 2015, considerat mult timp cel mai fierbinte punct al frontului.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov, menționa pe 4 aprilie 2022, ”câțiva ucraineni speciali”, printre care și Moisiuk, pentru că își fac treaba foarte bine la conducerea forțelor armate

Despre generalul Moisiuk se pot spune în continuare multe lucruri foarte bune și este, cu siguranță, unul dintre marii patrioți ai Ucrainei. Cu toate acestea, urmează să fie schimbat din funcție, dacă nu cumva s-a înființat un al doilea post de locțiitor al lui Zalujnâi, în care să fie numit Zabrodski. 

 

Din ce cauză ar urma să fie schimbat din funcție generalul Evhen Moisiuk, foarte apreciat de superiorii săi?

În vremuri de război, schimbarea generalilor din funcție reprezintă o ultimă măsură, dictată doar de forța împrejurărilor, deoarece dacă nu este bine calculată are efecte adverse devastatoare asupra propriilor militari.

Înainte ca generalul-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski să-și dea demisia din parlament, în Ucraina au avut loc o serie de evenimente declanșate de un interviu acordat publicației Washington Post de un comandant de batalion ucrainean din linia întâi.

În interviu, ofițerul a prezentat unele îngrijorări privind situația de pe câmpul de luptă, fapt care a generat nemulțumiri la vârful armatei ucrainene.

Pe 13 martie, Washington Post a publicat articolul cu titlu ”Ucraina duce lipsă de trupe calificate și de muniții pe măsură ce pierderile și pesimismul cresc”, în care era prezentat, în principal, un interviu luat unui comandant de batalion ucrainean din Brigada 46 de Asalt Aerian.

Ofițerul ucrainean, cu pseudonimul Kupol, unul dintre supraviețuitorii din linia întâi de mai bine de un an de la începerea războiului, trăgea un semnal de alarmă privind slaba calitate a recruților, care iau locul celor uciși sau răniți.

După un an de război, batalionul său este de nerecunoscut, a spus Kupol. Din cei aproximativ 500 de soldați, aproximativ 100 au fost uciși în acțiune și alți 400 au fost răniți, ceea ce a dus la o schimbare completă, el rămânînd singurul profesionist.

Unitatea comandată de Kupol s-a retras din Soledar, în estul Ucrainei, în timpul iernii, după ce a fost înconjurată de forțele ruse, care au capturat ulterior localitatea. „Primesc 100 de soldați noi”, a spus Kupol, care are gradul de locotenent-colonel. „Nu îmi lasă timp să îi pregătesc. Ei (șefii) spun: „Ia-i în luptă”. Pur și simplu aruncă totul și fug. Asta este. Înțelegi de ce? Pentru că soldatul nu trage. Îl întreb de ce, iar el îmi spune: „Mi-e frică de sunetul împușcăturii”. Și din anumite motive, nu a aruncat niciodată o grenadă. … Avem nevoie de instructori NATO în toate centrele noastre de instruire, iar instructorii noștri trebuie să fie trimiși acolo, în tranșee. Pentru că au eșuat în sarcina lor”.

Un alt militar ucrainean preciza tot pentru Washington Post că bombardamentele sunt atât de intense, încât permanent există soldați care au atacuri de panică, iar ceilalți sar pe ei și îi imobilizează pentru a nu fugi din tranșee. Alții au reușit să fugă. „Nu îi învinovăţesc”, a spus el. „Erau atât de confuzi.”Pe lângă slaba pregătire a recruților, Kupol a mai ridicat și problema înzestrării cu muniția de bază pentru armamentul ușor de infanterie, inclusiv grenadele de mână și a cele de aruncător. „Ești în prima linie”, a spus Kupol. „Ei vin spre tine și nu ai cu ce să tragi”.

Kupol și-a exprimat și unele temeri privind succesul preconizatei contraofensive ucrainene, dar speră că forțele ucrainene pregătite de Washington și rezerva creată pentru contraofensivă vor avea mai mult succes decât soldații neexperimentați care se află acum pe front sub comanda sa. „Există întotdeauna credința într-un miracol”, a spus el. „Fie va fi un masacru și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesională. Există două opțiuni. Va fi o contraofensivă în orice caz”. Conducerea Forțelor Armate ucrainene reacționează prin înlăturarea militarului combatant din funcție, ceea ce duce la un val de nemulțumire preluat de presă.

Dacă articolul din Washington Post ar fi fost interpretat la Kiev doar ca un semnal de alarmă pentru a se reacționa în direcția îmbunătățirii situației, ieșirea în mass-media a comandantului de batalion putea fi capitalizată pentru intensificarea campaniei de sprijin extern a Ucrainei.

Este război, iar muniția nu ajunge mereu la timp în linia întâi. Camionul este bombardat sau are o pană, orice se poate întâmpla, deși pentru cei din prima linie nu contează aceste explicații. Recruții cu câteva luni de instrucție nu se vor putea ridica niciodată la nivelul profesioniștilor (există și excepții), în orice armată din lume. Comandanții din linia întâi vor mereu mai mult sprijin, deoarece oricât de tari ar fi, sunt erodați psihic în orice secundă și au o evaluare diferită față de cei care concep operațiile. Absolut totul era scuzabil. Și reacția de frustrare a comandantului de batalion ucrainean și problemele de organizare și pregătire ale Forțelor Armate ucrainene aveau circumstanțe atenuante, mai ales dacă se câștigă războiul.

Dar câteva zile mai târziu după publicarea interviului, conducerea Trupelor de Desant nemulțumită de atitudinea locotenentului-colonel Anatoly Kozel, prezentat de Washington Post sub pseudonimul Kupol, a decis să-l transfere la un centru de pregătire pe funcția de locțiitor comandant de batalion, potrivit publicației ucrainene Informator. Pus în fața acestei decizii, Kupol și-a înaintat raportul de demisie din Forțele Armate.

În plus, potrivit lui Kupol, generalul-maior Mirgorodsky, comandantul Trupelor de Desant și locțiitorul comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Evghen Moisiuk au făcut presiuni asupra lui să meargă la noul post. „Domnul Mirgorodsky m-a sunat pentru o conversație sâmbătă și a spus: „Ei bine, dacă sunteți atât de deștept, acordați un interviu, veți merge la centrul de formare”.

Cei de la Washington Post regretă dezvoltarea ulterioară a evenimentului. ”Am fost în contact cu Kupol. Confruntat cu un transfer, el a decis să-și părăsească postul. O evoluție cu adevărat nefericită pentru un comandant cu experiență care a vorbit pentru că dorea să vadă schimbări pozitive în forțele armate ale Ucrainei”, a precizat pe Twitter Izabel Khurshudyan, editor-șef al biroului ucrainean de la „The Washington Post”, citată de Pravda.

Pe pagina de Facebook a lui Kupol, mai mulți militari și veterani își exprimă sprijinul pentru acesta, potrivit publicației ucrainene Informator.

”Nu este opinia unui pseudo-expert despre „două sau trei săptămâni”. Aceasta este o părere echilibrată a unui expert profesionist de top. Un om care se bucură de respectul absolut și necondiționat al subordonaților săi și al tuturor celorlalte unități care se intersectează cu el. Acești oameni nu sunt roșii fără drept de vot. Ei și-au câștigat dreptul la evaluări și opinii cu sânge, sudoare și ani de război. Și nu există un alt timp, mai reușit, pentru a-l exprima decât acum - în timpul acestui război. Altfel vom pierde…”, a precizat Vladimir Shevchenko, veteran din Brigada 46 și proprietar al Veterano Coffee din Kiev.

„Dacă societatea înghite asta, dacă armata înghite asta, un număr mare de profesioniști militari vor trimite totul în iad și vor părăsi armata prin orice mijloace…, a postat un alt militar din Brigada 46.

Kupol este susșinut inclusiv de cunoscutul jurnalist Iuri Butusov, redactor la publicația ucraineană Cenzor.

”Toate acestea sunt adevărate. Și toate acestea se discută în armată. Acest realism este necesar pentru formarea unei imagini obiective. Trebuie să ne dăm seama de insuficiența eforturilor de pregătire și organizare a trupelor noastre”, a precizat Butusov pe pagina sa de Facebook, cu referire la articolul din Washington Post.

”Dacă înlăturarea are loc, înseamnă că actuala armată va pierde un comandant de calitate, capacitatea de luptă a batalionului și a brigăzii în ansamblu se va reduce semnificativ, o echipă coerentă va fi subminată”, a adăugat Butusov cu privire la posibila plecare din armată a lui Kupol.

”Sper ca, conducerea să ia în considerare situația, iar „Kupol” să fie menținut în funcție, recunoscut pentru drumul său de luptă cu premiile corespunzătoare, iar cuvintele sale vor primi o evaluare justă. Trebuie să învingem Rusia atât pe front, cât și în mintea noastră - și în loc să ne ținem gura, trebuie să începem să gândim și să acționăm pentru a ne îmbunătăți zilnic”, a încheiat Butusov.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Zelenski: Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a pregăti contraofensiva
Cehia va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană KUB și anunță o posibilă surpriză: Avioane de luptă cehe L-159 pentru Ucraina
Vechiul tanc T-62 are șanse minime în războiul modern. Rușii îi aduc îmbunătățiri care vor fi inutile în fața Stugna-P sau Javelin - expert
Zelenski, discuții cu șefa Comisiei privind urgentarea livrării milionului de obuze. Noul pachet de sancțiuni ar putea viza și industria nucleară rusă
Liniștea dinaintea furtunii. Gen. (r.) Tomescu explică: Rușii stau la cotitură. Urmează atacul inevitabil al Ucrainei pe mai multe direcții
Zelenski nu a aprobat încă planul final al contraofensivei. Oficial britanic: Contraofensiva ucrainenilor ar urma să aibă succes, dar s-ar putea să nu depășească așteptările
Pentagonul confirmă oficial că forțele aeriene ucrainene au doborât racheta rusă Kinzhal cu sistemul de apărare aeriană Patriot
Rachete de croazieră Kalibr, pregătite pentru noi atacuri în Ucraina. Rușii au patru nave în Marea Neagră și folosesc tacticile aplicate în ajunul bătăliei de la Kursk
Fondatorul Wagner Group continuă seria de acuzaţii la adresa conducerii armatei ruse: Militarii fug de pe front. Totul este făcut pentru a-l înşela pe comandantul-şef
Lansatoarele românești APR-40 se află în Ucraina (Video). Sistemele de rachete cu lansare multiplă se alătură blindatelor TAB-71
Un alt atac cu rachete rusești a fost respins de apărarea aeriană ucraineană cu o eficiență de peste 90%
Sfidând orice norme, Rusia folosește centrala nucleară de la Zaporijjia ca scut: Rușii vor ”reloca temporar” 70.000 de locuitori
Polonia a trimis deja 10 avioane MiG-29 în Ucraina, dar Moscova își face curaj: Armata rusă este pregătită pentru orice scenariu
Polonia crede că interceptarea aeronavei sale de către un Su-35 rusesc e o diversiune. Bălăceanu: Moscova vrea să stabilească o linie roșie și va fi mai agresivă în Marea Neagră
Statele Unite nu au îndoieli cu privire la veridicitatea declarațiilor Ucrainei privind interceptarea unei rachete Kinzhal
Imagini rare: Forţele Armate Ucrainene lansează rachetele Hydra 70 cu ajutorul unor vehicule Humvee şi nu de pe elicoptere
Kievul e conștient că merge pe gheață subțire. Are nevoie de o ofensivă de succes sau pierde o parte din sprijinul Vestului. Budanov: Rusia se pricepe bine la un lucru
Se apropie contraofensiva? Rușii susțin că au doborât în Crimeea două rachete balistice ucrainene de tip Hrim-2
Epuizarea rachetelor S-300 sau BUK ale Ucrainei a obligat aliații să improvizeze. Soluții tehnice greu de imaginat altădată - Analiza CSIS
Ucrainenii intensifică atacurile ”de testare” în Crimeea ocupată. Au fost mai multe explozii, dar rușii spun că era apărarea antiaeriană
”Pumnalul fără egal” doborât de Patriot. Racheta hipersonică Kinzhal are slăbiciunile sale. Rusia a încercat, fără succes, să prevină dezastrul și a „vânat” bateriile Patriot
Controlul Bahmutului se pare că nu mai este o prioritate pentru Moscova, care se pregătește pentru o contraofensivă ucraineană - ISW
Se pregătește ceva? Ministrul rus al apărării s-a întâlnit cu conducerea trupelor implicate în conflictul din Ucraina
Ucrainenii au format un ”zid de oțel” împotriva rușilor. Kievul are acum opt brigăzi, în urma campaniei de recrutare a voluntarilor
Forțele ruse se adaptează din mers: Rachetele lansate de HIMARS au devenit mai puțin eficiente din cauza bruiajului electronic rusesc
Yevgheni Prigojin, liderul Wagner, ameninţă cu retragerea mercenarilor săi din Bahmut pe 10 mai
Potenţialul contraofensiv al Ucrainei este mai bun decât se indică în documentele Pentagon Leaks (Blinken)
Dronă distrusă deasupra Kievului (Foto/Video). UAV-ul era de fapt un Bayraktar TB-2 al forțelor aeriene ucrainene, care a fost identificat greșit
Rusia cartografiază intens. Prima mare lovitură care vizează Europa ar putea veni din zona infrastructurii subacvatice
Zelenski: Înțelegem că nu vom adera la NATO în timpul războiului, dar vrem un semnal clar la summitul de la Vilnius

Ştiri Recomandate

SUA încep instrucția ucrainenilor pe Abrams, iar Rusia își pregătește "arma-minune" împotriva tancurilor vestice: Rachetele antitanc Kornet, care străpung orice sistem blindat
NATO monitorizează permanent vestul Mării Negre. În ultimele 24 de ore, trei mijloace de cercetare aeriană au patrulat în regiune
Riadul joacă periculos. Producătorii ruși de armament merg în Arabia Saudită ca la ei acasă
Ucraina cere Germaniei rachete Taurus, cu o rază de acțiune de 500 de km. Împreună cu Storm Shadow, ar asigura tranziția la avioane de luptă occidentale
Germania ”asigură cerul” la summitul NATO de la Vilnius: Bundeswehrul va reloca temporar sistemele Patriot din Slovacia
Banii alocați Armatei, un moft? Ministrul Tîlvăr: ”România a înţeles că în apărare nu se cheltuie, ci se investeşte”
O propunere de refuzat. China: Încetarea imediată a focului, lăsând Rusiei o parte din teritoriul ”vecinului său mai mic”
Leopard, Challenger și Bradley pot da peste cap Armata rusă? ”Trebuie să fim pregătiți și pentru un scenariu negativ în Ucraina” (Șeful Armatei din Cehia)
În pofida estimărilor lui Putin, până acum aliații au alocat Ucrainei sprijin militar în valoare de 65 de miliarde de dolari
Wagner lasă locul unităților Armatei ruse la Bahmut. Prigojin își pregătește poziția după război
România voia să cumpere 32 avioane F-16 Block 52 noi. Adevărul e că printr-o întâmplare fericită s-au găsit bani chiar și pentru „planul B”
Incidente din nordul Kosovo, Vucic a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă
Vremuri grele pentru dronele Bayraktar sau Switchblade. Analiză RUSI: După dezastrul din primul an, Gherasimov a schimbat abordarea în Ucraina
Cum e atacată Ucraina cu propriile rachete. În 1999 Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55. Industria rusă lucrează azi la foc automat
Avioanele F-16 nu sunt pe gratis. Statele europene trebuie să aloce 4 miliarde de dolari pentru cele 20 avioane F-16 care vor ajunge in Ucraina
Franța trădează? Cu mai puține tancuri și avioane în următorii șase ani, Parisul nu va putea susține flancul estic
Armata ucraineană a confirmat atacul asupra navei ruse Ivan Khurs. Au fost publicate imagini cu momentul în care o dronă maritimă loveşte cu succes ţinta
Ministerului Apărării al Regatului Unit: Războiul din Ucraina a făcut din Rusia o societate paramilitară
MAE: Convorbire telefonică Aurescu - omologul saudit; au discutat despre situaţia de securitate din Orientul Mijlociu
Şeful Statului Major al SUA: Avioanele de luptă F-16 nu vor acționa ca o "armă magică" pentru Ucraina
Deranjați de prezența bombardierelor SUA, rușii continuă provocările: B-1B Lancer - interceptate din nou deasupra Mării Baltice
General american: Ucraina trebuie să-și ia inima în dinți și să distrugă apărarea antiaeriană a Rusiei
Bombardierele americane B-1B au ajuns în Marea Britanie pentru a întări apărarea NATO
Putin - „ținta numărul 1” a serviciilor ucrainene. GUR: Obiectivul nu e eliminarea lui Putin ci aducerea sa pe un scaun la Haga
De ce F-16 va fi un coșmar pentru ucraineni. În prezent tehnicienii ucraineni pregătesc MiG-29 pe „repede înainte” în 20 de minute
Bătaie pe vechile avioane F-16 ale Norvegiei: România a cumpărat 32, în hangare au mai rămas 12. Toți ochii sunt pe Ucraina
Incursiune în regiunea rusă Belgorod | SUA investighează dacă "partizanii ruși anti-Putin" au folosit vehiculele blindate americane
Bastion Aerian - 2023. Republica Moldova va organiza exerciţii aeriene cu partenerii pentru a asigura siguranţa liderilor europeni
Cehia dorește să se alăture programului german pentru producția de tancuri Leopard 2A8
Rusia și Belarus au încheiat un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice pe teritoriul belarus. Controlul asupra acestora va fi asigurat de la Moscova
Conferința anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor
Prigojin își retrage mercenarii din Bahmut. Wagner predă pozițiile pe care le ocupă Armatei ruse