Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE avertizează Mali cu privire la un posibil acord cu grupul de mercenari ruși Wagner
21 sep, 09:15
Implicarea grupului rusesc de mercenari Wagner în Mali ar afecta grav relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Bamako, a avertizat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează marţi Agerpres, care citează AFP.

"Se pare că autorităţile de tranziţie discută despre posibilitatea - din câte ştiu nu s-a luat încă nicio decizie - de a invita grupul Wagner să acţioneze" în Mali, a declarat Josep Borrell în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, care are loc la New York

"Ştim cum se comportă acest grup în diferite părţi ale lumii", a continuat el, referindu-se în special la abuzurile de care este acuzat în Republica Centrafricană.

"Acest lucru ar afecta grav relaţia dintre UE şi Mali", a insistat Borrell, alăturându-se astfel îngrijorării exprimate deja în legătură cu acest subiect de Franţa şi Germania.

Parisul şi Berlinul au avertizat că decizia de a face apel la grupul Wagner pentru a asigura instruirea forţelor armate maliene şi asigurarea protecţiei liderilor ar pune în discuţie angajamentul lor militar în Mali.

ONU, care are aproximativ 15.000 de Căşti Albastre în Mali, a subliniat că orice parteneriat al guvernului cu forţe militare străine ar trebui să respecte drepturile omului.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a comunicat luni, la Bamako, hotărârea Parisului de a-şi continua angajamentul, fără a obţine asigurări din partea guvernului dominat de militari cu privire la o posibilă cooperare cu grupul Wagner.

Omologul său malian, colonelul Sadio Camara, a afirmat că reducerea prezenţei franceze în Mali obligă la luarea în considerare a tuturor variantelor pentru a asigura securitatea ţării. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Raport OSCE: Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina îşi maschează prezenţa. Mai multe lansatoare de rachete GRAD au fost ascunse în camioane
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Marina egipteană a desfășurat exerciții în Marea Mediterană și Marea Roșie cu nave militare din Grecia, SUA și Spania
Ministrul rus al apărării anunţă că Uniunea statală Rusia-Belarus va avea în curând o nouă doctrină militară
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
Turcia va continua să desfășoare operații militare în Siria și Irak
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro