Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE îi prezintă lui Erdogan condițiile pentru reluarea relațiilor economice. Bruxelles-ul transmite Turciei că nu negociază
05 apr, 16:20
Preşedinţii principalelor instituţii ale Uniunii Europene îi vor prezenta, marţi, preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan condiţiile puse de blocul comunitar pentru o reluare graduală a relaţiilor economice şi pentru a discuta despre sprijinul pentru refugiaţii instalaţi în ţara sa, transmite Agerpres, citând France Presse.
Foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor deplasa la Ankara cu o ''foaie de parcurs: deciziile adoptate de liderii statelor UE la summitul lor din 26 martie'', a explicat reprezentantul unei ţări membre la Bruxelles.

''Ei au o legitimitate politică'', a subliniat el.

 

UE prezintă condițiile, dar nu negociază cu ErdoganÎntrevederile de la Ankara vor fi ''un moment extrem de politic'', dar ''nu se pune problema de o negociere'', a precizat Bruxellesul.

Liderii UE au decis să răspundă dorinţei de detensionare afişată de preşedintele Erdogan printr-o reluare ''progresivă, condiţionată şi reversibilă'' a cooperării între UE şi Turcia.

''Noi avem un cadru pentru a ne ameliora relaţiile, dar este indispensabil ca Turcia să-şi modereze comportamentul. Aşadar rămânem prudenţi'', explica Charles Michel la încheierea summitului european din 26 martie.

Concluziile liderilor europeni au fost puţin apreciate la Ankara, Ministerul Afacerilor Externe turc denunţând ceea ce a numit ''influenţa alegaţiilor apropiate de spiritul câtorva ţări membre''.

Există ''divergenţe grave'' între Germania, Italia şi Spania, pe de o parte, şi Grecia, Cipru, ţările din Europa Nordică şi Franţa, pe de altă parte. Dar abordarea decisă în timpul summitului a fost aprobată în unanimitate şi aplaudată, după cum îşi amintesc unii participanţi.

UE este deja angajată în modernizarea Uniunii Vamale, în reluarea dialogului la nivel înalt suspendat în 2019, pe subiecte precum securitatea, mediul şi sănătatea, şi în acordarea anumitor facilităţi privind vizele pentru cetăţenii turci.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a evocat chiar ''un nou capitol'' în relaţiile între UE şi Ankara.

De asemenea, europenii vor aborda şi chestiunea refugiaţilor. În Turcia trăiesc în prezent 4 milioane de refugiaţi. ''Miza a evoluat. Refugiaţii sirieni vor rămâne mult timp şi un ajutor umanitar nu mai este suficient. Se intră într-o logică de integrare. Nu mai este vorba despre ajutor bugetar, ci despre cooperare şi dezvoltare'', a explicat un diplomat european. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Hamas a schimbat tactica și țintește Iron Dome. Indiciile duc către un atac plănuit de ani și organizat de Iran
Israelul a fost atacat și dinspre Siria
US Army a dat publicității imagini spectaculoase cu noul binoclu nightvision: Sistemul ENVG-B (Video)
Hamas a lansat un nou atac asupra Israelului
Avioanele franceze de luptă Mirage-2000, prezente în ultima perioadă deasupra Mării Negre, au executat de fapt misiuni de culegere de date
Tancurile israeliene Merkava așteaptă ordinul să invadeze Gaza, premieră în ultimii ani (Video). Rachete, lansate și din Liban
Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu comandantul Forțelor pentru Operații Speciale ale SUA în Europa
Palestinienii anunţă că şase persoane au fost ucise în ciocnirile din Cisiordania cu forţele israeliene
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro